Κατηγορίες

Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση




Οι Bιβλιοδράσεις έχουν ως όχημα τη δημιουργική ανάγνωση, ενθαρρύνοντας και προκαλώντας την ελεύθερη δημιουργική έκφραση του παιδιού πάνω σε επίκαιρα θέματα όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία.
Συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να οχυρώνονται με επιχειρήματα απέναντι σε απόψεις που προβάλλονται κατά της παρουσίας του «διαφορετικού», του «ξένου».
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στις διδακτικές ώρες της Φιλαναγνωσίας και της Ευέλικτης Ζώνης. Αρχίζει με μια ουσιαστική και ποιοτική ανάγνωση, ευνοεί τη συζήτηση και τον προβληματισμό και εμβαθύνει στην ουσία του θέματος αξιοποιώντας και αναδεικνύονταςτη λογοτεχνική γραφή.
Κάθε σχολείο που επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή αρκεί να συμπληρώσει το δελτίο συμμετοχής έως και τις 16 Ιανουαρίου 2015.

Το βιβλίο του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!» είναι το κείμενο αναφοράς των δράσεων.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν άλλα βιβλία με θέματη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στον «άλλο» στη σελίδα
www.trigonopsaroulis.gr
.


 
Πώς θα αναλάβουν οι μαθητές βιβλιοδράση:

Φάση Α
Τα παιδιά κάθε τμήματος διαβάζουν βιβλία με ήρωα τον Τριγωνοψαρούλη –και, βέβαια, το βιβλίο «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό!». Κάθε σχολείο το οποίο θα δηλώσει συμμετοχή θα λάβει δωρεάν υποστηρικτικό υλικό, ερωτήσεις και παιχνίδια με τα οποία οι εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουν το θέμα στην τάξη βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά.

Φάση Β
Οι τάξεις που θα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή θα μπορούν να επιλέξουν μία ή περισσότερες δράσεις που θεωρούν αντιπροσωπευτικές και να τις αποστείλουν στις Εκδόσεις Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, 10437 Αθήνα) με την ένδειξη Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση έως και τις 30 Απριλίου 2015 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Φάση Γ
Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στις Βιβλιοδράσεις θα συμμετέχουν σε πανελλαδική κλήρωση για πλούσια δώρα, τα οποία θα λάβουν 6 μαθητές από κάθε τάξη (Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού, σύνολο 24 μαθητές πανελλαδικά).

Τα σχολεία που θα αποστείλουν υλικό από τις δράσεις που εκπόνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπουν επίσης σε κλήρωση και δεκαπέντε (15) από αυτά θα κερδίσουν παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη αξίας 100 ευρώ για να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους.


       

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ:
Ζωγράφισε τη δική σου ποδοσφαιρική φανέλα


Oι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στις Βιβλιοδράσεις
μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό:

Ζωγράφισε τη δική σου ποδοσφαιρική φανέλα με τον Τριγωνοψαρούλη
και το σύνθημα
«Όλοι ίσοι στο παιχνίδι – στην παρέα – στη ζωή»


Μια επιτροπή ειδικών που θα αποτελείται από εκπαιδευτικό, αθλητή, εικαστικό και κριτικό τέχνης θα αναδείξει μία φανέλα, η οποία θα παραχθεί ξεχωριστά για κάθε συμμαθητή του νικητή (από το ίδιο τμήμα).

Όροι συμμετοχής

Σύμφωνα με την UNESCO (Σχετ. Εγκύκλιος 106553/Γ7/13-10-2006), τα έτη 2005-2014 έχουνοριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συγκεκριμένα το2013-14 είναι αφιερωμένο στην έννοια του Ενεργού Πολίτη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναισύμφωνο με τους στόχους των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας (Φ.37/12911/5-11-2013), η θεματολογία του περιλαμβάνει την Αγωγή του Ενεργού Πολίτη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, ενώ δίνει το κίνητρο αλλά και το απαραίτητο υλικό στον εκπαιδευτικό ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία του ενεργού πολίτη για την Αειφορία, τον Πολιτισμό και την Υγεία. Επίσης, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά θα κατανοήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και του πολίτη γενικότερα, τα προβλήματαφτώχειας, την ισότητα των φύλων και, τέλος, θα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με φλέγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ετερότητα.


Page generated: 05/10/2024 07:21:01