Κατηγορίες

Όταν η εξ αποστάσεως μάθηση είναι μονόδρομος

Για μερικά παιδιά η προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον είναι αδύνατη. Συχνά επινοούν λόγους και προφασίζονται ασθένεια για να απουσιάσουν από το σχολείο, γιατί το σχολικό περιβάλλον τούς είναι ψυχολογικά δυσβάσταχτο, τους προκαλεί εσωστρέφεια, άγχος, δυσανεξία, κατάθλιψη. Για πολλά από τα παιδιά αυτά η λύτρωση δεν μπορεί να έρθει με τη βοήθεια των ειδικών, αλλά μόνο με την εγκατάλειψη του σχολείου, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει.

Στη Γερμανία σήμερα υπάρχει η εναλλακτική λύση του ευέλικτου σχολείου εξ αποστάσεως. Η μέθοδος αυτή, της εξ αποστάσεως μάθησης, είναι η μοναδική λύση για παιδιά που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον.

Το σχολείο μπορεί να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, και μάλιστα όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο άνετα νιώθουν τα παιδιά αυτά. Η απόσταση είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διδακτικής αυτής μεθόδου. Το υλικό (επιστολές των εκπαιδευτικών, εγχειρίδια, τετράδια εργασιών, οδηγίες) έρχεται στο σπίτι τους με το ταχυδρομείο. Πρόκειται για ολοκληρωμένο υλικό μαθημάτων με κείμενα, ερωτήσεις, ασκήσεις και τεστ αξιολόγησης. Το παιδί μαθαίνει κατ’ οίκον, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονιών του, διαβάζει κείμενα, ακούει CD και λύνει ασκήσεις. Στη Γερμανία τα έξοδα για τη φοίτηση ενός παιδιού σε ένα ευέλικτο σχολείο εξ αποστάσεως ανέρχονται σε 500 ευρώ το μήνα και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού καλύπτεται από το κράτος. Στη Γερμανία σήμερα υπάρχουν περίπου 150 νέοι ηλικίας 15 έως 17 ετών που ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα. Το εξ αποστάσεως σχολείο απαλλάσσει τα παιδιά από το άγχος που προκαλούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και η καθημερινή τριβή με τους συμμαθητές και τους καθηγητές καθώς και από το άγχος των κακών επιδόσεων.

Εκτός όμως από νέους υπάρχουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία που εγκατέλειψαν παλιότερα το σχολείο και τώρα αποφασίζουν να συνεχίσουν τη φοίτηση μέσω του ευέλικτου σχολείου εξ αποστάσεως. Η δεύτερη ευκαιρία φοίτησης που έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι τους προσφέρει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον τους. Η εγκατάλειψη του σχολείου κάποτε μπορεί να συνοδεύτηκε και από κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος, ακόμα και αγοραφοβία. Η άρνηση του σχολείου και η απώλεια εμπιστοσύνης στο σχολικό θεσμό μπορούν να επηρεάσουν παραπέρα και τις σχέσεις με την οικογένεια και την κοινωνία ολόκληρη.

Μέσω του σχολείου της εξ αποστάσεως μάθησης, οι μαθητές μπορούν να αποφοιτήσουν και να πάρουν το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Hauptschule). Φυσικά ο κάθε μαθητής έχει το δικό του ρυθμό μάθησης, που μπορεί να κυμαίνεται από κάποιους μήνες έως και τρία χρόνια, μέχρι να φτάσει σε επίπεδο που να μπορεί να δώσει εξετάσεις για το απολυτήριο της βασικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμίδα στην οποία ήταν όταν εγκατέλειψε το σχολείο αλλά και από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, καθώς μερικοί μεγαλύτεροι μαθητές μπορεί να είναι πλέον και γονείς. Το ευέλικτο σχολείο εξ αποστάσεως σέβεται τις ανάγκες του καθενός αλλά έχει και ένα πρόγραμμα, η επικοινωνία καθηγητών – μαθητών είναι στενή, η αλληλογραφία είναι τακτική και περιλαμβάνει αποστολή διδακτικού υλικού παραλαβή εργασιών του μαθητή, αποστολή απαντήσεων και διορθώσεων. Οι καθηγητές έχουν ένα σύστημα κατάταξης των μαθητών και μπορούν να τους συμβουλεύουν πότε είναι έτοιμοι να δώσουν εξετάσεις.

Αν ένας μαθητής δεν επικοινωνήσει για ένα διάστημα, τότε μπορεί να του στείλουν SMS για να του υπενθυμίσουν τη φοίτησή του ή απλώς να μάθουν νέα του. Είναι κι αυτό μέρος της μεθόδου, γιατί το σχολείο εξ αποστάσεως προσπαθεί να είναι οικείο και να μη φαίνεται ξένο προς τους μαθητές του. Μερικοί μαθητές ξεκινούν με την ίδια άρνηση και επιθετικότητα που είχαν όταν εγκατέλειψαν το σχολείο, αλλά σε ένα διάστημα ενός ή δύο χρόνων συνήθως αλλάζουν συμπεριφορά. Ο φόβος για το σχολικό θεσμό είναι συνήθως κοινός στα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο. Τα πιο πολλά από αυτά είναι αδύνατον να ξεπεράσουν τα τραυματικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις που έκαναν τότε, όταν η εγκατάλειψη του σχολείου ήταν η μόνη διέξοδος που είχαν και ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Από το καλοκαίρι του 2008 το πρόγραμμα του ευέλικτου σχολείου εξ αποστάσεως προβλέπεται να επεκταθεί και σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης (Realschule) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις σπουδές τους.


Page generated: 02/10/2024 16:12:12