Κατηγορίες

Έβδομη περίοδος, 2016-2019 :

 
2016

Κύκλος εργασιών: 12.573.235,05 € (αύξηση 0,64% σε σχέση με το 2015)

Κέρδη: 841.388,68 € (μείωση 17,62% σε σχέση με το 2015)


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μοιραζόμαστε μαζί σας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε: Πώς διαμορφώθηκε η εκδοτική μας παραγωγή σε αριθμούς; Ποια ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το 2016; 

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα μας —και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ειδικότερα ο κλάδος του βιβλίου στην Ελλάδα— στις Εκδόσεις Πατάκη κλείσαμε το 2016 με απολογισμό 339 νέους τίτλους έντυπων βιβλίων και 108 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα όποια θετικά αποτελέσματα της χρονιάς οφείλονται όχι μόνο στη δική μας συστηματική προσπάθεια, αλλά και στους ίδιους τους αναγνώστες, που φαίνεται ότι εκτιμούν και ανταμείβουν το ποιοτικό βιβλίο. 

Η εκδοτική μας παραγωγή σε αριθμούς

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 79 τίτλοι [Ελληνική λογοτεχνία: 30 | Ξένη λογοτεχνία: 34 | Λογοτεχνικά δοκίμια: 15]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 7 τίτλοι

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 2 τίτλοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 5 τίτλοι

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 22 τίτλοι

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 2 τίτλοι

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 14 τίτλοι

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 156 τίτλοι [Βιβλία από χαρτόνι: 20 | Βιβλία με κινούμενα μέρη: 2 | Παιδικά βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων: 43 | Παιδική – νεανική λογοτεχνία: 79 | Μυθολογία: 5 | Κόμικς: 1 | Παιδική λογοτεχνία στην αγγλική γλώσσα: 2 | Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 3 | Βιβλία για το Πάσχα: 1]

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 33 [Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 27 | Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 4 | Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 2]

ΛΕΞΙΚΑ: 2 τίτλοι

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 4 τίτλοι

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 13 τίτλοι



E-books

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 42 τίτλοι [Ελληνική λογοτεχνία: 16 | Ξένη λογοτεχνία: 18 | Λογοτεχνικά δοκίμια: 8]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 6 τίτλοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 5 τίτλοι

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 9 τίτλοι

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1 τίτλος

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 5 τίτλοι

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 21 τίτλοι

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 19 τίτλοι

Βιβλία που ξεχώρισαν 

Παιδικά

Ο πολλαπλασιασμός των τίτλων των βιβλίων μας για παιδιά και νέους έγινε με σεβασμό στους νεαρούς αναγνώστες και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ηλικίας. Για τα μικρότερα παιδιά, αξίζει να σημειωθούν οι τέσσερις νέοι τίτλοι της σειράς «Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου» —Τα μουσικά όργαναΤα μουσικά όργανα του κόσμουΣτην εξοχήΗ φύση-, που διδάσκουν στους μικρούς μας φίλους με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο να αναγνωρίζουν διαφορετικούς ήχους και τα φαινόμενα που τους παράγουν. Οι Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης συστηματικά, υποστηρίζοντας τις αντίστοιχες οργανώσεις, έργα που εισάγουν παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας σε σημαντικά κοινωνικά θέματα· χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι Τρεις Θαλασσοφύλακες για το Safe Water Sports ή το βιβλίο ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ, βιβλίο 1: Πετάει το φαγητό των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Αλεξάνδρας Κ* για τη ΜΚΟ Μπορούμε. Τέλος, ανάμεσα στα βιβλία που κυκλοφόρησαν, επελέγησαν τίτλοι που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τη μυθολογία του τόπου μας, όπως η σειρά «Επικά» της Σοφίας Ζαραμπούκα, η οποία εκδίδεται στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή το κόμικ με τίτλο Στη μάχη των Θερμοπυλών σε κείμενα της Κατερίνας Σέρβη και εικόνες του Θανάση Πέτρου

Στην κατηγορία «Εικονογραφημένα βιβλία», υποδεχθήκαμε τον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ και το βιβλίο του Πιθανότητες σε εικόνες της Ντανιέλας Σταματιάδη. Άλλοι σημαντικοί τίτλοι εικονογραφημένων βιβλίων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του 2016 ήταν: το Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα του Γουένζελ Μπρένταν, το δίγλωσσο Παιδικά όνειρα – Children’s dreams της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή σε εικόνες της Ντανιέλας ΣταματιάδηΗ μαρμελαδού της Αλεξάνδρας Μητσιάλη σε εικόνες της Βάσως Ψαράκη, το Δεν έκανα τα μαθήματά μου γιατί... του Νταβίντε Καλί σε εικονογράφηση του Μπενζαμέν ΣοΤο κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε εικόνες της Κέλλυς Ματαθία Κόβο, το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι... της Αργυρώς Πιπίνη σε εικόνες της Ίριδας ΣαμαρτζήΤο ταξίδι της Φραντσέσκα ΣάνναΤο αγόρι με τη βαλίτσα της Ξένιας Καλογεροπούλου(βασισμένο στο έργο του Μάικ Κένι) σε εικόνες του Βασίλη Σελιμά και η Καθαρίστρια Χάος της Κατερίνας Κρις. Δε θα πρέπει τέλος να παραλείψουμε την τρυφερή ιστορία της Μάνιας Καπλάνογλου σε εικόνες του Gulliano Ferri Η μαμά μου κι εγώ, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο ταυτόχρονα σε τέσσερις γλώσσες, από τις Εκδόσεις Πατάκη στην Ελλάδα και τις εκδόσεις Μinedition στη διεθνή αγορά. 

Στα εκδοτικά ορόσημα της παιδικής λογοτεχνίας για το 2016 θα πρέπει ακόμα να αναφερθούν: Η ολοκλήρωση της «σχολικής» τριλογίας της Σοφίας Μαντουβάλου στη Συλλογή Περιστέρια με την έκδοση του βιβλίου Το φάντασμα του μαυροπίνακα – με αφορμή την ολοκλήρωσή της πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 εκδήλωση για εκπαιδευτικούς με θέμα «Δάσκαλοι με όνειρα στα μάτια. Καινοτομία και δημοκρατία στο σχολείο»· το μυθιστόρημα Στα μονοπάτια της νιότης της Λίτσας Ψαραύτη, μιας δημιουργού που ανακηρύσσεται φέτος «Γυναίκα της χρονιάς» στην κατηγόρια «Συγγραφέας» στα βραβεία «Γυναίκες της χρονιάς» της Madame Figaro· και το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ. Όλες οι ιστορίες, που περιλαμβάνει τέσσερις βραβευμένες περιπέτειες του συναρπαστικού πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά μαζί σ’ ένα βιβλίο.

Εφηβικά και φαντασίας
Οι Εκδόσεις Πατάκη δίνουν επίσης μεγάλη προσοχή στις αναγνωστικές απαιτήσεις των εφήβων, επιλέγοντας τίτλους γεμάτους ευαισθησία και αισιοδοξία, που μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις και να λύσουν απορίες στη δύσκολη αυτή ηλικία, αλλά και συναρπαστικές ιστορίες που κατορθώνουν να τραβήξουν την προσοχή. Το 2016 ο κατάλογός μας εμπλουτίστηκε με βιβλία φαντασίας —ανάμεσά τους το εκπληκτικό Παπούτσια με φτερά της Μαρίας Παπαγιάννηκαι Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί του Σπύρου Γιαννακόπουλου—, βιβλία ελληνικής και ξένης εφηβικής λογοτεχνίας —ξεχώρισαν ο Υπέροχος κόσμος του Φίλιππου Μανδηλαρά, οι Ξυπόλυτοι ήρωες της Αλεξάνδρας ΜητσιάληΤο φιλί της λύκαινας της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και η Στάργκερλ του Τζέρρυ Σπινέλλι—, καθώς και χιουμοριστικά βιβλία, όπως η νέα σειρά «Οι κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς» του Τζόννυ Νταντλ. Κυκλοφόρησαν ακόμα σημαντικά cross over μυθιστορήματα, όπως το Όλα τα φωτεινά μέρη της Τζέννιφερ Νίβεν, το Θα σου χαρίσω των ήλιο του Τζάντυ Νέλσον και το νέο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων με τίτλο Αμαρτωλή πόλη. Η μεγάλη φροντίδα που δείχνουν οι Εκδόσεις Πατάκη στους έφηβους αναγνώστες τους γίνεται εμφανής και από τον καθιερωμένο πλέον «Μήνα Εφηβείας», που διοργανώθηκε το 2016 για έκτη συνεχή χρονιά και που, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για τη λογοτεχνία, την τέχνη, την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την παράδοση και την τεχνολογία. Ο Μήνας Εφηβείας 2016 κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο με τον ερχομό της διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτευοντολόγου, ανθρωπολόγου και Πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών δρος Τζέην Γκούντολ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λίγο μετά την κυκλοφορία των βιβλίων της Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε και Ο αετός και ο τρυποκάρυδος. Τέλος, το 2016 διοργανώθηκε η καμπάνια #BooksAreDangerous αποκλειστικά για το εφηβικό βιβλίο, η οποία θα έχει συνέχεια και φέτος. Δείτε τα βίντεο της καμπάνιας ΕΔΩ.  



