Κατηγορίες

17 Μαρτίου του 1997, γεννιέται ο Τριγωνοψαρούλης

17 Μαρτίου του 1997, γεννιέται ο Τριγωνοψαρούλης

Γράφει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος
 

Ήταν 17 Μαρτίου του 1997 και πήγαινα σε μια εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου,  σε μαραθώνιο ποίησης για τον έναν χρόνο που είχε φύγει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Μου τηλεφωνούν η Δέσποινα Τσούμα από τις Δημόσιες Σχέσεις και η Κλειώ Ζαχαριάδη από το Τμήμα Μάρκετινγκ των Εκδόσεων Πατάκη να μου πουν ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Ο Τριγωνοψαρούλης».  Η χαρά μου τεράστια. Ήταν ήδη αργά το απόγευμα και δε θα τις προλάβαινα στο γραφείο, αλλά, αφού κατέβαινα στο κέντρο, τους ζήτησα να μου αφήσουν ένα αντίτυπο στον Βασίλη, τον υπάλληλο στο υπαίθριο πάρκινγκ που ήταν Ιπποκράτους και Βαλτετσίου.

Εκεί, λοιπόν, έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου το πρώτο αντίτυπο του «Τριγωνοψαρούλη», σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, το κράτησα στην αγκαλιά μου και πήγα στον μαραθώνιο ποίησης για τον Ελύτη.

Όταν είχα υπογράψει το συμβόλαιο, δεν είχα βγάλει ακόμη άλλο βιβλίο. Ήμουν ο μόνος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για τις Εκδόσεις Πατάκη εκείνη τη χρονιά. Μέχρι βέβαια να βγει το βιβλίο μετά από δυο χρόνια είχε ήδη κυκλοφορήσει «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» το 1995 από τις εκδόσεις Δελφίνι. Αλλά ο «Τριγωνοψαρούλης» ήταν το πρώτο βιβλίο μου στις Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλίο που με έκανε ευρύτερα γνωστό. 

Πρώτη εκδήλωση για το βιβλίο στο Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη με τόσα πολλά παιδιά, ώστε βγήκε η Σοφίκα Ελευθερουδάκη από το γραφείο της για να δει ποιος νέος συγγραφέας συγκεντρώνει τόσο κόσμο. Δεύτερη εκδήλωση στην Έκθεση Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με έναν τεράστιο ξύλινο Τριγωνοψαρούλη που έφτιαξα για εκείνη την παρουσίαση και με συντρόφευε για χρόνια. Τρίτη παρουσίαση στην Κρήτη, σε παραλία έξω από τα Χανιά, όπου κρύψαμε Τριγωνοψαρούληδες στην άμμο. Είχε έρθει και η εκδότρια Έλενα Πατάκη με το νεογέννητο μωρό της. 

Όταν συναντήθηκα με τη Δέσποινα Τσούμα για να συζητήσουμε την προώθηση του βιβλίου, της εξέφρασα την επιθυμία μου να στείλω τα δωρέαν βιβλία που δικαιούμουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στα παιδιά του δημοτικού του Ελληνικού Σχολείου, εκεί που φοίτησε ο μπαμπάς μου ως παιδί της ομογένειας. Η Δέσποινα σκέφτηκε κάποιον που ήξερε, ο οποίος πηγαινοερχόταν κι έκανε δράσεις με τα παιδιά εκεί. Θα τον παρακαλούσε να έπαιρνε τα βιβλία του «Τριγωνοψαρούλη» μαζί του. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ηλία Πίτσικα, ο οποίος κατάλαβε ότι το ένιωθα ως οικογενειακό χρέος και δέχτηκε με χαρά. Έτσι έγινε και το πρώτο ταξίδι του «Τριγωνοψαρούλη» στο εξωτερικό.

Από τότε έχουν περάσει 27 χρόνια, με οκτώ βιβλία, ένα cd με τραγούδια, 8 διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις, μεταφράσεις, σειρά με 8 επεισόδια animation σε τηλεοπτική ψηφιακή πλατφόρμα. Κι η παρέα με τους φίλους του Τριγωνοψαρούλη, που γίνονται και δικοί μου,  όλο και μεγαλώνει...

Το 2007, στα δέκα χρόνια του Τριγωνοψαρούλη, σκεφτήκαμε να καθιερώσουμε την Ημέρα Τριγωνοψαρούλη, το τρίτο Σάββατο κάθε Μάρτη, δηλαδή κοντά στην ημέρα που εκδόθηκε.

Κι από τότε, δεκαεφτά χρόνια τώρα, κάθε χρονιά με έναν διαφορετικό τρόπο, γιορτάζουμε την αξία της ετερότητας και φωνάζουμε για το δικαίωμα καθενός να είναι ο εαυτός του. 

Χρόνια πολλά, Τριγωνοψαρούλη.

Οι λεζάντες των φωτογραφιών από τα αριστερά προς τα δεξιά: 
- Θεσσαλονίκη, Έκθεση Βιβλίου στην παραλία, Μάιος 1997
- Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Μελπομένη Πατάκη στο περίπτερο των Εκδόσεων Πατάκη, στη Διεθνή  Έκθεση της Μπολόνια το 2001
- Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Αιγύπτου
- Εκδήλωση στο Πεδίο του Άρεως

 
Βαγέλης Ηλιόπουλος
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen.
 
 
 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 05/11/2024 13:18:50