Κατηγορίες

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΟΤΑΝ... Η ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ: ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Τρίτη 20 Μαΐου 2008. Στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος») πραγματοποιήθηκε ημερίδα αφιερωμένη στα σαράντα χρόνια προσφοράς της Ζωρζ Σαρή στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους. Η ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από το Εργαστήρι Τέχνης και Λόγου του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επιστημόνων, εκπαιδευτικών και πολλών αναγνωστών. Τα πρακτικά θα εκδοθούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Παπαδάτος αναφέρθηκε συνοπτικά στη σπουδαιότητα των λέξεων και της φαντασίας για την κατανόηση του κόσμου από τα παιδιά. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Ηλίας Ματσαγγούρας σημείωσε ότι η ημερίδα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ενδιαφέρον που υπάρχει πλέον για την παιδική λογοτεχνία. Η συμβολή του έργου της Ζωρζ Σαρή στη στροφή αυτή, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, είναι μεγάλη, καθώς με βασικά στοιχεία της γραφής της το χιούμορ, την παραστατική γλώσσα, την ειλικρίνεια και τη συγκίνηση, καλλιέργησε τη δημιουργική φαντασία και την πολιτική σκέψη. Ακολούθησε μια σύντομη προσφώνηση του Καθηγητή Θεατρολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου Θεόδωρου Γραμματά. Αναφερόμενος στο κοινωνικά φορτισμένο κλίμα μέσα στο οποίο μεγάλωσε η συγγραφέας, ο κ. Γραμματάς εξέφρασε την άποψη ότι είναι «τυχερός ο άνθρωπος που γεννήθηκε και έζησε σε δύσκολους καιρούς, όπως η Ζωρζ Σαρή», γιατί ως λογοτέχνης «κατορθώνει να αναπλάσει τη βιωμένη Ιστορία και να την προσφέρει με ένα διαφορετικό τρόπο στον αναγνώστη».

Ο κ. Στέφανος Πατάκης μίλησε «για το υπόλοιπο του έργου της Ζωρζ Σαρή», δηλαδή για την επαφή της «με το κοινό της, τα μικρά και μεγάλα παιδιά», χαρακτηρίζοντάς το «εξίσου σημαντικό με το καθαρά συγγραφικό της έργο», αν όχι «μέρος, προέκταση ή και προϋπόθεση για κείνο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιαίτερης επαφής της Ζωρζ Σαρή με τα παιδιά αποτελεί όχι μόνο «ο πολύ μεγάλος αριθμός γραμμάτων που έχει πάρει από τους νεαρούς θαυμαστές της», αλλά κυρίως το γεγονός ότι μιλάει γι’ αυτά «σαν να πρόκειται για έναν πολύτιμο θησαυρό, για την τύχη του οποίου μάλιστα πολλές φορές μου έχει κάνει λόγο με περισσή φροντίδα και έγνοια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τελευταία χαιρέτισε η Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, η οποία πρότεινε στις Εκδόσεις Πατάκη να αναλάβουν την έντυπη έκδοση των πρακτικών της ημερίδας, αίτημα το οποίο και έγινε αποδεκτό με χαρά.
Τις ομιλίες άνοιξε η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η οποία ταξίδεψε το ακροατήριο στην εποχή της Κατοχής, όταν η ίδια και η Ζωρζ Σαρή ήταν παιδιά. Μίλησε για τις πολλές δυσκολίες που πέρασαν, για το βαρύ τραυματισμό της Ζωρζ Σαρή, αλλά και για τη θέλησή της να κρατηθεί στη ζωή. Ακολούθησαν οι υπόλοιπες ομιλίες σύμφωνα με το πρόγραμμα –που επισυνάπτεται–, εκτός από εκείνην της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλεξάνδρας Ζερβού, η οποία δεν κατόρθωσε να παραστεί.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών παραβρέθηκαν πλήθος πανεπιστημιακοί, όπως ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχ. Δερμιτζάκης, συγγραφείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μετεκπαιδευόμενοι, ο μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Θάνος Μικρούτσικος, η Πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και πολλοί Έλληνες συγγραφείς.

Στο πλαίσιο της ημερίδας λειτούργησε έκθεση με εικαστικά έργα φοιτητών του ΠΤΔΕ και μετεκπαιδευόμενων εκπαιδευτικών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο οι οποίοι ασχολήθηκαν με το συγγραφικό έργο της Ζωρζ Σαρή (Διδασκαλία – Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Κακίση-Παναγοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών) και παρουσιάστηκαν έργα που δημιούργησαν μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας (Επιλογή έργων – Επιμέλεια έκθεσης: Βάσω Ψαράκη, εικονογράφος).


Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ


Για να δείτε σχετικό δημοσίευμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πατήστε εδώ



Page generated: 03/10/2024 23:20:13