Κατηγορίες

ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μαθητές και δάσκαλοι στο Αμβούργο έφτιαξαν έναν κώδικα συμπεριφοράς στο σχολείο για να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σχολείο.

Υπήρχαν μέρες που ο Peter Meyer ανέβαινε τη σκάλα του σχολείου του και στο κάθε σκαλί έχανε λίγο από το κουράγιό του. Πίσω από το κόκκινο κτίριο με τις κολώνες της πρωσικής εποχής, τον περίμενε η καθημερινότητα. Μαθητές από είκοσι τέσσερις διαφορετικές χώρες με άσχημη συμπεριφορά ή/και με προβλήματα ναρκωτικών. Ό,τι συμβαίνει σε όλα τα γερμανικά σχολεία συνέβαινε και σε αυτό το σχολείο της περιοχής Αμβούργου-Μπέργκεντορφ.
Ο Peter Meyer είναι ένας δάσκαλος 62 ετών και θέλει να διδάξει τους μαθητές του ώστε να αποκτήσουν ακόμα και οι αδύναμοι μια ευκαιρία στη ζωή. Αλλά μερικοί ενοχλητικοί μαθητές τον εμπόδιζαν να κάνει τη δουλειά του και τον ανάγκαζαν να παίζει το ρόλο του φύλακα, που φωνάζει, επιπλήττει και τιμωρεί τους μαθητές. Στην ίδια μοίρα ήταν και οι νεότεροι δάσκαλοι και οι υπόλοιποι μαθητές.
Η Dorit Ehler είναι διευθύντρια και χωρίς να φοβάται για τη θέση της μπορεί να παρουσιάσει πιο εύκολα τα προβλήματα. Τα κυριότερα ήταν η άσχημη γλώσσα, ο θόρυβος και η ασέβεια. Το ότι αυτό έχει αλλάξει οφείλεται σε ένα κουτί τυλιγμένο με κόκκινο γυαλιστερό χαρτί που έχει η Ehler στο γραφείο της. Όλοι οι μαθητές το γνωρίζουν και το ονομάζουν «το κουτί του θησαυρού». Την άνοιξη η Dorit Ehler κάλεσε όλους όσοι είχαν σχέση με το σχολείο: δασκάλους, γονείς, γραμματείς, το διαχειριστή και μερικούς μαθητές. Όλοι μαζί έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα στο σχολείο. Σε μικρές ομάδες έγραψαν σε μια λίστα τι χρειαζόταν για να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Μετά σύγκριναν τις λίστες και είδαν ότι όλοι ήθελαν βασικά το ίδιο πράγμα: Προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό· να μην τους προσβάλλουν, να είναι ακριβείς στην ώρα τους, ειλικρινείς και να κρατούν το σχολείο καθαρό. Εδώ και μισό χρόνο έχουν κρεμάσει τους επτά χρυσούς κανόνες στους διαδρόμους του σχολείου. Είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε την άνοιξη. Η συμφωνία αυτή ονομάστηκε “Prima Klima”. Πρόκειται για κανόνες που ισχύουν σε κάθε σχολείο του τύπου «Μέσα στο σχολείο δεν κάνω φασαρία» ή «Θα έρχομαι στην ώρα μου για μάθημα». Δεν είναι όμως κανόνες που τους όρισε η διεύθυνση του σχολείου. Οι εμπλεκόμενοι έφτιαξαν τους κανόνες μόνοι τους. «Θα φέρομαι με σεβασμό απέναντι σε παιδιά και ενήλικες» λέει ο πρώτος κανόνας, και στη συνέχεια «Θα υποστηρίζω τους συναδέλφους/συμμαθητές μου».
«Όλοι οι μαθητές γνωρίζουν τι θα πει καλή συμπεριφορά» λέει μια δασκάλα «αλλά δεν το έχουν εμπεδώσει γιατί δεν υπάρχουν πρότυπα». Αρχικά η συμφωνία “Prima Klima” υπογράφτηκε από τους μαθητές και τους συνεργάτες του σχολείου. Μερικοί μαθητές δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά τους κάτω από το έγγραφο, αλλά οι περισσότεροι το έκαναν. Σε μια τελετή έβαλαν τις υπογραφές τους στο κόκκινο κουτί του θησαυρού, που αποτελεί ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου του σχολείου.
Τώρα πια είναι καλύτερη και η διάθεση των δασκάλων. Και στο προαύλιο δεν εκδηλώνεται πια βία. Υπάρχουν μαθητές με πορτοκαλί γιλέκα που έχουν εκπαιδευτεί στη σωστή κοινωνική συμπεριφορά και την καταπολέμηση των ναρκωτικών και ενίοτε εμποδίζουν τους καβγάδες. Αυτοί που επιβλέπουν στο διάλειμμα γράφουν σε ένα χαρτί τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες και στην αρχή της επόμενης ώρας τα ονόματά τους βρίσκονται στα γραφείο του δασκάλου. Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες τιμωρείται. Αρκετοί είναι οι τρόποι που τιμωρείται η κάθε συμπεριφορά. Από τη φιλική προειδοποίηση έως την επιστολή προς τους γονείς. Δεν τιμωρείται όμως το πρόσωπο, αλλά η συμπεριφορά, όσο αυστηρό κι αν ακούγεται. Μόνο με μια καλή κοινωνική συμπεριφορά έχουν και οι αδύναμοι ευκαιρία στην αγορά εργασίας.
Απλοί κανόνες και σαφείς κυρώσεις προσφέρουν στους μαθητές ασφάλεια, γιατί ξέρουν ποιες συνέπειες έχει η συμπεριφορά τους. Και οι δάσκαλοι είναι ευχαριστημένοι γιατί δεν πρέπει κάθε φορά να διαπραγματεύονται το είδος της τιμωρίας. Από τότε που ξεκίνησαν να ισχύει η συμφωνία “Prima Klima” έχει βελτιωθεί πολύ η ατμόσφαιρα στο σχολείο. Ο τρόπος ομιλίας έχει γίνει πιο ήπιος, το κτίριο πιο καθαρό, δάσκαλοι και μαθητές ανταλλάσσουν χαιρετισμούς, και οι πρώτοι έχουν γίνει πιο ευγενικοί. Σύμφωνα με τον Peter Meyer, στην αρχή, αυτοί που διέκοπταν το μάθημα τραβούσαν την προσοχή, ενώ οι υπόλοιποι έμεναν στην άκρη. Τώρα, οι όροι έχουν αντιστραφεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε συνεχίζουν να υπάρχουν και προβληματικοί μαθητές. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, οι υπόλοιποι μαθητές τους στηρίζουν. Έτσι πάνε πάλι με χαρά στο σχολείο.

Το “Prima Klima” βραβεύτηκε από το ίδρυμα Alfred-Toepfer και την ένωση των Γερμανικών Συνδέσμων Εργοδοτών.


Page generated: 02/10/2024 18:18:01