Κατηγορίες

«30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» της Στέλλας Κάσδαγλη

«30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» της Στέλλας Κάσδαγλη

Γράφει η Στέλλα Κάσδαγλη

«Δεν το είχα σχεδιάσει, αλλά ήδη από το τρίτο βιβλίο μου ήταν εμφανές ότι έγραφα για γυναίκες. Στο Κοιλίτσα. com με έσπρωξε η εγκυμοσύνη, στο Ήθελα μόνο να χωρέσω η ανορεξία, μια ασθένεια με ξεκάθαρα έμφυλα χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά της Πριγκίπισσας Αθηνάς, που γεννήθηκε από τον εσωτερικό μου μονόλογο γύρω από όλα αυτά που με προβλημάτιζαν στις πριγκίπισσες-ηρωίδες με τις οποίες μεγάλωναν οι κόρες μου.

Και ύστερα ήρθαν οι γυναίκες που η Ιστορία είχε ξεχάσει να μας τις γνωρίσει. Άρχισα να εμπνέομαι ένα βιβλίο με τις ιστορίες τους την περίοδο που άρχισαν να εκδίδονται και στο εξωτερικό άλλα βιβλία για κάθε ηλικία παιδιού ή εφήβου, με υπέροχη, συνήθως, εικονογράφηση και λίγα λόγια για καθεμιά από αυτές τις σπουδαίες μορφές.

Ήταν όλα εντυπωσιακά και σίγουρα καλοπροαίρετα, ναι, αλλά παρέθεταν γεγονότα και επιτεύγματα, χωρίς να μπαίνουν πιο βαθιά στις ιστορίες και στις προσωπικότητες αυτών των γυναικών. Ήταν τόσο τέλειες όλες; Ήταν όπως φανταζόμαστε τα πρότυπα, αλάνθαστη υπεροχή και σκέτη καλοσύνη; Και πώς θα ήταν ένα βιβλίο στο οποίο θα αφηγούνταν οι ίδιες, σε πρώτο πρόσωπο, τις ιστορίες τους και, μαζί με αυτές, τις αδυναμίες, τις ατέλειες, τα λάθη και τις αποτυχίες τους;

Η εμπειρία μου από το "Ήθελα μόνο να χωρέσω" μου είχε δείξει ότι αν θες να συστήσεις ένα θέμα στα παιδιά, μέσα από ένα βιβλίο, αξίζει να πάρεις το βιβλίο αυτό παραμάσχαλα και να πας εκεί που βρίσκονται για να συζητήσεις μαζί τους γι’ αυτό. Ένα τέτοιο βιβλίο ήθελα να γράψω και αυτό πρότεινα στην Έλενα που, με άπειρη εμπιστοσύνη, μου είπε το "ναι".

Την καθυστέρησα, είναι η αλήθεια, γιατί δεν είναι εύκολο να διαλέγεις 30 γυναίκες (από τις 100 που ξεκινήσαμε), να τις γνωρίζεις σε βάθος και να γράφεις την ιστορία τους με τρόπο αυθεντικό, παρέα με δύο μικρά παιδιά εκ των οποίων το ένα είχε μόλις περπατήσει.

Τα καταφέραμε, όμως: εγώ με την έρευνα και το γράψιμο, η Φωτεινή Τίκκου με την εξαιρετική της εικονογράφηση, η Έλενα και η Ελένη Κατσαμά με την υπομονή και την προσοχή τους στη λεπτομέρεια αυτού του δύσκολου βιβλίου. Φτιάξαμε μια συλλογή από 30 ιστορίες που συστήνουν στους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σημαντικές γυναίκες που δεν ήταν τέλειες ούτε μόνο καλές, αλλά σύνθετες προσωπικότητες, με αδυναμίες, λάθη και πάθη, και γι’ αυτό τον λόγο μοναδικές και άξιες να εμπνεύσουν κι εμάς να αλλάξουμε έστω και λίγο τον κόσμο!

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στη δημόσια σφαίρα. Είναι επίσης συγγραφέας, μεταφράστρια και εκπαιδεύτρια εφήβων και ενηλίκων.

 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 04/10/2024 21:18:28