Κατηγορίες

Καλπούζος, Δημήτρης

Καλπούζος, Δημήτρης

Καλπούζος, Δημήτρης

Ο Δημήτρης Καλπούζος γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Το 2017 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην παιδική λογοτεχνία με το ψευδώνυμο Δημήτρης Μελικέρτης, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2021.
Έχει σπουδάσει φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημιουργική γραφή σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Warwick. Έζησε κάποια χρόνια στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα ως Dr. Δημιουργικής Γραφής του Royal Holloway, University of London. Διηγήματα και ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στην Αγγλία και στη Γερμανία, ενώ το 2013 ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το λογοτεχνικό βραβείο Cowley στην Αυστραλία.
«Ο Γιγαντοκυνηγός», το πρώτο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Πατάκη, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου έγραψε τότε ότι «ο Μελικέρτης έχει δεχτεί αναγνωστικές επιδράσεις από τους µοντερνιστές της παιδικής αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας – µου θύµισε στιγµές του Ρόαλντ Νταλ. Ο ίδιος όµως προσθέτει τη δική του µαγιά και δηµιουργεί ένα εντελώς προσωπικό στιλ, µε άρτιο γλωσσικό εργαλείο. Πετυχαίνει µια γραφή ώριµη και ευφάνταστη και καταφέρνει να συνδυάσει τον σουρεαλισµό µε τον ρεαλισµό, δοσµένα µε σύµβολα παραµυθιού και, εν τέλει, παραµυθίας».
Το εφηβικό του μυθιστόρημα «Ουφόψαρα – Στα πέρατα του σύμπαντος» (2018, Εκδόσεις Πατάκη) και το «ΙΞ - Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο» (2021, Εκδόσεις Πατάκη) συμπεριλήφθηκαν στη Χρυσή Λίστα ELNIPLEX και ήταν υποψήφια στη βραχεία λίστα για το βραβείο IBBY του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Για το «ΙΞ - Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο» ο Φίλιππος Μανδηλαράς έγραψε ότι «δημιουργεί έναν κόσμο φαντασμαγορικό που δεν του ξεφεύγει στο παραμικρό, μιας και φαίνεται να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του υλικού του από τη γέννησή του ως τη στιγμή της καταγραφής του, κινείται αθόρυβα και με εξαιρετική λεπτότητα ισορροπώντας στο λεπτό νήμα που χωρίζει το παράδοξο και το παράλογο από το ανόητο, και καταλήγει να δώσει σ’ εμάς, τους αναγνώστες, μια χορταστική μπουκιά από έναν κόσμο που –είμαι σίγουρος– κρύβει πολλές ακόμη ιστορίες.»

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ( - Είδη)



Page generated: 25/08/2024 01:20:55