Κατηγορίες

Βιβλία και προτάσεις εκδηλώσεων για παιδιά δημοτικού

Ξεκινάμε;

Ξεκινάμε λοιπόν μια νέα σχολική χρονιά. Γύρω μας δυσκολίες, κατήφεια αλλά μέσα μας μπορούμε να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή γιατί για άλλη μία φορά θα υποδεχτούμε παιδικές φατσούλες διψασμένες για νέες εμπειρίες και γνώσεις. Και επειδή οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, τα βιβλία θα είναι και φέτος οι πιστοί μας σύντροφοι!

Και φέτος οι Εκδόσεις Πατάκη ετοίμασαν πολλά και σημαντικά νέα βιβλία για τους μαθητές όλων των τάξεων, αλλά ειδικότερα για τους πιο μικρούς. Θα τα βρείτε όλα στους καταλόγους και στο σάιτ μας, ενώ ειδικά για τις σειρές Χωρίς σωσίβιο και Στα βαθιά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιδιαίτερα εύχρηστο ηλεκτρονικό κατάλογο στη διεύθυνση www.patakis.gr/proti anagnosi.

Για τους εκπαιδευτικούς που είναι σύνδεσμοι φιλαναγνωσίας και σηκώνουν το βάρος της ενημέρωσης και των υπόλοιπων συναδέλφων τους οι Εκδόσεις Πατάκη ετοιμάζουν ένα νέο σάιτ: www.sxolikivivliothiki.gr. Πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στον Νοέμβριο και φυσικά θα σας ενημερώσουμε αμέσως μόλις ανέβει.

Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει το ιδανικό εργαλείο όχι μόνο για την οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης, αλλά και για άμεση ενημέρωση για τους νέους τίτλους και την αξιοποίησή τους στην τάξη, παρέχοντας ταυτόχρονα χρήσιμες ιδέες για θεματική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων και βιβλίων αναφοράς.



Καλή σχολική χρονιά!

Έλενα Πατάκη
Εκδότρια

 



Βιβλία για παιδιά δημοτικού

Πρόσφατα βραβευμένα βιβλία


  Κάπως έτσι είναι η πόλη που έφτιαξε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και ζωγράφισε η Μυρτώ Δεληβοριά, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο: Αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς, δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια και σιντριβάνια που τα νερά τους χορεύουν με τη μουσική. Αυτή η πόλη τούς χωράει όλους... εκτός από αυτόν... Το βιβλίο τιμήθηκε με όλα τα σημαντικά βραβεία της παιδικής λογοτεχνίας: το Κρατικό Βραβείο, το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω και το Βραβείο ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης).
  Στη σειρά πρώτης ανάγνωσης Χωρίς Σωσίβιο δύο βιβλία διακρίθηκαν: Το ζωντανό ρομπότ της Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου, ένα βιβλίο που, χωρίς μελοδραματισμούς, μιλάει για το θέμα της αναπηρίας εστιάζοντας στην αξία της φιλίας (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και Ένα απλό μολύβι της Ασπασίας Πρωτογέρου, ένα βιβλίο που προβάλλει τις διαχρονικές αξίες της ζωής, τον σεβασμό, τη φιλία, τη δημιουργία. (Έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα)
  Οι εφτά ζωές του Κόμπου της Άννας Κοντολέων (συλλογή Περιστέρια). Ένα βιβλίο, γραμμένο με χιούμορ, που περιγράφει τις περιπέτειες ενός γάτου ο οποίος ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο προστατευτικό περιβάλλον μιας οικογένειας. Μια πορεία από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και την ενηλικίωση. (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
  Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η βυζαντινή ιστορία γίνεται παιχνιδάκι μέσα από τον αφηγηματικό λόγο της συγγραφέα αλλά και με τις έξυπνες δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο. Με απλό, μυθιστορηματικό τρόπο μεταφέρονται το κλίμα της εποχής και η καθημερινή ζωή. (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
  Εκτός από τα παραπάνω, δύο ακόμα αγαπημένα βιβλία για μεγάλα παιδιά –και γιατί όχι για ενήλικες– ξεχώρισαν: Κοσμοδρόμιο της Ελένης Κατσαμά (βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω) και Το δέντρο το μονάχο της Μαρίας Παπαγιάννη. (Κρατικό Βραβείο και Βραβείο του λογοτεχικού περιοδικού Διαβάζω)



Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση – Νέες κυκλοφορίες


  Πιρουλίτο και Ροζαλία της Αθηνάς Μπίνιου με εικόνες της Έφης Λαδά. Ο Πιρουλίτο και η Ροζαλία είναι πουλιά που δε λαλούν. Όταν όμως ο Πιρουλίτο ένιωσε πόση δύναμη έχει η σιωπή, κατάλαβε ότι η ζωή είναι πάντα όμορφη, κι ας μην είχε ωραία φωνή. Μπορούσε να κάνει χίλια δυο άλλα πράγματα... [αγάπη, διαφορετικότητα, νοηματική γλώσσα]
  Το «γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με εικονογράφηση της Έφης Λαδά. Σε αυτή την ιστορία το «γιατί» είναι ένα τσαλακωμένο λήμμα που ξέφυγε από το ανοιχτό παράθυρο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Θα γνωρίσει παιδιά που αναρωτιούνται γιατί σ’ εμένα. Μαζί με αστερόσκονη ελπίδας θα δώσει μόνο μία απάντηση στα «γιατί»: πως ο κόσμος αυτός έχει μία ελπίδα να διορθωθεί και αυτή είναι μόνο τα παιδιά. [δικαιώματα του παιδιού]
  Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς της Ελένης Δικαίου. Τρεις ιστορίες για τη δύναμη της φιλίας και την ομορφιά της συντροφικότητας όταν δεχτούμε πως όλοι είμαστε ίδιοι κι όλοι διαφορετικοί, για την οικολογία και τη σοφή ισορροπία της φύσης, η οποία κρύβει για τον καθένα μας τον δικό του «παράδεισο», φτάνει να θελήσει να τον ανακαλύψει. [οικολογία, ζωοφιλία, διαφορετικότητα, φιλία]



Πρώτη ανάγνωση


Νέα βιβλία στις σειρές πρώτης ανάγνωσης Χωρίς σωσίβιο (α΄ και β΄ δημοτικού) και Στα βαθιά (γ΄ και δ΄ δημοτικού). Στα Καβουράκια: Μη και μη και ο φιλαράκος της Μελίνας Καρακώστα [φιλία], Δεν το έκανα εγώ! του Βαγγέλη Ηλιόπουλου [οικογενειακή ζωή]. Στα Ψαράκια: Ο πιο καλός οδοντίατρος του κόσμου του Κώστα Χαραλά [αγωγή υγείας]. Στα Δελφινάκια: Τ + Υ = Αγάπη για πάντα της Αμάντας Μιχαλοπούλου [τηλεόραση, computer games], Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι της Σώτης Τριανταφύλλου [διατροφή], Το υπόσχομαι της Αλεξάνδρας Μητσιάλη [μετανάστευση], Ο μπαμπάς μου πειρατής του Βαγγέλη Ηλιόπουλου [οικογενειακή ζωή, εργασία], Ο Σίμπα και το σύμπαν της Αργυρώς Πιπίνη [φιλοζωία], Πρώτη φορά στο σούπερ μάρκετ του Σάκη Σερέφα [οικογενειακή ζωή], Μια ζεστή μικρή αγκαλιά της Μάνιας Καπλάνογλου [μητέρα] (αναμένεται να εκδοθεί τον Νοέμβριο 2012), Η Έλλη στο φεγγάρι της Μαρίας Παπαγιάννη [οικογενειακή ζωή, φαντασία]. Στις 2.000 λεύγες: Χρυσάνεμος της Αγαθής Δημητρούκα [απληστία], Η γειτονιά του ονείρου του Παναγιώτη Κακαλέτρη [οικονομική κρίση].


