Κατηγορίες

Καλή σχολική χρονιά!

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Ζούμε όλοι μας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, γεμάτο ανασφάλειες μα και προκλήσεις.

Η πρόκληση για μας είναι να βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους μάχιμους εκπαιδευτικούς επιλέγοντας και εκδίδοντας τα καλύτερα βιβλία από κάθε τομέα, βιβλία που θα αποτελούν πάντα πολύτιμα στηρίγματα για σας και τους μαθητές σας.

Με ένα καλό βιβλίο μπορεί ο καθένας να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, να βρει τις δικές του ισορροπίες, να δώσει ξανά νόημα σε αξίες που με το πέρασμα του χρόνου και μέσα σε συνθήκες αντίξοες φαίνονται κάποτε να ξεθωριάζουν και να ατονούν.

Πολλές από τις νέες εκδόσεις μας περιστρέφονται γύρω από επίκαιρα θέματα, όπως η ειρήνη, ο ρατσισμός, η κοινωνική προσφορά και η αλληλεγγύη. Άλλες πάλι έχουν να κάνουν με ζητήματα που ήταν και παραμένουν κρίσιμα, τόσο για την καθημερινή ζωή των ενηλίκων όσο των παιδιών — όπως είναι το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Και, βέβαια, τις εκδοτικές μας επιλογές κατευθύνει πάντα το ταξίδι του ανθρώπου προς την αυτογνωσία — που μόνο όταν γίνεται τέχνη μοιράζεται.

Καλή σχολική χρονιά,
Έλενα Πατάκη

Βιβλία και προτάσεις εκδηλώσεων για παιδιά δημοτικού


Βιβλία για παιδιά δημοτικού

Νέα λογοτεχνικά βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα – Με οδηγό είκοσι οκτώ ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ελένη Γερουλάνου, εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης. Το βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να μιλήσουν για καταστάσεις και πράγματα που τα κάνουν να είναι χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα, θυμωμένα, ευτυχισμένα.
Βραβεία «Αναγνώστη», Εύφημη μνεία


Το αυγό, Εύα Βακιρτζή, εικ.: Νικόλας Ανδρικόπουλος. Στο Αυγό τον λόγο έχει ένα παιδί ιδιαίτερο, ξεχωριστό, που περιγράφει τη ζωή του, τη δυσκολία του να ζήσει με τους άλλους. Με λόγια απλά, από καρδιάς, περιγράφει όλα όσα τον κάνουν να «κλείνεται» στον εαυτό του. Κυρίως όμως περιγράφει τη μεγάλη επιθυμία ενός παιδιού με αυτισμό να συνυπάρχει με τους άλλους, να έχει φίλους, να τον αγαπούν όπως είναι.

 

 

 

Στέλιος Κυριακίδης – ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό!, Μαρία Κοντού, Γιώργος Σγουρός. Ο Στέλιος Κυριακίδης, είναι ο αθλητής που, χάρη στη νίκη του στον φημισμένο μαραθώνιο της Βοστόνης, κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντική ανθρωπιστική και χρηματική βοήθεια για την Ελλάδα των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, συνδέοντας το όνομά του με την αγάπη για τον αθλητισμό και την αξία της προσφοράς. Ένα κείμενο, γραμμένο από την εγγονή του μεγάλου μαραθωνοδρόμου, που θα εμπνεύσει όλα τα παιδιά.


Το γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή με νέα εικονογράφηση από την Έφη Λαδά. Το κλασικό βιβλίο για την ειρήνη, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά και για τη δύναμη καθενός από εμάς να αλλάξουμε τον κόσμο.

 

 


Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων. Πολυβραβευμένο στο εξωτερικό, με εξαιρετική εικονογράφηση, είναι ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε (επανακυκλοφορεί). Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Το βιβλίο των μεγάλων ψυχολογικών αντιθέσεων, Το νόημα της ζωής και Η αγάπη, ο έρωτας και η φιλία.


 

Ειρήνη, Wendy Anderson Halperin. Τα παιδιά θα βρουν καινούριους ορισμούς της ειρήνης μέσα από τις εικόνες: ανακυκλώνουμε, βοηθάμε τους ηλικιωμένους, βοηθάμε κάποιον στα μαθήματά του, καθαρίζουμε, χτίζουμε και φροντίζουμε κήπους. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να γίνουν μια φωνή για την ΕΙΡΗΝΗ.


Διαβάζω γιατί διασκεδάζω!

Κάτω από αυτό το σύνθημα, που στην ουσία συνοψίζει την αγάπη για το βιβλίο και την πραγματική απόλαυση της ανάγνωσης, έχουμε συγκεντρώσει χιουμοριστικά βιβλία με σύντομα, έξυπνα κείμενα και με αρκετή εικονογράφηση, ώστε να είναι ελκυστικά και σε παιδιά που δυσκολεύονται όταν διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία.

Ο Μεγάλος Νέιτ φλιπάρει! Ο πρωταγωνιστής των γκράφικ νόβελ, o Νέιτ, μας δίνει το έκτο του βιβλίο και οι χιλιάδες φαν του παραληρούν! Γιατί ο Νέιτ δεν είναι ένα τυπικό εκτάκι. Είναι φτιαγμένος για ΜΕΓΑΛΑ πράγματα... (γ΄-στ΄ δημοτικού)


 

 


Ο Τίμμυ Φιάσκο είναι ένα ευαίσθητο, μοναχικό παιδί. Μαζί με τον καλύτερο (φανταστικό) του φίλο-συνεργάτη-πολική αρκούδα, τον Σκέτο, ιδρύουν τη ΣΚΕΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΕΠΕ, ένα γραφείο ερευνών που μας αποδεικνύει ότι Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όλα πάνε καλά όταν υπάρχει μια ζεστή οικογένεια, ένας εμπνευσμένος δάσκαλος, μερικοί καλοί φίλοι... Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς. (γ΄-ε΄ δημοτικού)

 

 


Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς, Αλεξάνδρα Κ*, εικ.: Ρένια Μεταλληνού. Γεια. Είμαι η Χλόη Χ* και οι γονείςμου είναι κάπως μικροί για την ηλικία μου. Εγώ, πάλι, είμαι κάπως δραματική για την ηλικία μου. Ίσως και για όλες τις ηλικίες. (γ΄-ε΄ δημοτικού)

 

 


 

 

Ο Λούης είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς Ο Λούης και τα καρτούν: Ψυχραιμία, παιδιά! και Έτσι και γελάσει κανείς... Μια μεγάλη αδελφή που μιλάει συνέχεια στο τηλέφωνο, ένας διαγωνισμός κόμικς που σίγουρα θα αναδείξει το ταλέντο του, η κλοπή των σχεδίων του, ένας παράξενος κολλητός. Ο Λούης μάς περιγράφει τη (σχεδόν) φυσιολογική ζωή του με μια έντονη δόση «κοφτερού» χιούμορ και έξυπνων σκίτσων. (γ΄-ε΄ δημοτικού)

 


 

 

Σειρά Ρούμπυ Ρέντφορντ: Η Ρούμπυ είναι 13 χρονών και το όνειρό της είναι να γίνει κατάσκοπος. Μόνο που πρέπει να βάλει τα μεγάλα μέσα: τη λογική και το μυαλό της. Κυκλοφορούν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: Κοίτα με στα μάτια και Πάρε την τελευταία σου ανάσα. Σε κάθε ιστορία η Ρούμπυ αξιοποιεί μία της αίσθηση: στο πρώτο την όραση, στο δεύτερο την όσφρηση και μετά την αφή, τη γεύση, την ακοή, ακόμα και την έκτη αίσθηση… (ε΄ και στ΄ δημοτικού)

 


Το βιβλίο που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία (ακόμα κι αν δε σου αρέσει καθόλου να διαβάζεις)
Το βιβλίο που σου εξηγεί τα πάντα για τους γονείς (γιατί σε βάζουν να τρως σπανακόρυζο και άλλα τέτοια)
Δύο βιβλία με μοναδικό χιούμορ και αισθητική, που μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά για όσα οι μεγάλοι δεν μπορούν. (από 8 ετών και για ενήλικες)

 

 

Οι λογοτεχνικές σειρές των Εκδόσεων Πατάκη για παιδιά: Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για να γίνει ένα παιδί διά βίου αναγνώστης από το να ξεκινήσει σωστά. Να διαβάζει τα κατάλληλα βιβλία, δηλαδή τα βιβλία που δεν το δυσκολεύουν και του αρέσουν, ώστε να τα απολαμβάνει. Η έκταση του κειμένου, η εικονογράφηση, οι ήρωες και η θεματολογία να είναι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αναγνωστικό του επίπεδο. Οι ιστορίες να είναι καλογραμμένες και απολαυστικές και να του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το βιβλίο που θα του αλλάξει τη ζωή. Οι λογοτεχνικές σειρές των Εκδόσεων Πατάκη κυκλοφορούν εδώ και 30 χρόνια, απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη σας και ανανεώνονται διαρκώς. Σύντομα θα βρείτε και ελεύθερο υλικό αξιοποίησης της παιδικής λογοτεχνίας στη Σχολική Βιβλιοθήκη – www.sxolikivivliothiki.gr.

Για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού η σειρά Χωρίς σωσίβιο περιλαμβάνει τα βιβλία που απευθύνονται στην πιο καθοριστική ηλικία για τη φιλαναγνωσία, την εποχή που τα παιδιά ξεκινούν να διαβάζουν μόνα τους (α΄ και β΄ δημοτικού). Περιλαμβάνει 3 αναγνωστικά επίπεδα: Καβουράκια (250 λέξεις), Ψαράκια (400 λέξεις) και Δελφινάκια (800 λέξεις). Η σειρά Στα βαθιά απευθύνεται σε παιδιά που διαβάζουν με ευχέρεια, αλλά χρειάζονται ακόμα ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον (γ΄ και δ΄ δημοτικού). Αποτελείται από δύο επίπεδα: 2.000 λεύγες και 4.000 λεύγες. Και οι δύο σειρές είναι παιδαγωγικά σχεδιασμένες, με κατάλληλη γραμματοσειρά, ιστορίες, ήρωες και θέματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Οι πιο σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, πλαισιωμένοι από σπουδαίους εικονογράφους, φιλοξενούνται κάτω από τη στέγη των σειρών πρώτης ανάγνωσης. Στο www.patakis.gr/protianagnosi θα βρείτε όλα τα βιβλία, τους θεματικούς άξονες και τους δημιουργούς.

Χωρίς Σωσίβιο και Στα βαθιά
Οι γνωστές και αγαπημένες λογοτεχνικές σειρές που χρόνια τώρα επιλέγουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ξεκινούν από τα Σπουργιτάκια (5+) και συνεχίζουν με τα Χελιδόνια (8+) και τα Περιστέρια (9+). Τέλος, οι Κύκνοι (12+) απευθύνονται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου. Κείμενα-σταθμοί της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας περιλαμβάνονται στις σειρές αυτές και περισσότερα από 120 βιβλία έχουν τιμηθεί με τα σημαντικότερα βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο www.patakis.gr/paidikoskatalogos θα βρείτε όλα τα βιβλία των λογοτεχνικών σειρών, για να διαλέξετε και να προτείνετε στους μαθητές σας τα πιο κατάλληλα.