Ελληνική πεζογραφία

Κατά τη διάρκεια του 2016 κυκλοφόρησαν επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη έργα ελληνικής πεζογραφίας από ορισμένους από τους πιο αναγνωρισμένους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Ανάμεσά τους τα βιβλία Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλάΝεοελληνική Μυθολογία και Μικρό χρονικό τρέλας του Αύγουστου Κορτώ· το βιβλίο της Μάρως Δούκα με τίτλο Tίποτα δε χαρίζεται· η συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη με τίτλο Τεχνητές αναπνοές κι άλλα πεζά της πόλεως· το τελευταίο βιβλίο της Βούλας Μάστορη Στη χώρα των θαυμάτων· το μυθιστόρημα Υπουργός νύχταςτου Γιώργου Σκαμπαρδώνη· το βιβλίο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου Τα μονοπάτια του αγγέλου μουΤα φιλντισένια μονοπάτια της ζωής μου· το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο Αστραφτερά πεδία· το Νεαρό άσπρο ελάφι, ένα μυθιστόρημα από τον πολυβραβευμένο Χρήστο Χωμενίδη· το Κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ, όπου ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο την προσωπικότητα του ανθρώπου που έμελλε να αφήσει την αιμοσταγή σφραγίδα του στον 20ο αιώνα· η νουβέλα του Μισέλ Φάις Lady Cortisol· το Μπεθ. Ένα κυλιόμενο αρχείο για τον Μπόρχες του Δημήτρη Καλοκύρη, το πρώτο βιβλίο που έχει γραφτεί για τον Μπόρχες στα ελληνικά· το αστυνομικό μυθιστόρημα του Πέτρου Μαρτινίδη 17 ώρες· το βιβλίο-σταθμός του Μένη Κουμανταρέα Βιοτεχνία υαλικών· το έργο του Νίκου-Αδάμ Βουδούρη με τίτλο Καϊάφας· το μυθιστορήμα Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ της Έλενας Χουζούρη και το Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου, το συναρπαστικό έργο της Έλενης Τορόση· το Ωστικό κύμα του Νίκου Δαββέτα —ένα μυθιστόρημα που φέρνει την ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα—, και το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο Δύο μόνο δάκρυα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η επανέκδοση του βιβλίου Άπαντα τα ποιητικά του Μενέλαου Λουντέμη, για πρώτη φορά σε μονοτονικό.

Ξένη πεζογραφία
Στην ξένη λογοτεχνία ξεχώρισαν τα αστυνομικά μυθιστορήματα Η φωλιά της οχιάς και Πυραμίδα από λάσπη του Αντρέα ΚαμιλλέριΟ κολυμβητής του Γιουακίμ ΖάντερΟι καιροί των παγετώνων της Φρεντ ΒαργκάςΗ φάρμα του Τομ Ρομπ Σμιθ, συγγραφέα του θρίλερ Παιδί 44, και Ο νόμος της νύχτας του Ντέννις Λεχέιν, μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Μπεν Άφλεκ. Η Ημέρα Ανεξαρτησίας του κορυφαίου Αμερικάνου συγγραφέα Ρίτσαρντ Φορντ, όπως και το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Άντονυ Ντορ με τίτλο Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και αγαπήθηκαν αμέσως από το κοινό.


Οι Εκδόσεις Πατάκη έφεραν επίσης κοντά στους Έλληνες αναγνώστες τα βιβλία Η υπέροχη φίλη μου και Το νέο όνομα της Έλενα Φερράντε, τα δύο πρώτα μέρη της «Τετραλογίας της Νάπολης», η οποία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Το δύο επόμενα βιβλία αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2017. Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα ξένης λογοτεχνίας που ξεχώρισαν ήταν: Το βιβλίο των Μπάλτιμορ του Ζοέλ ΝτικέρΗ δολοφονία του Πυθαγόρα του Μάρκος Τσικότ, το Οτέλ Κονσταντίνιγε του Τούρκου συγγραφέα και συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί και το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Κάρκιτ με τίτλο Ο γλωσσολόγος ήταν σχεδόν τέλειος. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν οι αριστουργηματικές κομεντί Αστείο κορίτσι του Νικ Χόρνμπυ και Μικρή ερωτική ιστορία του Ζιλ Λεγκαρντινιέ, ένα μυθιστόρημα που ξεπέρασε στη Γαλλία τα 3.000.000 αντίτυπα και μεταφράζεται σε 18 γλώσσες. 

Δοκίμια
Οι Εκδόσεις Πατάκη διακρίνονται τα τελευταία χρόνια στην έκδοση σπουδαίων λογοτεχνικών δοκιμίων και το 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση: Από το έργο Για τον εθνικισμό και άλλα δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ (σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά) — έναν συγγραφέα που οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις τον τελευταίων μηνών φαίνεται να έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο των αναγνωστικών προτιμήσεων— μέχρι την ανθολόγηση της Αγαθής Δημητρούκα Χίλιες ερωτικές στιγμές στο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, από το Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού (και ανορθολογισμού) του Νίκου Δήμου μέχρι το συλλογικό έργο Δεκαοχτώ κείμενα για τον Γιάννη Μαρή και από το Βιβλίο- «Με λένε Βιβλίο και θα σου πω την ιστορία της ζωής μου...» του Τζον Έιγκαρντ στο Τέλος του κόκκινου ανθρώπου της βραβευμένης με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (μετάφραση: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου). Σημαντικές εκδόσεις ήταν επίσης Το θάρρος που κοιμάταιτου καθηγητή Βασίλη ΚαραποστόληΤο βιβλίο των φανταστικών όντων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και το βιβλίο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στο αριστούργημα Περί λόγου, τέχνης και ζωής (μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος), το οποίο περιλαμβάνει είκοσι οκτώ από τα πάνω από εκατόν τριάντα δοκίµια που έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ για το περιοδικό The NewYorker.

