Κατηγορίες

Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία. Ιδιομορφίες


Εισηγητής: Κώστας Μελάς

9 Δεκεμβρίου 2014
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65
5 – 9 μ.μ.


Η ελληνική περίπτωση αποτελεί ιδιομορφία σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης. Η εξέλιξη του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού εμπεριέχει σαφή διαφοροποιητικά στοιχεία σε σχέση με την υπάρχουσα τυπολογία της διαδικασίας ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών της Δύσης – κατά βάση του αγγλοσαξονικού χώρου αλλά και αυτού της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Έχω τη γνώμη ότι στην ελληνική περίπτωση χρειάζεται να σταθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει προσεχτικά να διαχωρίσουμε τις βασικές ιδιομορφίες και ιδιοτυπίες που ενυπάρχουν στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό από τη στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους και οι οποίες εξακολουθούν να ανιχνεύονται ακόμα και σήμερα σε πλείστες όσες λειτουργίες του. Αυτές τις ιδιομορφίες θα πρέπει να αποφύγουμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ασθένειες σε σχέση με την τυπολογία των χαρακτηριστικών των ανεπτυγμένων χωρών. Δεν μπορεί να αναφέρεται ως ασθένεια ένα χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να ανιχνεύεται 180 χρόνια μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Κώστας Μελάς


Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη των ιδιομορφιών και ιδιοτυπιών τηςελληνικής οικονομίας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Ειδικότερα θα αναλυθούν:
Ιστορικές και πραγματολογικές προϋποθέσεις συγκρότησης του ελληνικούκράτους, ελληνοκεντρισμός και ελληνικότητα, η Ορθοδοξία και το πνεύμα του καπιταλισμού, βασικές κοινωνικοπολιτικές ιδιομορφίες του ελληνικού κοινωνικούσχηματισμού, η οικονομική λειτουργία του ελληνικού κράτους και πώς εντάσσονται οι ιδιομορφίες στη διαδικασία εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και οι επιδράσεις στο σήμερα.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Ο Κώστας Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής: «Συναλλαγματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα 1974-1985». Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (M.Sc.) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Τίτλος της Μεταπτυχιακής Διατριβής: «Θεωρίες Διεθνούς και Διαπεριφερειακού Εμπορίου». Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη. Τίτλος Πτυχιακής Διατριβής: «Vicende e condizioni dell’agricoltura greca». Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο από το 1990. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα Μακροοικονομία και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (1990-1993). Επίσης έχει διδάξει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά τα μαθήματα Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής, Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός και Ειδικά Θέματα Μακροοικονομίας (1997-2009). Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνής Χρηματοοικονομική (2001-σήμερα). Εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Την περίοδο 1996-2005 διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου της ίδιας τράπεζας, διδάσκοντας παράλληλα τα μαθήματα: Διεθνής Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει διδάξει επίσης, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University at Urbana, Derivates και Bank Management. Είναι Πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Οικονομικού Προβληματισμού. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις, τηλ. 210.36.50.010

 



Page generated: 05/10/2024 09:13:27