     
     


  Μια νέα σειρά με τον ευρηματικό τίτλο Ζωή και κότα έρχεται να συμπληρώσει τις σειρές πρώτης ανάγνωσης των Εκδόσεων Πατάκη και να μας διηγηθεί τις περιπέτειες ενός απρόβλεπτου... κοτετσιού. Ένας αδελφούλης και για μένα! Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα και Το διαστημικό κοτέτσι είναι οι πρώτοι τρεις τίτλοι της σειράς.



Ζωρζ Σαρή: Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων

  Η Ζωρζ Σαρή είναι μια συγγραφέας που αγαπιέται από γενιές και γενιές αναγνωστών. Ίσως η πιο αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας· με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια αντίτυπα, τα βιβλία της είναι πάντα επίκαιρα και κλασικά. Το πάθος της για τη ζωή, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη που διέτρεχε όλη της τη ζωή διατρέχει εξίσου και τα βιβλία της. Και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, αυτές είναι οι αξίες που όλοι αναζητούμε να ξαναβάλουμε στην καθημερινότητά μας. Με το σκεπτικό ότι, όπως και τα μυθιστορήματά της δεν παλιώνουν ποτέ, έτσι θα πρέπει να μην παλιώνει και η εκδοτική τους μορφή, αποφασίσαμε να αναμορφώσουμε τα βιβλία της. Σύντομα λοιπόν θα κυκλοφορήσουν αναμορφωμένα τα: Όταν ο ήλιος..., Νινέτ, Τα Χέγια, Οι νικητές, Ο θησαυρός της Βαγίας, Σοφία και Ε.Π.



Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά


Ο Τότος και η Τοτίνα της Ζωρζ Σαρή (συλλογή Σπουργιτάκια). Δύο δίδυμα σκανταλιάρικα αδερφάκια, ο Τότος και η Τοτίνα, γίνονται πρωταγωνιστές σε απίστευτες ιστορίες. Μαζί τους ανακαλύπτουμε πώς μια συνηθισμένη μέρα μπορεί να μετατραπεί σε ξεκαρδιστική περιπέτεια. Μία συλλογή, με νέα εικονογράφηση, με όλες τις αγαπημένες ιστορίες που μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσαν σε ανεξάρτητα βιβλιαράκια.

 

  Πίσκος Τρώγλης της Τζάνετ Φόξλυ (συλλογή Χελιδόνια). Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας γίγαντας που ζει μαζί με τους άλλους γίγαντες μακριά από τους ανθρώπους. Αλλά δεν είναι όλοι οι γίγαντες θεόρατοι. Ο Πίσκος Τρώγλης είναι τόσο μικροσκοπικός που όλοι τον κοροϊδεύουν πως μοιάζει με άνθρωπο. Επειδή βαρέθηκε πια το δούλεμα, αποφάσισε να ανακαλύψει από μόνος του πώς είναι επιτέλους αυτοί οι «Μικρούληδες». Το βιβλίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εκφοβισμού με χιούμορ και αισιοδοξία. Βραβείο παιδικού μυθιστορήματος των «Τάιμς» του Λονδίνου

Ψαραετός της Τζιλ Λιούις (συλλογή Περιστέρια). Όταν η εντεκάχρονη Αϊόνα έρχεται να μείνει με τον ηλικιωμένο παππού της, τα περισσότερα παιδιά την αποφεύγουν. Μια αναπάντεχη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στην Αϊόνα και τον Κάλουμ, όταν μοιράζεται μαζί του την ανακάλυψή της: μια φωλιά ψαραετών. Γνωρίζοντας πως οι ψαραετοί ανήκουν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, τα παιδιά κρατούν μυστική την ύπαρξη της φωλιάς ως την ημέρα που αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια. Ένας φυσιοδίφης σώζει τον ψαραετό και τον συνδέει με έναν πομπό που επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθήσουν στον υπολογιστή τους την πτήση του από τη Σκοτία μέχρι την Αφρική. Και μέσα από μια δορυφορική κάμερα και ένα μπλογκ που έχει φτιάξει η συγγραφέας, μπορούμε και εμείς να παρακολουθήσουμε τη ζωή του ψαραετού.



Ίνξορ και Φλάρα της Αμάντας Μιχαλοπούλου (Χιουμοριστικές ιστορίες για παιδιά). Ένα μυθιστόρημα γεμάτο υπερηχητικά ταξίδια, απαγωγές, πυραυλακάτους, oικογενειακούς καβγάδες και πραγματική αγάπη. Μια ιστορία γύρω από το τι σημαίνει να μεγαλώνεις και να νιώθεις παντού ξένος. Και επίσης μια πρόβα για τη συναρπαστική περιπέτεια της συμφιλίωσης – με τον εαυτό μας και με τους άλλους (αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2012).



Οι τρεις σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά (κόμικς)
Σκρουτζ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς (κόμικς)
Μια σύγχρονη ματιά στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε καλοδουλεμένες αποδόσεις, με την υπογραφή των πιο σύγχρονων εικονογράφων. Για αναγνώστες που προτιμούν να συνδυάζουν τις λέξεις με εικόνες αλλά και για τους λάτρεις των κόμικς. Θυμίζουμε ότι φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Κ. Ντίκενς (αναμένεται να εκδοθούν τον Οκτώβριο του 2012).



Βιβλία γνώσεων

Ζήτω τα κορίτσια: Οδηγός για όσες μπαίνουν στην εφηβεία | Εμείς τα αγόρια: Οδηγός για όσους μπαίνουν στην εφηβεία. Οι οδηγοί αυτοί θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της εφηβείας. Οι απαντήσεις, μαζί με συμβουλές ειδικών επιστημόνων, τεστ αυτογνωσίας και μαρτυρίες παιδιών αυτής της ηλικίας, βρίσκονται σε όλες τις σελίδες των οδηγών αυτών, που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις ταραγμένες θάλασσες της προεφηβείας να μη χαθούν και να μην μπατάρουν.



Σχολείο και εξετάσεις: Δεν ψαρώνω! των Χριστίνας Ρασιδάκη, δρος Σμαρούλας Παντελή. Στη ζωή δίνουμε πολλές φορές εξετάσεις και με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη ζωή με επιτυχία. Θα σε οδηγήσει να βρεις την αυτοεκτίμησή σου, να πάρεις αποφάσεις, να οργανώσεις τον χρόνο σου, να οραματιστείς το μέλλον σου, να τα βγάλεις πέρα με το σχολείο, το διάβασμα, τις εξετάσεις σου, τους γονείς σου, τους φίλους σου... (αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2012).



  Πώς να κάνεις τα πάντα. Ένα βιβλίο με περισσότερες από 200 πρωτότυπες ιδέες για δημιουργικές και ευχάριστες ώρες. Τα σύγχρονα θέματα και η μοντέρνα προσέγγιση του βιβλίου καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών: Πώς να καταπλήξεις τους φίλους σου, Φαγητό, Δημιουργίες, Εξερεύνησε τον κόσμο, Επιβίωση στην άγρια φύση, Γίνε αστέρι στα σπορ. Οι εντυπωσιακές εικόνες και φωτογραφίες πλαισιώνουν και διευκρινίζουν τα κείμενα.
  Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη. Κάνε κάποιο από τα 50 εκπληκτικά επιστημονικά τρικ του βιβλίου και θα αισθανθείς μάγος και επιστήμονας! Μαγικά τρικ που φαίνονται απίστευτα, γίνονται όμως γιατί υπάρχει η επιστήμη. Τα παιδιά θα εντυπωσιάσουν το ακροατήριο τους με τα μαγικά τρικ και θα μάθουν τους φυσικούς νόμους που κρύβονται πίσω από τα φυσικά –μαγικά– φαινόμενα!

