Κατηγορίες

"""Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών"", υποψήφιο για το βραβείο 2007 του South East Europe Children Literature Center "

"Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών", υποψήφιο για το βραβείο 2007 του South East Europe Children Literature Center

Υποψήφιο για το βραβείο 2007 του South East Europe Children Literature Center είναι το βιβλίο Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών, με πολύχρωμη εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, που κυκλοφόρησε το 2006 και από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του έγινε best seller.

Το βιβλίο θίγει θέματα όπως :

  • Καθετί διαφορετικό έχει δικαίωμα να γίνει αποδεκτό.
  • Με επιμονή και αγώνα όλα μπορούν να γίνουν.
  • Όλοι έχουν δικαίωμα να ελπίζουν και να προσπαθούν.
  • Ο άνθρωπος –αυτό είναι το πιο παράξενο πλάσμα του κόσμου– δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται το ζωικό βασίλειο, αλλά να το προστατεύει.
  • Με αγάπη και σοφία και τα "αδύνατα γίνονται δυνατά".

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο τα παιδιά συμμετείχαν στη δημιουργία του. Συγκεκριμένα, τα «παράξενα ψάρια» σχεδιάστηκαν από παιδιά. Στο πλαίσιο της έκθεσης εικαστικών έργων παιδιών με θέμα "Στο βυθό με τον Τριγωνοψαρούλη", τα εκατοντάδες παιδιά-επισκέπτες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αφού έβλεπαν τα έργα, συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι, με τη συνεργασία της ιστορικού Τέχνης Μαρίνας Ντούνη, όπου μεταμόρφωναν αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε «παράξενα ψάρια». Κάποια από αυτά αποτύπωσε η ζωγράφος Λήδα Βαρβαρούση στο βιβλίο. Τα «παράξενα ψάρια» ήταν αναρτημένα στο Διαδίκτυο για περίπου ένα χρόνο, όπου τα παιδιά μπορούσαν ηλεκτρονικά να τα βαφτίσουν με τα πιο παράξενα ονόματα.

Μπορεί, λοιπόν, να πει κανείς ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο συμμετείχε στη διαμόρφωσή του! Είναι ένα βιβλίο στο οποίο τα παιδιά δεν είναι απλά παθητικοί αναγνώστες αλλά και ενεργοί δημιουργοί. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ειδική σελίδα-κάρτα, με την οποία τα παιδιά επικοινωνούν με τον αγαπημένο τους ήρωα.

 


Πίσω



Page generated: 04/10/2024 13:26:56