Κατηγορίες

Θεαματική στροφή των άπορων Ινδών στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πολλές οικογένειες στην Ινδία έχουν στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που δείχνει την ανικανότητα του κράτους να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Στις άπορες οικογένειες τα σχολεία αυτά δε χρεώνουν περισσότερα από 3 δολ. το μήνα για τη φοίτηση του παιδιού τους.

Αν και το ποσοστό εγγραφής παιδιών στη στοιχειώδη δημόσια εκπαίδευση είναι πολύ υψηλό, τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας εμφανίζονται, κατά την έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Pratham, πενιχρά, καθώς μικρό ποσοστό των μαθητών αυτών, όταν αποφοιτά, μπορεί να διαβάζει απλά κείμενα ή να κάνει απλές αριθμητικές πράξεις. Αυτή η κατάσταση οδήγησε μέσα στο 2006 σε μια στροφή προς την ιδιωτική εκπαίδευση, που σε ορισμένα κρατίδια της Ινδίας είναι θεαματική.

Είναι γνωστό ότι η Ινδία έχει μεγάλο αριθμό νεανικού πληθυσμού που είναι ένα εν δυνάμει πολυπληθές εργατικό δυναμικό για το μέλλον. Είναι τρομακτική, λοιπόν, σύμφωνα με την Pratham, η προοπτική ένα μεγάλο τμήμα αυτών των νέων να παραμένει ουσιαστικά αναλφάβητο.

Ένα μεγάλο πρόβλημα των κρατικών σχολείων είναι η απουσία των δασκάλων από τα σχολεία. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για τα δημόσια σχολεία στην Ινδία κατά το 2004 έδειξε ότι το ένα τέταρτο των δασκάλων απουσιάζει από τα καθήκοντά του και μόνο οι μισοί περίπου διδάσκουν κανονικά. Ιδίως στα φτωχότερα κρατίδια, τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν δραματικά. Η έρευνα Pratham έδειξε ότι είναι πολύ περισσότερα τα αγόρια από τα κορίτσια που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στην αναφορά της Pratham εκφράζονται ανησυχίες για την αυξανόμενη έλλειψη ατόμων με δεξιότητες και ταλέντο που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στον σύγχρονο τομέα της πληροφορικής. Επειδή όμως ο αριθμός των αποφοίτων μπορεί να είναι παραπλανητικός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό του κατάλληλα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, οι εταιρείες εκπαίδευσης στελεχών πραγματοποιούν τεστ μέσα από τα οποία μπορεί να προκύψει μια λίστα ικανών επαγγελματιών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.


Page generated: 02/10/2024 16:12:42