 

Πώς να γράψεις το δικό σου βιβλίο. Ένα βιβλίο γεμάτο έμπνευση για επίδοξους συγγραφείς. Περιλαμβάνει πολλές ιδέες για όλων των ειδών τα λογοτεχνικά κείμενα, προτάσεις συγγραφής, καθοδήγηση για το πώς να σκιαγραφήσουμε τους χαρακτήρες, να αναπτύξουμε την ιστορία, να πλουτίσουμε το κείμενό μας κτλ. Παράλληλα με τα προτεινόμενα κείμενα, υπάρχει κενός χώρος για να γράψει το κάθε παιδί τη δική του ιστορία.



  Από λευκό χαρτί της Άννας Μπονάρου. Μια συλλογή χειροτεχνικών κατασκευών για παιδιά, οι οποίες στο σύνολό τους ξεκινούν από ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Κάθε δημιουργία, ενώ έχει συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους, είναι ταυτόχρονα ευχάριστή και διασκεδαστική, καθώς τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με την έννοια του παιχνιδιού. Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από τον δάσκαλο και τον γονέα όσο και από το ίδιο το παιδί, καθώς οι χειροτεχνίες περιγράφονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί και μόνο του ένα παιδί να ασχοληθεί. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του, καλείται να εξασκήσει πολλαπλές δεξιότητες και να εφαρμόσει ποικίλες τεχνικές εικαστικής έκφρασης, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους πειραματισμούς, στις εναλλακτικές οδηγίες, στις πρωτότυπες ιδέες κτλ., ώστε οι κατασκευές να αποκτούν για το κάθε παιδί μοναδικό και προσωπικό χαρακτήρα.



Βιβλία για μικρούς και μεγάλους


  Σειρά «Το παραμύθι και η συμβολική του προσέγγιση»: Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών της Λίλης Λαμπρέλλη. Δέκα παραμύθια σοφίας που μερεύουν και δυναμώνουν. Προορίζονται για τους μικρούς και μεγάλους που ζουν ή θα ζήσουν ανατροπές – δηλαδή για τον καθένα μας. Με τον παραβολικό τους λόγο, προτείνουν τρόπους όχι μόνο για να ξεπεραστούν δυσκολίες λογιών λογιών, αλλά και για να γίνει το άλμα από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την υποτέλεια στην ελευθερία, από τον φόβο στη γαλήνη – και, τελικά, στην αποδοχή της ζωής. Επίσης κυκλοφορούν: Ο πολυροβιθάς και Η στρίγκλα.




Βιβλία για εκπαιδευτικούς

Διαχείριση συμπεριφοράς στη σχολική τάξη. Πρακτικές ιδέες για εύκολη και αποτελεσματική εφαρμογή της Nicola S. Morgan. Τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να διαταράξουν το κλίμα στη σχολική τάξη, να σπαταλήσουν τον χρόνο του εκπαιδευτικού και συνεπώς να επηρεάσουν την εκπαίδευση και την καλή διάθεση των παιδιών. Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει την πολυετή εμπειρία της συγγραφέα στη διαχείριση ευρείας γκάμας δύσκολων συμπεριφορών μέσα στην τάξη. Δεν πρόκειται για βιβλίο θεωρητικό, αλλά για ένα βιβλίο με πρακτικές και εύκολες στην εφαρμογή τους στρατηγικές, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν αλλά και τα αποτελέσματά τους διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο αυτό προτείνει γρήγορες, εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρώνονται στη δουλειά τους και να υιοθετούν την κατάλληλη συμπεριφορά στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Συνεπώς, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ευρεία γκάμα δεξιοτήτων αποδεκτής συμπεριφοράς στο πλαίσιο του σχολείου.



 

Κουκλοθέατρο — Τέχνη και τεχνική, έμπνευση και δημιουργία της Μάγια Μπάριτς. Οι δώδεκα ενότητες του βιβλίου εισάγουν τον αναγνώστη στα μυστικά του κουκλοθεάτρου. Ένας λεπτομερής οδηγός, με όμορφη εικονογράφηση, τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες κουκλοπαίκτες που θα σας καθοδηγήσει στη συναρπαστική, γεμάτη φαντασία τέχνη του κουκλοθεάτρου. Κατασκευάστε κούκλες και θεατρικές σκηνές από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και απολαύστε τις αξέχαστες εμπειρίες του κουκλοθεάτρου.

 

 

  Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες: Θεωρητικά ζητήματα, προβληματισμοί, προτάσεις της Κρυσταλίας Χαλκιά. Στις 12 θεματικές ενότητες του βιβλίου εξετάζονται μια σειρά από θέματα, όπως η έννοια του επιστημονικού γραμματισμού, οι βασικές θεωρίες μάθησης που επηρεάζουν τη μάθηση στις φυσικές επιστήμες, οι ιδέες των μαθητών για τις έννοιες του φυσικού κόσμου, τα κυριότερα διδακτικά μοντέλα που εφαρμόζονται στα μαθήματα των φυσικών επιστημών, οι επιστημονικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη διερευνητική μάθηση, τα βασικά διδακτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και οι άτυπες πηγές μάθησης στις φυσικές επιστήμες. Επιπλέον, διατυπώνονται προτάσεις για τη διδασκαλία διάφορων θεματικών ενοτήτων από τις φυσικές επιστήμες και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων σχεδίων εργασίας. Στις προτάσεις αυτές επιχειρείται η εκπαιδευτική ανασυγκρότηση του επιστημονικού περιεχομένου των φυσικών επιστημών, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε περιεχόμενο συμβατό με το ηλικιακό, γνωσιακό και κοινωνικο-πολιτισμικό επίπεδο των μαθητών.



  Η εκπαίδευση των Ελλήνων δασκάλων του Χρήστου Αντωνίου. Στο βιβλίο αυτό διερευνάται συστηματικά και, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, σε ενιαία μορφή ο θεσμός της εκπαίδευσης των Ελλήνων δασκάλων από το 1828 ως το 2000. Η όλη θεματική αντιμετωπίζεται με το βλέμμα προσανατολισμένο στα ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της εκάστοτε χρονικής περιόδου και ερμηνεύεται σε συνάφεια με τους ισχύοντες ιδεολογικούς άξονες και την ασκούμενη επίσημη εκπαιδευτική πολιτική. Το σύγγραμμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν πληρέστερα τις πραγματικές συνθήκες εκπαίδευσης των δασκάλων, οι οποίοι συνήθως με ελάχιστα επαγγελματικά εφόδια, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες και έως πρόσφατα με πενιχρή αμοιβή συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του ελληνικού λαού.






  Παιδαγωγοί και παιδαγωγική στην Ελλάδα του Χρήστου Αντωνίου. Σκοπός του βιβλίου είναι να εξετάσει το θεωρητικό πλαίσιο του θεσμού της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Επειδή όμως η εργασία αυτή απευθύνεται και στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, θέτει ως ειδικότερο σκοπό της να διερευνήσει αναλυτικά συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την αποτελεσματικότερη άσκηση του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική τάξη, π.χ. διεξαγωγή και αξιολόγηση της διδασκαλίας, διαχείριση κρίσεων, αλληλεπίδραση και επικοινωνία εκπαιδευτικού και μαθητή (αναμένεται να εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2012).






ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


Για εκπαιδευτικούς

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Το Δημιουργικό Σχολείο: Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζουμε τον θεσμό του Δημιουργικού Σχολείου, τα βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς που βρήκαν τόσο θετική ανταπόκριση από εσάς, ώστε ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία μας. Έτσι δημιουργήθηκε και η Λέσχη του Δημιουργικού Σχολείου, η ομάδα δηλαδή των εκπαιδευτικών που παρακολουθεί τα σεμινάρια και απολαμβάνει όλο τον χρόνο τα προνόμια των πιο «στενών» μας φίλων και συνεργατών.

Το βιωματικό εργαστήριο θα διοργανωθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκδόσεων Πατάκη, Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, με θέμα Πώς να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά με τους φόβους και τα άγχη τους (Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του φόβου, Ποιες συμπεριφορές είναι φυσιολογικές και παροδικές και ποιες χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, Πότε βοηθάει η «παρέμβαση» του εκπαιδευτικού και πότε όχι, Ποιες τεχνικές μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα, Πώς να δημιουργήσετε και να αξιοποιήσετε θεραπευτικές ιστορίες) με τον Ανδρέα Αρματά (ψυχολόγο, συγγραφέα). Παραδείγματα από μαθητές των συμμετεχόντων θα χρησιμοποιηθούν ως case studies. Το Σάββατο 3/11/2011 από τις 10.00 έως τις 17.00. Κόστος συμμετοχής 35 ευρώ (έκπτωση 20% για τα μέλη της Λέσχης του Δημιουργικού Σχολείου).

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό δηλώστε άμεσα συμμετοχή στο τηλ. 210.36.500.73 ή στο www.patakis.gr.
  Σαββατιάτικα μαθήματα δημιουργικής γραφής: Με αφορμή τα βιβλία του Μάνου Κοντολέων Ο αδελφός της Ασπασίας, Ο αδελφός της Ασπασίας 2 – Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες και Ο αδελφός της Ασπασίας 3: Κατασκήνωση κάτω από τα... ζώδια, διοργανώνονται τρία σαββατιάτικα μαθήματα δημιουργικής γραφής για εκπαιδευτικούς στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850):
  • 6/10/2012, 11.00-14.00 με θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθητές τα αγόρια-θεούς του Ολύμπου (Δίας, Άρης, Απόλλωνας, Ήφαιστος, Ποσειδώνας, Ερμής)
  • 3/11/2012, 11.00-14.00 με θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθήτριες τα κορίτσια-θεές του Ολύμπου (Ήρα, Αθηνά, Άρτεμη, Αφροδίτη, Δήμητρα, Εστία)
  • 1/12/2012, 11.00-14.00 με θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθητές τον Ηρακλή και τον Θησέα.
Και τα τρία μαθήματα θα χωρίζονται σε δύο μέρη:

Α΄ μέρος: Εισηγήσεις των Γιάννη Παπαδάτου (Λέκτορος Παν/μίου Αιγαίου, κριτικού παιδικής λογοτεχνίας). Οι χαρακτήρες των θεών του Ολύμπου και τι αυτοί μπορεί να σημαίνουν για ένα σημερινό παιδί, Μάνου Κοντολέων (Συγγραφέα): Γράφοντας μυθολογία για ένα σημερινό παιδί και Τέτης Σώλου (Εικονογράφου): Εικονογραφικές και χιουμοριστικές προσεγγίσεις προσώπων της μυθολογίας

Β΄ μέρος: Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράψουν ένα σύντομο κείμενο με θέμα αυτό της συνάντησης.

Στο τέλος τα κείμενα θα διαβαστούν, θα σχολιαστούν και θα εικονογραφηθούν. /Ολοι μαζί θα επιλέξουν εκείνο το κείμενο που θα αναρτηθεί στο blog του Δαμιανού.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και επομένως είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή και στα τρία εργαστήρια. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων: τηλ.: 210.36.50.024-5 και 210.36.50.071 /
ekdiloseis@ patakis.gr.


Επιστροφή στο σχολείο: Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με αισιοδοξία και πολύ δημιουργική διάθεση και οργανώνουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερις εκδηλώσεις (δύο για εκπαιδευτικούς και δύο για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές). Οι εκδηλώσεις που απευθύνονται μόνο σε εκπαιδευτικούς είναι:
  • Διοργανώνοντας με επιτυχία μια επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο. Με τους συγγραφείς και εκπαιδευτικούς Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Φωτεινή Φραγκούλη και Βασιλική Νίκα. Το Σάββατο 22/9/2012 στις 12:00 στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα, τηλ.: 210.36.17.461).
  • Χρησιμοποιώντας τη στιχουργική ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη. Με τη συγγραφέα και στιχουργό Αγαθή Δημητρούκα. Συντονίζει η εκπαιδευτικός Βασιλική Νίκα. Το Σάββατο 29/9/2012 στις 12:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850).



Εκπαιδευτικά προγράμματα από τις Εκδόσεις Πατάκη που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σχολείο σας


Για σχολεία και βιβλιοπωλεία του νομού Αττικής
Τα παρακάτω προγράμματα πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Για πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ.: 210.36.50.024.
Στιχουργική στην τάξη (για μαθητές Δ΄-Στ΄ Δημοτικού) – ΝΕΟ. Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αγαθή Δημητρούκα. Η Αγαθή Δημητρούκα, μυημένη στη στιχουργική από τον Νίκο Γκάτσο, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Ζουλφί Λιβανελί, ο Τσαρλς Λόυντ κ.ά. Επίσης, έχει μεταφέρει στα ελληνικά στίχους πολλών ξένων τραγουδιών. Τα τελευταία δέκα χρόνια, με δική της πρωτοβουλία επισκέπτεται Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια, όπου μαθαίνει στα παιδιά να γράφουν ποιητικούς στίχους λαμβάνοντας υπόψη τους τους κανόνες της Γραμματικής και του Συντακτικού. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο διδακτικές ώρες.
 

Περπατώ, περπατώ στο περιβόλι των τεσσάρων εποχών… (για μαθητές A΄-B΄ Δημοτικού) – ΝΕΟ. Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας). ?Εξι βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη στάθηκαν αφορμή για να δημιουργηθεί ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να λειτουργήσει ως ένα μικρό ενισχυτικό ερέθισμα στο σύνολο της δουλειάς σας για την κατανόηση της αφηρημένης έννοιας του χρόνου μακροπρόθεσμα από τα παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια κατηγοριοποίησης και επιλογής, παιχνίδια σωματικής, χωρικής και χρονικής αντίληψης, αλλά και παιχνίδια ελεύθερης έκφρασης, θεατρικής και εικαστικής. Οι τίτλοι των βιβλίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι: Τα τέσσερα βιβλία της γνωστής σειράς ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Τα παιδιά της /Ανοιξης, Τα παιδιά του Καλοκαιριού, Τα παιδιά του Φθινόπωρου, Τα παιδιά του Χειμώνα), Περίπατος στους μήνες και στις εποχές των Martine Beck και Agatha Hennig και Ίστορίες από το περιβόλι των τεσσάρων εποχών του Φίλιππου Μανδηλαρά.

 

 

Γίνε κι εσύ ένας... ΜΊΚΡΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ (για μαθητές A΄-B΄ Δημοτικού). Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας). Τα τέσσερα βιβλία της σειράς Μικρός Παντογνώστης είναι βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων με πολύχρωμη εικονογράφηση, τα οποία με απλό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο προσφέρουν γνώσεις για τα «μυστηριώδη» όργανα του ανθρώπινου σώματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια ψυχοκινητικά (γνώσης του σώματος, δόμησης του χώρου και χρονικού προσανατολισμού) και εικαστικές δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην ανάπτυξη της φαντασίας όσο και στην άσκηση της επιδεξιότητας των χεριών. Παίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τα μέρη του σώματός μας, κατασκευάζουμε ένα παζλ ανθρώπινου σκελετού και ύστερα το συναρμολογούμε, φτιάχνουμε ένα ομοίωμα ματιού για κονκάρδα, μ’ ένα παιχνίδι ακολουθούμε τη διαδρομή μιας μπουκιάς φαγητού μέσα στο σώμα και, αφού γνωριστούμε με τον κύριο... Εγκέφαλο, μοιραζόμαστε μαζί του δικές μας εικόνες, για να τις αποθηκεύσει στη μνήμη του!!!