Σπουργιτάκια, Χελιδόνια, Περιστέρια, Κύκνοι


Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα του Φίλιππου Φιλίππου, εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά. «[…] αφίξεις σε λιμάνια, αναχωρήσεις, επισκέψεις σε καλύβες φιλόξενων ιθαγενών, μια σύμπνοια, μια φιλότητα, ζώα και άνθρωποι διαφορετικών πατρίδων και φυλών μονοιασμένα, η χαρά, η καλή διάθεση εν πλω σε αυτό το ωραίο ταξίδι που ετοίμασε για τα παιδιά ο Φίλιππος Φιλίππου […]». (απόσπασμα κριτικής της Ελένης Σαραντίτη στο www.diastixo.gr) (Συλλογή Σπουργιτάκια 6+)

 

 

 

Ο Τότος και η Τοτίνα της Ζωρζ Σαρή, εικ.: Ζαχαρίας Παπαδόπουλος. Δύο δίδυμα σκανταλιάρικα αδερφάκια, ο Τότος και η Τοτίνα, γίνονται πρωταγωνιστές σε αστείες ιστορίες, γιατί ακόμα και μια συνηθισμένη μέρα μπορεί να μετατραπεί σε ξεκαρδιστική περιπέτεια. (Συλλογή Σπουργιτάκια 6+)

Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου της Λότης Πέτροβιτς-Aνδρουτσοπούλου, εικ.: Νικόλας Ανδρικόπουλος. Δώδεκα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια που έχει γράψει η συγγραφέας συγκεντρώθηκαν σε τούτο το βιβλίο για να κρατήσουν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους (Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου, Η φωνή των ζώων, Το δίκροκο αυγό, Το χελιδόνι και η πεταλούδα, Παραμύθια της αγάπης, Ένα κουκί και δυο ρεβίθια). (Συλλογή Σπουργιτάκια 6+)

Ένας αναπάντεχος επισκέπτης του Μπεν Γκλυν-Τζόουνς, εικ.: Μαγκαλί Μποννιόλ. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς Οι απίθανες περιπέτειες του αρκούδου Πουκ, με ήρωα έναν αρκούδο που του αρέσει η περιπέτεια και ταξιδεύει, γνωρίζει νέους φίλους, αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις που του (μας) μαθαίνουν το ταξίδι της ζωής. (Συλλογή Σπουργιτάκια 6+)

Κωδικός: Π.Α.Ρ.Ε.Α. - Το μυστήριο της παράξενης βροχής των Φυτούλας Βακανά, Ανθής Πειραία. Περιπέτεια μυστηρίου με ήρωες μια παρέα παιδιών που, σ’ ένα ταξίδι τους σε μια έρημο, διαπιστώνουν ότι ένας αρχικακός έχει κλέψει την εφεύρεση του εφευρέτη της παρέας, με σκοπό να βγάλει πολλά λεφτά δημιουργώντας μια όαση μέσα στην έρημο, όπου βρέχει διαρκώς κι έτσι μπορεί να πουλάει ομπρέλες… Το χιούμορ και οι υπερβατικές καταστάσεις που διατρέχουν όλο το βιβλίο δεν αφήνουν τους νεαρούς αναγνώστες να το αφήσουν στιγμή από τα χέρια τους. Το πρώτο βιβλίο της σειράς βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας Κύπρου. (Συλλογή Χελιδόνια 8+)


Η κυρά της Αιξωνής – η ιστορία ενός αρχαίου δρόμου της Αθηνάς Μπίνιου. Με αφορμή την ανακάλυψη από τους αρχαιολόγους ενός τμήματος του αρχαίου δρόμου του Δήμου Αιξωνής (που περιλάμβανε τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη), η συγγραφέας μελετά αρχαιολογικά και άλλα κείμενα περί την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα και αφηγείται τη ζωή των ανθρώπων στην περιοχή αυτή της Αττικής την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου με οδηγό την κυρά της Αιξωνής (μια ιέρεια – αφηγήτρια παραμυθιών της εποχής) και μίτο τις αφηγήσεις της από τη μυθολογία (πολύ δυνατό σημείο του βιβλίου). (Συλλογή Χελιδόνια 8+)

Περιπέτειες με μια Πριγκιπέσα της Ελένης Δικαίου. Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής, οι ήρωες της Ελένης Δικαίου που τόσο έχουν αγαπηθεί από τα παιδιά, μπλέκουν σε μια νέα περιπέτεια με σκοπό να βοηθήσουν ένα μικρό κορίτσι να συμφιλιωθεί με τον πατέρα της. Και όλα αυτά γίνονται πάνω σε ένα ιστιοφόρο με τους δύο ήρωες σε ρόλους... φαντασμάτων-λαθρεπιβατών. (Συλλογή Χελιδόνια 8+)


 


Γυμνάσιο – Χειρότερα δε γίνεται,Γυμνάσιο - Βγάλτε με από δω! και Γυμνάσιο - Ο αδερφός μου είναι ο μεγαλύτερος αρχιψεύταρος του Τζέιμς Πάτερσον. Βιβλία που μιλάνε στην καρδιά κάθε μαθητή που έχει νιώσει, έστω και για μια στιγμή, παρείσακτος κι έχει ψάξει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει στον παράξενο κόσμο του σχολείου (αλλά κι έξω απ’ αυτόν). Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς. (Συλλογή Περιστέρια 9+)



Το δέκατο έβδομο κιβώτιο του Διονύση Λεϊμονή. Καλοστημένη περιπέτεια όπου μια παρέα παιδιών ψάχνει να βρει το 17ο κιβώτιο από τον θησαυρό του Έλγιν στα Κύθηρα. Μυθιστόρημα με πολλά πολιτισμικά και αρχαιολογικά παρένθετα, ανάλαφρο και ευχάριστο. (Συλλογή Περιστέρια 9+)




Λίο Μέσσι: Ζωή σαν παραμύθι του Μάικλ Παρτ. Η ιστορία ενός παιδιού που πιστεύει στον εαυτό του, ένα καλογραμμένο χρονικό του ταλέντου, της πίστης και της επιμονής που οδήγησαν τον πιτσιρικά από την Αργεντινή στην κορυφή. (Συλλογή Περιστέρια 9+)




Θεατής... ή το επόμενο θύμα; του James Preller. Σπάσε τη σιωπή! Πάψε να είσαι θεατής. Δράσε! Ένα βιβλίο περί εκφοβισμού όπου ο ήρωας είναι ο συμμέτοχος στον εκφοβισμό, ο αμέτοχος θεατής, αυτός που ανέχεται τη βία γύρω του δίχως να βγάζει τσιμουδιά, αυτός ο οποίος, αν τολμήσει ν’ ανοίξει το στόμα του, θα γίνει το επόμενο θύμα του εκφοβιστή. Πώς θα πρέπει να δράσει; (Συλλογή Κύκνοι, για παιδιά στ΄ δημοτικού)



Άμπερ φάμπερ βγε! της Χριστίνας Φραγκεσκάκη, εικ.: Μάρια Μπαχά. Τρεις ιστορίες κι ένα υπόγειο νήμα που τις αγγίζει και τις διαπερνά. Πλέκει μαζί τους μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια αληθινή πέρα για πέρα. Σαν τη ζωή. Σαν τη γραφή. Ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί από τους λάτρεις των παραμυθιών – μικρούς και μεγάλους.


