Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκουσα Αμάντα Μιχαλοπούλου)

Το σεμινάριο μυθιστορήματος είναι ένα καθοδηγούμενο σεμινάριο. Στόχος είναι η προσφορά βασικών θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων γύρω από τη συγγραφή μυθιστορήματος. Θα ασχοληθούμε κυρίως με μυθιστορήματα του 19ου και του 20ού αιώνα και με τη σημασία της δημιουργικής ανάγνωσής τους. Θα μιλήσουμε για τη διάκριση στερεοτυπικής και αρχετυπικής αφήγησης, για την έρευνα του υλικού, τις αφηγηματικές αξίες, τη σημασία της καθυστέρησης, της σύμπτωσης, του ανταγωνισμού. Θα μας απασχολήσει ο αφηγηματικός χρόνος, η οπτική γωνία, η πρωτοπρόσωπη και η τριτοπρόσωπη αφήγηση, τα ζητήματα της αληθοφάνειας και της έλλειψης προόδου, η διαχείριση του εμπειρικού υλικού. Καθώς και το ύφος – η μεταφορά, η ακρίβεια, η μανιέρα. Θα μελετήσουμε τρόπους αποφυγής πραγματολογικών και ψυχικών σφαλμάτων στην επιμέλεια των κειμένων μας. Θα μιλήσουμε για τη φλυαρία, το ζήτημα της αντίστασης στο κείμενο και για κάτι που σπάνια συζητιέται: την ειλικρίνεια της πρόθεσης του συγγραφέα.

Με καθοδηγούμενες ασκήσεις αλλά και με την ανάγνωση παραδειγματικών κειμένων θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το μυθιστόρημα ως είδος και να μετριάσουμε –στα όρια του δυνατού– το δέος που καταλαμβάνει τους νέους συγγραφείς μπροστά στο ατιθάσευτο υλικό τους. Δημιουργώντας συνθήκες αλληλοσεβασμού και εποικοδομητικής κριτικής, θα δούμε στην πράξη πώς –και εάν– ο καθένας από εμάς προτίθεται να αναζητήσει χρόνο, την αναγκαία αυτοπειθαρχία και μερικά νέα χαρακτηριστικά της ψυχικής ζωής που είναι απαραίτητα στην ενασχόληση με ένα είδος τόσο απαιτητικό και γοητευτικό όσο το μυθιστόρημα.

 

Αμάντα Μιχαλοπούλου


Η Αμάντα Μιχαλοπούλου είναι συγγραφέας. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία. Έχει αποσπάσει το βραβείο διηγήματος των Ρευμάτων (Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη, 1994), το βραβείο μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (Γιάντες, 1996), το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών (Λαμπερή Μέρα, 2013). Επίσης το βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών (Θα ήθελα, 2008). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες.
Έχει διδάξει δημιουργική γραφή και δημιουργική ανάγνωση στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στην Πύρνα, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο βιβλιοπωλείο Public κ.α.

 

 



Page generated: 05/10/2024 07:20:08