Κατηγορίες

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ (διδάσκων Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης)


Σκέφτομαι πως θα είχε ενδιαφέρον, τόσο για τους σπουδαστές όσο και για μένα, ο μικρός αυτός κύκλος μαθημάτων να βασιστεί, ως έναν βαθμό, πάνω σε ασκήσεις που εφαρμόζονται συχνά και στις δραματικές σχολές, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των ηθοποιών. Όπως, για παράδειγμα, ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός ή άλλες ασκήσεις που ενεργοποιούν την ετοιμότητα και τη φαντασία.

Κάποια θέματα που θεωρώ βασικό να αγγίξουμε, μέσα από τη διαδικασία αυτή, είναι:
– ο ρυθμός και η ένταση του διαλόγου
– το στήσιμο και η ανέλιξη της πλοκής
– ο θεατρικός λόγος (και ζητήματα όπως η φυσικότητα, η τηλεοπτικότητα ή η ποιητικότητα της γλώσσας των θεατρικών προσώπων)
– ο τρόπος που διοχετεύονται στον θεατή απαραίτητες πληροφορίες από το παρελθόν και την ιστορία των ηρώων.

Λιγότερη βαρύτητα θα δοθεί σε ζητήματα θεωρίας και ιστορίας του θεάτρου (λόγω και του χρονικού περιορισμού). Κάποιες ασκήσεις γραφής, ωστόσο, θα έχουν ως βάση εκκίνησης θεατρικά κείμενα διαφορετικών εποχών και ρευμάτων ώστε, με τον έμμεσο αυτό τρόπο, να γίνει μια ακροθιγής ιστορική ανασκόπηση της θεατρικής συγγραφής.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως στοχεύω περισσότερο σε ένα μάθημα δράσης παρά θεωρητικής ανάλυσης.

 

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε στις Σέρρες, 4 Ιουλίου του 1967, και έζησε εκεί τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Για λίγα χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις. Μετά ασχολήθηκε με το γράψιμο. Κυκλοφορούν ως τώρα τα μυθιστορήματα Οι τέσσερις τοίχοι (2000), Ο φιλοξενούμενος (2004), η συλλογή διηγημάτων Φυσικές Ιστορίες (2006) και  το αφήγημα Ύπνος (2008), όλα από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» . Έχει γράψει ακόμα τα θεατρικά έργα: Μεταμφίεση («Ιανός», 2005),  Λάσπη, Λα Πουπέ, Αέρας («δήγμα / Ευρασία» 2011), καθώς και το έργο για εφήβους Στην Οθόνη Φως («Το Ροδακιό» 2011).
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά (Albin-Michel), αγγλικά (Marion Boyars), ιταλικά (Crocetti), ισπανικά (Tropismos) και στα πορτογαλικά (Babel). Τιμήθηκε με το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου» του περιοδικού Διαβάζω (2000) και το γαλλικό βραβείο “Laure Bataillon”.



Page generated: 04/10/2024 23:20:39