Κόμικς

Το νησί των θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Οι τρεις σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά, Σκρουτζ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία και Όλιβερ Τουίστ του Καρόλου Ντίκενς. Μια σύγχρονη ματιά στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας με την υπογραφή σπουδαίων καλλιτεχνών. Για αναγνώστες που προτιμούν να συνδυάζουν τις λέξεις με εικόνες αλλά και για τους λάτρεις των κόμικς. (από 10 ετών και για μεγάλους)



Ο μικρός Νικόλας / Ο μικρός Νικόλας και η παρέα του / Ο μικρός Νικόλας διασκεδάζει / Οι διακοπές του μικρού Νικόλα / Ο μικρός Νικόλας... έχει προβλήματα. (Σειρά Ο μικρός Νικόλας) των Rene Goscinny, Jean-Jacques Sempe. Λογοτεχνικοί θησαυροί για όλες τις ηλικίες, επανεκδίδονται φέτος από τις Εκδόσεις Πατάκη. Και τον Οκτώβριο θα προβληθεί στις αίθουσες η ταινία Οι διακοπές του μικρού Νικόλα. (από 8 ετών και για μεγάλους)


Μυθιστορήματα φαντασίας

Αγριόδασος και Κάτω από το Αγριόδασος του Κόλιν Μελόυ. Ξεχώρισε αμέσως για την άψογη αισθητική του και τη μαγευτική του πλοκή. Τα βιβλία της σειράς Τα χρονικά του Αγριόδασους μπορούν να διαβαστούν από παιδιά αλλά κι από μεγάλους που θα εκτιμήσουν τη λογοτεχνικότητά τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα σταθούν στη γοργή περιπέτεια, στο έντονο σασπένς, στους απίθανους χαρακτήρες και στο ταξίδι αυτογνωσίας των δύο πρωταγωνιστών. (από 10 ετών και για μεγάλους)



Βιβλία γνώσεων

Ζήτω τα κορίτσια: Οδηγός για όσες μπαίνουν στην εφηβεία | Εμείς τα αγόρια: Οδηγός για όσους μπαίνουν στην εφηβεία. Οι οδηγοί αυτοί θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της εφηβείας. Οι απαντήσεις, μαζί με συμβουλές ειδικών επιστημόνων, τεστ αυτογνωσίας και μαρτυρίες παιδιών αυτής της ηλικίας, βρίσκονται σε όλες τις σελίδες των οδηγών αυτών, που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις ταραγμένες θάλασσες της προεφηβείας.


10 (δημιουργικά) χρόνια Δημιουργικό Σχολείο

Τα βιωματικά σεμινάρια του Δημιουργικού Σχολείου έχουν στόχο να προσφέρουν πρακτικές λύσεις και ιδέες που θα διευκολύνουν την παιδαγωγική διαδικασία με μοντέρνες προσεγγίσεις. Φέτος το Δημιουργικό Σχολείο συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής δράσης και διοργανώνει το σεμινάριο: Μαθησιακές δυσκολίες – Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς.

Ο Νίκος Τομαράς (ειδικός εκπαιδευτικός – συγγραφέας) συντονίζει ένα βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές και φοιτητές, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανίχνευση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών και να δοκιμάσουν διδακτικές πρακτικές παρέμβασης, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας στη γενική τάξη. Συμμετέχει η Μαρία Ψωμά (φιλόλογος ειδικής αγωγής – συγγραφέας).

Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, 9:00-14:00, Κόστος συμμετοχής: 20 € (20% έκπτωση για τα μέλη του Δημιουργικού Σχολείου). Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Δημιουργικό σχολείο και για γονείς: Μαθησιακές δυσκολίες - Βιωματικό εργαστήριο για γονείς. Ο Νίκος Τομαράς θα πραγματοποιήσει σεμινάριο και για γονείς το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, 9:00-14:00. Κόστος συμμετοχής 15 €.

Στην αίθουσα σεμιναρίων των Εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα [μετρό Ομόνοια]). Και στα δύο σεμινάρια οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για πληροφορίες www.patakis.gr ή καλέστε στο 210.36.500.73.


Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς

 

Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά γεμάτοι χαρά αλλά και αγωνία, καθώς δε βλέπουμε την ώρα να αρχίσουμε την υλοποίηση όλων αυτών που ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε για φέτος. Επιστροφή στο σχολείο λοιπόν με πολλή διάθεση, νέα σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σεμινάρια Φθινοπώρου

Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση θέσης. Πληροφορίες, κρατήσεις: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025 / ekdiloseis@patakis.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση. Δρ Βασιλική Νίκα: εκπαιδευτικός Παιχνίδια αντιρατσιστικής εκπαίδευσης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος: συγγραφέας, εκπαιδευτικός Από το Θέατρο Αναγνωστών στη Φιλαναγνωσία ή Πώς θα μάθουμε ψαρόσφαιρο με τον Τριγωνοψαρούλη. Σύμφωνα με την UNESCO (Σχετ. Εγκύκλιος 106553/Γ7/13-10-2006), τα έτη 2005-2014 έχουν οριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συγκεκριμένα το 2013-14 είναι αφιερωμένο στην έννοια του Ενεργού Πολίτη. Βασικοί στόχοι της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης είναι:

1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση και στην προσφυγιά (προσωπική επιλογή, βίαια γεγονότα, οικονομικοί λόγοι)

2. Να κατανοήσουν ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν παρούσες πάντα τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή ιστορία.

