Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκων Βαγγέλης Χατζηβασιλείου)

ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Στον πρώτο κύκλο των σεμιναρίων για το μυθιστόρημα θα εστιάσουμε σε έργα της μεταπολιτευτικής πεζογραφικής παραγωγής (από το 1974 μέχρι και τις ημέρες μας), αναπτύσσοντας μια βεντάλια θεμάτων, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε όχι μόνο συγγραφικές τάσεις και στάσεις, αλλά και πιθανά πεδία στα οποία θα μπορούσε, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, να δοκιμάσουν οι μαθητές τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Θέματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η σύγχρονη πολιτική, ιστορία και κοινωνία, η παρουσία του άλλου, οι περιπέτειες της σεξουαλικής και της ερωτικής ταυτότητας, οι προβληματισμοί για το φύλο και για τη φυλή, η θέση της γυναίκας σε ποικίλα επίπεδα (από την κοινωνική και την ταξική ιεραρχία μέχρι τη διαμάχη των φύλων και τους ανταγωνισμούς της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας), η καθημερινή ζωή, η μετανάστευση, οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ευρώπη και οι διαφορές ανάμεσα στο τοπικό και στο διεθνές θα αποτελέσουν την αφορμή ή την ευκαιρία να δούμε πρώτον ορισμένους από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτεχνικούς σταθμούς και δεύτερον να δοκιμάσουμε οι ίδιοι τις δυνάμεις μας σε σχέση με αυτούς. Τα θέματα που προαναφέρθηκαν είναι, βεβαίως, ενδεικτικά και η πρακτική δοκιμασία, με συγγραφή προσωπικών κειμένων, θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ξεκαθαριστεί το τοπίο των ενδιαφερόντων των μαθητών.   

Και οι δύο κύκλοι σεμιναρίων είναι ανοιχτοί στην πρωτοβουλία των μαθητών, επιζητώντας τη συμμετοχή και τον εμπλουτισμό τους με τις δικές τους προτάσεις και ιδέες.  

 

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά της Περιφέρειας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Πρώτη και Η Καθημερινή και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Αυγή (1982-1991) και στην Ελευθεροτυπία (1991-2010). Σήμερα συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με το Βήμα της Κυριακής, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Βοοks’ Journal, Εντευκτήριο και Νέα Εστία. Μεταξύ 2007 και 2011 δίδαξε Κριτική και Δοκίμιο στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Συνεργάστηκε με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή στην εκπομπή «Βιβλία στο κουτί» της ΕΤ1 (σκηνοθεσία Πέννυ Παναγιωτοπούλου). Μελέτες του: Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1992), Οδόσημα. Στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καστανιώτης, 1999) και Η κίνηση του εκκρεμούς - Άτομα και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017 (Πόλις, 2018). Ανθολογίες: Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974–1990 (μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά, Εκδόσεις Πατάκη, 1995) και Ανθολογία της ελληνικής ποίησης. 20ός αιώνας. 1900-1920 και 1920-1940 (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, «Κότινος» 2007 και 2009).

 

 

 



Page generated: 05/10/2024 15:20:53