Κατηγορίες

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2010

Κρατικό Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου 2010

Νέα διάκριση για τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση
και για το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο στη θεατρική εκδοχή του


 

Το μυθιστόρημα Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (Εκδόσεις Πατάκη, 2009) μόλις πριν ένα μήνα τιμήθηκε με το «Βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους, 2010» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (συγκαταλέχθηκε επίσης στη βραχεία λίστα του περιοδικού Διαβάζω).
Αυτή τη φορά έρχεται η διάκρισή του ως θεατρικού έργου, αφού το Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο τιμήθηκε με το Β΄ (δεν απονεμήθηκε Α΄) Κρατικό Βραβείο παιδικού θεατρικού έργου 2010.

Η συγγραφέας –με σπουδές θεάτρου/θεατρολογίας και με περισσότερες από 10 σκηνοθεσίες θεατρικών παραστάσεων στο ενεργητικό της– δούλευε σχεδόν παράλληλα και τη θεατρική εκδοχή του μυθιστορήματος, αφού πίστεψε ότι η συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε να έχει και σκηνικό ενδιαφέρον. «Φυσικά, υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στους δύο “αγγέλους”. Ένα θεατρικό κείμενο έχει απώτερο σκοπό να παρασταθεί, κι έτσι η λογοτεχνικότητα καλείται να δώσει τη θέση της στη θεατρικότητα» λέει η ίδια.

Είναι η 5η συνολικά (θέατρο και πεζογραφία) διάκριση για τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση μέσα σε λιγότερα από 10 χρόνια.

· Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας 2005 για το (πρώτο της) μυθιστόρημα Ονειροφύλακες (Εκδόσεις Πατάκη, 2004).
· Έπαινος στο διαγωνισμό του ΚΘΒΕ 2004 για το θεατρικό έργο «Πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
· Β΄ βραβείο για νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ΓΓΝΓ - Θέατρο του Νότου 2001 για το θεατρικό έργο «Η μυστική συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ».
____________________
 
Για το βιβλίο Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο έγραψαν:

«Ένα βιβλίο που εξερευνά τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης (την αγάπη, το μίσος, το φόβο), που κλείνει το μάτι στον ενήλικο αναγνώστη και γοητεύει τα παιδιά – ένα βιβλίο λογοτεχνικό με όλη τη σημασία της λέξης, γραμμένο με μέτρο και ευαισθησία από μια συγγραφέα που δείχνει να σέβεται την τέχνη της και γι’ αυτό της βγάζω το καπέλο».
Φίλιππος Μανδηλαράς, Παπάκι στην μπανιέρα, τεύχος 4, σελ. 25
 
«Η συγγραφέας μάς δίνει ένα δυνατό αφήγημα με συγγραφικά τεχνάσματα και χαρίσματα που ανεβάζουν την ποιότητα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. […] Το βιβλίο είναι μια έκπληξη, καθώς σκιαγραφεί, με ρεαλισμό μεν αλλά και με ονειρικό παραμυθένιο πνεύμα, ζητήματα ανθρωπιστικού τύπου. […] Η ποιότητα της γραφής δικαιώνει και τον ενήλικο αναγνώστη, που ως διαμεσολαβητής θα βρεθεί να απολαμβάνει ένα γνήσιο λογοτεχνικό κείμενο που κακώς συγκεκριμενοποιείται ηλικιακά ως παιδικό ανάγνωσμα».
Τασούλα Τσιλιμένη, Κείμενα, τεύχος 10
 
«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μέσα στη βιβλιοπλημμύρα της αγοράς ξεχωρίζει κανείς, πού και πού, ορισμένα μικρά διαμάντια, βιβλία με λάμψη, πρωτότυπα, γεμάτα ομορφιά. Και ικανοποιούν τον πιο δύσκολο αναγνώστη, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους. Μιλάω για το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, μια ιστορία εντυπωσιακή στη σύλληψη, στη δομή στην αφήγηση. […] Και αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους».
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, Index, τεύχος 36


Page generated: 02/10/2024 18:16:56