Κατηγορίες

Ο Όμηρος και η επική ποίηση: Ιλιάδα και Οδύσσεια
Εισηγητής: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στα ομηρικά έπη και στη θεώρηση του κόσμου που αυτά περιέχουν, ώστε τρεις χιλιάδες χρόνια μετά τη σύνθεσή τους επιμένουμε ακόμα να τα διαβάζουμε; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου. Για να φτάσουμε στην απάντηση, θα σκύψουμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, προκειμένου να διερευνήσουμε ποιος μπορεί να ήταν πραγματικά ο Όμηρος, τι ήταν οι αοιδοί και οι ραψωδοί, πώς συντίθεται ένα ποίημα χωρίς τη χρήση της γραφής, ποια είναι η γλώσσα των επών και το περιεχόμενό τους, ποια τα βασικά τους θέματα και οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα που ανέκαθεν απασχολούν τους ανθρώπους. Όπως επίσης θα αναζητήσουμε τα πορίσματα της αρχαιολογίας, της φιλολογίας και της γλωσσολογίας σχετικά με την ομηρική ποίηση και εποχή. Κυρίως όμως θα απολαύσουμε και θα εμβαθύνουμε, σε νεοελληνική μετάφραση με πυκνές ματιές στο πρωτότυπο κείμενο, στην υψηλότερη ποίηση που έχει γραφτεί ποτέ.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι πρόγραμμα 5 τρίωρων συναντήσεων και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Θα πραγματοποιηθεί online, μέσω της πλατφόρμας zoom, με εικόνα και ήχο.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 7, 14 και 21/4, 12 και 19/5, 18.00 – 21.00.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr.

 

Ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με πεζά (για τα βιβλία και την ανάγνωση) και τέσσερις ποιητικές συλλογές, καθώς και μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Δημοσιεύει, επίσης, συστηματικά άρθρα και δοκίμια για τη λογοτεχνία και για την τέχνη της ανάγνωσης. Κύρια ασχολία του το τελευταίο διάστημα είναι η μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, η οποία πρόκειται να εκδοθεί από τις Εκδόσεις Εστία. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη (εκδ. Πόλις, 2017).


 

 

 



Page generated: 05/10/2024 15:20:57