Κατηγορίες

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (διδάσκων Γιώργος Κορδομενίδης)

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών επέτρεψαν την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής κειμένων, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν και την ανάγκη να υπάρχει, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, ένας ειδικός διορθωτής ή/και επιμελητής κειμένων, ο οποίος θα αποκαταστήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα ποικίλα λάθη στα παραγόμενα κείμενα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη διόρθωση ή/και την επιμέλεια κειμένων και διαθέτουν μικρή ή ακόμη και μηδαμινή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Μόνη αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει σχέση/τριβή/αγάπη για τη γλώσσα.
Σκοπός του είναι να εξοπλίσει τους ενδιαφερόμενους με τις απαιτούμενες γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο (με πλήθος ασκήσεων και παραδειγμάτων), να αναδείξει τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδικασία της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων (φιλολογικά, τυπογραφικά, υφολογικά και άλλα λάθη, καθώς και ποικίλες αβλεψίες), ώστε μετά την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες να είναι επαρκείς για επαγγελματική ενασχόληση.
Ενδεικτικά αντικείμενα του σεμιναρίου:
Δομή των εντύπων (βιβλίων, περιοδικών) – Διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου – Ορθή χρήση της Γραμματικής, του Συντακτικού και των διαφόρων Λεξικών – Σύμβολα που χρησιμοποιούνται στη διόρθωση κειμένων και δοκιμίων – Βοηθήματα που χρησιμοποιεί ο διορθωτής/επιμελητής – Εντοπισμός «τυπικών» προβλημάτων και αντιμετώπισή τους – Εξάσκηση στη διόρθωση λογοτεχνικών, θεωρητικών, δημοσιογραφικών, επιστημονικών (με σημειώσεις, βιβλιογραφία, ευρετήριο κτλ.) και άλλων κειμένων.

 

Γιώργος Κορδομενίδης

Γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1974 μέχρι το 2009 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου από το 1982 έως το 2001 ήταν υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για τη Β. Ελλάδα, ενώ από το 1997 μέχρι και το 2009 διηύθυνε το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Υπήρξε επίσης τακτικός εισηγητής σε σεμινάρια για νέους υπαλλήλους της Τράπεζας, καθώς και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Εμείς, που εξέδιδε (1985-2006) η Εθνική για το προσωπικό της.
Από το 1978, συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών (Ελληνικός Βορράς, Το Τέταρτο, Το Δέντρο, Διαγώνιος, Διαβάζω, Θεσσαλονικέων Πόλις). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ενενήντα επτά (1996-1997) που εξέδιδε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997».
Από το 1979, παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων (ΕΡΤ2, Ράδιο Α 103, Ράδιο 88μισό του Μύλου, από το 1995 μέχρι το 2009 στον 9,58fm της ΕΡΤ3).
Από το 2010, επιμελητής κειμένων και υπεύθυνος της ενότητας «Γράμματα» του περιοδικού Θεσσαλονικέων Πόλις.
Από το 1987, εκδότης-διευθυντής και επιμελητής ύλης του τριμηνιαίου περιοδικού Εντευκτήριο (που το 2009 τιμήθηκε με το κρατικό Βραβείο Περιοδικού) και των Εκδόσεων Εντευκτηρίου. Το Εντευκτήριο κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1987 και μέχρι τώρα αριθμεί 92 τεύχη. Από τις Εκδόσεις Εντευκτηρίου κυκλοφορούν 40 τίτλοι με ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, λευκώματα τέχνης κ.ά.
Από το 1985 μέχρι τώρα έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων, περιοδικών και ποικίλων κειμένων.
Το 1993-1995 υπήρξε εκδότης (editor) του περιοδικού Το Αριστοτέλειο σήμερα, που εξέδιδε η πρυτανεία του ΑΠΘ, για λογαριασμό της οποίας επίσης επιμελήθηκε σειρά εντύπων, αφισών κτλ.
Από το 1998 μέχρι το 2005 έγραφε τη σελίδα βιβλίου «Αναγνωστήριο» στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Από το 2005 μέχρι τώρα δημοσιεύει τακτικά βιβλιοπαρουσιάσεις στην κυριακάτικη Καθημερινή.
Από το το 2009 επιμελείται τα κείμενα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις.

 



Page generated: 05/10/2024 01:15:02