Κατηγορίες

Ερωτισμός και λογοτεχνία

  Εισηγητές: Ανδρέας Στάικος, Κατερίνα Σχινά

Συντονίζει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

6 Δεκεμβρίου 2014
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65
11 π.μ. – 3 μ.μ.

 
Ποια είναι η λογοτεχνία του ερωτισμού και η ιστορία της; Τι ακριβώς σημαίνει ερωτισμός στη λογοτεχνία; Πώς θα διακρίνουμε ανάμεσα στην αγάπη και το σεξουαλικό πάθος; Υπάρχει σχέση με την πορνογραφία; Με ποιους συγγραφείς ξεκινάει το είδος και πώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα; Κι ακόμα, ποια είναι η λογοτεχνία του ερωτισμού στην Ελλάδα;

Ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος και η κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια και δοκιμιογράφος Κατερίνα Σχινά σε ένα διαλογικό σεμινάριο για τη λογοτεχνία του ερωτισμού με συντονιστή τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Ο Ανδρέας Στάικος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoire National d'Art Dramatique στο Παρίσι. Έζησε στο Παρίσι από το 1967 έως το 1981. Έγραψε κυρίως θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συνήθως γράφει θέατρο με τη σύμπραξη ομάδος ηθοποιών, κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Εξαιτίας αυτής της ιδιομορφίας σκηνοθετεί ο ίδιος τα περισσότερα έργα του, τουλάχιστον στην πρώτη παρουσίασή τους. Έχει γράψει δύο πεζογραφήματα, το ένα από τα οποία, «Οι επικίνδυνες μαγειρικές», μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και στα ιαπωνικά. Έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταφράσει έργα των Pierre-Ambroise Choderlos de Laclos, Marivaux, Alfred de Musset, Eugene Labiche, Moliere κ.ά.

 



Η Κατερίνα Σχινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μουσική (ανώτερα θεωρητικά, πιάνο) στο Εθνικό Ωδείο και πλάι στον Αλέξανδρο Αινιάν. Ως κριτικός εμφανίστηκε με άρθρα της το 1983 στην εφημερίδα «Η Αυγή». Διετέλεσε μέλος (1985-1988) της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Το Τέταρτο», μουσικοκριτικός και επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (1987-1999) και από το 1995 ως το 1999 υπεύθυνη του κυριακάτικου ενθέτου «Ιδέες-Πολιτισμός» της ίδιας εφημερίδας. Mέλος της συντακτικής ομάδας του ειδικού ενθέτου για το βιβλίο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (1999-2009) και από το 2009 συνεργάτιδα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» σε θέματα βιβλίου, καθώς και σύμβουλος έκδοσης και κριτικός στο μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό «The Books' Journal». Μουσικός παραγωγός στο Γ΄ και Β΄ Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας (1983-1994) και στο Κανάλι 15 του Ρούσσου Κούνδουρου (1987-1989) και συνεργάτιδα της τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο «Βιβλιόραμα» (ΕΡΤ) (1987-1990). Από το 2006 ως το 2011 αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου της τηλεοπτικής εκπομπής «Βιβλία στο κουτί» (ΕΤ1). Δίδαξε πολιτιστικό ρεπορτάζ στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου (1994-2004), ενώ από το 2002 ως το 2010 δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και το Φεστιβάλ Αθηνών, στη συγγραφή κειμένων για τα προγράμματα των παραστάσεων και στη μετάφραση λιμπρέτων λυρικών έργων. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Edgar Alan Poe, Toni Morrison, Philip Roth, George Steiner, Roland Barthes, Witold Gombrowich, Ian McEwan, Emma Goldman, Mark Twain, William Hazlitt, Jack London, Willa S. Cather, Roddy Doyle, Malcolm Bradbury, Helene Hanff, Ben Schott κ.ά., καθώς και ποιήματα των Byron, Shelley, Worsdworth, Wallace Stevens, Hilda Doolittle, Anne Sexton κ.ά. Έχει γράψει το βιβλίο «Όπερες του κόσμου», που εκδόθηκε από την Εταιρεία για τη δημιουργία νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και το λεύκωμα «Η Ελλάδα του μόχθου», που εκδόθηκε από το Ριζάρειο Ίδρυμα. Το 1997 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του μυθιστορήματος της Toni Morrison «Γαλάζια μάτια» και το 2008 από το περιοδικό «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας» για τη μετάφραση των «Γαστριμαργικών αναλέκτων» του Ben Schott (2006).


Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ



Page generated: 05/10/2024 09:14:55