Κατηγορίες

Βιβλία και προτάσεις εκδηλώσεων για νέους


Βιβλία για νέους


Πρόσφατα βραβευμένα βιβλία

  Κοσμοδρόμιο της Ελένης Κατσαμά. Μια προκλητική συλλογή διηγημάτων που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά και υπαρκτά πρόσωπα τα οποία ισορροπούν ανάμεσα στη βία και την ευαισθησία, την απόγνωση και το χιούμορ, τη ζωή και τον θάνατο, την αδικία, τη φτώχεια αλλά και την αισιοδοξία. Ένα βιβλίο δυνατό, επίκαιρο και ποιητικό, που δίνει το στίγμα μιας εποχής σφοδρών αλλαγών στον κόσμο μας. Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω
  Το δέντρο το μονάχο της Μαρίας Παπαγιάννη. Η Βιολέτα επιστρέφει ηλικιωμένη γυναίκα στον τόπο της. Όσοι γνωρίζουν τη σκοτεινή της μοίρα την αποφεύγουν. Κι όταν γίνει το ανεξήγητο, οι υποψίες τη βαραίνουν. Ο Σίμος, ένα νέο παιδί μεγαλωμένο με τους θρύλους του τόπου του, θα είναι ο μόνος που θα πιστέψει στην αθωότητά της. Θα τολμήσει όμως να ξεχωρίσει, να τα βάλει με όλους, ακόμα και με τους φίλους του; Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω και Κρατικό Βραβείο.
  Οι εφτά ζωές του Κόμπου της Άννας Κοντολέων. Ένα βιβλίο, γραμμένο με χιούμορ, που περιγράφει τις περιπέτειες ενός γάτου ο οποίος ζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο προστατευτικό περιβάλλον μιας οικογένειας. Μια πορεία από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και την ενηλικίωση. (συλλογή Περιστέρια) Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)
  Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Η βυζαντινή ιστορία γίνεται παιχνιδάκι μέσα από τον αφηγηματικό λόγο της συγγραφέα αλλά και με τις έξυπνες δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο. Με απλό, μυθιστορηματικό τρόπο μεταφέρονται το κλίμα της εποχής και η καθημερινή ζωή. Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)


Πρόσφατα βραβευμένο βιβλίο που αφορά μικρότερα παιδιά είναι Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, που έγραψε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και ζωγράφισε η Μυρτώ Δεληβοριά. Ένα εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο τιμήθηκε με όλα τα σημαντικά βραβεία παιδικής λογοτεχνίας: το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, το Ελληνικό Βραβείο Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) και το Κρατικό Βραβείο. Επίσης, δύο βιβλία ξεχώρισαν από τη σειρά πρώτης ανάγνωσης Χωρίς σωσίβιο: Το ζωντανό ρομπότ της Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου (Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και Ένα απλό μολύβι της Ασπασίας Πρωτογέρου (Έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα).



Ζωρζ Σαρή: Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων

Η Ζωρζ Σαρή είναι μια συγγραφέας που αγαπιέται από γενιές και γενιές αναγνωστών. Ίσως η πιο αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας· με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1,6 εκατομμύρια αντίτυπα, τα βιβλία της είναι πάντα επίκαιρα και κλασικά. Το πάθος της για τη ζωή, για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη που διέτρεχε όλη της τη ζωή διατρέχει εξίσου και τα βιβλία της. Και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, αυτές είναι οι αξίες που όλοι αναζητούμε να ξαναβάλουμε στην καθημερινότητά μας. Με το σκεπτικό ότι, όπως και τα μυθιστορήματά της δεν παλιώνουν ποτέ, έτσι θα πρέπει να μην παλιώνει και η εκδοτική τους μορφή, αποφασίσαμε να αναμορφώσουμε τα βιβλία της: Το ψέμα, Ε.Π., Όταν ο ήλιος..., Νινέτ, Τα Χέγια, Οι νικητές, Ο θησαυρός της Βαγίας και Σοφία.



Λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα


  Το Ζωή σαν ασανσέρ του Φίλιππου Μανδηλαρά είναι ένα τρυφερό μυθιστόρημα που έχει για φόντο μια παρέα αγανακτισμένων νέων που στήνουν μια κολεκτίβα ανταλλαγής αγαθών, ακραίες ακτιβιστικές πράξεις και, βέβαια, μια κοινωνία που ψάχνει τον προσανατολισμό της. Είναι το τρίτο και τελευταίο σκέλος της άτυπης τριλογίας (Κάπου ν’ ανήκεις και Ύαινες) η οποία εξερευνά το ζήτημα της ταυτότητας στην κρίσιμη εφηβική ηλικία. (συλλογή Κύκνοι)
  Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας είναι το πρόσφατο βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και αυτό που επισφραγίζει μια συνεργασία 30 χρόνων με τις Εκδόσεις Πατάκη. Στη σκιά μιας χιλιόχρονης βασιλικής βελανιδιάς εκτυλίσσεται μια παράξενη σύγχρονη ιστορία. Δυο έφηβοι, η Έλλη και ο Μίλτος, εμπλέκονται στην εξέλιξή της προσπαθώντας να βρουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται αλλά και να ξεδιαλύνουν τα προσωπικά τους αισθήματα. Παράλληλα, η μεγαλόπρεπη βελανιδιά, η «πράσινη βασίλισσα», αφηγείται τη μακραίωνη συναρπαστική ζωή της.
  Με λένε... Σύννεφο ή Οι άγραφες σελίδες μιας Νεφέλης της Αγγελικής Δαρλάση. Η καθημερινότητα της Νεφέλης κομμάτια: φιλία, προδοσία, έρωτας, υποκρισία, βία... Αν ήταν συγγραφέας, αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να το είχε γράψει εκείνη.
  Σελίδες ενός έφηβου χειμώνα της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου. Μετά τον αιφνίδιο χαμό του πατέρα της, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της η Τζένη βλέπει τη μέχρι τότε ανέμελη ζωή της να αλλάζει ριζικά. Η οικογένειά της μετακομίζει, οι νέοι συμμαθητές της μοιάζουν πολύ παράταιροι, ο κόσμος της έρχεται αντιμέτωπος με τα απωθημένα του παρελθόντος και η ίδια προτιμά να γράφει τις σκέψεις της παρά να τις φανερώνει. Θα αναζητήσει τον ιδανικό έρωτα, ενώ ταυτόχρονα κλείνει την πόρτα στα αληθινά συναισθήματα. Στο αναπόφευκτο αδιέξοδο, τα εφηβικά ποιήματα ενός παλιού μαθητικού τετραδίου και ο αρχαίος μύθος της έφηβης Αντιγόνης θα σταθούν απροσδόκητοι σύμμαχοί της για να αντιμετωπίσει το πένθος και τα οικογενειακά μυστικά… Ένα μυθιστόρημα για τη δύσκολη εφηβεία αλλά και τη δύναμη της λογοτεχνίας.
  iBoy του Κέβιν Μπρουκς. Πριν από τον τραυματισμό του, ο δεκαεξάχρονος Τομ Χάρβι ήταν ένα φυσιολογικό αγόρι που ζούσε σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Λονδίνου. Τώρα όμως, διάφορα θραύσματα από ένα iPhone που εκσφενδονίστηκε στο κεφάλι του φαίνεται πως του χαρίζουν απρόβλεπτες δυνάμεις. Η δύναμη του iPhone εμφυτεύεται στον ίδιο, μαζί με την ευκαιρία να αποφασίσει, ως ηθικός κριτής, ποιον πρέπει να τιμωρήσει το φωσφορίζον alter ego του, το iBoy. Πρέπει άραγε να εκδικηθεί τις συμμορίες της γειτονιάς που σκορπούν τον πανικό κι ευθύνονται για τον βιασμό της καλύτερής του φίλης, ή μήπως είναι καλύτερα να κρατήσει το στόμα του κλειστό; Ο Τομ βρίσκει τον έλεγχο εκεί που όλοι οι υπόλοιποι τον χάνουν, αλλά υπάρχει ένα τίμημα γι’ αυτό. Είναι ικανός να χειριστεί τον νέο ιντερνετικό και παντοδύναμο εαυτό του;
  Ψάρι στον ουρανό του Φρίντρικ Έρλινγκς. Ο Τζος γίνεται δεκατριών ετών και τα γενέθλιά του σηματοδοτούν την αρχή μιας σειράς δύσκολων γεγονότων. Κι ενώ ο ίδιος αρχίζει να αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα της ζωής και της δημιουργίας, έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του η δεκαεφτάχρονη ξαδέρφη του. Μια οξυδερκής ματιά στη δύσκολη περίοδο της μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση.




Λογοτεχνικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν σύντομα


Ψαραετός της Τζιλ Λιούις. Όταν η εντεκάχρονη Αϊόνα έρχεται να μείνει με τον ηλικιωμένο παππού της, τα περισσότερα παιδιά την αποφεύγουν. Μια αναπάντεχη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στην Αϊόνα και τον Κάλουμ, όταν μοιράζεται μαζί του την ανακάλυψή της: μια φωλιά ψαραετών. Γνωρίζοντας πως οι ψαραετοί ανήκουν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, τα παιδιά κρατούν μυστική την ύπαρξη της φωλιάς ως την ημέρα που αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια. Ένας φυσιοδίφης σώζει τον ψαραετό και τον συνδέει με έναν πομπό που επιτρέπει στα παιδιά να παρακολουθήσουν στον υπολογιστή τους την πτήση του από τη Σκοτία μέχρι την Αφρική. Και μέσα από μια δορυφορική κάμερα και ένα μπλογκ που έχει φτιάξει η συγγραφέας, μπορούμε και εμείς να παρακολουθήσουμε τη ζωή του ψαραετού. (συλλογή Περιστέρια)

Το τέρας έρχεται του Πάτρικ Νες. Το τέρας εμφανίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Έτσι κάνουν τα τέρατα. Δεν ήταν όμως αυτό που περίμενε ο Κόνορ, το τέρας του εφιάλτη που έβλεπε σχεδόν κάθε βράδυ από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τις θεραπείες, του εφιάλτη με το σκοτάδι και τον άνεμο και το ουρλιαχτό... Αυτό το τέρας είναι διαφορετικό. Πανάρχαιο, άγριο. Και ζητάει από τον Κόνορ το πιο επικίνδυνο πράγμα απ’ όλα. Την αλήθεια. Ο Πάτρικ Νες πλάθει μια ιστορία ξεκινώντας από την τελευταία ιδέα της Σιόμπαν Ντάουντ, που η ίδια δεν πρόλαβε να γράψει λόγω του πρόωρου θανάτου της από καρκίνο. Σκοτεινό και σαρδόνιο αλλά και οδυνηρά αστείο, είναι ένα εκπληκτικά συγκινητικό μυθιστόρημα για τη συμφιλίωση με την ιδέα της απώλειας.

Παίκτης Ένα, έτοιμος! του Ernie Cline. Πρωτότυπο και νοσταλγικό, το βιβλίο συνδυάζει με φιλόδοξο τρόπο μυθιστόρημα, ερωτική ιστορία και έπος εικονικής πραγματικότητας. Το έτος 2044, ο πραγματικός κόσμος έχει γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για να ζει κανείς. Όπως οι περισσότεροι, ο Ουέιντ Ουότς δραπετεύει από τη ζοφερή καθημερινότητά του περνώντας τις περισσότερες ώρες του συνδεδεμένος με το OASIS – μία εικονική ουτοπία που σου επιτρέπει να είσαι αυτός που θέλεις σε έναν από τους δέκα χιλιάδες πλανήτες που περιέχει. Ακόμα, στο παιχνίδι υπάρχουν καλά κρυμμένοι γρίφοι που θα χαρίσουν αμύθητη περιουσία – και μεγάλη ισχύ. Ξαφνικά, πέφτει πάνω σε έναν από τους γρίφους. Όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται επάνω του. Για να τα καταφέρει, ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φαινομενικά τέλεια εικονική του ύπαρξη και να αντιμετωπίσει τη ζωή –και τον έρωτα– στον πραγματικό κόσμο.

