Κατηγορίες

10 συμβουλές προς γονείς για να επιλέξουν το σωστό σχολείο

Η εποχή που οι γονείς έστελναν σχεδόν αβασάνιστα τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους γιατί ήταν το πιο κοντινό έχει πλέον περάσει. Σήμερα πολλοί γονείς προβληματίζονται όταν πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο σχολείο να στείλουν τα παιδιά τους. Η φήμη ενός σχολείου δεν είναι πάντα το ασφαλέστερο κριτήριο αφού μπορεί πλέον να μην ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Παρατίθενται δέκα κριτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή επιλογή:

  1. Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει το κτίριο του σχολείου, από το χρώμα στους τοίχους ως την καθαριότητα στις τουαλέτες;
  2. Η ελεύθερη οργάνωση ενός σχολείου είναι σημαντικό στοιχείο για την ποιότητά του. Αν δηλαδή δίνει έμφαση στα καθήκοντα των μαθητών ή σε ένα ζωντανό σχολικό περιβάλλον.
  3. Έχουν οι γονείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν μια διδακτική ώρα, όχι μόνο την ημέρα που καθορίζεται ως ημέρα ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, αλλά και μια οποιαδήποτε καθημερινή;
  4. Ποιο είναι το περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος, υπάρχουν εβδομαδιαία προγράμματα, πώς υποστηρίζονται οι αδύναμοι μαθητές, δίνεται έμφαση στις ξένες γλώσσες, τη μουσική, τις καλές τέχνες και στη ανάπτυξη της προσωπικής επίγνωσης των υποχρεώσεων του μαθητή;
  5. Συνεργάζονται τα σχολεία με τους γονείς, τους ενημερώνουν μέσω επιστολών, κλείνουν οι καθηγητές ραντεβού με τους γονείς για να συζητήσουν για την πρόοδο των παιδιών; Μερικά σχολεία υπογράφουν συμβόλαια με τα οποία οι γονείς και οι καθηγητές αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Μπορείτε να ενημερωθείτε και από άλλους γονείς ή καθηγητές.
  6. Ζητήστε να μάθετε για συγκεκριμένα προβλήματα. Τα καλά σχολεία δε μεταθέτουν την ευθύνη των προβλημάτων σε τρίτους, π.χ. στο υπουργείο, αλλά προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν είτε αφορούν τη διδασκαλία είτε την πειθαρχία ή άλλα θέματα.
  7. Τα καλά σχολεία ανοίγονται προς τα έξω και αναζητούν συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικούς συλλόγους ή ειδικά σχολεία και εμπλουτίζουν τα μαθήματά τους με ελεύθερες δραστηριότητες.
  8. Οι συνεργάτες αυτοί είναι σημαντική πηγή πληροφόρησης. Έτσι, π.χ. γυμνάσια γνωρίζουν τι δουλειά γίνεται στα δημοτικά ή οι επιχειρήσεις γνωρίζουν τις δεξιότητες των αποφοίτων της μέσης βαθμίδας.
  9. Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για το θολό σχολικό τοπίο και από τα υπουργεία παιδείας των γερμανικών κρατιδίων, που ενημερώνουν μέσω του διαδικτύου για τις επιδόσεις ανά σχολείο, το μέσο βαθμολογικό όρο των αποφοίτων, το ποσοστό μαθητών που έμειναν στην ίδια τάξη κτλ.
  10. Πολύ διαφωτιστικά είναι, επίσης, τα αποτελέσματα συγκριτικών μελετών που έχουν γίνει για τις επιδόσεις των μαθητών διαφόρων σχολείων σε συγκεκριμένα μαθήματα. Αν και οι μελέτες αυτές δε δημοσιοποιούνται, μπορείτε να ζητήσετε να σας ενημερώσουν, και σίγουρα ένα καλό σχολείο δε θα τις αποκρύψει.



Page generated: 02/10/2024 14:10:53