Κατηγορίες

Πώς τα παιδιά μπορούν να αγαπήσουν το διάβασμα

Υπάρχουν πλέον τόσοι πολλοί τίτλοι βιβλίων για παιδιά και για νέους που η καθοδήγηση και η παροχή συμβουλών από τους βιβλιοπώλες είναι απολύτως αναγκαία. Όσο πιο σωστή είναι η καθοδήγηση από το βιβλιοπώλη τόσο πιο σταθερή είναι και η πελατεία του. Μπορεί π.χ. ένα παιδί να πηγαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο γιατί πρέπει να κάνει μια εργασία ή μια παρουσίαση ενός βιβλίου στο σχολείο του. Ο βιβλιοπώλης θα το βοηθήσει εάν το παιδί διαβάσει κάποια από τα βιβλία που θα του προτείνει. Το παιδί αυτό μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε φανατικό αναγνώστη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πείθονται όλα τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνήθως στο βιβλιοπωλείο μπαίνει μία μητέρα με το παιδί της και ζητά από το βιβλιοπώλη να τους συστήσει κάποιους τίτλους. Ο βιβλιοπώλης, μέσα από μια σύντομη κουβέντα με το παιδί, μπορεί να καταλάβει τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του. Οι βιβλιοπώλες δεν κρατούν στοιχεία των πελατών, αλλά θυμούνται τους μικρούς τους πελάτες όταν τους επισκέπτονται συχνά. Οι βιβλιοπώλες πιστεύουν ότι το διάβασμα είναι τρόπος ζωής και η εμπειρία τους έχει δείξει ότι όλα τα παιδιά μπορούν να παρακινηθούν προς έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Τα παιδιά από μικρά θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να χαρούν τη γλώσσα τους, να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους.

Για να προσελκύσουν τα παιδιά πολλά βιβλιοπωλεία οργανώνουν εκδηλώσεις με συζητήσεις για βιβλία είτε στο χώρο τους είτε σε σχολεία ή δανείζουν για ένα διάστημα σε σχολεία πολλά βιβλία για να είναι προσιτά στους μαθητές. Άλλα βιβλιοπωλεία δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να διατυπώνουν την κρίση τους για βιβλία και έτσι τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον για το διάβασμα. Οι εκδηλώσεις που οργανώνουν τα βιβλιοπωλεία, υποστηρίζονται από δασκάλους, νηπιαγωγούς και ανθρώπους που σχετίζονται με το βιβλίο, οι οποίοι θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Ένας άλλος τρόπος για να στραφούν τα παιδιά στο διάβασμα είναι, όπως ισχυρίζονται κάποιοι βιβλιοπώλες, η βελτίωση της εκπαίδευσης των νηπιαγωγών, οι οποίοι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την αναγνωστική συμπεριφορά των μικρών παιδιών. Κλειδί επίσης είναι και ο ίδιος ο βιβλιοπώλης να έχει πειστεί για την αξία και την ποιότητα των βιβλίων που πουλάει ώστε να είναι αποτελεσματικός τόσο στις πωλήσεις όσο και στην προσέλκυση αναγνωστών.



Page generated: 02/10/2024 14:09:15