Το στοιχειωμένο χρυσάφι – Το ημερολόγιο του Ράιαν του Patrick Carmen. Ένα αγόρι που του αρέσει να γράφει, ένα κορίτσι που του αρέσει να τραβάει βίντεο και μια ανατριχιαστική ιστορία μυστηρίου στον Σκελετοπόταμο. Βιβλίο και ταινία μαζί που την παρακολουθείς στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια αναγνωστική εμπειρία.

Όσκαρ Πιλ, Η αποκάλυψη των Μέντικους της Έλι Άντερσον. Ο Όσκαρ είναι ένα ευαίσθητο και ευφυές δωδεκάχρονο αγόρι με ξεχωριστές δυνάμεις. Είναι ένας Μέντικους και μπορεί να ταξιδεύει μέσα στο ανθρώπινο σώμα! Μια αποστολή, που απ’ αυτήν κρίνεται η τύχη όλου του κόσμου, τον περιμένει, και για να τη φέρει σε πέρας θα ζήσει κάθε λογής θαυμαστές περιπέτειες στις ερήμους, τις θάλασσες, τα όρη και τα ορυχεία του… σώματος. Γεμάτη αλησμόνητους χαρακτήρες, μαγικούς κόσμους, χιούμορ και περιπέτεια που κόβει την ανάσα, η ιστορία αυτή αιχμαλωτίζει το βλέμμα και τη φαντασία από την πρώτη σελίδα της μέχρι την τελευταία.

Οι τρεις σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά
Σκρουτζ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς
Μια σύγχρονη ματιά στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε καλοδουλεμένες αποδόσεις, με την υπογραφή των πιο σύγχρονων εικονογράφων. Για αναγνώστες που προτιμούν να συνδυάζουν τις λέξεις με εικόνες αλλά και για τους λάτρεις των κόμικς. Θυμίζουμε ότι φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα Κ. Ντίκενς.




Βιβλία γνώσεων

Ζήτω τα κορίτσια: Οδηγός για όσες μπαίνουν στην εφηβεία | Εμείς τα αγόρια: Οδηγός για όσους μπαίνουν στην εφηβεία. Οι οδηγοί αυτοί θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν τις απαντήσεις σε όλα εκείνα τα ερωτήματα της εφηβείας. Οι απαντήσεις, μαζί με συμβουλές ειδικών επιστημόνων, τεστ αυτογνωσίας και μαρτυρίες παιδιών αυτής της ηλικίας, βρίσκονται σε όλες τις σελίδες των οδηγών αυτών, που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις ταραγμένες θάλασσες της προεφηβείας να μη χαθούν και να μην μπατάρουν.

Σχολείο και εξετάσεις: Δεν ψαρώνω! των Χριστίνας Ρασιδάκη, δρος Σμαρούλας Παντελή. Στη ζωή δίνουμε πολλές φορές εξετάσεις και με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη ζωή με επιτυχία. Θα σε οδηγήσει να βρεις την αυτοεκτίμησή σου, να πάρεις αποφάσεις, να οργανώσεις τον χρόνο σου, να οραματιστείς το μέλλον σου, να τα βγάλεις πέρα με το σχολείο, το διάβασμα, τις εξετάσεις σου, τους γονείς σου, τους φίλους σου...




