Κατηγορίες

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκων Μισέλ Φάις)

Σκοπός των εξ αποστάσεως σεμιναρίων δημιουργικής γραφής δεν είναι να δώσουν, ταχύρρυθμα και στερεότυπα, συνταγές γραφής μυθιστορήματος, αλλά κυρίως να βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να πλησιάσει την ανάγκη του για έκφραση μέσα από εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και κείμενα της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας.
Με τη σωρευμένη επταετή διδακτική μου εμπειρία, αλλά και με τη ζώσα εμπειρία μου ως συγγραφέα, λογοτεχνικού επιμελητή και αναγνώστη σε εκδοτικούς οίκους, αλλά και υπεύθυνου του πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων «Hotel – Ένοικοι γραφής», εδώ και μια επταετία, εδραίωσα την άποψη ότι στους δυνάμει συγγραφείς οφείλεις να λειτουργείς διακριτικά και συμμετοχικά και ποτέ από καθέδρας.
Στόχος μου είναι να μεταδώσω στους μαθητευόμενους της λευκής σελίδας τη βεβαιότητα ότι μετά τον κύκλο των online εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής της «Σχόλης» δε θα οδηγηθούν απευθείας στον εκδότη και στο τυπογραφείο, αλλά ότι τους περιμένει, ενδεχομένως μακροχρόνιος, προσωπικός και εκφραστικός αγώνας μέχρι να έχουν στα χέρια τους αυτό που θα τους ικανοποιεί – στο μέτρο που σ’ αυτά τα σεμινάρια θα προσπαθήσω να τους κάνω πιο δύσπιστους απέναντι σ’ αυτά που γράφουν, διαβάζουν ή σκέφτονται γύρω από τη λογοτεχνία.
Στο εξ αποστάσεως Μυθιστόρημα θα μαθητεύσουμε πάνω σε θεματικές, στρατηγικές και διαθέσεις σπουδαίων μυθιστοριογράφων, Ελλήνων και ξένων (Κ. Θεοτόκης, Κ. Πολίτης, Α. Αλεξάνδρου, Θ. Βαλτινός κ.ά., αλλά και Φ. Ντοστογιέφσκι, Φ. Κάφκα, Μ. Προυστ, Φ. Ροθ κ.ά.)• θα ασκηθούμε στο πώς χτίζουμε τα κεντρικά αφηγηματικά πρόσωπα και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες• θα μιλήσουμε για τον αφηγηματικό και τον πραγματικό χρόνο• θα δοκιμαστούμε σε ιστορικές/ιστορικοφανείς/πολιτικές γραφές αλλά και σε ενδοσκοπικές/ποιητικές/γλωσσοκεντρικές κ.ά.

 

 

Μισέλ Φάις

Ο Μισέλ Φάις (Κομοτηνή, 1957) εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κριτικός λογοτεχνίας ή αρμόδιος για θέματα βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Δημιουργική γραφή. Από το 2006 διευθύνει τον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό «Hotel–Ένοικοι γραφής», ενώ επιμελείται τη σειρά «Η κουζίνα του δημιουργού» (Εκδόσεις Πατάκη). 
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» (1994• αναθεωρημένη επανέκδοση 2005), «Το μέλι και η στάχτη του Θεού» (2002), «Ελληνική αϋπνία» (2004), «Πορφυρά γέλια» (2010) και «Κτερίσματα» (2012), τη συλλογή διηγημάτων «Απ’ το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες» (1999• αναθεωρημένη επανέκδοση 2011), το αφήγημα «Αegypius Monachus» (2001) και τον μονόλογο «Το κίτρινο σκυλί» (2009). 
Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. 
Το μυθιστόρημα «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα ρουμάνικα, η συλλογή διηγημάτων του μεταφράστηκε στα γαλλικά, ισπανικά και στα αγγλικά. Διηγήματά του συμπεριλήφθησαν σε ισπανικές, γερμανικές, αγγλικές, τσέχικες και κινέζικες ανθολογίες, καθώς, επίσης, δημοσιεύτηκαν σε αμερικάνικα περιοδικά (Harvard Review, Agni, Metamorphoses, Mondo Greco και Τhe Dirty Goat). 
Έργα του που δραματοποιήθηκαν: «Κάποιος να τους πονέσει» (24hour plays Athens, 2012, σκην. Κατερίνα Μενδρέκα
 «Το πουπουλένιο τίποτα» (Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου, 2011)• «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» (Συνεργείο, 2011, σκην. Λίλλυ Μελεμέ)• «Πέστροφα Δουνάβεως» (Φεστιβάλ Φιλίππων, 2010, σκην. Λ. Μελεμέ)• «Το κίτρινο σκυλί» (Από Μηχανής Θέατρο, 2009, σκην. Λ. Μελεμέ)• «Ελληνική αυπνία» (Θέατρο Εμπρός, 2006, σκην. Ρούλα Πατεράκη)• «Η πόλη στα γόνατα» (Θέατρο Αμόρε―Δοκιμές, 2006 σκην. Θάνος Αναστόπουλος)• «Αντρόγυνα» (Μονόλογοι Πολιτιστικής Ολυμπιάδας―Θέατρο Μεταξουργείο, 2003, σκην. Περικλής Χούρσογλου)• «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, 1995, σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης). 

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα (Ύστερο βλέμμα, 1996 και Η πόλη στα γόνατα, 2002), ομαδικές (Καλοκαίρι, μια συνάντηση, 2006, Αυτοπροσωπογραφία ενός Άλλου, 2007, κ.ά.) ενώ συμμετείχε στην «Fotosynkyria» (Θεσσαλονίκη, 2003). 
Συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο («Delivery», Eπίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας και Μόντρεαλ, 2004 και «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη», 2008). 

 

Για να δείτε μαθητές του Μισέλ Φάις που τύπωσαν βιβλίο, διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς ή δημοσίευσαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, πατήστε εδώ.

 



Page generated: 05/10/2024 01:12:35