Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκουσα Σώτη Τριανταφύλλου)

 – Εισαγωγή στην ιστορία του μυθιστορήματος (από τον 16ο αιώνα στον 20ό). Το μυθιστόρημα του 19ου αιώνα (πλοκή, χαρακτήρες, ύφος, κοινωνικό πλαίσιο). Ρεαλισμός, νατουραλισμός, ρομαντισμός. Βικτοριανό μυθιστόρημα. Υποδείγματα συγκριτικής λογοτεχνίας.
– Εισαγωγή στην τεχνική του μυθιστορήματος: Αφηγηματολογία και συμμετρία.
– Εισαγωγή στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας. Συμβουλές για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Τα συνηθισμένα γλωσσικά λάθη. Και τα συνηθισμένα αφηγηματικά λάθη. Πώς να μη γράφουμε μυθιστόρημα και πώς να γράφουμε.
– Αφηγηματολογία: Iστορία, μοντέλα, αφηγηματικός χρόνος, μέθοδοι, παραδείγματα.
– Το μυθιστόρημα στον 20ό αιώνα (σύγχρονοι κλασικοί): Τάσεις του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα.
– Μυθοπλασία: Πηγές, θεματική, τεχνική.
– Μυθοπλασία και παγκοσμιοποίηση. Τάσεις του μυθιστορήματος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
– Ασκήσεις: Σύνοψη, κριτική, rewriting, διασκευή, συγγραφή μυθιστορήματος, επιμέλεια μυθιστορήματος.

 

 

 

Σώτη Τριανταφύλλου

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική στην Αθήνα, ιστορία και πολιτισμούς στο Παρίσι, ιστορία της αμερικανικής πόλης στη Νέα Υόρκη, καθώς και γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Έχει γράψει τρεις συλλογές διηγημάτων (Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι, Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ, Άλφαμπετ Σίτυ), δύο βιβλία για τον κινηματογράφο (Κινηματογραφημένες πόλεις, Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992), δέκα μυθιστορήματα (Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης, Αύριο, μια άλλη χώρα, Ο υπόγειος ουρανός, Το εργοστάσιο των μολυβιών, Φτωχή Μάργκο, Άλμπατρος, Κινέζικα κουτιά, Λίγο από το αίμα σου, Για την αγάπη της γεωμετρίας, Σπάνιες γαίες), που έγιναν μπεστ σέλερ τα περισσότερα, τις νουβέλες: Γράμμα από την Αλάσκα, Θάνατος το ξημέρωμα, Η φυγή, Συγχώρεση, Πιτσιμπούργκο, Μηχανικοί καταρράκτες, τα βιβλία για παιδιά: Η Μάριον στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση, Γράμμα από ένα δράκο, Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι, και για εφήβους και νέους: Αφρικανικό ημερολόγιο, Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής. Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος και Για τη σημαία και το έθνος. Τα άρθρα της στην εφημερίδα Athens Voice συγκεντρώθηκαν στον τόμο Η φοβερή τροπή των πραγμάτων.

 



Page generated: 05/10/2024 09:16:12