Κατηγορίες

Μια αυτόνομη τάξη

Στις 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού του Ιδρύματος Bosch, βραβεύτηκαν πέντε σχολεία για το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζουν. Τα βραβεία, που απένειμε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Horst Kohler, έλαβαν ένα δημοτικό σχολείο του Dortmund και άλλα τέσσερα σχολεία, στο Kassel-Waldau, στο Braunschweig, στην Ιένα και στο Αμβούργο. Τα πέντε σχολεία που βραβεύτηκαν αποδεικνύουν ότι το όραμα για ένα καλύτερο σχολείο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αυτά τα σχολεία έχουν εισαγάγει κάποιες καινοτομίες έτσι ώστε οι δάσκαλοι να μη διδάσκουν τα μαθήματα αλλά τους μαθητές. Στο μάθημα ενθαρρύνεται το ομαδικό πνεύμα αλλά λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή. Ο κάθε μαθητής έχει το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα με ειδικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν μαθήματα με μεγάλες θεματικές ενότητες, που παρακολουθούν όλα τα τμήματα των δύο πρώτων τάξεων. Το σχολείο του Dortmund δίνει την ευκαιρία στις μητέρες να συνεχίσουν την εκμάθηση γερμανικών, μιας και τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν γονείς μετανάστες, ενώ σε κάποια σχολεία το ημερήσιο πρόγραμμα διαμορφώνεται έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να έρχονται πιο νωρίς και να λύνουν μαζί με τους δασκάλους τις απορίες τους ή να μένουν μετά το τέλος των μαθημάτων κάνοντας εργασίες σε γκρουπ. Κάθε μαθητής του σχολείου της Ιένας αξιολογεί δύο φορές το χρόνο τις επιδόσεις του και γράφει ένα γράμμα στο δάσκαλο. Εκείνος απαντά και μετά βαθμολογεί. Ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές και τους γονείς.

Στο σχολείο Max-Bauer του Αμβούργου τα παιδιά μαθαίνουν από το Δημοτικό να είναι κύριοι της διαδικασίας εκμάθησης. Το κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για μια κατηγορία ασκήσεων. Τα υπόλοιπα παιδιά απευθύνονται σ’ αυτό για τυχόν απορίες που έχουν κι αυτό με τη σειρά του τις μεταφέρει στο δάσκαλο.

Καθώς στα σχολεία που εισήγαγαν αυτές τις καινοτομίες τα ποσοστά των μαθητών, Γερμανών αλλά και μεταναστών που συνεχίζουν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους στο λύκειο ή εισάγονται σε τεχνικές σχολές και ανώτατα ιδρύματα είναι μεγάλο, αποδεικνύεται ότι οι μέθοδοι εκμάθησης που εφαρμόζονται έχουν θετικά αποτελέσματα.


Page generated: 02/10/2024 18:17:42