Κατηγορίες

Εργαστήρι: Ιστορία & Λογοτεχνία

Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη
Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής
Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Ιστορία & Λογοτεχνία:
μια πολυτάραχη γοητευτική σχέση


Η Ιστορία και η Λογοτεχνία συχνά διασταυρώνονται άλλοτε συγκρουσιακά κι άλλοτε αρμονικά στο πεδίο της Γραφής. Η αφηγηματικότητα της Ιστορίας και η ιστορικότητα της Λογοτεχνίας είναι οι επαμφοτερίζουσες ζώνες όπου κώδικες, οπτικές και τρόποι συμφύρονται σε κάτι νέο, ερεθιστικό και πολύτροπο.
Ιστορικό ή ιστορικοφανές μυθιστόρημα, λογοτεχνική ή λογοτεχνίζουσα ιστορική αφήγηση αποτελούν τα ζωντανά παραδείγματα αυτού του εκφραστικού και ιδεολογικού δούναι και λαβείν που εμπλουτίζει και τους δύο κόσμους του αφηγείσθαι.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, η συγγραφέας Τατιάνα Αβέρωφ,
ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας και ο ιστορικός και συγγραφέας Ιάκωβος Ανυφαντάκης, θα καταθέσουν δύο Σάββατα (στις 15 Φεβρουαρίου οι δύο πρώτοι & στις 22 Φεβρουαρίου οι δύο τελευταίοι) τη ζώσα εμπειρία τους από την εμπλοκή τους στη γοητευτική και πολυτάραχη συνάντηση Ιστορίας και Λογοτεχνίας.


Πρόγραμμα εργαστηρίου

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014
10 – 3 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65


Βαγγέλης Χατζηβασιλείου – Τατιάνα Αβέρωφ


Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά της Περιφέρειας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Πρώτη και Καθημερινή και διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά ενώ εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην Αυγή (1982-1991) και στην Ελευθεροτυπία (1991-2010). Από τον Ιούνιο του 1998 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2009 ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ενθέτου «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας. Σήμερα συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με το Βήμα της Κυριακής. Είναι επίσης σύμβουλος έκδοσης στο ηλεκτρονικό περιοδικό Απηλιώτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης-Λογοτεχνία και Επιστήμες του ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Βοοks’ Journal, Εντευκτήριο και Νέα Εστία. Μεταξύ 2007 και 2011 δίδαξε Κριτική και Δοκίμιο στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ενώ από το 2005 έχει, από τους δέκτες της ΕΤ1 (μαζί με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή), την εκπομπή «Βιβλία στο κουτί» (σκηνοθεσία Πένυ Παναγιωτοπούλου). Μελέτες του: Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1992) και Οδόσημα. Στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Καστανιώτης, 1999). Ανθολογίες: Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974–1990 (μαζί με την Ελισάβετ Κοτζιά, Πατάκης, 1995) και Ανθολογία της ελληνικής ποίησης. 20ος αιώνας. 1900-1920 και 1920-1940 (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, «Κότινος» 2007 και 2009).



Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ψυχολόγος μέχρι το 1995. Σήμερα ασχολείται με το γράψιμο κυρίως, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και διευθύνει την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο.Έχει εκδώσει 4 μυθιστορήματα: Το Ξέφωτο, Αύγουστος, Ανοιχτή Γραμμή και Θράσος, και 2 βιβλία για την εκπαίδευση: Μαθαίνοντας τα παιδιά να συνεργάζονται και Συνεργασία στη μάθηση.Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων για το μυθιστόρημα Ξέφωτο και ήταν υποψήφια για τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου (2001) και Μυθιστορήματος (2003) του περιοδικού Διαβάζω, για τα μυθιστορήματα Ξέφωτο και Αύγουστος αντίστοιχα.

 

 

 

 Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

11:30 – 4:30 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65


Νίκος Δαββέτας – Ιάκωβος Ανυφαντάκης


Ο Νίκος Δαββέτας (Αθήνα 1960) εμφανίστηκε στα γράμματα το 1981 με συνεργασίες του στο περιοδικό «Διαγώνιος». Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και έξι ποιητικές συλλογές.
Τελευταίο του έργο «Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη» (Μεταίχμιο 2013).
Το 2010 το μυθιστόρημά του «Η Εβραία νύφη» τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών. (Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ολλανδικά και στα γερμανικά.)
Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή έκθεση βιβλίου της Λιψίας με το μυθιστόρημά του «Λευκή πετσέτα στο ρινγκ» (Κέδρος 2006).
Το 2007 μαζί με τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διημερίδα του πανεπιστημίου του Yale σχετικά με το ευρωπαϊκό ιστορικό μυθιστόρημα.
Παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τη βιβλιοκριτική στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Η Καθημερινή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 



Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1983. Ζει στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη μνήμη του ελληνικού Εμφυλίου και γράφει κριτική βιβλίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Hotel Μετανάστευση, B΄ Διαγωνισμός Δημήτρης Βικέλας), έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά («Εντευκτήριο», «Πλανόδιον», «The Books’ Journal») καθώς και στον συλλογικό τόμο «Είμαστε όλοι μετανάστες» (Εκδόσεις Πατάκη, 2007).

 

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ ανά εργαστήρι.

Για αίτηση συμμετοχής / εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις, τηλ. 210.36.50.010 (10:00 - 15:00)

Αποκλειστικά οι μαθητές της Σχόλης προμηθεύονται από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) την προτεινόμενη βιβλιογραφία που ορίζουν οι διδάσκοντες με 20% έκπτωση (βιβλία άλλων εκδοτών) και 25% έκπτωση (βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη) στα βιβλία εκτός ενιαίας τιμής. Στα βιβλία που εμπίπτουν στον νόμο περί ενιαίας τιμής η έκπτωση θα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη, δηλ. 10%.

 

 



Page generated: 05/10/2024 07:20:44