Στα δοκίμια ξεχωρίζουν ακόμα ο συγκινητικός οδηγός ζωής του Ματ Χέιγκ Λόγοι για να μείνεις ζωντανός, όπου ο συγγραφέας μιλάει για όλα τα σημαντικά που υπήρχαν στη ζωή του και τελικά τον έσωσαν από την κατάθλιψη, Το άλλο μου ολόκληρο της Τασούλας Επτακοίλη, ένα βιβλίο που εστιάζει στην απώλεια, το έργο της Άρτεμις Σκουμπουρδή Μοναστηράκι-Πλάκα. Οι γειτονιές των θεώνΤο ζεϊμπέκικο του νικητή του Κ.Κ. Χαρδαβέλλα, που περιγράφει τη μάχη του Κώστα Χαρδαβέλλα με τον καρκίνο μέσα από τα μάτια του γιου του, και το Bob Dylan. 100 τραγούδια του Βύρωνα Κριτζά, το οποίο αποκαλύπτει την ιστορία και τη σημασία πίσω από διάσημα κομμάτια του —πλέον βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας— τραγουδοποιού. Κυκλοφόρησε ακόμα το WOW (V for V), το πρώτο ελληνικό πολιτικό κόμικ, το οποίο είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά σε μορφή e-book. Στα δοκίμια που ασχολούνται με την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα επισημαίνουμε την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη Η αρπαγή της Ευρώπης. Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης, ένα βιβλίο που κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times, και την εμπεριστατωμένη και επίκαιρη διλογία του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, που αποτελείται από τα βιβλία Η ισλαμική τρομοκρατία και Η εισβολή των αμάχων

Επιστημονικά βιβλία
Κατά τη διάρκεια του 2016 οι επιτυχημένες επιστημονικές σειρές των Εκδόσεων Πατάκη εμπλουτίστηκαν με νέους τίτλους: Στη σειρά «Μεταστροφές» κυκλοφόρησε το βιβλίο Πασκαλιανοί διαλογισμοί του Pierre Bourdieu (μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου), στη σειρά «Κόσμος» το βιβλίο του Άδωνη Βία και Ισλάμ(μετάφραση: Ανδρέας Παππάς) και στη σειρά «Ερωτήματα» η Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίαςτου Pierre-Andre Taguieff (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου). Στα σημαντικότερα βιβλία Θεωρητικών Επιστημών συγκατελέγονται επίσης: Οι οικονομικοί μας μύθοι του Eloi Laurent (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου), Το αίνιγμα του Παρθενώνα της Joan Breton Connelly (μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη), η Ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Marc Van De Mieroop (μετάφραση: Κωνσταντίνος Κοπανιάς), το 1940: Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου και Η ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας του Luc Ferry (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου). Στα βιβλία Θετικών Επιστήμών διακρίθηκε το διεθνές μπεστ σέλερ του ιταλού Carlo Rovelli Επτά σύντομα μαθήματα Φυσικής.

Πρακτικοί οδηγοί
Τέλος, στην κατηγορία «Πρακτικοί οδηγοί» αξίζει να αναφέρουμε δύο βιβλία που ασχολούνται με την υγεία, μια θεματολογία που δε λαμβάνει συνήθως μεγάλη δημοσιότητα, αλλά μας αφορά άμεσα όλους: Το βιβλίο της Giulia Enders Η κρυφή γοητεία του εντέρου: Στα άδυτα του πιο παρεξηγημένου οργάνου του ανθρώπινου σώματος και το Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε του Αλέξανδρου E. Μορτάκη. Επιπλέον, το αναγνωστικό κοινό αγάπησε ιδιαίτερα το διεθνές μπεστ σέλερ Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν των Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις –σύντομα θα κυκλοφορήσει το αντίστοιχο βιβλίο για εφήβους. 

Διαβάστε ΕΔΩ ανά κατηγορία όλους τους τίτλους που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη εντός του 2016.

Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας 
των Εκδόσεων Πατάκη (ΜΛΝΕΓΠ)

Πριν από 20 χρόνια ο Στέφανος Πατάκης, φιλόλογος και ιδρυτής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου, αποφάσισε να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός λεξικού της ελληνικής γλώσσας. Σήμερα το λεξικό αυτό αριθμεί περίπου 72.000 λήμματα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος και η ομάδα των 150 επιστημονικών συνεργατών που τον πλαισιώνει. Κατά τη διάρκεια του 2016 το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων Πατάκη, το οποίο είναι ήδη υπερεπταπλάσιο του μεγαλύτερου λεξικού νεοελληνικής γλώσσας που κυκλοφορεί σήμερα, έγινε για πρώτη φορά προσβάσιμο διαδικτυακά.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΛΝΕΓΠ δημιουργείται καταρχάς σε ηλεκτρονική βάση με σκοπό να λειτουργήσει πρώτα συνδρομητικά. 

Οι Εκδόσεις Πατάκη δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να συνδεθεί δωρεάν με τη βάση αυτή για ένα χρονικό διάστημα. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση χωρίς χρέωση για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υποβάλει αίτημα στο http://lexicon-neohel.patakis.gr/interest. Ήδη 691 φίλες και φίλοι συνδρομητές έχουν συνδεθεί με τη βάση μας, ενώ πολλοί από αυτούς επικοινωνούν μαζί μας ανταλλάσσοντας απόψεις για τα γλωσσικά θέματα.

Διαβάστε ΕΔΩ μια συνέντευξη του κ. Στέφανου Πατάκη για το Μεγάλο Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας των Εκδόσεων Πατάκη στην εφημερίδα Καθημερινή.

Οδυνηρές απώλειες 

Σε μια ανασκόπηση του 2016 για τις Εκδόσεις Πατάκη δε θα πρέπει να λείπει μια αναφορά στους ανθρώπους εκείνους που αποτέλεσαν μέλη της ευρύτερης εκδοτικής μας οικογένειας και έφυγαν από τη ζωή. Το 2016 αποχαιρετήσαμε τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, τον Παντελή Καλιότσο και τη Βούλα Μάστορη, συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων που έχουν σημαδέψει —ταυτόχρονα— την προσωπική ιστορία του καθενός από εμάς, αλλά και την πνευματική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Αντίο, λοιπόν, και θα σας συναντήσουμε ξανά μέσα στα βιβλία σας.

Βραβεία

Το 2016 ήταν μια χρονιά που βιβλία μας τιμήθηκαν με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας. Στα Κρατικά Βραβεία διακρίθηκαν ο Χρήστος Χωμενίδης για το μυθιστόρημα Νίκη, ο Χρίστος Κυθρεώτης για τη συλλογή διηγημάτων Μια χαρά και η Ελένη Κατσαμά για το βιβλίο Γορίλλας στο φεγγάρι.


 
Η Κωνσταντία Σωτηρίου βραβεύτηκε με το The Athens Prize for Literature, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο η Κοινωνία των (δε) κάτων, για το μυθιστόρημά της Η Αϊσέ πάει διακοπές. Οι αναγνώστες τίμησαν το βιβλίο Γράμμα στον Κωστή της διαχρονικής Ξένιας Καλογεροπούλου με το Βραβείο Public στην κατηγορία «Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία» και του Βασίλη Καλλίδη Άθενς σπεσιάλ 2-Λε τουρ με το Βραβείο Public στην κατηγορία «Ευ ζην». Στα Βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης το Μια ανάσα μόνο του Πολυχρόνη Κουτσάκη, το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που ολοκληρώθηκε το 2016 με το Δεν είσαι εδώ, διακρίθηκε στην κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους», ενώ το Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής της Γεωργίας Γαλανοπούλου σε εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη στην κατηγορία «Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση». Το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση απέσπασε Η μυστική συνταγή της Έλλης της συγγραφέα Μαρίας Παπαγιάννη και του εικονογράφου Θανάση Δήμου, το Βραβείο γνώσεων το Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται; Μάθε κι εσύ να αναγνωρίζεις, να αντιστέκεσαι και να αντιδράς στον σχολικό εκφοβισμό του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Καπανίδου και το βιβλίο Η γη της Λόρνας του Σταμάτη Κεσόγλου διακρίθηκε στην κατηγορία εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου. 

Σε διεθνές επίπεδο, το πολιτικό παραμύθι-παραβολή της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά Είχε απ' όλα και είχε πολλά συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο «White Ravens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

 



2017

Κύκλος εργασιών: 12.573.038,64 €

 

      Η αρχή ενός νέου χρόνου πάντοτε μας φέρνει πίσω σε όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, εμείς στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ δουλέψαμε σκληρά, με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος και μεράκι, για να έχουμε τον απολογισμό των 418 νέων τίτλων έντυπων βιβλίων που εκδόθηκαν το 2017 (24% αύξηση σε σχέση με 2016) και 116 ηλεκτρονικών βιβλίων.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον αριθμό των νέων τίτλων οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ είναι ο εκδοτικός οίκος που για μια δεκαετία και περισσότερο κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των νέων τίτλων που εκδίδονται κάθε χρόνο. Επίσης, το 2017 ήταν μία χρονιά που ανακοινώθηκαν πολλά βραβεία για βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που ξεχώρισαν.

