Κατηγορίες

Εργαστήρι μικρής φόρμας - Ιανουάριος 2014

Μικρή Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη
Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής 
Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου

Εργαστήρι Μικρής Φόρμας
Έναρξη: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014


Γράφοντας (και μιλώντας για) μικροσκοπικές ιστορίες
(διδάσκων: Μισέλ Φάις

Μικρόσχημη ιστορία, μικρό διήγημα, ιστορία μιας παλάμης ή μιας ανάσας, επεισόδιο, flash ficcion, short-short, bonsai stories• όπως και να το διατυπώσεις, αφορά την αφηγηματική ζωή πριν από το διήγημα, ένα είδος που έχει την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία μιας αυθύπαρκτης ιστορίας που περατώνεται όμως σε λίγες αράδες ή παραγράφους.
Πύκνωση που αγγίζει τα όρια της ποίησης (χωρίς να είναι), της ημερολογιακής γραφής (χωρίς να είναι) ή του πεζογραφικού σπαράγματος (χωρίς να αφήνει την γεύση του ημιτελούς).
Μπορούμε να διασταυρώσουμε λανθάνουσες μορφές μικρομυθοπλασίας (παραβολή, αφορισμός, επίγραμμα, χαϊκού) σ’ αυτό το αφηγηματικό παιχνίδι; Πώς ο μινιμαλισμός και ο μεταμοντερνισμός συνέβαλαν στην ανθοφορία της μικροαφήγησης; Μπορούμε να συγκροτήσουμε ευρύτερες συνθέσεις με τέτοια μικροσκοπικά κείμενα; Μπορούμε να ενσωματώσουμε σε συλλογές διηγημάτων ή σε νουβέλες παρόμοιας υφής κείμενα;
Μέσα από τέτοια εμβληματικά κείμενα μικρομυθοπλασίας (Κάφκα, Μπρεχτ, Μπόρχες, Καουαμπάτα, Γονατά, Βαλτινού κ.ά.) θα ξεκλειδώσουμε τρόπους και μηχανισμούς αυτής της γραφής. Μέσα από ασκήσεις και παραδείγματα θα εξοικειωθούμε με το σαγηνευτικό άρωμα της ελαχιστότατης αυτής φόρμας, αλλά θα δημιουργήσουμε και το δικό μας αφηγηματικό μικροσύμπαν.

Ο Μισέλ Φάις έχει γράψει πεζογραφία και δοκίμια (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2000, ενώ βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες). Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Κτερίσματα», (Εκδόσεις Πατάκη, 2012) είναι γραμμένο υπό τον αστερισμό των μπονσάι ιστοριών. Είναι υπεύθυνος των σελίδων βιβλίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διδάσκει δημιουργική γραφή εδώ και επτά χρόνια (ΕΚΕΒΙ, Σχόλη) κι έχει συνεργαστεί στο σενάριο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Στο θέατρο έχουν ανέβει πολλά έργα του. Προσεχώς θα ανέβουν: «Το παγκάκι του κανένα («104») και το «La petite mort» (Υπόγειο, Θέατρο Τέχνης). Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας.

 

 

 

Το εργαστήρι θα διεξάγεται μία φορά την εβδομάδα (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στις Εκδόσεις Πατάκη, Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 5 συναντήσεις (κάθε Τετάρτη).

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ

Για αίτηση συμμετοχής / εγγραφές κάντε κλικ εδώ

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις, τηλ. 210.36.50.010 (10:00 - 15:00)

 
Αποκλειστικά οι μαθητές της Σχόλης προμηθεύονται από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) την προτεινόμενη βιβλιογραφία που ορίζουν οι διδάσκοντες με 20% έκπτωση (βιβλία άλλων εκδοτών) και 25% έκπτωση (βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη) στα βιβλία εκτός ενιαίας τιμής. Στα βιβλία που εμπίπτουν στον νόμο περί ενιαίας τιμής η έκπτωση θα είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη, δηλ. 10%.
 

 



Page generated: 04/10/2024 23:20:09