Κατηγορίες

10 Iδέες-προτάσεις που θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα κίνητρα ανάγνωσης

10 Iδέες-προτάσεις που θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα κίνητρα ανάγνωσης

H Πέπη Νικολοπούλου συζητά με τη Βασιλική Νίκα για ιδέες-προτάσεις που θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα κίνητρα ανάγνωσης για τα παιδιά στα πρώτα τους αναγνωστικά βήματα.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το ελculture.

Από τη στιγμή που περιμένει κανείς το πρώτο παιδί, βομβαρδίζεται κυριολεκτικά με μηνύματα σχετικά με τη σημασία του διαβάσματος. Και πολύ καλώς γίνεται αυτό. Γιατί τα οφέλη του διαβάσματος σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι καλά τεκμηριωμένα. Μόνιμη επομένως αγωνία πολλών γονέων η κατάκτηση της φιλαναγνωσίας από τα παιδιά τους. Ειδικά μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους που το πηδάλιο μπορούν και χρειάζεται να το αναλάβουν τα ίδια, η αγωνία αυτή κορυφώνεται. Ευτυχώς, η ανατροφή ενός αναγνώστη μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική, ανταποδοτική και σχετικά εύκολη περιπέτεια που θα διαμορφώσει έναν φιλοπερίεργο μικρό αναγνώστη.

Από την εμπειρία μου ως μητέρα, τα όσα όλα αυτά τα χρόνια έχω διαβάσει, αλλά και την πρόσφατη συζήτηση με τη Βασιλική Νίκα, (εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD) που έχει την παιδαγωγική επιμέλεια στις σειρές πρώτης ανάγνωσης των Εκδόσεων Πατάκη Χωρίς σωσίβιο και Στα βαθιά, μοιράζομαι μερικές ιδέες-προτάσεις που θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα κίνητρα ανάγνωσης (ειδικά στα μικρά παιδιά) και θα συνδράμουν στην (επανα)σύσταση των μεγαλύτερων παιδιών με το διάβασμα που είτε έχασαν κάπου στην πορεία τη διάθεσή τους για τα βιβλία είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες που τα αποθαρρύνουν.

Αγαπάμε εμείς οι ίδιοι το διάβασμα – Ανάγνωση=VIP (Very Important Practice)

Αν έχετε εγκαταλείψει το διάβασμα στο περιθώριο της ζωής σας, τώρα είναι η ώρα να το επαναφέρετε. Δημιουργήστε χώρο και χρόνο για βιβλία που διαβάζετε για τον εαυτό σας και βιβλία που διαβάζετε με το παιδί σας. Αν θέλετε να μεγαλώσετε έναν αναγνώστη, γίνετε εσείς πρωτίστως αναγνώστης και το σπίτι όπου ζείτε ένα μέρος που μπορεί να συναντήσει κανείς πολλά βιβλία.

Δώστε στα βιβλία και στην ανάγνωση αξία και κύρος για την οικογένειά σας. Φροντίστε να υπάρχουν βιβλία για κάθε μέλος της οικογένειας παντού γύρω σας, πάντα διαθέσιμα, σε καλή κατάσταση. Αφιερώστε χρόνο μέσα στη μέρα (ακόμη και 10 λεπτά) για αυτή την τόσο σημαντική δραστηριότητα. 

Διαβάστε όλo το άρθρο στο ελculture.

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 04/10/2024 18:18:10