Συγκεκριμένα το 2017:

O  Ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016που αφορούν εκδόσεις έτους 2015, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, απέσπασε κατά πλειοψηφία ο συγγραφέας μας Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το έργο του με τίτλο Ζωή μεθόρια.

 

O  Ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016, που αφορούν τις εκδόσεις του έτους 2015, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου. Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Πολυχρόνη Κουτσάκη για το έργο του με τίτλο Μια ανάσα μόνο. Επίσης, το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σέρβη για το έργο της με τίτλο Στη μάχη του Μαραθώνα (εικονογράφηση Θανάσης Πέτρου).

 

O  Τα Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2017 απονεμήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους. Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν. Το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στην Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) για το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και παιδιά γυμνασίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στηΜαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο Παπούτσια με φτεράΤο Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στηνΑλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο Ξυπόλυτοι ήρωεςΕπίσης, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για τα διεθνή βραβεία Hans Christian Andersen (HCCA 2018) και για πρέσβεις παιδικού και νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2017-2018: για τη συγγραφή υποψήφιος είναι ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και για την εικονογράφηση ο Χρήστος Δήμος. Ακόμη, προτάθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (2017-2018) η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο της Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα.

 

O  Το βιβλίο Το αυγό της Εύας Βακιρτζή, σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλουεπιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες βιβλία για τον κατάλογο OUTSTANDING BOOKS FOR YOUNG PEOPLE WITH DISABILITIES 2017 που εκδίδει η IBBY με επιμέλεια της Toronto Public Library.

 

O  Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2017 απονεμήθηκαν τον Ιούνιο για την παραγωγή βιβλίων του 2016. Λογοτεχνικό Βραβείο για εφήβους απέσπασε ο Φίλιππος Μανδηλαράς για το Υπέροχος κόσμος και εύφημος μνεία δόθηκε στην εκλιπούσα πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια Μάγια Κολτσίδα για το βιβλίο της Επισκευές στην ουτοπία.

 

O  Έπαινο ΕΒΓΕ 2017 απέσπασαν για την εικονογράφησή τους τα βιβλία Ο γάμος του Κοντοπίθαρου της Σοφίας Νέμα, σε εικονογράφηση Τόμεκ Γιοβάνη, και Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι...... της Αργυρώς Πιπίνη, σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή. Ακόμη, Έπαινο ΕΒΓΕ 2017 απέσπασαν οι K2design στην κατηγορία Animation - Motion Graphics για την εικονογράφηση και τη δημιουργία βίντεο για την καμπάνια Books are Dangerous των Εκδόσεων Πατάκη.

 

O  Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Mediterranee 2017), που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα μεσογειακής χώρας του οποίου το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock).

 

O  Διπλά τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης. Από τον κατάλογο των μεγάλων ετήσιων βραβείων της, που δημοσιοποίησε στις 22 Ιουνίου 2017, η Γαλλική Ακαδημία τού απένειμε το Βραβείο για τη συμβολή του στην ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας (Prix du rayonnementde la langue et de la litterature francaises) και το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού τού απένειμε τον τίτλο του Ιππότη της τάξεως των τεχνών και των γραμμάτων (Chevalier delordre des Arts et des Lettres).

Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την πορεία των βιβλίων μας και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν τα δικαιώματα έκδοσης για τα παρακάτω βιβλία.

Βιβλία για παιδιά:

Μάρω Σφακιανοπούλου, Η κυρία με τις καμήλες (Τουρκία)

Παντελής Καλιότσος, Πατέρας και γιος (Τουρκία)

Βιβλία ενηλίκων:

Γιάνης Βαρουφάκης, Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία (Κίνα, Τσεχία, Ρωσία)

Μένης Κουμανταρέας, Βιοτεχνία υαλικώνΣεραφείμ και ΧερουβείμΗ γυναίκα που πετάει (Γαλλία)

Χάρης Βλαβιανός, Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ (Γαλλία)

Χρήστος Χωμενίδης, Νίκη (Γαλλία)

Έλενα Χουζούρη, Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ (Γαλλία)

Κωνσταντία Σωτηρίου, Η Αϊσέ πάει διακοπές (Σερβία)

Ιφιγένεια Θεοδώρου, Η γεύση της ερήμου (Αίγυπτος)

Επίσης, ανανεώθηκαν τα δικαιώματα για τα βιβλία μας:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Σειρά «Τριγωνοψαρούλης» (Κίνα)

Αθηνά Μπίνιου, Η Ταρώ & ο Ζαχαροζυμωμένος, Το κατόρθωμα του Δάκρυ, Τα χειρόγραφα του πύργου (Κίνα)

Έφη Λαδά, Τα γενέθλια της Ινφάντα (Κίνα)

Μένης Κουμανταρέας, Η κυρία Κούλα (Γαλλία)

Νίκος Κοκάντζης, Τζιοκόντα (Γαλλία)

Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησαν σε ξένες γλώσσες:

Γιάνης Βαρουφάκης, Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία (Κορέα)

Μαρία Σκιαδαρέση, Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε (Γερμανία)

Κώστας Μουρσελάς, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (Γαλλία)

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση ενός πολύ δυνατού εκδοτικού προγράμματος αλλά και στην κοινή προσπάθεια όλων μας μέσα σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ 2017

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 76

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ: 10 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 12

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 29

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 3

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 4

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 2

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 206

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 41

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 6

ΛΕΞΙΚΑ: 9

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 8

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 12

ΣΥΝΟΛΟ: 418

 

  

2018

Κύκλος εργασιών: 11.850.993,47 €

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, εμείς στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να έχουμε τον απολογισμό των 390 νέων τίτλων έντυπων βιβλίων που εκδόθηκαν το 2018 και 97 ηλεκτρονικών βιβλίων.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι με αυτό τον αριθμό των νέων τίτλων οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ είναι ο εκδοτικός οίκος που για μια δεκαετία και περισσότερο κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των νέων τίτλων που εκδίδονται κάθε χρόνο.

 

Το 2018 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία μας τα οποία αγάπησε το κοινό. Όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα, υπάρχει σημαντική παραγωγή στους νέους τίτλους των βιβλίων λογοτεχνίας, των θεωρητικών επιστημών και των παιδικών-νεανικών βιβλίων.

 

Επίσης, το 2018 ήταν μία χρονιά που ανακοινώθηκαν πολλά βραβεία για βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που ξεχώρισαν και που πολλοί ξένοι συγγραφείς επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό τα βιβλία τους.

Συγκεκριμένα το 2018:

 

·                     Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού  Νεανικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το έργο της με τίτλο Ξυπόλυτοι ήρωες από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2016.

Το μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που κέρδισε το βραβείο ανήκει στην κατηγορία μυθιστορήματος που ασχολείται με γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια απολύτως επιτυχημένη σύνθεση του διεισδυτικού και αισθαντικού βλέμματος ενός επίμονου παρατηρητή της ζωής, από τη μια πλευρά, και μιας εμπνευσμένης συγγραφικής αποτύπωσης, από την άλλη. Με αυτό το μυθιστόρημα, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη έρχεται να προσφέρει στους αναγνώστες το σχεδόν υπαρξιακό βίωμα της ανάγνωσης που πρόσφεραν ορισμένοι από τους παλαιότερους σημαντικότερους συγγραφείς.

 

·                     Στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2018, τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη διακρίθηκαν!

Στην κατηγορία ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ – ΝΟΥΒΕΛΕΣ το βραβείο απέσπασε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης για το Ντεπό.

Είκοσι επτά διηγήματα. Ξαναγεννιέται ο πολφός των λέξεων και οι σπαστές αυτές αφηγήσεις γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο.

Στην κατηγορία ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ το βραβείο απέσπασε ο Γιάννης Γορανίτης για το 24.  

24 στιγμιότυπα, 24 καρέ, 24 στάσεις, όσες και σε ένα φωτογραφικό φιλμ. Όσες και οι στάσεις του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της Αθήνας. 24 αυτοτελείς, ημιτελείς, μετέωρες και συνεχιζόμενες ιστορίες που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα βαγόνια και τους σταθμούς.

