Κατηγορίες

Συνταγή για την κινέζικη Πρωτοχρονιά (10-02)

Συνταγή για την κινέζικη Πρωτοχρονιά (10-02)

 Γλυκόξινο χοιρινό από το Happy Buddha διά χειρός Βαγγέλη Δρίσκα

 

«Το 2007 ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Κίνα και ήρθα αντιμέτωπος με μια ολοκαίνουρια κουλτούρα και μια αινιγματική γαστρονομία που ήθελε πολλή εξερεύνηση, πολλές γευσιγνωσίες, υπομονή και ανοιχτό μυαλό. Μια αχανής χώρα, με μια αχανή κουζίνα και εκατοντάδες νέα υλικά. Η κινέζικη κουζίνα που δοκιμάζουμε σε όλο τον κόσμο είναι ένα μικρό κομμάτι της, κυρίως από το Χονγκ Κονγκ. 

Όπως και εμείς εδώ στην Ελλάδα, έτσι και οι Κινέζοι συνδέουν το φαγητό με θρησκευτικές τελετές και με γιορτές. Η Πρωτοχρονιά τους είναι η περίοδος που γίνονται οι περισσότερες μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο για να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους και να μοιραστούν πλούσια τραπέζια με όλα αυτά που θεωρούνται τυχερά. Σπρινγκ ρολς, ψάρι, νουντλς, κοτόπουλο, ντάμπλινγκς, απαραίτητα ρύζι και ξηρούς καρπούς, αλλά και ό,τι έχει πορτοκαλί ή χρυσόξανθο χρώμα, όπως τα πορτοκάλια και τα κουμκουάτ. 

Με αφορμή την κινέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο στις 10 Φεβρουαρίου, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για Γλυκόξινο χοιρινό, ένα κλασικό πιάτο της κινέζικης κουζίνας, που υπάρχει στο βιβλίο μου HAPPY BUDDHA. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία από τις Εκδόσεις Πατάκη». 

Βαγγέλης Δρίσκας

Γλυκόξινο Χοιρινό*

 
 
 
 
Για 4 μερίδες
- 600 γρ. χοιρινός λαιμός χωρίς κόκαλο
- αλάτι
- 200 γρ. κορνφλάουρ ή ρυζάλευρο
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 2 κόκκινες και 2 πράσινες γλυκές πιπεριές
- ηλιέλαιο
- 6 φέτες ανανά (από κονσέρβα)
- 100 ml χυμός ανανά (ή το σιρόπι από την κονσέρβα)
- 100 ml κέτσαπ
- 50 γρ. ρυζόξιδο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 ml σόγια σος
- 150 ml νερό
- 1-2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ για τη σάλτσα
 
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με τη σάλτσα. Κόψτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια (με διαστάσεις 1 x 1 εκ.). Ρίξτε στο γουόκ 3 κουταλιές ηλιέλαιο και σοτάρετε σε δυνατή ένταση τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέστε στα σοταρισμένα λαχανικά τον ανανά, τον χυμό ανανά, την κέτσαπ, το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και το νερό και μαγειρέψτε τα σε δυνατή ένταση για 4-5 λεπτά.
Κόψτε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Αλατίστε και πασπαλίστε με το κορνφλάουρ ή το ρυζάλευρο. Βάλτε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα κομμάτια του κρέατος σε μέτρια ένταση για 7-8 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να μαγειρευτούν στο εσωτερικό τους. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Βάλτε το γουόκ στην εστία, ρίξτε το κρέας στη γλυκόξινη σάλτσα, ανακατέψτε και αφήστε τα για λίγα λεπτά σε μέτρια ένταση ώσπου να πάρουν βράση. Αν η σάλτσα είναι αραιή, διαλύστε το κορνφλάουρ σε 3 κουταλιές νερό και προσθέστε το στη σάλτσα. Ανακατέψτε, περιμένετε να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.
 
*Βρείτε αυτή τη συνταγή και πολλές ακόμα στο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία
 
 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής από τον Βαγγέλη Δρίσκα!

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 04/10/2024 03:23:52