3. Να γνωρίσουν ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ελληνικού πολιτισμού η αποδοχή του «ξένου».

4. Να επιχειρηματολογούν απέναντι σε απόψεις που προβάλλονται κατά της παρουσίας του «διαφορετικού», του «ξένου».

Το σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα εστιάσει σε βιωματικές δράσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και του πολίτη γενικότερα, τα προβλήματα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας και, τέλος, να μπορούν να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με φλέγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ετερότητα. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00-14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα [μετρό Ομόνοια]).

Μια τριλογία για τη διαφορετικότητα (Ο άλλος, ο ξένος, ο διαφορετικός) Αλεξάνδρα Μητσιάλη: συγγραφέας, φιλόλογος. Τα θέματα του τρίωρου αυτού βιωματικού σεμιναρίου είναι η μετανάστευση και η ξενιτιά, η παιδική εργασία και τα δικαιώματα του παιδιού, η βία στο σχολείο, η ενσυναίσθηση και η φιλία, η αποδοχή του διαφορετικού, η πολιτισμική συμφιλίωση που διευκολύνει την ένταξη και την αρμονική συμβίωση στην ομάδα, όπως θίγονται στα βιβλία Θέλω να σας πω την αλήθεια, Το υπόσχομαι..., Με λένε Νιλουφέρ. Θα επεξεργαστούμε αυτά τα θέματα μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, τη δημιουργική γραφή, διαθεματικές εργασίες και παιχνίδια, προφορικές ασκήσεις, με ουσιαστικό αλλά και απολαυστικό τρόπο. Στο τέλος του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να εργαστείτε με τους μαθητές και τις μαθήτριες πάνω σε αυτά τα τρία βιβλία ολοκληρωμένα. Στόχος η απόλαυση της ανάγνωσης στη σχολική τάξη να συνδυαστεί με την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό στο πλαίσιο μιας εκπαίδευσης για τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη. Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, 11:00-14:00, Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα,τηλ.: 210.38.11.840 [μετρό Πανεπιστήμιο]).

 

Ημερίδα Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς

Με τον Τριγωνοψαρούλη για ένα σχολείο ίσων δικαιωμάτων στο παιχνίδι – στην παρέα – στη ζωή. Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, 10.00-16.00. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της Ημερίδας και τον τόπο διεξαγωγής στα: www.trigonopsaroulis.gr / www.patakis.gr. Πληροφορίες - κρατήσεις: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024-5 / ekdiloseis@patakis.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.


 

 

Εκδηλώσεις

 

 

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη 2014-2015

Οι Εκδόσεις Πατάκη και η ομάδα τέχνης «Πάροδος» σας προσκαλούν στα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου, το δεύτερο Σάββατο κάθε μήνα στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα,τηλ.: 210.38.11.740 [μετρό Πανεπιστήμιο]), στις 12:00 το μεσημέρι. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική καιτο παιχνίδι νέες ιστορίες, γραμμένες από αγαπημένους μας συγγραφείς, θα ζωντανέψουν και θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους σε μέρη άγνωστα και μαγευτικά, σε κόσμους φανταστικούς που ο νους δεν τους χωρά. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της δράσης έχουν οι εκπαιδευτικοί και μέλη της «Παρόδου» Αλεξάνδρα Αργύρη και Έλσα Τσιαδή. (είσοδος ελεύθερη)

Τα πρώτα παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου:

11/10/2014 Στέλιος Κυριακίδης - Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό! της Μαρίας Κοντού και του Γιώργου Σγουρού

8/11/2014 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - Ελ Γκρέκο της Αγαθής Δημητρούκα, εικόνες: Νικόλας Ανδρικόπουλος

13/12/2014 Ιστορίες με καλικάντζαρους του Φίλιππου Μανδηλαρά, εικόνες: Κωνσταντίνα Καπανίδου

Τα επόμενα παραμυθένια μεσημέρια: 14/2/2015, 14/3/2015.


Ίδρυμα Ευγενίδου – Βιβλιοθήκη

Συνεχίζουμε για έκτη χρονιά τη συνεργασία μας με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με παρουσιάσεις βιβλίων και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα που προσεγγίζουν το επιστημονικό ενδιαφέροντου Ιδρύματος.


Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις

Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Φεστιβάλ LES RENCONTRES DE LA TERRE / «ΓΕΩσυναντή-σεις», ATHENES με εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες τάξεις σχολείων και ανοιχτά εργαστήρια. www.facebook.com/FestivalLesRencontresDeLaTerre


Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Μια νέα συνεργασία ξεκινάει αυτή τη σχολική χρονιά με τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Καλωσορίζουμε το νέο παιδικό - εφηβικό τμήμα της βιβλιοθήκης με πολλές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ανοιχτές δράσεις στο κοινό και στα σχολεία της περιοχής. Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα, τηλ.: 210 3739651-2 & 210 3739552, www.piop.gr/el/Library


Επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία

Ως επιστέγασμα των δράσεων φιλαναγνωσίας που οργανώνετε στο σχολείο, καλέστε τον συγγραφέα του βιβλίου που δουλεύετε στην τάξη και χαρίστε στους μαθητές σας μια ξεχωριστή εμπειρία. Πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024, 025

Διαδικτυακές επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία

Συνεχίζουμε την υποστήριξη της διαδικτυακής επαφής συγγραφέων με μαθητές όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης του συγγραφέα στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότεροι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τον συγγραφέα του βιβλίου που διαβάζουν. Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024, 025.