 

Στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ το βραβείο απέσπασε ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης για το Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2).
Ένας κόσμος που βρίσκεται δίπλα μας και κατοικείται από συνηθισμένα παιδιά με ασυνήθιστες ιδιότητες. Παιδιά που θα κάνουν φίλους, θα ζήσουν επικίνδυνες και αστείες περιπέτειες, θα γνωρίσουν αλλόκοτους καθηγητές, θα αποδεχτούν τη μοναδικότητά τους.

·                     Το ίδιο βιβλίο, Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2) του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη, απέσπασε διάκριση και συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2018 στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2018 της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.

Ο κατάλογος και το σήμα White Ravens εκδίδονται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν 200 βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι πραγματεύονται θέματα με παγκόσμια απήχηση ή διαθέτουν εξαιρετική και πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγιση.

Η ετήσια λίστα White Ravens θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από 50 χώρες και σε 30 γλώσσες.

  

  • Tο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ πραγματοποίησαν, στις 30 Μαρτίου, την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2018 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2017.

 

Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν:

- Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Κέλλυ Ματαθία Κόβο για την εικονογράφηση και τη συγγραφή του βιβλίου Τα κίτρινα καπέλα, Εκδόσεις Πατάκη.

- Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ελένη Κατσαμά για το βιβλίο Το σκλαβάκι της Κνωσού, Εκδόσεις Πατάκη.

- Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ιωάννα Φαββατά για το βιβλίο Λυμένα κορδόνια, Εκδόσεις Πατάκη.

 

 

Πολύ σημαντικό γεγονός για το 2018 ήταν η απόκτηση του αρχείου του ποιητή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου από τη Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης. Ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Χάρβαρντ, αναφέρει: «Ο Νίκος Γκάτσος ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές της ευρωπαϊκής αβάν γκαρντ. Το μακροσκελές ποίημά του “Αμοργός”, που δημοσιεύθηκε το 1943, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την κατοχή των Γερμανών και των συμμάχων τους, χαρακτηρίστηκε σχεδόν αμέσως από κριτικούς και ποιητές ως εμβληματικό έργο του ελληνικού υπερρεαλισμού. Το αρχείο του Γκάτσου θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στα αρχεία του Χάρβαρντ για τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και φυσικά στη μοναδική του συλλογή για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά πόσο μεγάλη είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική αξία του αρχείου για διάφορα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής και της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτισμικής ιστορίας, της συγκριτικής λογοτεχνίας, της ελληνικής λογοτεχνίας και των σπουδών μετάφρασης».

«Ο Γκάτσος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδοποιούς του εικοστού αιώνα και οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες συνέβαλαν στην οριοθέτηση της πορείας της ελληνικής λαϊκής μουσικής, στον γάμο της λαογραφίας με την πρωτοπορία. Η ευκαιρία να εξετάσουμε όχι μόνο τις σημειώσεις και τα έγγραφα του Γκάτσου, αλλά και ηχογραφήσεις από σχεδιάσματα τραγουδιών και ημιτελών συνθέσεων […] θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο αυτού του πρωτοποριακού τραγουδοποιού» αναφέρει ο δρ. Panayotis League.

Το αρχείο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

• Δεκαοκτώ γράμματα του Οδυσσέα Ελύτη (που κυμαίνονται από 3 έως 25 σελίδες)

• Καρτ ποστάλ 50 ετών από την καλή του φίλη και δημοφιλή ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη.

• Το σενάριο της ταινίας του Ελία Καζάν America America, με σημειώσεις του σκηνοθέτη.

• Σχολιασμένα δακτυλόγραφα των Γιώργου Σεφέρη, Archibald MacLeish, Desmond O’Grady και Charles Haldeman.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Νίκου Γκάτσου Αμοργός και Όλα τα τραγούδια.

 

Επίσης, το 2018 ήταν μία χρονιά που πολλοί σημαντικοί ξένοι συγγραφείς ήρθαν στην Αθήνα για να μιλήσουν για τα βιβλία τους. Συγκεκριμένα:

  • Οι συγγραφείς Χαβιέρ Θέρκας και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε ήρθαν στην Αθήνα στα πλαίσια του Festival LEA και παρουσίασαν τα βιβλιά τους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Book Castle. Εκεί πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η τέχνη της μυθιστοριογραφίας», με τον Χαβιέρ Θέρκας, τη Ρέα Γαλανάκη και τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε.

Το μυθιστόρημα είναι ένα απέραντο σύμπαν και η φιλοδοξία του φιλοδοξία μάλλον του/της συγγραφέως του είναι να τα περιλαμβάνει όλα, ή σχεδόν όλα. Εδώ και τέσσερις τουλάχιστον αιώνες, αν θεωρήσουμε ότι η δημοσίευση του Δον Κιχώτη σήμανε την οριστική καθιέρωση στη συνείδηση των αναγνωστών του είδους αυτού της «τέχνης του ψεύδεσθαι», κατά τον Χούλιο Γιαμασάρες, το μυθιστόρημα, με τις συνεχείς του μεταλλαγές, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνικής επικαιρότητας. Τρεις καταξιωμένοι μυθιστοριογράφοι, ο Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, ο Χαβιέρ Θέρκας και η Ρέα Γαλανάκη, μίλησαν για την πολυσχιδή τέχνη της μυθιστοριογραφίας στον 21ο αιώνα.

 

Στις 11 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Ο απατεώνας του Χαβιέρ Θέρκας

Η υπόθεση του ενενηντάχρονου Βαρκελονέζου Ενρίκ Μάρκο έκανε τον γύρο του κόσμου παρουσιάζοντας αυτό το μυθιστορηματικό πρόσωπο ως απατεώνα ολκής και τρισκατάρατο. Ο Χαβιέρ Θέρκας προσεγγίζει σε αυτό το θρίλερ, που είναι επίσης και ένα συμπόσιο με πολλά εδέσματα αφήγηση, χρονικό, δοκίμιο, βιογραφία και αυτοβιογραφία το αίνιγμα του ήρωα. Αναδρομή σε έναν αιώνα ιστορίας της Ισπανίας και βουτιά στα τρίσβαθα του είναι μας: στην απέραντη ικανότητά μας για αυταπάτη, στη συμβατικότητά μας, στα ψέματά μας, στην ακόρεστη δίψα μας για στοργή και στις αντιφατικές μας ανάγκες για μύθο και πραγματικότητα.

Με τον συγγραφέα συνομίλησαν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, η μεταφράστρια Γεωργία Ζακοπούλου και ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης. Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Accion Cultural Espanola και των Εκδόσεων Πατάκη και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.

 

·                     Ο βραβευμένος με Μπούκερ, δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και με την υποστήριξη του British Council στην Ελλάδα, στις 23 Απριλίου του 2018. Έδωσε διάλεξη με θέμα «Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού» και συνομίλησε με τον συγγραφέα Χάρη Βλαβιανό για την τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους οποίους ένας μυθιστοριογράφος «επινοεί τον εαυτό του» κατά τη διαδικασία της συγγραφής του έργου του.

 

·                     Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, με πρόεδρο τη Βασιλική Νίκα, κατάφερε το 2018 να κερδίσει τη φιλοξενία στην Αθήνα ενός από τα πιο σημαντικά συνέδρια παγκοσμίως στο παιδικό/νεανικό βιβλίο: το Παγκόσμιο συνέδριο της ΙΒΒΥ. Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στις 30, 31/8 & 1/9/2018. Σημαντικές προσωπικές του χώρου επισκέφθηκαν τη χώρα μας για το συνέδριο, στο οποίο οι Εκδόσεις Πατάκη συμμετείχαν και με περίπτερο.

Από ξένους συγγραφείς συμμετείχε η Ντέμπορα Έλλις με το εξαιρετικό βιβλίο Στον αγώνα για το ψωμί, ο Γκρέγκορι Μαγκουάιρ με το βιβλίο Ο καλός ψεύτης και ο Perry Nodelman. Ο Perry Nodelman υπήρξε ακαδημαϊκός για 37 περίπου χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Winnipeg στον Καναδά, στο οποίο σήμερα έχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Στο διάστημα αυτό δημοσίευσε περισσότερα από εκατό άρθρα για την παιδική λογοτεχνία. Εκτός από θεωρητικός και κριτικός της παιδικής λογοτεχνίας είναι και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και για νέους. Το διάστημα 1983-1987 διετέλεσε εκδότης του επιστημονικού περιοδικού The Childrens Literature Association Quarterly, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Childrens Literature Association. Το 1988 εξέδωσε την μελέτη Λέξεις για εικόνες, η οποία άνοιξε σοβαρούς ορίζοντες προβληματισμού πάνω σε θέματα εικονογράφησης και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

·                     Ο ψυχαναλυτής Joseph Knobel Freud επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων.

