Κατηγορίες

ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ-ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

(Εισηγήτρια: Ελένη Κεχαγιόγλου)    

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ του σεμιναρίου αποτελεί το σύνθετο επάγγελμα του «επιμελητή εκδόσεων», ως εισαγωγή στη διόρθωση, στη γλωσσική και στην τυπογραφική επιμέλεια. Οι εισηγήσεις, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, επιχειρούν να καταδείξουν ότι η δουλειά του επιμελητή έχει τεχνική και υπακούει σε κανόνες. 

Το σεμινάριο, που αντιμετωπίζει την επιμέλεια ως τρόπο κριτικής ανάγνωσης των κειμένων, ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε όποιον επιθυμεί (α) να αποκτήσει ένα επαγγελματικό εφόδιο προκειμένου να εργαστεί στον χώρο του βιβλίου, (β) να μάθει πώς λειτουργεί ο χώρος του βιβλίου, καθώς και τη διαδικασία από την παράδοση ενός κειμένου στον εκδότη μέχρι την εκτύπωση ενός βιβλίου, (γ) να ασκηθεί στην κριτική ανάγνωση ώστε να «ξεκλειδώνει» και να κατανοεί σε βάθος ένα κείμενο (λογοτεχνικό, επιστημονικό, διαφημιστικό κ.ά.), (δ) να αποφεύγει τα (περισσότερο ή λιγότερο) συνήθη λάθη στη χρήση της γλώσσας, προκειμένου να βελτιώσει τα δικά του κείμενα. 

 Οι δέκα θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι εξής:  

  1. Χαρτογράφηση του εκδοτικού χώρου. Διάκριση/διευκρίνιση των όρων «επιμελητής σειράς», «υπεύθυνος εκδόσεων», «γλωσσικός επιμελητής», «φιλολογικός επιμελητής», «γλωσσική επιμέλεια», «φιλολογική επιμέλεια», «τυπογραφική επιμέλεια», «διόρθωση». Τα διορθωτικά σύμβολα.

  2. Ο επιμελητής ως «κριτικός αναγνώστης» ενός κειμένου. Οι προθέσεις του συγγραφέα και οι αφανείς και μη εκκρεμότητες ενός κειμένου που θέλει να γίνει βιβλίο.

  3. Περί ελληνικής γλώσσας και άλλων δαιμονίων. Το Γλωσσικό Ζήτημα στην Ελλάδα. Το μονοτονικό σύστημα. Τα λεξικά.

  4. Ο επιμελητής υπέρ της «απόλαυσης» του κειμένου εκ μέρους του αναγνώστη. Τα όρια της επιμέλειας. Πότε και γιατί εγκαλείται ο επιμελητής ως «κρυπτοσυγγραφέας».

  5. Η αρχιτεκτονική του βιβλίου. Ζητήματα τυπογραφικής επιμέλειας. Οι βασικές αρχές της τυπογραφίας.

  6. Μέθοδος εργασίας. Πώς αντιμετωπίζονται οι πονοκέφαλοι που προξενεί η διόρθωση ενός κειμένου.

  7. Προβλήματα επιμέλειας σε συνδυασμό με το ύφος και το είδος του κειμένου. Η στίξη ως ρυθμός. Ασκήσεις ύφους.

  8. Ανάμεσα σε δύο γλώσσες· ο επιμελητής ως διαμεσολαβητής μεταξύ συγγραφέα και μεταφραστή.

  9. Επιμέλεια επιστημονικού κειμένου.

  10. Διαχείριση σχέσεων: επιμελητής και εκδότης, επιμελητής και συγγραφέας, επιμελητής και μεταφραστής.

 Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην online πλατφόρμα της e-Σχόλης teachme.patakis.gr. Δεν απαιτείται η προμήθεια ή η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού. Χρειάζεται μόνο ένας υπολογιστής και πρόσβαση στο διαδίκτυο.  

Σε κάθε ενότητα του σεμιναρίου, που αξιοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα e-learning, παρέχονται σημειώσεις της εισηγήτριας (οι οποίες εμπλουτίζονται με «παράλληλα κείμενα», σχετικά δημοσιεύματα, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες και κάθε λογής υλικό που λειτουργεί συνεπικουρικά αφενός στην κατανόηση της ύλης, αφετέρου στην επίγνωση ότι ο καλός επιμελητής είναι ένας αναγνώστης «εν εγρηγόρσει» που ξέρει ποια ερωτήματα να θέσει και πού να αναζητήσει τις απαντήσεις), καθώς και σχετικές ασκήσεις. 

ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ του σεμιναρίου είναι να καταστεί σαφές ότι η επιμέλεια έχει συγκεκριμένη τεχνογνωσία και, παράλληλα, ότι προϋποθέτει όχι μόνο γνώση αλλά και το κέφι και τη διάθεση να είναι κανείς διά βίου μαθητής των βιβλίων ή, μάλλον, των λέξεων.  

Το online σεμινάριο Επιμέλειας-Διόρθωσης Κειμένων ακολουθεί ένα πρόγραμμα ασύγχρονης διδασκαλίας, το υλικό, δηλαδή, κάθε ενότητας δημοσιεύεται στην πλατφόρμα και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες πραγματικού χρόνου. Η ύλη της κάθε ενότητας θα ανεβαίνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος ημέρα Τετάρτη και θα είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες μετά τις 7 μ.μ.  

Έναρξη: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. 

Κόστος συμμετοχής: 290 ευρώ και 240 ευρώ για δεύτερη επιλογή την ίδια περίοδο, για παλαιούς μαθητές της Σχόλης, για φοιτητές ή ανέργους. Καταβάλλεται προκαταβολή 100 ευρώ πριν από την έναρξη του εργαστηρίου και το υπόλοιπο ποσό έως την τέταρτη online συνάντηση. Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται.
 
Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.  

 

Η Ελένη Κεχαγιόγλου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση», το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και έγραψε για τη Θεατρική Παιδεία στην «Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών». Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος «Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, από το 2007 έως το 2011 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και, κατόπιν, έως το 2017 είχε την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση στο Εργαστήρι του Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ, 2004-2013), στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη κ.α. Έχει επίσης διδάξει σε σχετικά σεμινάρια στο Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά (Διαβάζω, IndexThe book’s journal, Τα Νέα, ΕφΣυν, κ.ά.), ενώ σήμερα αρθρογραφεί στο blog πολιτισμού dim/art. 

 

 



Page generated: 05/10/2024 15:20:45