Γλυκόξινο χοιρινό από το Happy Buddha διά χειρός Βαγγέλη Δρίσκα
«Το 2007 ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Κίνα και ήρθα αντιμέτωπος με μια ολοκαίνουρια κουλτούρα και μια αινιγματική γαστρονομία που ήθελε πολλή εξερεύνηση, πολλές γευσιγνωσίες, υπομονή και ανοιχτό μυαλό. Μια αχανής χώρα, με μια αχανή κουζίνα και εκατοντάδες νέα υλικά. Η κινέζικη κουζίνα που δοκιμάζουμε σε όλο τον κόσμο είναι ένα μικρό κομμάτι της, κυρίως από το Χονγκ Κονγκ.
Όπως και εμείς εδώ στην Ελλάδα, έτσι και οι Κινέζοι συνδέουν το φαγητό με θρησκευτικές τελετές και με γιορτές. Η Πρωτοχρονιά τους είναι η περίοδος που γίνονται οι περισσότερες μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο για να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους και να μοιραστούν πλούσια τραπέζια με όλα αυτά που θεωρούνται τυχερά. Σπρινγκ ρολς, ψάρι, νουντλς, κοτόπουλο, ντάμπλινγκς, απαραίτητα ρύζι και ξηρούς καρπούς, αλλά και ό,τι έχει πορτοκαλί ή χρυσόξανθο χρώμα, όπως τα πορτοκάλια και τα κουμκουάτ.
Με αφορμή την κινέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο στις 10 Φεβρουαρίου, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για Γλυκόξινο χοιρινό, ένα κλασικό πιάτο της κινέζικης κουζίνας, που υπάρχει στο βιβλίο μου HAPPY BUDDHA. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία από τις Εκδόσεις Πατάκη».
- 100 ml χυμός ανανά (ή το σιρόπι από την κονσέρβα)
- 100 ml κέτσαπ
- 50 γρ. ρυζόξιδο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 ml σόγια σος
- 150 ml νερό
- 1-2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με τη σάλτσα. Κόψτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια (με διαστάσεις 1 x 1 εκ.). Ρίξτε στο γουόκ 3 κουταλιές ηλιέλαιο και σοτάρετε σε δυνατή ένταση τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέστε στα σοταρισμένα λαχανικά τον ανανά, τον χυμό ανανά, την κέτσαπ, το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και το νερό και μαγειρέψτε τα σε δυνατή ένταση για 4-5 λεπτά.
Κόψτε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Αλατίστε και πασπαλίστε με το κορνφλάουρ ή το ρυζάλευρο. Βάλτε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα κομμάτια του κρέατος σε μέτρια ένταση για 7-8 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να μαγειρευτούν στο εσωτερικό τους. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Βάλτε το γουόκ στην εστία, ρίξτε το κρέας στη γλυκόξινη σάλτσα, ανακατέψτε και αφήστε τα για λίγα λεπτά σε μέτρια ένταση ώσπου να πάρουν βράση. Αν η σάλτσα είναι αραιή, διαλύστε το κορνφλάουρ σε 3 κουταλιές νερό και προσθέστε το στη σάλτσα. Ανακατέψτε, περιμένετε να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.
«Πριν τριάντα περίπου χρόνια ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος ψιθύρισε κάτι στο αυτί» του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Και αυτό το κάτι πρέπει να ήταν τόσο εμπνευστικό, που από τότε δε σταμάτησε ποτέ να εικονογραφεί αλλά και να γράφει παιδικά βιβλία, ο αρ...
Γράφει η Μαρία Παπαγιάννη
50 χρόνια βιβλία #50xroniavivlia
«… Από τότε που έμαθα να γράφω, γράφω. Ημερολόγιο, παραμύθια, ιστορίες, διηγήματα, ποιήματα, προσχέδια μυθιστορημάτων, μυθιστορήματα χωρίς αρχή, μυθιστορήματα χωρίς τέλος, μυθιστορήματα με...
Γράφει ο Νίκος Τομαράς
Η πανδημία COVID-19 έφερε σημαντικές αλλαγές παγκοσμίως. Η καθημερινότητα όλων των ανθρώπων επανατοποθετήθηκε σε νέες συνισταμένες. Οι επιπτώσεις είναι πολυεπίπεδες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Ιδιαίτερες δυσκολίες αντ...
Η Κριτική Επιτροπή του «Βραβείου Νέου Λογοτέχνη Κλεψύδρα» απένειμε κατά πλειοψηφία το βραβείο για τις εκδόσεις του 2023 εξ ημισείας στο μυθιστόρημα Άδειος τόπος του Γιάννη Νικολούδη από τις Εκδόσεις Πατάκη και στη συλλογή διηγημάτων Σωτηρία της Χαράς...
Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος του Σωτήρη Δημητρίου Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου (Heureux soit ton nom), η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Quidam σε μετάφραση Marie-Cecile Fauvin το 2022, τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης του Γαλλικού Εθνικού Ι...
Διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Ελένης Κατσαμά «Γορίλλας στο φεγγάρι»
Γράφει ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Όταν ήμουν παιδί, αρνιόμουν κατηγορηματικά ότι είχα μυωπία, με αποτέλεσμα ο κόσμος γύρω μου να μοιάζει πάντα θολός, ασαφής και πολύσημος. Μια φορ...
Γίνε σεφ για μια μέρα!
Ακολούθησε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του Βαγγέλη Δρίσκα και ετοίμασε ένα μοναδικό ιταλικό γεύμα για τους αγαπημένους σου.
Η ετήσια επαγγελματική γιορτή των αρχιμαγείρων (σεφ) καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Παγκόσμια...
Αγαπητοί φίλοι,
Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τη διάκριση που απέσπασε το βιβλίο των Εκδόσεων Πατάκη Ποτέ πιο πριν... του Μάνου Κοντολέων.
Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και ...