Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ (διδάσκων Νίκος Παναγιωτόπουλος)

Στο εργαστήριο μυθιστορήματος για αρχαρίους μπορούν να συμμετάσχουν όσοι σκέφτονται να γράψουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν το πρώτο τους μυθιστόρημα.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να καλύψουν το χάσμα ανάμεσα στην αρχική σύλληψη και σε ένα οργανωμένο αφηγηματικό σχέδιο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα τεθούν προς πραγμάτευση ζητήματα όπως: η φύση του μυθιστορηματικού υλικού, η σχέση μορφής-περιεχομένου, η ανάπτυξη της πλοκής και η επεξεργασία του θέματος, η οπτική γωνία και ο ρυθμός της αφήγησης, η διαχείριση του αφηγηματικού χρόνου, η φωνή του αφηγητή, η δομή του μυθιστορήματος, η ανάπτυξη των χαρακτήρων, η συγγραφή σκηνών και διαλόγων, το συγγραφικό ύφος κ.ά.
Στη διαδρομή των 10 εβδομαδιαίων συναντήσεων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα προσχέδιο μυθιστορήματος ή/και αποσπάσματά του.
Σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας θα αποτελέσουν οι γραπτές ασκήσεις με ειδική στόχευση, καθώς και η υπόδειξη ενδεικτικών αποσπασμάτων από συγκεκριμένα έργα της σύγχρονης πεζογραφικής παραγωγής.

 

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.
Σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο, παρακολουθώντας σεμινάρια πάνω στο σύστημα Στανισλάβσκι, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Αρχικά, εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά και την τηλεόραση.
Από το 1992 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και την πεζογραφία.
Έχει γράψει σενάρια για αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και για τηλεοπτικές σειρές. Το 1996 απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για τους Απόντες του Νίκου Γραμματικού. Το 2000 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό σεναρίου που διοργάνωσαν η Προοπτική και το περιοδικό Αθηνόραμα για τις Ώρες κοινής ησυχίας.
Έχει διδάξει επί αρκετά χρόνια σενάριο σε ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου, σε διεθνή σεμινάρια και εργαστήρια σεναρίου, αλλά και στο νεοσύστατο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Έχει γράψει μία συλλογή διηγημάτων, για την οποία διακρίθηκε με το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, και τέσσερα μυθιστορήματα. Ένα από αυτά, Το γονίδιο της αμφιβολίας, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες μέχρι σήμερα. Το προτελευταίο, η Αγιογραφία, συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψήφιων για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του 2003. Το τελευταίο, Τα παιδιά του Κάιν, κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.



Page generated: 04/10/2024 23:22:28