            «Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εφηβεία; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο ψυχαναλυτής και δισέγγονος του Sigmund Freud, Joseph Knobel Freud, τo Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και συνομίλησε με τον μεταφραστή και κριτικό επιστημονικών βιβλίων Δημήτρη Σωκιαλίδη για τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο της ζωής του ανθρώπου κατά την οποία αφήνει πίσω του την παιδική ηλικία και βαδίζει προς την ενηλικίωση. Η επίσκεψη του Joseph Knobel Freud στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και των Εκδόσεων Πατάκη.

Ο Joseph Knobel Freud είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων πάνω από τριάντα χρόνια. Ιδρυτικό μέλος και καθηγητής στη Σχολή Κλινικής Ψυχαναλυτικής για Παιδιά και Εφήβους της Βαρκελόνης και μέλος της διευθύνουσας ομάδας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχοθεραπευτών (FEAP), κάνει μαθήματα, συντονίζει εργαστήρια και δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο. Είναι συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την παιδική ηλικία και πολυάριθμων άρθρων σε εξειδικευμένα περιοδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Γονείς: μια διαρκής πρόκληση και Γονείς και έφηβοι: Μια διαρκής σύγκρουση, και τα δύο από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

·                     Μια βραδιά με τον Pascal Bruckner, μια από τις πιο δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες μορφές του σύγχρονου γαλλικού πνεύματος, ο οποίος ήρθε στις 20 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος για μια συζήτηση με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό ντοκιμαντέρ τέχνης καi πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη. Ο Γάλλος φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, ο οποίος έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Medicis Δοκιμίου, Renaudot κ.ά.), είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας από το φημισμένο μυθιστόρημά του Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Roman Polanski, καθώς και από δοκίμια όπως Το παράδοξο του έρωτα ή το αυτοβιογραφικό Ένας καλός γιος, καθώς και από το νέο του δοκίμιο Η σοφία του χρήματος.

 

·                     Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο δημοφιλής συγγραφέας συζήτησε με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη.

 

·                     Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, για πέμπτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος. Μια διοργάνωση του Δικτύου EUNIC (European Union National Institutes for Culture / Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο 5ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος προσκαλεί τους φίλους των βιβλίων να συναντήσουν σημαντικούς λογοτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε μια γιορτή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και της διαφορετικότητας. Από το Ηνωμένο Βασίλειο και προσκεκλημένος του British Council και των Εκδόσεων Πατάκη συμμετείχε ο Mike Kenny, ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του, με ειδίκευση στο παιδικό θέατρο. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη Το αγόρι με τη βαλίτσα, ένα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το οµώνυµο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Mike Kenny. Ένα βιβλίο σε εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά, που αγγίζει το εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ξένια Καλογεροπούλου σύστησε τον Βρετανό συγγραφέα στο κοινό και συνομίλησε μαζί του.

 

·                     Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ο τραπεζίτης του Διαβόλου – Για πρώτη φορά στο φως οι λεπτομέρειες για το πώς διέρρηξα τη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών, μίλησε για το βιβλίο του στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος στις 6 Νοεμβρίου. Με το βιβλίο αυτό ο Μπέρκενφελντ διηγείται για πρώτη φορά την εκπληκτική ιστορία του.

Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είναι πρώην επαγγελµατίας του χρηµατοοικονοµικού τοµέα, ευρέως γνωστός ως ο πιο σηµαντικός οικονοµικός πληροφοριοδότης δηµοσίου συµφέροντος στην ιστορία. Έχει αφοσιωθεί στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για καταγγελίες που αποσκοπούν στην αποκάλυψη και εξάλειψη απάτης. Ως αποτέλεσµα των ιστορικών καταγγελιών του Μπέρκενφελντ, ο κίνδυνος και το κόστος για τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα που υποστηρίζουν φοροδιαφυγή, απάτη, διαφθορά και τροµοκρατικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο Μπέρκενφελντ έχει πτυχίο στα οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο Νόριτς του Βερµόντ και MBA από το American Graduate School of Business στην Ελβετία. Ως ένθερµος υποστηρικτής των Μπόστον Μπρούινς από παιδί, ο Μπέρκενφελντ συνεργάζεται σήµερα µε την οµάδα βοηθώντας παιδιά που έχουν ανάγκη, µεταξύ άλλων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

·                     Ο δημοφιλής Ισλανδός συγγραφέας Andri Sn?r Magnason επισκέφθηκε την Αθήνα και έδωσε διάλεξη με θέμα «Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη» στις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Μegaron Plus. Είναι ένας απ’ τους πιο δυναμικούς και γνωστούς συγγραφείς του καιρού μας. Ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική και θέτει συχνά προ των ευθυνών τους κυβερνήσεις και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο ως πολιτικός (ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 2016) όσο και ως καλλιτέχνης. Γεννήθηκε το 1973. Έργα του έχουν εκδοθεί και παιχτεί σε πάνω από τριάντα χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για ενήλικες και για παιδιά καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Επιπλέον, έχει γράψει ποιητικές συλλογές και θεατρικά έργα. Αγωνίζεται ενεργά ενάντια στην καταστροφή των ισλανδικών υψιπέδων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως με την ποπ σταρ Bjork, για να δοθεί διεθνής προσοχή στο θέμα. Ο Αντρί Σνερ Μάγκνασον και η Bjork είναι μεταξύ των ιδρυτών μιας περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πάρκου που να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των κεντρικών ισλανδικών υψιπέδων. Ζει στο Ρέικιαβικ και έχει τέσσερα παιδιά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του ΤΙΜΑΚΙΣΤΑΝ – Το σεντούκι του χρόνου και το παιδικό μυθιστόρημά του Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη.

 

·                     Στις 10 & 11 Δεκεμβρίου ήρθε στην Αθήνα ο Ντάνιελ Μέντελσον, συγγραφέας και κλασικός φιλόλογος, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς της εποχής μας. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Χαμένοι: Αναζητώντας έξι από τα έξι εκατομμύρια (Εκδ. Πόλις, 2010, υπό νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη), Περιμένοντας τους βαρβάρους (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), μία συλλογή από κριτικά κείμενα με ελληνικό –και όχι μόνο– ενδιαφέρον: από τον κινηματογραφικό Αλέξανδρο έως την παράσταση της Μήδειας στη Νέα Υόρκη, από το Avatar έως το Λεωφορείο ο Πόθος, από τα ομηρικά έπη έως την ποπ κουλτούρα, και το Μια Οδύσσεια. Ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος (Εκδόσεις Πατάκη, 2018). 

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση ενός πολύ δυνατού εκδοτικού προγράμματος αλλά και στην κοινή προσπάθεια όλων μας μέσα σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

 

ΣΥΝΟΛΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ 2018

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 99
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 28
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 3
ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: 2
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: 11
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 4
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 6
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 28
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 3
ΛΕΞΙΚΑ: 3
ΠΑΙΔΙΚΑ: 182
ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ: 1
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: 2
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 12
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 6

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ: 390

 

 

2019

 Κύκλος εργασιών: 12.202.050,10 €

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μοιραζόμαστε μαζί σας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα μας –και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ειδικότερα ο κλάδος του βιβλίου στην Ελλάδα– στις Εκδόσεις Πατάκη κλείσαμε το 2019 με απολογισμό 363 νέους τίτλους έντυπων βιβλίων και 95 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων.

 

Το 2019 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία μας τα οποία αγάπησε το κοινό.

Επίσης, το 2019 ήταν μία χρονιά κατά την οποία πρώτον ανακοινώθηκαν πολλά βραβεία για βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που ξεχώρισαν και δεύτερον πολλοί ξένοι συγγραφείς επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό τα βιβλία τους.