 

 

Ξέρω να λέω ΟΧΙ της Χριστίνας Ρασιδάκη. Η τάξη μας: /Ενα μέρος ασφάλειας και ανάπτυξης για όλους. Σχεδιασμός προγράμματος: Χριστίνα Ρασιδάκη (σύμβουλος ψυχικής υγείας). Υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας). Μέσα από την παρουσίαση αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ένα βιβλίο που θα τους γνωστοποιήσει με επιστημονικό αλλά και εκλαϊκευμένο συνάμα τρόπο το δικαίωμά τους να λένε ΟΧΊ σε καταστάσεις στις οποίες δε θέλουν να εμπλακούν. Το αρχικό αυτό επίπεδο του προγράμματος εστιάζει σε μια πρώτη προσέγγιση στο φαινόμενο της βίας στο σχολείο. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο επίπεδο γνωριμίας ενός σεμιναρίου που σχεδίασε η Χριστίνα Ρασιδάκη, συγγραφέας του Ξέρω να λέω ΟΧΙ, ενός βιβλίου που διδάσκει στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν, να αντιμετωπίζουν ή να αντιπαρέρχονται διάφορους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Πληροφορίες για τη φιλοξενία και το κόστος του ολοκληρωμένου προγράμματος με εισηγήτρια την κ. Χρ. Ρασιδάκη: 6937.47.51.61 – Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024-025.

 

 

Ας γίνουμε τα μάτια της Γης του Alain Serres (για παιδιά από 9 ετών). Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας). Σπάνιες εναέριες φωτογραφίες, κείμενα με ποιητική χροιά και σκίτσα γεμάτα ευαισθησία είναι το τριπλό ερέθισμα που δέχονται τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Θα είμαι τα μάτια της Γης, για το οποίο σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Βασικό εργαλείο επίσης είναι οι εκατό λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, μαζί με τις επεξηγήσεις τους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη φάση η προβολή φωτογραφιών και σκίτσων με παράλληλη αφήγηση εικόνων, καθώς και η ανταλλαγή ιδεών γύρω από τον τίτλο επιδιώκει την εξοικείωση των παιδιών με τη λογική του βιβλίου. Στη δεύτερη φάση τα παιδιά ομαδοποιούνται και μέσα από το παιχνίδι κατανοούν τις λέξειςκλειδιά, αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους, δημιουργούν κείμενο με οπτικό ερέθισμα, ευαισθητοποιούνται και γίνονται ουσιαστικά γνώστες των προβλημάτων του πλανήτη μας. Στην τρίτη φάση τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δημιουργούν αφίσες έχοντας ερέθισμα κείμενα μέσα από το βιβλίο. Σκοπός τους είναι να καλέσουν όλους τους πολίτες να γίνουν τα μάτια της Γης. Στόχος τόσο η εικαστική δημιουργία μέσα από τη συνεργασία όσο και η ανάπτυξη επιχειρηματικού λόγου σε μορφή σύντομου μηνύματος παρότρυνσης.

 

  Κατακτώντας τη σημασία των λέξεων (για μαθητές Δ΄- Στ΄ Δημοτικού). Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να φέρει σε επαφή τους μαθητές με το Μεγάλο Λεξικό του Δημοτικού, που ως κύρια πρωτοτυπία του έχει την παρουσίαση των σημασιών των λέξεων με επαγωγικό τρόπο, σε γλώσσα φιλική για τα παιδιά. Τα παιδιά καλούνται μέσα από ομαδικά παιχνίδια κυνηγητού ή ομαδικής και ατομικής αντιπαράθεσης να αναζητήσουν συνώνυμες ή αντίθετες λέξεις και να κατακτήσουν τις σημασίες τους. Παιδαγωγικοί στόχοι που τίθενται είναι η συνεργασία, ο έλεγχος του σώματος, του χώρου και του χρόνου, η ανάπτυξη του λεξιλογίου και φυσικά η εξοικείωση με τη χρήση του λεξικού. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.
   

Για σχολεία και βιβλιοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης

Σχεδιασμός-υλοποίηση προγραμμάτων: Κωνσταντίνα Καπανίδου (Εικαστική καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός).

Πληροφορίες για την οργάνωση και το κόστος των εκδηλώσεων: Κωνσταντίνα Καπανίδου, τηλ. 6973.98.50.50.

Τα προγράμματα αυτά είναι βασισμένα σε βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη και έχουν ως κύριο στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με θέματα ιστορικά, θρησκευτικά, εντοπιότητας, λαϊκών παραδόσεων και άλλα, μέσα από διαδραστική δραματοποιημένη αφήγηση ιστοριών, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δημιουργίες. Στόχος μας είναι να διδάξουμε ένα απόλυτα συμμετοχικό πρόγραμμα, προκαλώντας χαρά κι ενθουσιασμό για τη διαδικασία της μάθησης, και χαρίζοντας ανεκτίμητη γνώση.

 

 

Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου του Σάκη Σερέφα (το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά). Τα παιδιά εξερευνούν την ιδέα της εντοπιότητας κι ανακαλύπτουν τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας με βιωματικό τρόπο. Με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας, ζωντανεύουν την περιήγηση του Δεινόσαυρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουν τα μνημεία και την πλούσια ιστορία της πόλης τους. Κάποια από τα μνημεία που επισκεπτόμαστε είναι η Καμάρα, η Ροτόντα, η Αγία Σοφία και η Στοά Μπεζεστένι, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο χρονικό φάσμα από το 300 ως το 1500 μ.Χ. Επίσης με τα ψυχοκινητικά παιχνίδια και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τα παιδιά εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τη γλώσσα, χρησιμοποιούν το σώμα τους ως εκφραστικό μέσο, αναπτύσσουν τη φαντασία τους κι αποκτούν νέες καλλιτεχνικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες.

 

 

  Ίστορίες με καλικάντζαρους του Φίλιππου Μανδηλαρά (Εκδοχή 1). Τα παιδιά με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας και εικονογράφου του βιβλίου ζωντανεύουν τις λαϊκές παραδόσεις της περιόδου των Χριστουγέννων και μια από τις ιστορίες του βιβλίου με διαδραστικό τρόπο. Μαθαίνουν για τους καλικάντζαρους, τις χριστουγεννιάτικες συνήθειες (γλυκά, φαγητά, ημερομηνίες) και μέσω ψυχοκινητικών παιχνιδιών χρησιμοποιούν το σώμα τους ως εκφραστικό μέσο και γίνονται και τα ίδια σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια, «σκαρφαλώνουν» σε δέντρα, καταστρέφουν τα δώρα και κλέβουν τα γλυκά ή τη νύφη! Ακολουθεί η διαδραστική δραματοποίηση της ιστορίας με ενεργούς συμμετέχοντες τα παιδιά που ήδη έχουν εξασκηθεί στο να είναι τα ίδια καλικάντζαροι και στο τέλος φτιάχνουν μια μοναδική μάσκα του δικού τους καλικάντζαρου. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες.
   