Θεατρικές δράσεις βασισμένες σε βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη
που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σχολείο


ΟΜΑΔΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ «Λέλο & Στρουθ / Διαφορετικός... φίλος ή εχθρός;» Μαρίνα Βήλλου, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974530222, E-mail: omadamarmelada@gmail.com, www.omadamarmelada.gr. Ομέγιστος αριθμός συμμετοχής είναι 30 παιδιά.
Τον Λέλο και τη Στρουθ και τις περιπέτειες τους σύντομα θα τις γνωρίζετε μέσα από τα καινούργια βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά (Κρατικό Βραβείο). Αυτό που δεν θα μάθετε όμως, είναι τι ακριβώς συνέβη μέχρι να αποδεχτεί ο Λέλο τη Στρουθ στο σπίτι του. Με λίγα λόγια, δεν ξέρετε το ΠΡΙΝ κι όλα αυτά τα λίγο - πολύ αστεία και κωμικά που συνέβησαν στον Λέλο και στη Στρουθ μέχρι να αποδεχτεί ο ένας τον άλλο. Η Ομάδα Μαρμελάδα δημιούργησε μια συμμετοχική παράσταση με ζωντανή μουσική, κούκλες, και ηθοποιούς που απευθύνεται σε παιδιά έως 8 χρονών, τα οποία παίζουν ενεργό ρόλο στο έργο. Μια παράσταση που βοηθάει τα παιδιά στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους αλλά και στην αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων. Ένα έργο που εξελίσσει τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»: Ποιοτικές παραστάσεις με ηθοποιό και κούκλες σε σχολεία ή στον χώρο του, με μικρό κόστος. Συνεργάζεται σταθερά με τις Εκδόσεις Πατάκη και βασίζει τις παραστάσεις του σε βιβλία τους. Η καινούρια του παραγωγή είναι: Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει. Παράσταση και κατασκευαστικό εργαστήριο με αφορμή την ιστορία του Μάνου Κοντoλέων. Μια ποιητική ιστορία με ηθοποιό και κούκλες που ξεκινάει κάποια Χριστούγεννα και μιλάει για τον κύκλο του νερού συνδέοντάς τον με τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου.
Ο Ζαχαροζυμωμένος. Βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης σε μεταγραφή της Αθηνάς Μπίνου. Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο, τον Ζαχαροζυμωμένο, και θα ολοκληρωθεί μαζί του, δημιουργώντας τη δική τους ευτυχισμένη οικογένεια. Ένα μαγικό ταξίδι σ’ ένα εικαστικό, μουσικό, ποιητικό παραμύθι με παιδική φρεσκάδα, χιούμορ και ευαισθησία. Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Εμμανουέλα Καποκάκη, Πληροφορίες: 210.64.28.769, 6932.62.83.05, www.prasinaloga.gr

ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ σε συνεργασία με ΤΟ ΝΗΜΑ:Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα του Χρήστου Μπουλώτη. Ένα κορίτσι αποκαθιστά την ευτυχία στη δυστυχισμένη πολιτεία Σαρλενάκ, και το μόνο που δέχεται να πάρει για την πράξη της αυτή είναι μια βελόνα. Το υπέροχο παραμύθι του βραβευμένου Χρήστου Μπουλώτη πραγματεύεται την απληστία. Η επιτυχημένη διαδραστική παράσταση της Αριστέας Κοντραφούρη, που απέσπασε πολύ καλές κριτικές, συγκίνησε, προβλημάτισε και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους θεατές, εξακολουθεί να ταξιδεύει στα σχολεία.


Ο Τομ Τιριτόμ κι η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δυοτου Χρήστου Μπουλώτη. Μπορεί να θεωρηθεί ως η συνέχεια της παράστασηςΤο κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα. Ένα μικρό αγόρι αποφασίζει να ξαναενώσει δύο πολιτείες που χωρίστηκαν από τους κατοίκους τους για μια ασήμαντη αφορμή. Η παράσταση αυτή, έναν χρόνο πριν παρουσιαστεί στο θέατρο, θα ταξιδέψει από τον Νοέμβριο του 2014 στα σχολεία, για να καταθέσουν τα παιδιά την άποψή τους για το πώς φαντάζονται το ανέβασμά της. Θα συναρμολογήσουν μια χώρα με παλιά άχρηστα αντικείμενα που θα φέρουν από το σπίτι τους και θα υποδυθούν τους ήρωες μαζί με σακούλες σκουπιδιών! Για περισσότερες πληροφορίες: 6945.25.29.35- 210.57.63.246.


 

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα
που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σχολείο σας


«Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα» Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Παιχνιδαγωγείο (Για μαθητές α΄ - δ΄ δημοτικού). Πληροφορίες για την οργάνωση και το κόστος του προγράμματος: Παιχνιδαγωγείο: 210 6724288, Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες (90΄), Μέγιστος αριθμός παιδιών: 30.
Με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου τα παιδιά ταξιδεύουν παρέα με τον Νικηφόρο στις Κυκλάδες και τα κυκλαδικά ειδώλια, «διαβάζουν» το βιβλίο μέσα από ένα μικρό κυνήγι θησαυρού, εξερευνούν τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου σε έναν καθρέφτη και επεξεργάζονται τα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη με εικαστικές εφαρμογές. Το παιχνίδι «Αγαλματάκια αμίλητα, ακούνητα αγέλαστα» γίνεται αφορμή για να φτιάξει η τάξη τη δικιά της σελίδα με τα συναισθήματα για τον Νικηφόρο! Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που κινητοποιούν ταυτόχρονα τη σκέψη, την κοινωνικότητα, την κίνηση και το συναίσθημα τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία μάθησης και προσεγγίζουν το σύνθετο θέμα των συναισθημάτων μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, την τέχνη του σκίτσου και της εικονογράφησης και τον κυκλαδικό πολιτισμό, όλα κλεισμένα σε ένα μικρό γαλάζιο τετράγωνο βιβλίο!