Συγκεκριμένα το 2019:

ΣΥΝΟΛΑ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ..............................................................................31

GRAPHIC NOVELS .............................................................................................1

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ............................................................................................1

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ...................................................................................4

ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ........................................................................................1

ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ....................................................................................1

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.........................................................................5

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ...................................................................................27

NOIR – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ...........................................................................10

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ .....................................................................................2

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ .......................................................................................19

ΣΥΝΟΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ .......................................................................................102


ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ...............................................................................4

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ .....................................................................................4

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ....................................................................................3

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ................................................................................................1

ΚΡΙΤΙΚΗ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ...................................................................1

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ............................................................2

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ...................................................................................2

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ..................................................................................................1

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ...............................................................................18


ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ..........................................................................................3


ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ......................................................................................1


ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ......................................................................16


ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ..........................................................................................17


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ...................................................................................................5

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ...................................................................................................1

ΛΥΚΕΙΟ ....................................................................................................17

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ......................................................................................1

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ..................................................................................2

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ........................................................................................26


ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ......................................................................................5


ΛΕΞΙΚΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ .......................................................................................4


ΠΑΙΔΙΚΑ – ΝΕΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ........................................................................................10

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ...............................................................5

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΗΧΟΥΣ ...............................................................................19

ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ .....................................................................................26

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ............................................................................................11

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ .........................................................................28

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ .............................................................................................1

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ..................................................................................................4

ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ................................................................1

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ............................................................................24

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ .............................................................................10

ΚΟΜΙΚΣ .....................................................................................................2

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .................................................................................5

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ........................................................................................1

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ – ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ .......................................................................147



ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ....................................................................................3


ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΑ ................................................................................................1


ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ..................................................................................................7


 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ................................................................................................13

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 363

Το 2019 ήταν μία χρονιά που πολλοί σημαντικοί ξένοι συγγραφείς ήρθαν στην Αθήνα για να μιλήσουν για τα βιβλία τους. Συγκεκριμένα:

O Σάιμον Κρίτσλεϋ, καθηγητής Φιλοσοφίας στο The New School for Social Research της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του έργου Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ήρθε στην Αθήνα καλεσμένος του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και του ανέθεσε να γράψει για την πόλη μας στους New York Times και στο φιλοσοφικό forum The Stone. Κάθε άρθρο του Κρίτσλεϋ, ο οποίος τυγχάνει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, επικεντρώθηκε σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία ή αντικείμενο της αρχαιότητας, φωτίζοντας παράλληλα τον σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, προσφέροντάς μας μια «νέα» ματιά της αρχαίας πόλης μέσα από τα άρθρα του υπό τον τίτλο «Athens in Pieces» («Η Αθήνα σε κομμάτια»). Το χρονικό διάστημα που ήταν στην Αθήνα, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο βιβλίο του Τι σκεφτόμαστε όταν σκεφτόμαστε το ποδόσφαιρο, το οποίο και παρουσίασε στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Πατάκη.

 

Το 2019, ο Άραβας ποιητής και διανοούμενος Άδωνις (Αλί Εσμπέρ) αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2019.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Ένας τάφος για τη Νέα Υόρκη (Ποίηση 1949-2008) σε μετάφραση Αγγελικής Σιγούρου και Βία και Ισλάμ (Συζητήσεις με τη Χουρία Αμπντελουάχεντ) σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.

 

Ο Πιερ Μπαγιάρ, καθηγητής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο Vincennes-Saint-Denis, συγγραφέας δοκιµιακών έργων και ψυχαναλυτής, επισκέφθηκε στις 18 Μαρτίου 2019 την Αθήνα και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε διαλέξεις.

Ο Πιερ Μπαγιάρ σπούδασε στην Ecole Normale Superieure, ένα από τα πλέον φηµισµένα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της Γαλλίας, όπου παρακολούθησε, µεταξύ άλλων, τα σεµινάρια ψυχανάλυσης των Francoise Dolto και Jacques Lacan. Eκπόνησε δύο διδακτορικές διατριβές, τη µία µε θέµα τα αυτοβιογραφικά έργα του Ρουσσό (1982, Πανεπιστήµιο της Σορβόννης) και τη δεύτερη αναφορικά µε την εφαρµογή των ψυχαναλυτικών θεωριών στη λογοτεχνία (1991, Πανεπιστήµιο Vincennes-Saint-Denis).

Κυριότερα έργα του: Qui a tue Roger Ackroyd? (1998, Editions de Minuit), Comment ameliorer les ?uvres ratees? (2000, Editions de Minuit), Enquete sur Hamlet (2002, Editions de Minuit), L’affaire du chien des Baskerville (2008, Editions de Minuit).

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Πώς να μιλάμε για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει.

 

Στο πλαίσιο του Festival LEA, ήρθε στην Αθήνα ο Φερνάντο Αραμπούρου. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ για το βιβλίο του Πατρίδα, το οποίο έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά στον τύπο, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019 στο Public Συντάγματος.

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019 ο βραβευμένος, δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν ήρθε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Έδωσε μία διάλεξη στο πλαίσιο της καθιερωμένης σειράς διαλέξεων KIMON FRIAR.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησαν το 2019 τα βιβλία του Μηχανές σαν κι εμένα και Η κατσαρίδα, και τα δύο σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

Το 2019 ήταν επίσης μια χρονιά πολλών βραβεύσεων. Συγκεκριμένα:

Τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2018 απονεμήθηκε στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη συνολική της προσφορά στα γράμματα.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της Η γραφή και η βάσανος. Ζητήματα λογοτεχνικής αναπαράστασης, Οι περιπλανήσεις της Εδεσσαίας (ποιήματα 1985-2005) και το εμβληματικό έργο Αγίου Αυγουστίνου Εξομολογήσεις (τόμοι Α΄και Β΄) σε εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια και ευρετήριο της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου.

 

Επίσης, απονεμήθηκε Τιμητική διάκριση στο λογοτεχνικό περιοδικό Ποιητική, εξαμηνιαίο περιοδικό για την τέχνη της ποίησης, που εκδίδουν οι Εκδόσεις Πατάκη και διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός.

 

 

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2018 για τις εκδόσεις του 2017 απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο της Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη για το έργο του με τίτλο Όταν ήρθαν για εμένα (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, βιβλίο 2), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το έργο του με τίτλο Θωμάς Q. BIT. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Στα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2018, που απονεμήθηκαν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, διακρίθηκαν τα παρακάτω βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη:

 

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: Σοφία Μαντουβάλου για το βιβλίο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

 

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: Γεωργία Γαλανοπούλου για το βιβλίο Οι Ψηλοκάραβοι

 

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου για το βιβλίο Τα δάκρυα του Καραγκιόζη

