Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκων Βαγγέλης Χατζηβασιλείου)

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Στον δεύτερο κύκλο των σεμιναρίων για το μυθιστόρημα η προσοχή θα δοθεί σε θέματα τεχνικής και λογοτεχνικών ειδών. Τι είναι, για παράδειγμα, το ιστορικό και το αστυνομικό μυθιστόρημα, πώς γράφονται τα αντίστοιχα είδη στην Ελλάδα της τελευταίας πεντηκονταετίας και από ποιους, ποιες είναι οι λογοτεχνικές παραδόσεις από τις οποίες προέρχονται και πώς συσχετίζονται με την παρόμοια λογοτεχνική παραγωγή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ή στη Λατινική Αμερική. Και, για να μην ξεχνάμε την τεχνική, τι είναι, ας πούμε, ο εσωτερικός μονόλογος και η ροή της συνείδησης, πώς δουλεύουμε με τον ρεαλισμό, τι είναι ονειρική και συνειρμική γραφή, τι σημαίνει λογοτεχνία των τεκμηρίων, πώς μπορούμε να δουλέψουμε με τους μύθους, με τον θρύλο και με τις προφορικές αφηγήσεις. Τα παραδείγματα είναι και πάλι ενδεικτικά και τα πάντα θα αρχίσουν να αποκτούν σάρκα και οστά όταν θα περάσουμε στο πεδίο των ασκήσεων και των προσωπικών επιδόσεων, αναλόγως πάντοτε με τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή. Η περιήγηση στα κείμενα της μεταπολιτευτικής λογοτεχνίας θα είναι ο οδηγός μας για να μετακινηθούμε από μια ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας σε συνοπτική μορφή στην τροχιά της δικής μας, ατομικής αναμέτρησης με τα κεκτημένα όσων έχουν προηγηθεί.   

Και οι δύο κύκλοι σεμιναρίων είναι ανοιχτοί στην πρωτοβουλία των μαθητών, επιζητώντας τη συμμετοχή και τον εμπλουτισμό τους με τις δικές τους προτάσεις και ιδέες.  

 

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά της Περιφέρειας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Πρώτη και Η Καθημερινή και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Αυγή (1982-1991) και στην Ελευθεροτυπία (1991-2010). Σήμερα συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με το Βήμα της Κυριακής, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Βοοks’ Journal, Εντευκτήριο και Νέα Εστία. Μεταξύ 2007 και 2011 δίδαξε Κριτική και Δοκίμιο στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Συνεργάστηκε με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή στην εκπομπή «Βιβλία στο κουτί» της ΕΤ1 (σκηνοθεσία Πέννυ Παναγιωτοπούλου). Μελέτες του: Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1992), Οδόσημα. Στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καστανιώτης, 1999) και Η κίνηση του εκκρεμούς - Άτομα και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017 (Πόλις, 2018). Ανθολογίες: Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974–1990 (μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά, Εκδόσεις Πατάκη, 1995) και Ανθολογία της ελληνικής ποίησης. 20ός αιώνας. 1900-1920 και 1920-1940 (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, «Κότινος» 2007 και 2009).

 

 

 



Page generated: 05/10/2024 15:22:52