Κατηγορίες

Γνωρίστε τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Γνωρίστε τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το πρώτο του βιβλίο για παιδιά εκδόθηκε το 1995 και απέσπασε έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).

Το 1997 εκδόθηκε το βιβλίο με τον διασημότερο σύγχρονο Έλληνα λογοτεχνικό ήρωα της δεκαετίας, τον Τριγωνοψαρούλη, που τιμήθηκε με Έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 30 βιβλία για παιδιά. Έχει τιμηθεί δύο φορές με Βραβείο (2000, 2004), και μία φορά με εύφημη μνεία (2001), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Επίσης έργο του έχει διακριθεί και αναγραφεί στον κατάλογο του Διεθνούς Διαγωνισμού του Bordano της Ιταλίας (2000).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος για παιδιά (2004) από το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω». Το 2003 μετείχε στην κριτική επιτροπή για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν για έξι χρόνια γενικός γραμματέας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το οποίο εκπροσώπησε στις ευρωπαϊκές συναντήσεις στη Μπολόνια. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος.

Τα βιβλία του με τον Τριγωνοψαρούλη έχουν κυκλοφορήσει στην Κορέα με μεγάλη επιτυχία!

Επίσης, το βιβλίο του Από Μικέλε προς Φώτη, το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα, σε μετάφραση Βασιλικής Νίκα, κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε Σλοβενία και Κροατία.

Το βιβλίο του Once upon a time... a butterfly κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά (Philomel Productions, 2003) στην Ιρλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία. Αναμένεται η έκδοσή του στα ελληνικά.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων για παιδιά και νέους, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, ασχολείται με την προώθηση της λογοτεχνίας για παιδιά με άρθρα στα περιοδικά: «Παράθυρο στην εκπαίδευση», «Το παιδί μου κι εγώ», «Η Λέσχη των Εκπαιδευτικών».
Για δυο χρόνια συμπαρουσίαζε με την Πόλυ Βασιλάκη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση για το παιδικό βιβλίο. Είναι εισηγητής σε σεμινάρια για προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας του Περιοδικού "Παράθυρο στην εκπαίδευση" και του Ανοιχτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης.

Έργα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου:

ΣΕΙΡΑ «Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ»

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕΙΡΑ «ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ» ΣΕΙΡΑ «Ο Φώκος νόμιζε ... » ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΣΕΙΡΑ «Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»
Μαζί με τους: Πόλυ Βασιλάκη, Φίλιππο Μανδηλαρά, Μαρίζα Ντεκάστρο
  • Ένα βιβλίο για κάθε τάξη του Δημοτικού

 

<< Πίσω



Page generated: 04/10/2024 15:22:04