Βιβλία για εκπαιδευτικούς

  Εκπαίδευση εκπαιδευτικών του Χρήστου Αντωνίου. Σκοπός του βιβλίου είναι να εξετάσει το θεωρητικό πλαίσιο του θεσμού της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Επειδή όμως η εργασία αυτή απευθύνεται και στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, θέτει ως ειδικότερο σκοπό της να διερευνήσει αναλυτικά συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την αποτελεσματικότερη άσκηση του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική τάξη (π.χ. διεξαγωγή και αξιολόγηση της διδασκαλίας, διαχείριση κρίσεων, αλληλεπίδραση και επικοινωνία εκπαιδευτικού και μαθητή).
 

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες: Θεωρητικά ζητήματα, προβληματισμοί, προτάσεις της Κρυσταλίας Χαλκιά. Η διδασκαλία των μαθημάτων που αναφέρονται στις φυσικές επιστήμες απαιτεί την αξιοποίηση γνώσεων από διαφορετικές περιοχές, όπως είναι οι φυσικές επιστήμες, η γνωσιακή ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η επιστημολογία. Στο βιβλίο παρουσιάζονται βασικά ζητήματα της διδακτικής των φυσικών επιστημών που απασχολούν τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα αυτό. Στις 12 θεματικές ενότητές του εξετάζονται μια σειρά από θέματα, όπως η έννοια του επιστημονικού γραμματισμού, οι βασικές θεωρίες μάθησης που επηρεάζουν τη μάθηση στις φυσικές επιστήμες, οι ιδέες των μαθητών για τις έννοιες του φυσικού κόσμου, τα κυριότερα διδακτικά μοντέλα που εφαρμόζονται στα μαθήματα των φυσικών επιστημών, οι επιστημονικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τη διερευνητική μάθηση, τα βασικά διδακτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών και οι άτυπες πηγές μάθησης στις φυσικές επιστήμες. Επιπλέον, διατυπώνονται προτάσεις για τη διδασκαλία διάφορων θεματικών ενοτήτων από τις φυσικές επιστήμες και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων σχεδίων εργασίας. Στις προτάσεις αυτές επιχειρείται η εκπαιδευτική ανασυγκρότηση του επιστημονικού περιεχομένου των φυσικών επιστημών, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε περιεχόμενο συμβατό με το ηλικιακό, γνωσιακό και κοινωνικο-πολιτισμικό επίπεδο των μαθητών.

 

Διαχείριση συμπεριφοράς στη σχολική τάξη. Πρακτικές ιδέες για εύκολη και αποτελεσματική εφαρμογή της Nicola S. Morgan. Τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να διαταράξουν το κλίμα στη σχολική τάξη, να σπαταλήσουν τον χρόνο του εκπαιδευτικού και συνεπώς να επηρεάσουν την εκπαίδευση και την καλή διάθεση των παιδιών. Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει την πολυετή εμπειρία της συγγραφέα στη διαχείριση ευρείας γκάμας δύσκολων συμπεριφορών μέσα στην τάξη. Δεν πρόκειται για βιβλίο θεωρητικό, αλλά για ένα βιβλίο με πρακτικές και εύκολες στην εφαρμογή τους στρατηγικές, οι οποίες όχι μόνο λειτουργούν αλλά και τα αποτελέσματά τους διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο αυτό προτείνει γρήγορες, εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές ώστε να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρώνονται στη δουλειά τους και να υιοθετούν την κατάλληλη συμπεριφορά στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Συνεπώς, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ευρεία γκάμα δεξιοτήτων αποδεκτής συμπεριφοράς στο πλαίσιο του σχολείου.




