Κατηγορίες

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ για τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη από το Περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες ''Ο Αναγνώστης''

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ για τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη από το Περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες ''Ο Αναγνώστης''

 

Απονεμήθηκαν την Τρίτη 13 Ιουνίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2022.

To ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ απέσπασε ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το βιβλίο του Η νοσταλγία της απώλειας.

 Οι τριάντα μία διηγήσεις του βιβλίου είναι αφηγήσεις προσωπικές, ιστορίες φίλων και περαστικών, εξιστορήσεις που φανερώθηκαν μέσα από καταχωνιασμένα σημειωματάρια και το καταστάλαγμα της ζωής. Καταστάσεις πραγματικές και φανταστικές, ανομολόγητες και παρανοημένες, για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στα όρια της ζωής τους. Κοινά στοιχεία των διηγήσεων η μνήμη, ο πόνος και η απώλεια, οι εμμονές του έρωτα, τα ανθρώπινα παθήματα.

Οι διηγήσεις, σύνοψη και απόσταγμα ζωής, αποτελούν μια αποσπασματική μυθοπλασία.

Ο συγγραφέας δε θέλησε μόνον να περιγράψει και να στοχαστεί, αλλά να εκτεθεί, να μιλήσει με ειλικρίνεια, να διηγηθεί ανυπόκριτα με συγκίνηση και αυτοσαρκασμό, αναζητώντας τη μοναδικότητα του εαυτού μας και την επαφή με τον αναγνώστη στη χαοτική εποχή μας.

Άραγε πόσο αποκαλυπτόμαστε μέσα από τα λόγια και τις ιστορίες μας; Και πότε η ανάκληση μιας ιστορίας γίνεται εκμυστήρευση με όλο της το κόστος και όχι απλώς η νοσταλγία της απώλειας;

O Αναγνώστης και οι εκδόσεις Le miel des anges είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι από το 2023 το Πρώτο Βραβείο Διηγήματος που θα απονέμεται στην τελετή των Βραβείων του Αναγνώστη θα εκδίδεται στη γαλλική γλώσσα και θα κυκλοφορεί στη Γαλλία από τον εκδοτικό οίκο Le miel des anges.
Στις εκδόσεις
Le miel des anges, που ιδρύθηκαν από τον Γάλλο συγγραφέα και μεταφραστή Μichel Volkovitch, μεταφράζονται και εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο έργα Ελλήνων συγγραφέων. Στα εννέα χρόνια λειτουργίας τους έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 100 τίτλοι, όπου συμπεριλαμβάνονται συλλογές διηγημάτων, ποίηση και θέατρο. Τώρα αποφάσισαν να στηρίξουν τον θεσμό των βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης στην κατηγορία του διηγήματος. Έτσι, και Η νοσταλγία της απώλειας θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά, σε μετάφραση του Michel Volkovitch και της Ελένης Ζέρβα.

Λεπτομέρειες:

 https://www.oanagnostis.gr/ta-vraveia-diigimatos-toy-anagnosti-sti-galliki-glossa/--

 Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας το 1956. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης, δίδαξε στη δηµόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε µε τη Δηµόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεµινάρια. Έχει γράψει έντεκα µυθιστορήµατα, τέσσερις συλλογές διηγηµάτων, µία νουβέλα, ένα αφήγηµα και έναν σκηνικό µονόλογο. Το µυθιστόρηµα Ζωή µεθόρια τιµήθηκε µε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 2016. Το τραγούδι του πατέρα βραβεύτηκε µε το Βραβείο «Νίκος Θέµελης» 2019 του περιοδικού Ο Αναγνώστης. Το µυθιστόρηµα Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές µεταφράστηκε στα αραβικά (2017) και η συλλογή διηγηµάτων Γιατί πρόδωσα την πατρίδα µου στα δανέζικα (2021). Το Παρτάλι, η Δεύτερη γέννα και ο Ξεχασµένος άγγελος των Φιλίππων παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και στο Φεστιβάλ Φιλίππων αντίστοιχα. Στο Κανάλι της Βουλής επιµελήθηκε τη σειρά ντοκιµαντέρ για το βιβλίο «Ο λόγος της γραφής». Την τελευταία τριετία συνεργάστηκε µε το Athens American Center της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σε µια σειρά σεµιναρίων µε θέµα την αµερικανική λογοτεχνία. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. 

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 02/10/2024 19:23:01