Κατηγορίες

ΠΟΙΗΣΗ (διδάσκων Χάρης Βλαβιανός)


Το σεμινάριο αυτό φιλοδοξεί να εκθέσει τους φιλολόγους στην απαιτητική διαδικασία της ανάγνωσης και της κριτικής της ποίησης. Αυτό σημαίνει να τους βοηθήσει να εντοπίζουν τις δυσκολίες του υπό εξέταση ποιήματος (δυσκολίες που αφορούν στη δομή, αλλά και στο μέτρο και στον ρυθμό του) και να τους δείξει εναλλακτικούς και δραστικούς τρόπους ερμηνείας του. Τα κείμενα που θα εξεταστούν ανήκουν σε κορυφαίους Έλληνες και ξένους ποιητές (Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Πάουντ, Έλιοτ, Στήβενς, Κάμμινγκς, Πλαθ, Σέξτον, Ώντεν, Λάρκιν, Χιουζ, Άσμπερυ, Μέριλ, Γκίνσμπεργκ κ.ά.), αλλά και σε νεότερους δημιουργούς.
Η ποίηση είναι τέχνη απαιτητική αλλά και δύστροπη. Η δυσκολία της αφορά στον τρόπο λειτουργίας της ποιητικής γλώσσας. Το ποίημα είναι ένα λεκτικό αρχιτεκτόνημα και, για να το κατανοήσει και να το «νιώσει» κανείς, οφείλει να εκτιμήσει τον τρόπο που ο δημιουργός του το «κατασκεύασε». Αυτό που ονομάζουμε «ύφος» δεν είναι άλλο από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ο κάθε ποιητής υφαίνει με λέξεις το ποιητικό του σχέδιο.

 

Χάρης Βλαβιανός

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Πολιτική θεωρία και Iστορία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατη τη συλλογή Σονέτα της συµφοράς (2011) και τρεις συλλογές δοκιµίων: Ο άλλος τόπος (1994), Ποιον αφορά η ποίηση;, Σκέψεις για µια τέχνη περιττή (2007) και Το διπλό όνειρο της γραφής (2010, από κοινού µε τον Χρήστο Χρυσόπουλο). Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως: Walt Whitman, Εzra Pound, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, Edward Estlin Cummings, Michael Longley και Wallace Stevens. Διευθύνει το περιοδικό Ποιητική.
Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική θεωρία στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Από τις Εκδ. Πατάκη κυκλοφορούν επίσης η ποιητική του συλλογή Διακοπές στην πραγματικότητα, που τιµήθηκε µε το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2010), Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού. Από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά και η μετάφρασή του των Τεσσάρων Κουαρτέτων του Τ.Σ. Έλιοτ.



Page generated: 05/10/2024 01:14:52