Βιβλία για μικρούς και μεγάλους

  Σειρά Το παραμύθι και η συμβολική του προσέγγιση: Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών της Λίλης Λαμπρέλλη. Δέκα παραμύθια σοφίας που μερεύουν και δυναμώνουν. Προορίζονται για τους μικρούς και μεγάλους που ζουν ή θα ζήσουν ανατροπές – δηλαδή για τον καθένα μας. Με τον παραβολικό τους λόγο, προτείνουν τρόπους όχι μόνο για να ξεπεραστούν δυσκολίες λογιών λογιών, αλλά και για να γίνει το άλμα από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την υποτέλεια στην ελευθερία, από τον φόβο στη γαλήνη – και, τελικά, στην αποδοχή της ζωής. Επίσης κυκλοφορούν: Ο πολυροβιθάς και Η στρίγκλα.




Εκπαιδευτικά προγράμματα από τις Εκδόσεις Πατάκη που μπορείτε να φιλοξενήσετε στο σχολείο σας


  Με λένε… Σύννεφο της Αγγελικής Δαρλάση. Η Νεφέλη αντιμέτωπη με την εφηβεία της και τον παραλογισμό της πραγματικότητας. Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα για εφήβους της Αγγελικής Δαρλάση, που συνδυάζει στοιχεία από θέατρο δρόμου, ζωντανή και ηχογραφημένη μουσική, χρήση πολυμέσων και ποίηση. Ταξιδεύει ως «θέατρο βαλίτσας» σε Γυμνάσια και Λύκεια. Επικοινωνία: 699 9023377
 

Για σχολεία και βιβλιοπωλεία του νομού Αττικής

Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Το παιχνίδι της μεταμφίεσης, Η τρέλα της αγάπης της Αργυρώς Πιπίνη. Για μαθητές Ε΄ Δημοτικού έως Β΄ Γυμνασίου. Σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος: Αργυρώ Πιπίνη. Για πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210.36.50.024.

Η συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και καθηγήτρια υποκριτικής «ξαναδιαβάζει» τα έργα του Σαίξπηρ και με το δικό της τρόπο τα «ξαναγράφει» ως συναρπαστικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Πέρα από την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση αυτών των ιστοριών, η συγγραφέας σχεδιάζει επιπλέον και εφαρμόζει μια διαδραστική παρουσίαση στον χώρο της σχολικής τάξης. Σε δύο διδακτικές ώρες οι μαθητές θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με έργα του Σαίξπηρ. Αφού γνωρίσουν την παλαιά τους μορφή, θα ανακαλύψουν πώς ακριβώς τα ίδια κείμενα μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχρονες αποδόσεις. Μέσω ταινιών, video ανατρεπτικών θεατρικών παραστάσεων, σύγχρονων μουσικών ακουσμάτων, αυτοσχεδιασμών και άλλων μέσων η συγγραφέας θα συνδυάσει τη λογοτεχνία με την παραστασιακή τέχνη και θα δώσει την έμπνευση για τη χρήση του υλικού ως μετέπειτα πιθανής σχολικής παράστασης.

 

  Ξέρω να λέω ΟΧΙ της Χριστίνας Ρασιδάκη. Η τάξη μας: Ένα μέρος ασφάλειας και ανάπτυξης για όλους. Σχεδιασμός προγράμματος: Χριστίνα Ρασιδάκη (σύμβουλος ψυχικής υγείας). Υλοποίηση προγράμματος: Αλέκα Βαρβαρέσου (παιδαγωγός-εμψυχώτρια και συγγραφέας).

Μέσα από την παρουσίαση αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ένα βιβλίο που θα τους γνωστοποιήσει με επιστημονικό αλλά και εκλαϊκευμένο συνάμα τρόπο το δικαίωμά τους να λένε ΟΧΙ σε καταστάσεις στις οποίες δε θέλουν να εμπλακούν. Το αρχικό αυτό επίπεδο του προγράμματος εστιάζει σε μια πρώτη προσέγγιση στο φαινόμενο της βίας στο σχολείο. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο επίπεδο γνωριμίας ενός σεμιναρίου που σχεδίασε η Χριστίνα Ρασιδάκη, συγγραφέας του Ξέρω να λέω ΟΧΙ, ενός βιβλίου που διδάσκει στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν, να αντιμετωπίζουν ή να αντιπαρέρχονται διάφορους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Πληροφορίες για τη φιλοξενία και το κόστος του ολοκληρωμένου προγράμματος με εισηγήτρια την κ. Χρ. Ρασιδάκη: 6937.47.51.61 - Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024-025.




