Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 23.6.2023

Νέες Κυκλοφορίες 23.6.2023

Μαζί με το θερινό ηλιοστάσιο (και του χρόνου, με υγεία) υποδεχτήκαμε πολύ σημαντικά βιβλία αυτή την εβδομάδα. 

Στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ, μόλις κυκλοφόρησε, σε μετάφραση της Τούλας Σιετή, το Τενεκεδένιο ταμπούρλο του Γκύντερ Γκρας. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το 1959, το βιβλίο δίχασε το αναγνωστικό κοινό και προκάλεσε την οργή της Καθολικής Εκκλησίας. Είκοσι χρόνια αργότερα µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και τιµήθηκε µε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Το 1999 ο Γκύντερ Γκρας τιµήθηκε µε το Νόµπελ Λογοτεχνίας. Στο σκεπτικό βράβευσής του η επιτροπή αναφέρει: «Ο Γκρας στο "Τενεκεδένιο ταµπούρλο" έρχεται αντιµέτωπος µε το τεράστιο έργο της ανασκόπησης της σύγχρονης ιστορίας, ανακαλώντας τους αποκηρυγµένους και τους ξεχασµένους». 

Ο Σελαχαττίν Ντεμίρτας, πρώην αρχηγός του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, είναι προφυλακισμένος στην Τουρκία από το 2016, παρά το ότι υπήρξε υποψήφιος πρόεδρος της χώρας και είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. Στο γραμμένο στη φυλακή μυθιστόρημά του με τίτλο Λεϋλάν που θα πει οφθαλμαπάτη, σε μετάφραση της Στέλλας Βρεττού, ο συγγραφέας- σύμβολο, όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, συνδυάζει τη λογοτεχνία με την παρατήρηση της πολιτικοοικονομικής πραγματικότητας και τον στοχασμό πάνω στην αναζήτηση της ελευθερίας, που παραμένει, ό,τι κι αν κάνουμε, φευγαλέα, σαν οφθαλμαπάτη. 

Το Ρήγας καρό του Ιταλού Σαντρόνε Ντατσιέρι κλείνει την αστυνομική τριλογία του (Σκότωσε τον Πατέρα, 2017, Ο άγγελος, 2020) με ένα βιβλίο αριστοτεχνικό, την τελευταία, και πιο κρίσιμη, παρτίδα της αστυνομικής υποδιευθύντριας Κολόμπα Καζέλλι με «το Κακό». Ένα σύνθετο, καταιγιστικό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό νουάρ που μεταφράστηκε από την Μαρία Οικονομίδου. 

Το βιβλίο της μητέρας της Γαλλίδας Βιολαίν Ουισμάν αποτελεί ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο. Πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2018, απέσπασε τα βραβεία Francoise Sagan, Marie Claire και Prix litteraire l'ENS Paris-Saclay, ενώ συγκαταλέχθηκε στη μακρά λίστα του βραβείου Booker 2022 και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των New York Times με τα πιο αξιόλογα βιβλία της χρονιάς. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα µε επίκεντρο «τον βίο και την πολιτεία» της Κατρίν, της «ανένταχτης βασίλισσας» που έζησε πέρα από το κατεστηµένο και τις συµβατικότητες ως το τέλος. Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιάννης Στρίγκος. 

Τέλος, το βιβλίο Το γλωσσικό ιδίωμα της Λάρισας του διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτη Μπέη, αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη περιγραφή του ιδιώματος της περιοχής της πόλης της Λάρισας και των χωριών της άμεσης περιφέρειάς της, περιοχή για την οποία υπάρχει πρωτοφανής έλλειψη γλωσσικών δεδομένων. Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο καθηγητής Γλωσσολογίας της Σορβόννης Χρήστος Κλαίρης, το βιβλίο «εμπλουτίζει αποφασιστικά τη γνώση μας για την τοπική ποικιλία της Λάρισας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη διάσωσης ενός κόσμου που χάνεται».

Καλή ανάγνωση!

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 02/10/2024 21:15:51