Κατηγορίες

Το τέλος μιας Ιστορίας στο χώρο του βιβλίου

Με το θάνατο του Hugendubel χάνεται ένας πρωτοπόρος της αυτοτέλειας στο χώρο του βιβλίου στη Γερμανία
 
O Heinrich Hugendubel πέθανε σε ηλικία 68 ετών αφήνοντας πίσω του τα δυο παιδιά του, τη Nina και τον Maximilian, που οφείλουν να αντισταθούν στις προκλήσεις των καιρών και να αξιοποιήσουν την κληρονομιά που τους άφησε ο πατέρας τους.
Η αυτοτέλεια της οικογενειακής επιχείρησης έφτασε στο τέλος της 139 χρόνια μετά την ίδρυση του βιβλιοπωλείου και 27 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας στο Μόναχο του μεγάλου βιβλιοπωλείου συνολικής έκτασης 2.200 τ.μ., με το οποίο εγκαινιάστηκε το πρότυπο των βιβλιοπωλείων-υπερκαταστημάτων στη Γερμανία και δόθηκε το έναυσμα για την ίδρυση βιβλιοπωλείων-αλυσίδων.
 
 
Ο Maximilian Hugendubel λέει ότι «ένα δύσκολο βήμα καλύτερα να γίνει πολύ νωρίς παρά πολύ αργά» και εξηγεί πως η συμμετοχή της Hugendubel με 50% στην ίδρυση της DBH από κοινού με την Weltbild ήταν μια σωστή κίνηση.
Φυσικά θα μπορούσαν για μερικά χρόνια να συνεχίσουν όπως πριν, αλλά η πίεση της αγοράς αυξανόταν με τόσο γοργούς ρυθμούς που ήταν καλύτερα να την αντιμετωπίσουν στο μέλλον μαζί με έναν συνεταίρο όπως η Weltbild.
Οι Hugendubel θέλησαν να αποφύγουν μια αναταραχή όπως αυτή του Ιουνίου του 2002, η οποία κατέδειξε για πρώτη φορά τα όρια της ανάπτυξης.
Όταν τα αδέρφια Hugendubel απέκτησαν το 70% του βιβλιοπωλείου Schmorl & von Seefeld στο Αννόβερο, η πίεση της αγοράς αυξήθηκε. Πάντως είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν δύο νέα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας μέσα στο 2007 στο Wurzburg και στη Στουτγγάρδη, και ένα το 2008 στο Αννόβερο με την επωνυμία Schmorl & von Seefeld. Αυτό όμως απαιτούσε την ύπαρξη σημαντικού κεφαλαίου.
 
Τα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες με το όνομα Hugendubel θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν και τα αδέρφια Hugendubel συμμετέχουν πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της DBH, στο οποίο ανήκουν και ηγετικά στελέχη του εκδοτικού ομίλου Weltbild.
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του εμπορίου του βιβλίου αρχίζει. Ήδη το κεφάλαιο που ξεκίνησε το 1959 ο Heinrich Hugendubel έχει κλείσει.
 
Το Χρονικό του Hugendubel
 
1959
Ο Heinrich Hugendubel, σε ηλικία 23 ετών, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου που είχε ιδρύσει ο προπάππους του το 1893. Κάνει τζίρο σχεδόν 1 εκ. γερμανικά μάρκα.
1970
Ο Heinrich Hugendubel παίρνει το μερίδιο της μητέρας του. Έχει ήδη ιδρύσει δύο υποκαταστήματα και έχει τζίρο 2 εκ. γερμανικά μάρκα.
1979
Ιδρύεται το συνολικής έκτασης 2.200 τ.μ. βιβλιοπωλείο στο Μόναχο και εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στην ιστορία του γερμανικού βιβλιοπωλείου.
1990
Με το υποκατάστημα της Φραγκφούρτης, ο Hugendubel εγκαινιάζει μια νέα εποχή στο χώρο του βιβλιοπωλείου και αποσαφηνίζει ότι η Hugendubel δε θα είναι μια περιορισμένη τοπικά αλυσίδα βιβλιοπωλείων. Ακολουθούν υποκαταστήματα στο Βερολίνο, στη Σαξονία, στο Bad Homburg και στο Siegen.
1993
Η Hugendubel συμμετέχει με 49% στο ελβετικό μεγάλο βιβλιοπωλείο Orell Fussli. Η Hugendubel συμμετέχει με 50% στον εκδοτικό όμιλο Goethe-strasse.
1994
Η Hugendubel από 50% με την Weltbild ιδρύουν την αλυσίδα Weltbild-plus που ασχολείται κυρίως με προσφορές βιβλίων. Μέχρι το φθινόπωρο του 2006 ανοίγουν περίπου 300 υποκαταστήματα σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.
2001
Η Hugendubel καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από την Thalia, στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του περιοδικού buchreport.
2003
Ο Heinrich Hugendubel αναθέτει στα παιδιά του, Nina και Maximilian, διοικητικά καθήκοντα
2005
Ο Heinrich Hugendubel πεθαίνει και τα παιδιά του αναλαμβάνουν την επιχείρηση. Η Hugendubel αγοράζει το 70% της Schmorl & von Seefeld.
2006
Με τζίρο 250 εκ. ευρώ, η Hugendubel έρχεται τρίτη στη λίστα των υποκαταστημάτων του περιοδικού buchreport, πίσω από την Thalia και τη δική της θυγατρική Weltbild-plus. Συγκεκριμένα η Hugendubel διαθέτει σήμερα 33 βιβλιοπωλεία με συνολική έκταση μεγαλύτερη από 66.000 τ.μ.


Page generated: 02/10/2024 16:11:28