Διαδικτυακές επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία


Η επικοινωνία συγγραφέων με σχολεία απομακρυσμένων περιοχών με διαδικτυακά οπτικοακουστικά μέσα, που ήδη ξεκινήσαμε πιλοτικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα βρει πλέον πλήρη και τακτική εφαρμογή. Μέσω υπολογιστή, κάμερας και μικροφώνου θα μπορούν πλέον μαθητές και συγγραφείς να συνομιλούν και να έχουν οπτική επαφή. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίσουν τους συγγραφείς των βιβλίων που διαβάζουν ακόμη και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους καλέσουν στην τάξη. Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη, τηλ.: 210.36.50.024.




Μήνας Εφηβείας 2012


Οι Εκδόσεις Πατάκη και το γενικό Βιβλιοπωλείο Πατάκη οργανώνουν για δεύτερη χρονιά τον μήνα Νοέμβριο αφιέρωμα στους εφήβους και σε όσους σχετίζονται μαζί τους (εκπαιδευτικούς, γονείς κ.ά.). Στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας 2012 θα υλοποιηθούν δράσεις με στόχο την προσωπική αλλά και ομαδική έκφραση των νέων καθώς και την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που τους αφορούν. Παράλληλα θα οργανωθούν εργαστήρια δημιουργικής δράσης βασισμένα σε θεματικές ενότητες όπως Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Θέατρο, Μουσική, Design, Χορός κ.ά. Έτσι λοιπόν σας προσκαλούμε να ξεφυλλίσετε το σχετικό έντυπο, να επισκεφθείτε τα www.patakis.gr, www.i-read.i-teen.gr, να δείτε το πρόγραμμα, να το διαδώσετε, αλλά κυρίως να οργανώσετε επίσκεψη της τάξης σας σε μια από τις πολιτιστικές δράσεις του Μήνα Εφηβείας. Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.


Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων, τηλ. 210.36.50.024




www.i-read.i-teen.gr: Το πρώτο εφηβικό site με αντικείμενο το βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά στους εφήβους!


Το www.i-read.i-teen.gr απευθύνεται στους νέους στον τόπο όπου αυτοί συναντιούνται (το διαδίκτυο) και παρουσιάζει τα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που απευθύνονται σε αυτό το ηλικιακό κοινό, με τρόπο που βρίσκεται πιο κοντά στα ενδιαφέροντα των εφήβων. Το www.i-read.i-teen.gr είναι ένας σύγχρονος, δυναμικός, πολυδιάστατος και πολυθεματικός ιστότοπος που θα φέρει πιο κοντά στο βιβλίο το νεανικό κοινό. Εκτός από βιβλία, παρουσιάζει νέα, περίεργα και απρόοπτα από όλο τον κόσμο που αφορούν το ηλικιακό αυτό κοινό, ζητώντας ταυτόχρονα από τους χρήστες του να συμβάλουν με τις δικές τους ιδέες σε αυτά ή και να σχολιάσουν βιβλία, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο τους ενδιαφέρει.

Στόχος του www.i-read.i-teen.gr είναι να δημιουργήσει μια κοινότητα νέων που, με αφετηρία το βιβλίο, εξερευνούν τον κόσμο, τις ιδέες αλλά και τα συναισθήματά τους. Και παρόλο που έχει λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας, φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει αρκετά καλά!

Πώς λειτουργεί το www.i-read.i-teen.gr: Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου ο επισκέπτης θα διαβάσει τα νέα που τον ενδιαφέρουν, το σχετικό editorial, και στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον κόσμο των νεανικών βιβλίων.