Ίστορίες με καλικάντζαρους του Φίλιππου Μανδηλαρά (Εκδοχή 2). Τα παιδιά με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας και εικονογράφου του βιβλίου θα γεμίσουν την τάξη σας με άτακτα καλικαντζαράκια! Θα ζωντανέψουν μια από τις ιστορίες με διαδραστικό τρόπο, όπου όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, θα γίνουν ήρωες της ιστορίας και μαζί θα δώσουν κι ένα δικό τους τέλος. Μετά την ιστορία θα μάθουμε να εικονογραφούμε καλικαντζαρο-παραμύθια και θα φτιάξουμε είτε ένα βιβλιαράκι είτε μια συλλογή από κάρτες για το χριστουγεννιάτικο παζάρι σας! Στο πρόγραμμα αυτό επισκεπτόμαστε τις ελληνικές λαϊκές παραδόσεις των Χριστουγέννων, μαθαίνουμε να δημιουργούμε ενδιαφέρουσες ιστορίες με αρχή, μέση, τέλος, ήρωες, πρόβλημα και λύση, και διδασκόμαστε διασκεδάζοντας! Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Διάρκεια: Τρεις διδακτικές ώρες.

 

 

Ο Αρλεκίνος της Ζωρζ Σαρή. Τα παιδιά με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας γνωρίζουν αποκριάτικα ήθη και έθιμα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, όπως το Γαλαξίδι, ο Σοχός και η Καλαμάτα. Μαθαίνουν πότε γιορτάζουμε την Αποκριά, πώς λέγεται η κάθε εβδομάδα της Αποκριάς και γιατί, και δραματοποιούν τα διάφορα έθιμα (αλευρομουντζούρωμα, κουδουνοφόροι, γαϊτανάκι) σε ένα ζωηρό παιχνίδι κατανόησης και απομνημόνευσης. Με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο Ο Αρλεκίνος της Ζωρζ Σαρή, τα παιδιά, πέρα από την ιστορία του ίδιου του χαρακτήρα, εισάγονται στις ιδέες της δημιουργικότητας αλλά και της ανακύκλωσης, τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στην καλλιτεχνική κατασκευή μάσκας, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες.

 

 

Πού πήγε το Πάσχα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (για μαθητές Α΄-Γ΄ Δημοτικού). Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Τα παιδιά γνωρίζουν την κυρία Σαρακοστή και τα ελληνικά έθιμα των εφτά εβδομάδων του Πάσχα. Μέσω διαδραστικών ασκήσεων και θεατρικού παιχνιδιού, μαθαίνουν πώς γιορτάζει το Πάσχα η χριστιανοσύνη (Μυστικός Δείπνος, Επιτάφιος, Ανάσταση), αλλά και έθιμα που ακολουθούμε στα σπίτια μας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (βάψιμο αυγών, σούβλισμα αρνιού). Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Πού πήγε το Πάσχα, τα παιδιά φτιάχνουν μαζί με την εμψυχώτρια τον δικό τους Πασχαλινό Χάρτη, για ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς μέχρι τη γιορτινή Κυριακή του Πάσχα, έτσι ώστε να βοηθήσουν τη Νιάνια να βρίσκει πάντα τον δρόμο... Διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες.

 

 

  Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (για μαθητές Α΄-Γ΄ Δημοτικού). Το πρόγραμμα διαμορφώνεται αντίστοιχα με τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες της κάθε ηλικίας. Τα παιδιά γνωρίζουν τους χαρακτήρες του βιβλίου και μαζί με την εμψυχώτρια τους ζωντανεύουν με εκφράσεις, κινήσεις και πλούσιο θεατρικό παιχνίδι. Στη συνέχεια δραματοποιούν την ιστορία με διαδραστικό τρόπο και βιώνουν την αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και το θάρρος και τη μαχητικότητα των απλών ανθρώπων. Μαζί με την εικονογράφο Κωνσταντίνα Καπανίδου μαθαίνουν να εικονογραφούν τους ήρωες του βιβλίου (Τριγωνοψαρούλης, Μπέτυ, /Αρης κ.ά.), ζωγραφίζουν όλοι τον εαυτό τους ως ψαράκια του βυθού της ιστορίας του Τριγωνοψαρούλη κι έτσι προετοιμάζονται να φτιάξουν μόνοι τους εικόνες γι’ αυτό το βιβλίο. Το πρόγραμμα κλείνει με τα τραγούδια της ιστορίας που μαθαίνουμε και τραγουδάμε όλοι μαζί! Διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες.




Θεατρικές δράσεις βασισμένες σε βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη


 

Το εικαστικό θέατρο κούκλας Πράσσειν ?Αλογα παρουσιάζει την παράσταση Ο Ζαχαροζυμωμένος, βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος που σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο, τον Ζαχαροζυμωμένο, και θα ολοκληρωθεί μαζί του, δημιουργώντας τη δική τους ευτυχισμένη οικογένεια. Μια performance για παιδικό και ενήλικο κοινό με ηθοποιό και κούκλες. Ένα μαγικό ταξίδι σ’ ένα εικαστικό, μουσικό, ποιητικό παραμύθι με παιδική φρεσκάδα, χιούμορ και ευαισθησία. Ακόμη, η ομάδα συνεχίζει τη Γοργόνα, γοργονίτσα, μια παράσταση εμπνευσμένη από το γνωστό παραμύθι του ?Αντερσεν, με κούκλες και ηθοποιό (η βαθιά αγάπη της μικρής γοργόνας την κάνει να λάμπει σαν φεγγάρι), τη Γαϊδουρώ (μια παραχαϊδεμένη πριγκιποπούλα, που από την απληστία της θα μεταμορφωθεί σε πανάσχημη γαϊδουρώ και θα λυτρωθεί μόνο με την προσπάθεια να κερδίσει τον πρίγκιπά της).

Τηλ. επικοινωνίας για τις δύο παραστάσεις: Εμμανουέλα Καποκάκη, 210.64.28.769. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στο σχολείο σας. Πληροφορίες για τη φιλοξενία και το κόστος των παρακάτω παραστάσεων: Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210.36.50.024-5.

 

 

Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι! του Φίλιππου Μανδηλαρά. Σχεδιασμός–παρουσίαση: Γιώργος Περπινιάς, θεατρολόγος-εμψυχωτής, και Μάρα Κελίδη, νηπιαγωγός-εμψυχώτρια. Μήπως είσαι κι εσύ καλικάντζαρος και δεν το ξέρεις; Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς μάς αποδεικνύει μέσα από το βιβλίο του ότι λίγο πολύ όλοι κρύβουμε έναν καλικάντζαρο μέσα μας. Ο Γιώργος Περπινιάς και η Μάρα Κελίδη σχεδίασαν και πραγματοποιούν μια πολυεπίπεδη διαδραστική παράσταση γεμάτη εναλλαγές, γρήγορες μεταμφιέσεις, μουσική, τραγούδι και χορό, που μπορεί εύκολα να φιλοξενηθεί στον χώρο του σχολείου σας. Πιστοί στο κείμενο του συγγραφέα, κεντρίζουν με παιγνιώδη τρόπο τα παιδιά, ώστε να αντιληφθούν τον κρυμμένο σκανταλιάρη που όλοι (μικροί και μεγάλοι) κρύβουμε μέσα μας, αλλά και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο καθένας από εμάς εκφράζει τη διαφορετικότητά του και χειρίζεται αυτή των άλλων.

