Κατηγορίες

20 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων

20 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων

 Γίνε σεφ για μια μέρα! 

Ακολούθησε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του Βαγγέλη Δρίσκα και ετοίμασε ένα μοναδικό ιταλικό γεύμα για τους αγαπημένους σου.

Η ετήσια επαγγελματική γιορτή των αρχιμαγείρων (σεφ) καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης των Συλλόγων Αρχιμαγείρων (WACS) και έκτοτε γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου με ποικίλες εκδηλώσεις – από διαγωνισμούς γαστρονομίας και επιδείξεις μαγειρικής τέχνης από διάσημους σεφ μέχρι μαθήματα μαγειρικής σε σχολεία. 

Οι Εκδόσεις Πατάκη εξασφάλισαν για εσένα τρεις μοναδικές συνταγές διά χειρός Βαγγέλη Δρίσκα και σε καλούν να συμμετάσχεις κι εσύ στην πιο λαχταριστή γιορτή. Γίνε σεφ για μια μέρα με τα μοναδικά ιταλικά πιάτα που ξεχωρίσαμε από το βιβλίο Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο, ακολούθησε τις οδηγίες του σεφ και ετοίμασε για τους αγαπημένους σου ένα μοναδικό μενού.

Βρες τις συνταγές παρακάτω, εμπνεύσου και…  

Καλή απόλαυση!

ΣΑΛΑΤΑ
Ιταλική σαλάτα με ψητές πιπεριές 

Στην ιταλική κουζίνα μού αρέσουν ιδιαίτερα η φρεσκάδα των υλικών, τα χρώματα και τα αρώματα, ειδικά στα πιάτα με λαχανικά. Αυτή η σαλάτα είναι απλή στη σύνθεση, αλλά έχει σπουδαία γεύση, όπως και τα περισσότερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας.  

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 8 χρωματιστές πιπεριές
- 12 ελιές 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα πέστο
- 2-3 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός ανθός αλατιού σε νιφάδες 

Βάλτε τις πιπεριές σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε τες στους 180οC για 30 λεπτά. Κλείστε τες σε ένα δοχείο ή σακουλάκι τροφίμων για να ιδρώσουν και να ξεκολλήσουν πιο εύκολα οι φλούδες τους. Αφού τις ξεφλουδίσετε και πετάξετε κοτσανάκια και σπόρους, κόψτε τες σε μικρότερα κομμάτια. Απλώστε τες στο πιάτο και αλατίστε τες. Χτυπήστε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το μηλόξιδο και το πέστο. Περιχύστε με το ντρέσινγκ τις πιπεριές, απλώστε τις ελιές ψιλοκομμένες και την κάππαρη και σερβίρετε. Γαρνίρετε με τα φύλλα του βασιλικού.  

ΟΡΕΚΤΙΚΟ
Ναπολιτάνικα ρολάκια μελιτζάνας

Μελιτζάνες και τυριά είναι ο κλασικός συνδυασμός που συναντάμε σε όλες τις κουζίνες της Μεσογείου και αυτά τα μπουρεκάκια-ρολάκια της συνταγής από τους πιο καλοδεχούμενους μεζέδες. Τι κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη συνταγή; Η προετοιμασία της μελιτζάνας στον φούρνο, οπότε μην ανησυχείτε για υπερβολικό λάδι. Επίσης, η τέλεια γέμιση με λευκά τυριά, που αρωματίζεται από το πέστο, και η υποψία αντσούγιας και κάππαρης, που δίνουν βαθιά νοστιμιά και διακριτική αλμυρή γεύση. Αυτά τα δύο υλικά τα χρησιμοποιούν από τις κουζίνες της Προβηγκίας μέχρι τη Νάπολη σε πολλά και διαφορετικά μαγειρέματα, από σάλτσες για κρέας ή ζυμαρικά μέχρι αλοιφές για σάντουιτς. Προσέξτε μόνο οι αντσούγιες να είναι σε φιλετάκια σε λάδι και όχι μέσα στο πολύ αλάτι. Εγώ προτιμώ τις ισπανικές αντσούγιες Ortiz, με τα φιλετάκια άριστης ποιότητας που νοστιμεύουν κάθε φαγητό και είναι από μόνες τους φοβερή λιχουδιά. Σκεφτείτε πως οι Ισπανοί τις σερβίρουν μαζί με βούτυρο πάνω σε ψημένο ψωμί και είναι από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή τάπας. 

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 3 φλάσκες μελιτζάνες 
- 250 γρ. τριμμένη φέτα
- 250 γρ. τριμμένο ανθότυρο 
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη ψιλοκομμένη
- 2 φιλετάκια αντσούγιας σε λάδι ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού
- 2 ασπράδια ελαιόλαδο ανθός αλατιού σε νιφάδες

 Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 600 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή 2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου
 

Ετοιμάστε τη σάλτσα ντομάτας: Βάλτε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, 5 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ανθό αλατιού. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για 15 λεπτά σε μέτρια ένταση.
Κόψτε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, αλείψτε τες με ελαιόλαδο και ψήστε τες σε αντικολλητικό σχαροτήγανο. Εναλλακτικά, απλώστε τες στο ταψί του φούρνου και ψήστε τες στους 200οC για 20 λεπτά. Αλατίστε τες όταν ψηθούν. Σε ένα μπολ βάλτε τη φέτα, το ανθότυρο και την παρμεζάνα. Προσθέστε την κάππαρη και τα φιλετάκια της αντσούγιας, το πέστο και τα ασπράδια. Ανακατέψτε το μείγμα, μοιράστε το στις φέτες της μελιτζάνας και τυλίξτε τες ρολάκια. Βάλτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα ντομάτας και στρώστε με τη σειρά τα μπουρεκάκια. Βάλτε τα στον φούρνο και ψήστε τα στους 200οC για 15 λεπτά. 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
Μπριζόλες γάλακτος μιλανέζε 

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες με βάρος περίπου 300-350 γρ. η καθεμία 
- 300 γρ. ψίχουλα από τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τοστ
- 4 αυγά 100 γρ. αλεύρι 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ανθός αλατιού σε νιφάδες φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Αλατοπιπερώστε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και πασπαλίστε τες με την παρμεζάνα. Βάλτε το τριμμένο ψωμί σε ένα μεγάλο ρηχό σκεύος στο οποίο να χωράει μία μπριζόλα για να μπορέσετε να την πανάρετε. Χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με 4 κουταλιές νερό. Βάλτε το αλεύρι σε ένα ρηχό σκεύος. Περάστε κάθε μπριζόλα και από τις δύο πλευρές διαδοχικά, πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τα ψίχουλα. Ακουμπήστε τις παναρισμένες μπριζόλες σε ένα ρηχό ταψί. Πριν ξεκινήσετε το τηγάνισμα προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα ή στις αντιστάσεις στους 180οC. Βάλτε σε αντικολλητικό τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί. Χαμηλώστε μετά την ένταση της εστίας στα 3/4 και ρίξτε 1 ή 2 μπριζόλες ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού. Τηγανίστε τις μπριζόλες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Ακουμπήστε τες στη συνέχεια σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και βάλτε τες όλες μαζί σε ένα ρηχό ταψί. Αφήστε τες στον φούρνο για 4-5 λεπτά, για να ψηθεί το ψαχνό τους που είναι κοντά στο κόκαλο. Για το σερβίρισμα προτείνω κλασικά τηγανητές πατάτες και ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με λεμονάτο ντρέσινγκ.

 

Επόμενο


Page generated: 20/10/2024 06:12:53