Η παρουσίαση κάθε βιβλίου περιλαμβάνει μια εκτενή περίληψη, μια σύντομη αναφορά στους ήρωες και στα δυνατά σημεία του, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμά του καθώς και κριτικές, βραβεία, συνεντεύξεις του συγγραφέα και βιογραφικό του. Η καινοτομία, όμως, του ιστότοπου βρίσκεται στους συνδέσμους που παρέχει με τις άλλες τέχνες και, τελικά, με τον κόσμο (ντοκιμαντέρ, ταινίες, μουσικές, άλλα βιβλία, πληροφορίες, θεατρικές παραστάσεις κι άλλα πολλά). Επιπλέον, υπάρχει ειδικός σύνδεσμος στον οποίο οι συγγραφείς σχολιάζουν το βιβλίο τους. Τέλος, ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να ανεβάζει τα δικά του σχόλια, ώστε να συνομιλεί πρώτα με το κάθε βιβλίο και τον συγγραφέα του και στη συνέχεια με τους συνομηλίκους του που έχουν εγγραφεί στην παρέα του www.i-read.i-teen.gr.

Τελικά, το www.i-read.i-teen.gr, εκτός από ασφαλής διαδικτυακός τόπος συνάντησης και έκφρασης για εφήβους και νέους, είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού, του γονέα ή οποιουδήποτε ασχολείται και αγαπά τη λογοτεχνία για νέους, ώστε να μυήσει τον έφηβο στη γοητεία της λογοτεχνίας, να του υποδείξει τρόπους ανάγνωσης και θεματικές που μπορεί να εξερευνήσει διαβάζοντας ένα βιβλίο, αλλά και να του ανοίξει δρόμους επικοινωνίας με άλλους εφήβους με τους οποίους μοιράζεται την αγάπη για κάθε μορφή τέχνης.




Το κλαμπ Βιβλιοφάγοι των Εκδόσεων Πατάκη

Οι Βιβλιοφάγοι είναι ένα κλαμπ για τους φίλους του βιβλίου από 0 έως 18 ετών. Χωρίζεται σε 3 ομάδες, τις φυλές των βιβλιοφάγων: Η Φυλή της Θάλασσας – για παιδιά έως 6 ετών, Η Φυλή του Δάσους – για παιδιά 7-11 ετών και Η Φυλή του Διαστήματος – για παιδιά 12-18 ετών. Αν θέλετε οι μαθητές σας να ενημερωθούν και να γίνουν μέλη του κλαμπ μας, επικοινωνήστε με την κ. Τίνα Χρήστου, τηλ.: 210.36.50.071, δηλώνοντας τον αριθμό των παιδιών και την τάξη σας, για να σας αποστείλει τον αντίστοιχο αριθμό εφημερίδων (Οι Βιβλιοφάγοι στη Χάρτινη Πλατεία).

Φυσικά στο www.patakis.gr θα βρείτε ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και για όλες τις δράσεις για μικρούς και μεγάλους, πληροφορίες για βιβλία και για τους συγγραφείς τους, εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολικά νέα, διαγωνισμούς και μπορείτε να αγοράσετε βιβλία και χαρτικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε τακτικά ενημέρωση από εμάς, μπορείτε να στείλετε το e-mail σας. Στείλτε μας τα στοιχεία επικοινωνίας είτε τηλεφωνικά (κ. Τίνα Χρήστoυ, τηλ.: 210.36.50.071) είτε μέσω e-mail στις διευθύνσεις: christou@patakis.gr ή gengra@patakis.gr. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε, εκτός από το e-mail, να μας δίνετε και τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο).


Σας ευχόμαστε και πάλι καλή σχολική χρονιά!



Με εκτίμηση,
Εκδόσεις Πατάκη




Page generated: 04/10/2024 21:18:29