«Δραματοποιημένη παρουσίαση των βιβλίων του Φίλιππου Μανδηλαρά με βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες» Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης: Μαρίνα Βήλλου, εμψυχώτρια-ηθοποιός. (Για μαθητές α΄ έως δ΄ δημοτικού). Με αφορμή τα βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά, η εμψυχώτρια και ηθοποιός Μαρίνα Βήλλου σχεδίασε μια σειρά παρουσιάσεων με βασικά χαρακτηριστικά τη δραματοποίηση, τα βιωματικά παιχνίδια και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού που θα γίνει με χρήση συμβολικών αντικειμένων και μαζί με την εμψυχώτρια θα συζητήσουν και θα παίξουν παιχνίδια ερωτήσεων-απαντήσεων. Η δράση κλείνει με δραματοποίηση χαρακτηριστικών σκηνών του παραμυθιού από τα παιδιά, μέσα από οργανωμένο αυτοσχεδιασμό, σωματική έκφραση, θεατρικό παιχνίδι και ψυχοκινητικές ασκήσεις/παιχνίδια. Με λίγα λόγια, η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη συναισθηματική και νοητική ωρίμανσή τους και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης και πιο πλούσιας αντίληψης για τον κόσμο. Πληροφορίες για την οργάνωση και το κόστος του προγράμματος: Μαρίνα Βήλλου: 6974530222

«Στιχουργική στην τάξη»Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο διδακτικές ώρες. Πληροφορίες για την οργάνωση και προετοιμασία του προγράμματος: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024, 025 (για μαθητές δ΄ - στ΄ δημοτικού).
Η Αγαθή Δημητρούκα, μυημένη στη στιχουργική από τον Νίκο Γκάτσο, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Ζουλφί Λιβανελί, ο Τσαρλς Λόυντ κ.ά. Επίσης, έχει μεταφέρει στα ελληνικά στίχους πολλών ξένων τραγουδιών. Τα τελευταία δέκα χρόνια με δική της πρωτοβουλία επισκέπτεται Δημοτικά και Γυμνάσια, όπου μαθαίνει στα παιδιά να γράφουν ποιητικούς στίχους λαμβάνοντας υπόψη τους τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού.

Η Χαρά και το Γκουντούν, δυο φίλοι ξεχωριστοί, ο ένας από τη γη και ο άλλος από έναν μακρινό πλανήτη, καταφθάνουν όπου να ’ναι σε σχολεία και βιβλιοπωλεία. Με ένα ιπτάμενο σουρωτήρι για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους με τις σπαρταριστές τους περιπέτειες.

Δεν είναι «Ντουν» δεν είναι «Γκουν»
είναι το ένα και μοναδικό Γκουντούν!
Που το κυνηγάει ένας αδηφάγος
φοβερός Γκουντουνοφάγος,
αλλά από τα νύχια του τα σουβλερά
Το σώζει πάντα η Χαρά!

Πρωτότυπες παραστάσεις βασισμένες στους δημοφιλείς χαρακτήρες του Ευγένιου Τριβιζά με παιχνίδια εμψύχωσης και συμμετοχική θεατρική δράση που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφρασθούν, να δημιουργήσουν και να ψυχαγωγηθούν. Μάρα Κελίδη: εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Άλκης Μπακογιάννης: ηθοποιός. Πληροφορίες για τη φιλοξενία της δράσης: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025. (Για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας).


Για σχολεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών

«Γνώρισε τους φίλους μου» Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας – εκπαιδευτικός (Για μαθητές α - ε΄ δημοτικού). Πληροφορίες για την οργάνωση και προετοιμασία του προγράμματος: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024, 025.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που είναι στηριγμένο στα βιβλία Θέλω να σας πω την αλήθεια, Το υπόσχομαι…, Με λένε Νιλουφέρ, η Δάφνη και ο Εμιγκλέ, ο Νικόλας και η Άννυ, η Νιλουφέρ και οι φίλες της θα μας ξεναγήσουν στους δικούς τους κόσμους. Μαζί τους θα δούμε πόσο δύσκολο είναι να έχεις φίλους αν είσαι ξένος ή διαφορετικός, αλλά θα γνωρίσουμε και τρόπους να ξεπερνούμε τα εμπόδια, να μπαίνουμε στη θέση των άλλων, να τους καταλαβαίνουμε και να συνδεόμαστε μαζί τους, με δεσμούς που ανοίγουν νέους δρόμους στη ζωή μας. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» και πάνω απ’ όλα φίλοι πραγματικοί. Το εκπαιδευτικό υλικό που βασίζεται σε αυτά τα τρία βιβλία περιλαμβάνει: επιτραπέζιο παιχνίδι, προτάσεις για γραπτές και προφορικές, ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και δραστηριότητες, θεματικές και διαθεματικές εργασίες, παιχνίδια αυτογνωσίας και γνωριμίας με τους άλλους, πρακτικές του εκπαιδευτικού δράματος, προτάσεις για δραματοποίηση. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό υλικό ο δάσκαλος θα δουλέψει με τους μικρούς μαθητές τα τρία αυτά λογοτεχνικά βιβλία ευαισθητοποιώντας τα παιδιά, καλλιεργώντας τον προβληματισμό, την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση στη σχολική τάξη. Και ο ίδιος, όμως, θα νιώσει εμπλουτισμένος σε ερεθίσματα αλλά και εφοδιασμένος με περισσότερα εργαλεία, ικανά να τον βοηθήσουν να γίνει πιο αποτελεσματικός στην προσέγγιση του λογοτεχνικού βιβλίου και την αξιοποίησή του μέσα στη σχολική τάξη.