 

 

  Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής της Ελένης Δικαίου. Συμμετέχουν οι παιδαγωγοί-εμψυχωτές: Γιώργος Περπινιάς, Μάρα Κελίδη, Αλέκα Βαρβαρέσου, Δικαίος Χατζηπλής. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου μάς γνωρίζει τον Αιμίλιο και τον Τιμόθεο, δύο καλοκάγαθα φαντάσματα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το παλιό σπίτι όπου μένουν για χρόνια. Η ήρεμη γειτονιά τους θα μετατραπεί σε σχολείο, στο προαύλιο του οποίου βρίσκουν μετά από περιπέτειες το νέο τους καταφύγιο. Όλα είναι τόσο ωραία στο καινούριο τους σπίτι, μέχρι τη στιγμή που... Μια κεφάτη παρέα εμψυχωτώνπαιδαγωγών δραματοποιούν με αφορμή το πολύ αγαπημένο στα παιδιά βιβλίο της Ελένης Δικαίου ένα διαδραστικό ΦΑΝΤΑΣΜΑγορικό στιγμιότυπο, με πολύ χιούμορ, θέατρο και χορό.




Διαδικτυακές επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία


Η επικοινωνία συγγραφέων με σχολεία απομακρυσμένων περιοχών με διαδικτυακά οπτικοακουστικά μέσα, που ήδη ξεκινήσαμε πιλοτικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα βρει πλέον πλήρη και τακτική εφαρμογή. Μέσω υπολογιστή, κάμερας και μικροφώνου θα μπορούν πλέον μαθητές και συγγραφείς να συνομιλούν και να έχουν οπτική επαφή. ?Ετσι τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίσουν τους συγγραφείς των βιβλίων που διαβάζουν ακόμη και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους καλέσουν στην τάξη. Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210.36.50.024.





Για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς



Εκδηλώσεις στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη


  Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου
Τα Παραµυθένια µεσηµέρια Σαββάτου περιµένουν για 9η χρονιά µικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν, στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου Πατάκη, τον συναρπαστικό κόσµο των παραµυθιών. Η οµάδα τέχνης «Πάροδος» µέσα από το θέατρο, τη µουσική και το παιχνίδι θα ζωντανέψει και αυτή τη σχολική χρονιά ιστορίες βιβλίων που έχουν γράψει αγαπηµένοι συγγραφείς. Σας περιµένουµε λοιπόν στην καθιερωµένη συνάντησή µας στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850) το δεύτερο Σάββατο κάθε µήνα στις 12:00 το µεσηµέρι. Μια διαφορετική ιστορία ζωντανεύει κάθε φορά και ένα µικρό ταξίδι ξεκινά! Την επιµέλεια και τον σχεδιασµό της δράσης έχουν οι εκπαιδευτικοί και µέλη της «Παρόδου» Αλεξάνδρα Αργύρη και Έλσα Τσιαδή (είσοδος ελεύθερη).


Τα πρώτα παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου:

  • 13/10/2012 Παραμύθια από την Αφρική της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
  • 10/11/2012 Το «γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου
  • 8/12/2012 Το καλικαντζαράκι που αγαπούσε τους ανθρώπους της Μαρίας Παπαγιάννη

Τα επόμενα παραμυθένια μεσημέρια: 9/2/2013, 9/3/2013, 13/4/2013.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παραμύθια και στολίδια, παιχνίδι, μουσική
βασικά συστατικά για μια γιορτή φανταστική!

Το Σάββατο 15/12/2012 στις 12:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.



Εκδηλώσεις με αφορμή βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη σε άλλους χώρους

Επιστροφή στο σχολείο
Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με αισιοδοξία και πολύ δημιουργική διάθεση και οργανώνουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις:


 

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 (12:00μ.-1:00μ.μ.)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Για παιδιά Δημοτικού: Θεογονία (της Ειρήνης Μάρρα, βασισμένο στον Ησίοδο)

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια, δεν υπήρχε τίποτα απ'όσα βλέπουμε γύρω μας: ούτε σπίτια ούτε δέντρα ούτε άνθρωποι, ζώα ή ουρανός. Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας μεγάλος άδειος χώρος: το Χάος. Το Χάος ήταν τεράστιο. Το απέραντο Χάος φαινόταν άδειο. Όμως, δεν ήταν! Όλα όσα υπήρχαν εκεί μέσα θα τα πούμε και θα τα ανακαλύψουμε!

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page) twitter: akademeiagr

 

 

  Από λευκό χαρτί της Άννας Μπονάρου. Φτιάχνουμε ευφάνταστες και πρωτότυπες κατασκευές από ένα απλό λευκό χαρτί! Το Σάββατο 22/9/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο IANOS Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7, τηλ.: 2310.27.70.04). Το Σάββατο 29/9/2012 στις 12:30 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210.32.17.917).


ΘΑΛΑΣΣΑ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη θα διοργανωθούν δύο παρουσιάσεις εκπαιδευτικών παιδικών βιβλίων με τους εκλεκτούς συγγραφείς Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Ελένη Δικαίου. Η παρουσίαση θα γίνει σε συνδυασμό με δραστηριότητες για παιδιά που αφορούν μυθολογικά θέματα της Μεσογείου, την προστασία της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος. 15-19/10/2012, Λεμεσός, Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη.



  Πιρουλίτο και Ροζαλία της Αθηνάς Μπίνιου. Το Σάββατο 20/10/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Ελ. Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210.93.29.513).
  Κυνήγι θησαυρού στο Free Thinking Zone με τα βιβλία της Αμάντας ΜιχαλοπούλουΤ + Υ = Αγάπη για πάντα, Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός, Διακοπές στο σπίτι με τον Ισίδωρο, Οι περιπέτειες της Aεροπλανούλας, Αρκεί να μην κόψω τα μαλλιά μου. Το Σάββατο 20/10/2012 στις 5:00 το απόγευμα στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα, τηλ.: 210.36.17.461).
  Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος της Σοφίας Μαντουβάλου μαζί με την εικονογράφο του βιβλίου Βάσω Ψαράκη. Το Σάββατο 20/10/2012 στις 6:30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (26ο χμ. Λ. Μαραθώνος, Νέος Βουτζάς, τηλ.: 22940.78.007).
  Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς της Ελένης Δικαίου. Το Σάββατο 3/11/2012 στις 12:30 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210.32.17.917).
  Οι απίθανες περιπέτειες του αρκούδου Πουκ του Μπεν Γκλυν Τζόουνς. Το Σάββατο 3/11/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στο THE MALL Athens.
  Το «γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Το Σάββατο 24/11/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (A. Παπανδρέου 11, Xαλάνδρι, τηλ. 210.68.00.644).
  Πιρουλίτο και Ροζαλία της Αθηνάς Μπίνιου. Το Σάββατο 24/11/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210.51.25.600, www.akademeia.gr).
  Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαιτου Φίλιππου Μανδηλαρά. Το Σάββατο 1/12/2012 στις 10:00 το πρωί στο βιβλιοπωλείο ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ (πάροδος Ιφιγενείας, Χαλκίδα, τηλ.: 22210.21.796)
  Το «γιατί» των παιδιών φέρνει την ελπίδα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Το Σάββατο 1/12/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Ελ. Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210.93.29.513).
  Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα πάνω κάτω της Μαρίας Παπαγιάννη. Το Σάββατο 1/12/2012 στις 5:00 το απόγευμα στο Free Thinking Zone (Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα, τηλ.: 210.36.17.461).
  Η γειτονιά του ονείρου του Παναγιώτη Κακαλέτρη. Το Σάββατο 8/12/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (A. Παπανδρέου 11, Xαλάνδρι, τηλ. 210.68.00.644).


Η γειτονιά του ονείρου του Παναγιώτη Κακαλέτρη. Το Σάββατο 8/12/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (A. Παπανδρέου 11, Xαλάνδρι, τηλ. 210.68.00.644).

 

 

  Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με τα χριστουγεννιάτικα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Το Σάββατο 15/12/2012 στις 6:30 το απόγευμα (26ο χμ. Λ. Μαραθώνος, Νέος Βουτζάς, τηλ.: 22940.78.007).
  Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ με τα χριστουγεννιάτικα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Το Σάββατο 22/12/2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στο THE MALL Athens.
  Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Βιβλιοπωλείο IANOS με τα χριστουγεννιάτικα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Την Κυριακή 23/12/2012 στις 12:30 το μεσημέρι (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210.32.17.917).


