Κατηγορίες

Σεμινάριο Ποίησης

 

«Τι σημαίνει μεταμοντέρνα ποίηση;»

Εισηγητής: Χάρης Βλαβιανός

Σάββατο 16 & 23 Μαΐου 2020


Στις δύο αυτές συναντήσεις θα διερευνήσουμε τα πολλαπλά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής, ευρωπαϊκής και αμερικανικής ποίησης και θα εξετάσουμε κατά πόσον ο μεταμοντερνισμός αποτελεί ρήξη με τον μοντερνισμό ή απλώς μια ακραία έκφανσή του. Αντιπαραβάλλοντας τα έργα μοντέρνων ποιητών (Σεφέρης, Έλιοτ, Πάουντ, Χέρμπερτ) με αυτά των μεταμοντέρνων (Στήβενς, Άσμπερυ, Ντάφυ, Κάρσον) θα εντοπίσουμε τα σημεία εκείνα έντασης και απόκλισης ανάμεσα στα έργα αυτά που δείχνουν ότι η μεταμοντέρνα ποίηση μας εισάγει σε ένα νέο, εξίσου εύφορο και συναρπαστικό, ποιητικό τοπίο.


Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 2 συναντήσεις, ημέρα Σάββατο, 11 π.μ. - 2 μ.μ.

Τόπος διεξαγωγής: Παν. Τσαλδάρη 38, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής: 35 €

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία της Σχόλης, τηλ.: 210.36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr
 

Χάρης Βλαβιανός

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Πολιτική θεωρία και Iστορία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις Αυτοπροσωπογραφία του λευκού (2018), Σονέτα της συµφοράς (2011) και Διακοπές στην πραγματικότητα (2009) [Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»], και τέσσερις συλλογές δοκιµίων: Ο άλλος τόπος (1994), Ποιον αφορά η ποίηση; Σκέψεις για µια τέχνη περιττή (2007), Το διπλό όνειρο της γραφής (2010, από κοινού µε τον Χρήστο Χρυσόπουλο) και Γιατί γράφω ποίηση (2015). Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το αίμα νερό και ακολούθησε το έργο το Κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ (2016). Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των Walt Whitman, Εzra Pound, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, e.e.cummings, Michael Longley, Wallace Stevens και Anne Carson. Το 2013 κυκλοφόρησε η μετάφρασή του των Τεσσάρων Κουαρτέτων του T.S.Eliot (δίγλωσση έκδοση), σύνθεσης εμβληματικής στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Διευθύνει το περιοδικό Ποιητική. Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική θεωρία στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. 

 



Page generated: 05/10/2024 11:18:10