Κατηγορίες

Ο Ψύλλος, Δημήτρης Σπύρου

Ο Ψύλλος, Δημήτρης Σπύρου

Συνήθως τα πολύ πετυχημένα βιβλία γίνονται κάποια στιγμή ταινίες. Ο «Ψύλλος» έκανε το ανάποδο: Ήταν ταινία, ταξίδεψε στο εξωτερικό, βραβεύτηκε με έξι πρώτα βραβεία, έγινε η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία για παιδιά και νέους το 1990 και τρία χρόνια μετά, το 1993, όταν ο δημιουργός της Δημήτρης Σπύρου έδειξε εμπιστοσύνη στο ένστικτο των κινηματογραφόφιλων που ήθελαν να τη μεταφέρει σε μυθιστόρημα, έγινε βιβλίο!

18 εκδόσεις και 24.000 αντίτυπα επιβεβαιώνουν το ένστικτο!

Ο Ηλίας Συλαϊδής έγινε και λογοτεχνικός ήρωας και επιμένοντας να εκδίδει τον «Ψύλλο», τη χειρόγραφη εφημερίδα του, παρά τον χλευασμό των συγχωριανών του, ύμνησε την ακλόνητη πίστη στα όνειρα και τη διεκδίκηση της ατομικότητας σε ένα βιβλίο που κατόρθωσε διατηρήσει το πνεύμα, την αισθητική και την αιχμηρή ματιά που χαρακτηρίζει την ταινία. Ο ίδιος ο Δημήτρης Σπύρου λίγα χρόνια μετά εμπνεύστηκε και συνδημιούργησε με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας το εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό τότε στο είδος του στην Ελλάδα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους που συνεχίζει σταθερά μέχρι σήμερα την πορεία του.

Κάπως έτσι γίνεται μια ταινία-σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο κι ένα βιβλίο-σταθμός για τις Εκδόσεις Πατάκη! 

Η ταινία προβάλλεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα για δεκάδες χιλιάδες μαθητές θεατές σε όλη την Ελλάδα και το βιβλίο το αναμορφώσαμε, το ντύσαμε με ολοκαίνουριο εξώφυλλο και περιμένουμε να βάλει μερικούς ψύλλους στα αυτιά των παιδιών που πρέπει να πιστέψουν στα όνειρά τους – και, φυσικά, να μην τα ξεπουλήσουν.

Επόμενο


Page generated: 17/09/2024 22:19:26