Φεστιβάλ ΓΕΩσυναντήσεις 2012-2013: Οι Εκδόσεις Πατάκη για τέταρτη χρόνια θα συνεργαστούν με το Φεστιβάλ LES RENCONTRES DE LA TERRE / «ΓΕΩσυναντήσεις», ATHENES και θα διοργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες τάξεις σχολείων. Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024-5



Ίδρυμα Ευγενίδου – Βιβλιοθήκη:

Συνεχίζουμε για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία μας με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με παρουσιάσεις βιβλίων και εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα που προσεγγίζουν το επιστημονικό ενδιαφέρον του Ιδρύματος.
Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη! Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα – αφιέρωμα στο βιβλίο Δεν είναι μαγεία, είναι επιστήμη! Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί τα Σάββατα 6, 13 και 20/10/2012 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Ειδικοί παιδαγωγοί-εμψυχωτές θα υποδεχθούν τα παιδιά στο Νεανικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης στις 12:00. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και εικαστικές κατασκευές να μετατρέψουν μικρά τεχνάσματα της φύσης και της επιστήμης σε μια ιστορία γεμάτη φαντασία. Θα προσπαθήσουν ως ομάδες να λύσουν τα μυστήρια του παραμυθιού, για να καταφέρουν να φτάσουν στο τέλος του και να κατακτήσουν έναν θησαυρό.

Δράση και περιπέτεια γεμάτη αινίγματα που θα βρουν τη λύση τους στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου όλα θα αποκαλυφθούν στην επίδειξη πειραμάτων με τίτλο: «Επιστήμη… που μαγεύει». Το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει στις 13:30 και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Το κόστος συμμετοχής των παιδιών στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της δράσης, είναι 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή είναι ειδική για τη συγκεκριμένη δράση.

Μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, και ώρα 14:10, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά της για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210.94.69.631-2.


Μουσείο Πειραμάτων:
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Μουσείο Πειραμάτων και με μεγάλη χαρά σάς καλούμε και πάλι να... πειραματιστούμε με αφορμή τα παραμύθια.
Ελάτε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τη φαντασία των συγγραφέων και πώς οι εικόνες των βιβλίων μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας. Στις συναντήσεις τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον συγγραφέα και να ακούσουν την ιστορία του μέσα από διαδραστικό αφηγηματικό τρόπο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των επιστημόνων του μουσείου και με αφορμή τους ήρωες των παραμυθιών και τα κατορθώματά τους θα ξεκινάει ένα επιστημονικό εργαστήρι. Από 8 έως 19 Οκτωβρίου μια βιτρίνα από το Μουσείο Πειραμάτων θα διαμορφωθεί στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη με προτάσεις βιβλίων για την επιστήμη αλλά και με εκθέματα του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις στον χώρο του Μουσείου θα γίνουν το Σάββατο 24/11/2012 και το Σάββατο 16/2/2013 στις 12.00. Το θέμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα στο www.patakis.gr και στο www.juniorscience.gr. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210.76.10.038, 210.72.10.105. Μουσείο Πειραμάτων – Hellenic Scientifics, Σιβρισσαρίου 6, 16121 Καισαριανή, τηλ.: 210.76.10.038, 210.72.10.105, info@juniorscience.gr.






Θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη



  Το κουκλοθέατρο Κοκου-μουκλό συνεχίζει τις παραστάσεις που βασίζονται στο ομώνυμο παραμύθι της Βάσως Γιαρένη και του Φίλιππου Μανδηλαρά Η φεγγαρόσουπα τον Οκτώβριο 2012 (20, 27 του μηνός) τον Νοέμβριο 2012 (3, 10, 17, 24 του μηνός) και τον Ιανουάριο 2013 (5, 12, 19, 26 του μηνός). Ακόμα, συνεχίζεται η παράσταση που είναι βασισμένη στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων «ΟΙΚΟλογήματα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου τον Φεβρουάριο 2013 (2, 9, 16, 23 του μηνός) καθώς και τον Μάρτιο. Και τις δύο παραστάσεις μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο θέατρο της ομάδας, στην Καλλιθέα, Μεγίστης 30-32. (τηλ.: 210.95.32.236 ή www.kokoumouklo.gr) ή να τις φιλοξενήσετε στον χώρο του σχολείου και να τις παρουσιάσετε μέσα στην τάξη.

  Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας Πράσσειν Άλογα παρουσιάζει την παράσταση Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα από το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη. Ένα κορίτσι αποκαθιστά τη χαρά και την ευτυχία στη δυστυχισμένη πολιτεία Σαρλενάκ και το μόνο που δέχεται να πάρει για την πράξη της αυτή είναι μια απλή βελόνα… Με αφετηρία το υπέροχο παραμύθι δημιουργήθηκε μια διαδραστική παράσταση που πραγματεύεται την απληστία. Από Νοέμβριο 2012 στο θέατρο «Αργώ Studio», Ελευσινίων 15 (σταθμός Μετρό Μεταξουργείο), τηλ.: 210.52.01.684-5.
  Το γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή. Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια.... πώς θα ήταν ο κόσμος μας άραγε; Ένα γαϊτανάκι που ενώνει τον κόσμο και τους λαούς και τυλίγει τη γη σε μια αγκαλιά. Η θεατρική σκηνή Μίμηση Πράξης ανεβάζει στο θέατρο Ακάδημος (Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας, Αθήνα, τηλ.: 210.36.25.119) το κλασικό έργο της αγαπημένης μας συγγραφέα σε μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη.



Επισκεφθείτε το www.patakis.gr

Στο www.patakis.gr θα βρείτε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και για όλες τις δράσεις για μικρούς και μεγάλους, πληροφορίες για βιβλία και για τους συγγραφείς τους, εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικά νέα, διαγωνισμούς και μπορείτε να αγοράσετε βιβλία και χαρτικά.

 




Τα ενημερωτικά έντυπα των Εκδόσεων Πατάκη


Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο κατάλογος Βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, ο οποίος περιλαμβάνει τα λογοτεχνικά βιβλία καθώς και τα βιβλία γνώσεων που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού.

Ίσως ήδη γνωρίζετε το κλαμπ των μικρών αναγνωστών, τους Βιβλιοφάγους. Οι Βιβλιοφάγοι είναι ένα κλαμπ για τους φίλους του βιβλίου έως 18 ετών. Χωρίζεται σε 3 ομάδες, τις φυλές των βιβλιοφάγων: Η Φυλή της Θάλασσας – για παιδιά έως 6 ετών, Η Φυλή του Δάσους – για παιδιά 7-11 ετών και Η Φυλή του Διαστήματος – για παιδιά 12-18 ετών.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη του κλαμπ μας, επικοινωνήστε με την κ. Τίνα Χρήστου, τηλ.: 210.36.50.071. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε τακτικά ενημέρωση από εμάς, μπορείτε να στείλετε το e-mail σας. Στείλτε μας τα στοιχεία επικοινωνίας είτε τηλεφωνικά (κ. Τίνα Χρήστoυ, τηλ.: 210.36.50.071) είτε μέσω e-mail στις διευθύνσεις: christou@patakis.gr ή gengra@patakis.gr. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε, εκτός από το e-mail, να μας δίνετε και τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο).

Σας ευχόμαστε και πάλι καλή σχολική χρονιά!

Με εκτίμηση,
Εκδόσεις Πατάκη




Page generated: 04/10/2024 21:20:46