Γλυκόξινο χοιρινό από το Happy Buddha διά χειρός Βαγγέλη Δρίσκα
«Το 2007 ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Κίνα και ήρθα αντιμέτωπος με μια ολοκαίνουρια κουλτούρα και μια αινιγματική γαστρονομία που ήθελε πολλή εξερεύνηση, πολλές γευσιγνωσίες, υπομονή και ανοιχτό μυαλό. Μια αχανής χώρα, με μια αχανή κουζίνα και εκατοντάδες νέα υλικά. Η κινέζικη κουζίνα που δοκιμάζουμε σε όλο τον κόσμο είναι ένα μικρό κομμάτι της, κυρίως από το Χονγκ Κονγκ.
Όπως και εμείς εδώ στην Ελλάδα, έτσι και οι Κινέζοι συνδέουν το φαγητό με θρησκευτικές τελετές και με γιορτές. Η Πρωτοχρονιά τους είναι η περίοδος που γίνονται οι περισσότερες μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο για να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους και να μοιραστούν πλούσια τραπέζια με όλα αυτά που θεωρούνται τυχερά. Σπρινγκ ρολς, ψάρι, νουντλς, κοτόπουλο, ντάμπλινγκς, απαραίτητα ρύζι και ξηρούς καρπούς, αλλά και ό,τι έχει πορτοκαλί ή χρυσόξανθο χρώμα, όπως τα πορτοκάλια και τα κουμκουάτ.
Με αφορμή την κινέζικη Πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο στις 10 Φεβρουαρίου, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για Γλυκόξινο χοιρινό, ένα κλασικό πιάτο της κινέζικης κουζίνας, που υπάρχει στο βιβλίο μου HAPPY BUDDHA. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία από τις Εκδόσεις Πατάκη».
- 100 ml χυμός ανανά (ή το σιρόπι από την κονσέρβα)
- 100 ml κέτσαπ
- 50 γρ. ρυζόξιδο
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 ml σόγια σος
- 150 ml νερό
- 1-2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με τη σάλτσα. Κόψτε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια (με διαστάσεις 1 x 1 εκ.). Ρίξτε στο γουόκ 3 κουταλιές ηλιέλαιο και σοτάρετε σε δυνατή ένταση τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά. Προσθέστε στα σοταρισμένα λαχανικά τον ανανά, τον χυμό ανανά, την κέτσαπ, το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και το νερό και μαγειρέψτε τα σε δυνατή ένταση για 4-5 λεπτά.
Κόψτε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Αλατίστε και πασπαλίστε με το κορνφλάουρ ή το ρυζάλευρο. Βάλτε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα κομμάτια του κρέατος σε μέτρια ένταση για 7-8 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να μαγειρευτούν στο εσωτερικό τους. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Βάλτε το γουόκ στην εστία, ρίξτε το κρέας στη γλυκόξινη σάλτσα, ανακατέψτε και αφήστε τα για λίγα λεπτά σε μέτρια ένταση ώσπου να πάρουν βράση. Αν η σάλτσα είναι αραιή, διαλύστε το κορνφλάουρ σε 3 κουταλιές νερό και προσθέστε το στη σάλτσα. Ανακατέψτε, περιμένετε να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε.
«Εύα», «Η φάρσα», «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», «Τι μένει από τη νύχτα», «Μπορείς;», «Άνθρωπος στη θάλασσα», «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές», «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα»: κρίκοι μιας λογοτεχνικής αλυσίδας που φέρνει σήμερα –λίγες μέρες π...
Γράφει η Άννα Κωσταλλά
Ήταν το 1987 όταν βγήκε στον αέρα η εκπομπή μου «Το καλάθι με τα λάθη». Κύριος πρωταγωνιστής ήταν ο δημοσιογράφος των παιδιών Τρύφωνας Πορτοκαλάκης (όνομα που θα έδινα αργότερα στον δικό μας «Τρύπωνα»)! Σ’ αυτόν τον δημοσιογ...
Γράφει η Άρτεμις Μάνου
Τα φαντάσματα της σοφίτας είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που διαβάζεται άνετα και γρήγορα, με ιστορία συμπυκνωμένη, δράση και χιούμορ που δοκιμάζει ένα πάντρεμα του παλιού με το νέο ή καλύτερα μια απόπειρα προσέγγισης του παλιού ...
Γράφει ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Το 2016 με επισκέφτηκαν για πρώτη φορά κάποια αλλόκοτα πλάσματα, έχοντας μια πολύ συγκεκριμένη απαίτηση: Να διηγηθώ την ιστορία τους. Αρχικά, δοκίμασα να τους κόψω τον αέρα. Ο κόσμος τους έμοιαζε χαώδης και παράλογο...
Γράφει η Βασιλική Νίκα
Και επειδή η αλλαγή ξεκινά από τα παιδιά, το βιβλίο Κλιματική αλλαγή. Θέλουμε λύσεις. Δράση τώρα! είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για να εισαγάγουμε τους μικρούς αναγνώστες στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Θέλουμε λύσεις – δράση τ...
Συνήθως τα πολύ πετυχημένα βιβλία γίνονται κάποια στιγμή ταινίες. Ο «Ψύλλος» έκανε το ανάποδο: Ήταν ταινία, ταξίδεψε στο εξωτερικό, βραβεύτηκε με έξι πρώτα βραβεία, έγινε η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία για παιδιά και νέους το 1990 και τρία χρόνια μετά, ...
Γράφει η Ελένη Γουρνέλου
Δύο κόσμοι χώρια και δύο κόσμοι μαζί. Το μυθιστόρημα της Τζούλι Οτσούκα «Κολυμπώντας» σε μετάφραση του Θωμά Σκάσση περιγράφει, τουλάχιστον δύο, παράλληλους κόσμους. Τον χώρο της πισίνας όπου κολυμβητές/τριες κινούνται σε λω...
Γράφει η Άρτεμις Μάνου
Είναι από εκείνα τα βιβλία που δε χρειάζεται να ακούσεις ή να διαβάσεις κάπου γι’ αυτά για να τους δώσεις σημασία. Τραβάει την προσοχή αμέσως από μόνο του, γιατί συμπυκνώνει με έναν ιδιοφυή αλλά και απολύτως σαφή τρόπο μια πα...