Στις 21 Φεβρουαρίου 2019 ο Κούρδος συγγραφέας και πολιτικός Σελαχαττίν Ντεµίρτας τιμήθηκε με το βραβείο Αντίστασης και Ελευθερίας Montluc στην κατηγορία της Λογοτεχνίας. Ο Σελαχαττίν Ντεµίρτας, πρώην αρχηγός του Δηµοκρατικού Κόµµατος των Λαών, είναι προφυλακισµένος στην Τουρκία από τον Νοέµβριο του 2016 µε την κατηγορία της «τροµοκρατικής δράσης». Στη φυλακή έγραψε το Πριν το ξηµέρωµα (Seher), το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο, που πούλησε περισσότερα από 200.000 αντίτυπα στην Τουρκία και µεταφράζεται σε περισσότερες από 15 χώρες, ενώ η γαλλική του έκδοση ήταν υποψήφια για το βραβείο Medicis (Σεπτέµβριος 2018). Το βιβλίο του κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2019, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού. Ο Ντεµίρτας αφηγείται κυρίως ιστορίες ανθρώπων φτωχών, που ζουν στις παρυφές της κοινωνίας, µε εξέχουσα την ιστορία που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο, αυτή ενός εγκλήµατος τιµής. Επίσης, ο Ντεμίρτας ήταν υποψήφιος για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης! Η υποψηφιότητα κατατέθηκε από τον Thomas Hammarberg, πρώην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Κύπρια συγγραφέας των εκδόσεών μας Κωνσταντία Σωτηρίου αναδείχθηκε νικήτρια του Λογοτεχνικού Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας 2019, αφού πριν είχε αναδειχθεί νικήτρια της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά, για το διήγημά της «Έθιμα θανάτου», με θέμα τις Κύπριες μητέρες και συζύγους αγνοουμένων, οι οποίες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι οι δικοί τους αγνοούνταν μετά τον πόλεμο του 1974, ενώ το κράτος και η κοινωνία είχαν ξεκάθαρα τεκμήρια για τους θανάτους τους. Το διήγημα, που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Λίνα Πρωτοπαπά, περιλαμβάνεται στο τρίτο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου, με τίτλο Πικρία χώρα, με το οποίο συμπληρώνεται μια τριλογία για τις γυναίκες της Κύπρου (προηγήθηκαν τα Η Αϊσέ πάει διακοπές [2015] και Φωνές από χώμα [2017], όλα από τις Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο σύντομο αδημοσίευτο μυθοπλαστικό έργο συγγραφέων από την Κοινοπολιτεία. Είναι το μοναδικό βραβείο στον κόσμο που δέχεται συμμετοχές σε αγγλικά, ελληνικά, κινέζικα, μαλαϊκά, μπεγκάλι, πορτογαλικά, σαμόα, σουαχίλι, ταμίλ και τουρκικά. Αυτή η γλωσσική πολυμορφία του βραβείου αντιπροσωπεύει τον πλούτο των πολλών και διάφορων λογοτεχνικών παραδόσεων της Κοινοπολιτείας.

 

Στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2019 που απονεμήθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έπαινο εικονογράφησης βιβλίου έλαβε η Κατερίνα Χαδουλού για το βιβλίο Οι Ψηλοκάραβοι της Γεωργίας Γαλανοπούλου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Στην κατηγορία αυτή, πέρα από τον συγκεκριμένο έπαινο, δε δόθηκε καμία άλλη διάκριση ή βραβείο.

 

Tα Βραβεία Αναγνώστης 2019, απονεμήθηκαν στις 10 Ιουνίου 2019, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.

Τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν!

 

Βραβείο Διηγήματος / Νουβέλας

Δήμητρα Κολλιάκου, Αλφαβητάρι Εντόμων

Τα 24 γράµµατα, και πίσω από κάθε γράµµα ένα έντοµο και οι άνθρωποι µε τους οποίους διασταυρώθηκε. Ένα αλφαβητάρι εντοµολογικό, εµπνευσµένο από την Ευρώπη που γοητεύει, την Ευρώπη που απογοητεύει. Κάθε γράµµα κι ένας αυτοτελής µικρόκοσµος, µαζί και τµήµα ενός όλου.

 

Βραβείο ποίησης

Χάρης Βλαβιανός, Αυτοπροσωπογραφία του λευκού

Στην Αυτοπροσωπογραφία του λευκού ο Χάρης Βλαβιανός επανέρχεται με βλέμμα ανανεωμένο σε γνώριμους τόπους της ποίησής του, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο ωστόσο το πεδίο των στοχαστικών και γλωσσικών του αναζητήσεων. Ο απoλεσθείς παράδεισος του οριστικά χαμένου αλλά εξακολουθητικά αναζητούμενου νοήματος, η επισφάλεια των λέξεων ενώπιον του τραύματος του παρελθόντος, αλλά και η αδυναμία επικοινωνίας στις καθημερινές επαφές, η διακειμενικότητα ως καταστατική συνθήκη της ποιητικής γραφής, ο ποιητής ως κρίκος μιας μακράς αλυσίδας ετερόκλητων προγόνων της εγχώριας όσο και εν γένει της δυτικής λογοτεχνικής παράδοσης είναι ζητήματα που διατρέχουν, φανερά ή υπογείως, και τις πέντε ενότητες της συλλογής.

 

Παιδικό βιβλίο γνώσεων

Ελένη Γερουλάνου, Ένας αρκούδος μια φορά, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Το βιβλίο, μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, παρουσιάζει με έναν ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός. Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κεντάει με χρυσή κλωστή δισέλιδες εικόνες δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα παραμύθι γεμάτο συναίσθημα για παιδιά και για όσους ενήλικες νιώθουν παιδιά. Μία δυνατή συνεργασία, μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις Εκδόσεις Πατάκη, που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

 

Βραβείο Νίκου Θέμελη

Τηλέμαχος Κώτσιας, Σινική μελάνη

Τα όνειρα για το μέλλον, αλλά και η ίδια η ζωή μιας μικρής ομάδας νεαρών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας που ζούσε στη Δερβιτσιάνη και φοιτούσε στο Λύκειο Αργυροκάστρου καταστρέφονται μεμιάς όταν καταλήγουν στα υπόγεια της Ασφάλειας, κατηγορούμενοι για τις αφελείς προκηρύξεις που είχαν μοιράσει κατά του καθεστώτος. Θέμα του μυθιστορήματος είναι τα αβάσταχτα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, τα πολυετή καταναγκαστικά έργα στα σκοτεινά ορυχεία, η αφόρητη ζωή στα στρατόπεδα και οι τραγικές συνέπειες σε περίπτωση απόδρασης,

οι επίμονες προσπάθειες στρατολόγησης φυλακισμένων ως συνεργατών της Ασφάλειας, κι ένας ελληνισμός που ασφυκτιά και βογκά χωρίς να τον ακούει κανείς. Ένα μυθιστόρημα για τη μάχη της δημοκρατίας κατά του ολοκληρωτισμού, για το ίδιο το νόημα της ζωής, που στο τέλος συνεχίζει και θριαμβεύει.

 

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public. Για τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς ψήφισαν 189.775 αναγνώστες.

Απονεμήθηκαν οι εξής διακρίσεις που αφορούν βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη:

 

Βραβείο Ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς στον Χρήστο Χωμενίδη για το βιβλίο του Ο Φοίνικας

 

Βραβείο Σύγχρονης ελληνικής ποίησης στον Χάρη Βλαβιανό για την ποιητική συλλογή Αυτοπροσωπογραφία του λευκού

 

 

Με χαρά και συγκίνηση υποδεχτήκαμε τη βράβευση από την ΕΣΤΙΑ Ν. Σμύρνης του βιβλίου Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης της Ελένης Δικαίου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου, στην κατηγορία «Μυθιστορήματα εκδόσεως 2016-2017-2018».

 

Το βιβλίο Περικλής και Ασπασία, Μικρά γατικά 1 της Αργυρώς Πιπίνη, σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη, συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2019 στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2019 της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου (www.ijb.de, http:/whiteravens.ijb.de/list). Ο κατάλογος και το σήμα White Ravens εκδίδονται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν 200 βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι πραγματεύονται θέματα με παγκόσμια απήχηση ή διαθέτουν εξαιρετική και πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγιση. Η ετήσια λίστα White Ravens θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από 59 χώρες και σε 37 γλώσσες.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη απονεμήθηκαν τα βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.

Το Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο συγγραφέας Φερνάντο Αραμπούρου για το βιβλίο του Πατρίδα (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη) από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Επίσης το 2019, στην κατηγορία βιβλίων Μαγειρικής, στα Gourmand World Cookbook Awards διακρίθηκαν:

Το βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη Athens Food Guide ανακηρύχθηκε καλύτερο ελληνικό βιβλίο στην κατηγορία «Cities Food Tourism».

Το βιβλίο της Σούλας Μπόζη Η πολίτικη κουζίνα των τεσσάρων εποχών ανακηρύχθηκε καλύτερο ελληνικό βιβλίο στην κατηγορία «Local-City».

Το βιβλίο Ερωτικά μπαχαρικά της Πολίτικης κουζίνας της Μαρίας Εκμεκτσίογλου απέσπασε το Βραβείο Gourmand και ανακηρύχθηκε το καλύτερο ελληνικό βιβλίο και στην κατηγορία «Μπαχαρικά».

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των στοιχείων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση ενός πολύ δυνατού εκδοτικού προγράμματος, αλλά και στην κοινή προσπάθεια όλων μας μέσα σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

 

 

 

 

 

 

 



Page generated: 25/08/2024 01:15:55