 

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη


Τα παρακάτω προγράμματα πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850). Πριν από κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα ξεναγούνται στον χώρο και θα ενημερώνονται για τη λειτουργία ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου. Για πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024, 025. Σχεδιασμός-υλοποίηση προγραμμάτων: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας)

«ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ…» Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε πέντε λογοτεχνικά βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση που θέμα τους έχουν τη φιλία, τη συνεργασία, την ομαδικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στοχεύουν στο να ενισχύσουν το αυτοσυναίσθημα των παιδιών, να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κατευνάσουν άγχη όπως της ήττας ή της επιτυχίας. Η καλλιέργεια της φαντασίας, η ελεύθερη έκφραση, η συνεργασία και η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ομάδες είναι κάποιοι από τους παιδαγωγικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα και επιδιώκει να τους πετύχει μέσα από κουκλοθέατρο, σύντομους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ομαδικά σε κύκλο ή κινητικά. Τελικά, μέσα από την ανάγνωση και το παιχνίδι, τα παιδιά θα δουν πως… μια άλλη μέρα… νικητές θα βγουν τα όνειρά τους!!! Οι τίτλοι των βιβλίων που χρησιμοποιούνται για το πρόγραμμα: Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ της Μαρίας Παπαγιάννη, Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι του Ανδρέα Αρματά, Η Γουρούνα κάνει πάρτι του Ανδρέα Αρματά, Με αυτή την μπάλα παίζουμε όλοι και Ένας για όλους κι όλοι για έναν της Μπριγκίτε Βένιγκερ (Για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας).

 


 

«Περπατώ, περπατώ στο περιβόλι των τεσσάρων εποχών…» Έξι βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη στάθηκαν αφορμή για να δημιουργηθεί αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να λειτουργήσει ως ένα μικρό ενισχυτικό ερέθισμα στο σύνολο της δουλειάς σας για την κατανόηση της αφηρημένης έννοιας του χρόνου μακροπρόθεσμα από τα παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια κατηγοριοποίησης και επιλογής, σωματικής, χωρικής και χρονικής αντίληψης, αλλά και ελεύθερης έκφρασης (θεατρικής και εικαστικής). Οι τίτλοι των βιβλίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι: Τα τέσσερα βιβλία της γνωστής σειράς ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Τα παιδιά της Άνοιξης,Τα παιδιά του Καλοκαιριού, Τα παιδιά του Φθινόπωρου, Τα παιδιά του Χειμώνα), Περίπατος στους μήνες και στις εποχές των Martine Beck και Agatha Hennig και Ιστορίες από το περιβόλι των τεσσάρων εποχών του Φίλιππου Μανδηλαρά. (Για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας).

 


«Κατακτώντας τη σημασία των λέξεων» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το Μεγάλο Λεξικό του Δημοτικού. Λεξικό που ως κύρια πρωτοτυπία του έχει την παρουσίαση των σημασιών των λέξεων με επαγωγικό τρόπο, σε γλώσσα φιλική για τα παιδιά. Τα παιδιά καλούνται μέσα από ομαδικά παιχνίδια κυνηγητού ή ομαδικής και ατομικής αντιπαράθεσης να αναζητήσουν συνώνυμες ή αντίθετες λέξεις και να κατακτήσουν τις σημασίες τους. Παιδαγωγικοί στόχοι που τίθενται είναι η συνεργασία, ο έλεγχος του σώματος, του χώρου και του χρόνου, η ανάπτυξη του λεξιλογίου και φυσικά η εξοικείωση με τη χρήση του λεξικού. (Για μαθητές δ΄ - στ΄ δημοτικού)


Μήνας Εφηβείας 2014

Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν για τέταρτη χρονιά τον μήνα Νοέμβριο αφιέρωμα στους εφήβους. Φέτος θα υλοποιηθούν δράσεις με στόχο την προσωπική αλλά και ομαδική έκφραση των νέων, καθώς και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που τους αφορούν. Τις δράσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε με την τάξη σας. Σας προσκαλούμε να ξεφυλλίσετε το σχετικό έντυπο, να επισκεφθείτε τα www.patakis.gr, www.i-read.i-teen.gr, να το διαδώσετε, αλλά κυρίως να οργανώσετε επίσκεψη της τάξης σας σε μια από τις πολιτιστικές δράσεις του Μήνα Εφηβείας. Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ. 210.36.50.024. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


 

Θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη


Η Θεατρική Ομάδα «ΛωΤΟφΑΓΟΙ» παρουσιάζει για 2η συνεχή χρονιά την διαδραστική θεατρική παράσταση «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤE… αχινό!» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Αρσένη. Μια περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη ενάντια στις διακρίσεις και στον ρατσισμό. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του, ο Τριγωνοψαρούλης συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία. Έχει καθιερωθεί ως ο πιο αγαπημένος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αποτελεί ένα ελληνικό εκδοτικό φαινόμενο, χάρη στην αγάπη των παιδιών.
Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι από τον Οκτώβριο του 2014 στο θέατρο ELIART (Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, μετρό Κεραμεικός). Η παράσταση ταξιδεύει και προσαρμόζεται σε όλους τους χώρους. Για περισσότερες πληροφορίες, 6942204511, lotofagoi@gmail.com.


Επισκεφθείτε τους ιστότοπους των Εκδόσεων Πατάκη www.patakis.gr, www.i-read.i-teen.gr, www.sxolikivivliothiki.gr και schools.patakis.gr

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς οι Εκδόσεις Πατάκη εγκαινιάζουν φέτος τον ιστότοπο www.sxolikivivliothiki.gr, όπου θα μπορούν να βρουν ό,τι χρειάζονται για να οργανώσουν και να λειτουργήσουν τη βιβλιοθήκη της τάξης τους ή του σχολείου τους, καθώς και προτάσεις με δράσεις φιλαναγνωσίας για όλες τις τάξεις.

 

Παιδικός κατάλογος

Μόλις κυκλοφόρησε ο νέος μας παιδικός κατάλογος (με βιβλία λογοτεχνικά και γνώσεων). Για αντίτυπα του καταλόγου και για ενημερωτικό ή άλλο έντυπο υλικό (κάρτες, αφίσες, σελιδοδείκτες, πλανογράμματα κ.ά.), παρακαλώ επικοινωνήστε με την Κα Τίνα Χρήστoυ (τηλ. 210.36.50.071, christou@patakis.gr).


Εκδόσεις Πατάκη
Καλή σχολική χρονιά!

 

 



Page generated: 05/10/2024 07:22:21