Κατηγορίες

Ποίηση (διδάσκων Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος)

 

Αποτελεί κοινό τόπο, αλλά νομίζω πως δεν είναι περιττό να το αναφέρουμε ευθύς εξαρχής: σκοπός των μαθημάτων ποίησης δεν είναι να γίνει, ως εκ θαύματος, ποιητής εκείνος που θα τα παρακολουθήσει. Όπως, παρομοίως, δεν χρίζεται αυτομάτως ποιητής όποιος «εμπνέεται» και στιχουργεί ύστερα σ ένα χαρτί την ιστορία των παθών του. Χρειάζεται κάτι παραπάνω, ή πολλά παραπάνω για να είμαστε ειλικρινείς. Χρειάζεται κυρίως δουλειά. Δουλειά για έναν συγγραφέα σημαίνει εντατική ανάγνωση και συστηματική συγγραφή.
Τα μαθήματα ποίησης απευθύνονται σε όποιον έχει ήδη ενεργή ενασχόληση με την ποίηση, ως δημιουργός ή και μόνο ως αναγνώστης, και αποσκοπούν, αφενός, στην εμβάθυνση των γνώσεών του μέσα από τη συστηματική ανάγνωση σύγχρονων και παλαιότερων ποιητικών και θεωρητικών κειμένων και, αφετέρου, στην άσκηση της κριτικής του ικανότητας, που θα του επιτρέψει να διακρίνει ο ίδιος τα επιτεύγματα και τις αστοχίες των προσωπικών του δοκιμών. Η διαρκής άσκηση, τέλος, στην ποιητική σύνθεση, με δεδομένα κάθε φορά σημεία αναφοράς (θέμα, μορφή, ποιητικό είδος, στόχευση κτλ.), η έκθεση στα μάτια υποψιασμένων αναγνωστών και η αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, οι παρεμβάσεις και τα εκατέρωθεν σχόλια, η αυτοκριτική, τελικά, θα οδηγήσουν τον επίδοξο δημιουργό στην ποιητική αυτογνωσία και στην επιλογή του προσωπικού του δρόμου, εκείνου που εγγυάται πως θα αναπτύξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι ήδη βρίσκεται μέσα του.
Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τα δοκίμια και τα ποιήματα του Τ. Σ. Έλιοτ και του Οδυσσέα Ελύτη, του Νάσου Βαγενά και του Διονύση Καψάλη, του e.e. cummings και της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και του Γιάννη Ρίτσου, του Τσέσλαφ Μίλος και του Νίκου Καρούζου. Αυτά, με την κατάλληλη χρήση, μπορούν να γίνουν η βασιλική οδός για την ποίηση.


Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 10 τρίωρες συναντήσεις (5 μ.μ. - 8 μ.μ.), μία φορά την εβδομάδα. Η ημέρα διεξαγωγής θα ανακοινωθεί προσεχώς. 

Έναρξη: Οκτώβριος 2019.

Κόστος συμμετοχής: 340 ευρώ και 290 ευρώ για παλαιούς μαθητές της Σχόλης, για φοιτητές ή ανέργους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr.

 

Ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από ποιήματα, δημοσιεύει συστηματικά, σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, κριτικές, άρθρα και δοκίμια για τη λογοτεχνία και για την τέχνη της ανάγνωσης. Επίσης μεταφράζει ξένους ποιητές και είναι μέλος της Επιτροπής για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.

Βιβλία. «Μικρά Ικαρία», πεζογράφημα, εκδ. Ηλέκτρα, 2005, «Η λάμψη των μικρών πραγμάτων»· ποιήματα, στον συλλογικό τόμο «Ελεύθερη πτήση, ελεύθερη πτώση», εκδ. Οξύ, 2011· «Γράμματα σε έναν πολύ νέο ποιητή», ποιήματα, εκδ. Πόλις, 2012· «Μια λεπτομέρεια που κανείς δεν την παρατηρεί», ποιήματα, δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), εκδ. Free Thinking Zone, 2013· «Τι κοιτάζει στ' αλήθεια ο ποιητής», ποιήματα, εκδ. Πόλις, 2016 · «Το 24ωρο ενός αναγνώστη», δοκίμιο, εκδ. Πόλις, 2017.

Μεταφράσεις. Jo Nesbo, «Ο κοκκινολαίμης», εκδ. Ορφέας, 2008 & Μεταίχμιο (αστυνομικό μυθιστόρημα)· Τσαρλς Μπουκόφσκι, «70 χρόνια φαγούρα», εκδ. Ηλέκτρα, 2008 (ποιήματα και διηγήματα)· Ρέιμοντ Κάρβερ, «Δωμάτια όπου οι άνθρωποι ουρλιάζουν και πληγώνουν ο ένας τον άλλο», εκδ. Γαβριηλίδης, 2018.


 

 



Page generated: 05/10/2024 13:17:43