Κατηγορίες

Εργαστήρι: Στάσεις απέναντι στη γλώσσα

 

Εργαστήρι: Στάσεις απέναντι στη γλώσσα
Διδάσκων Γιάννης Η. Χάρης
 
Μία και ενιαία γλώσσα, διαφορετικές γλώσσες ή διαφορετικά στάδια της ίδιας γλώσσας; Διαφορετικά στάδια και διαφορετικά επίπεδα ύφους, κίνηση ανάμεσά τους: το ισχνέγχυλον και τα λάλητα, το διβιδίβι και η αγλαΐα: υπάρχουν όρια στην κίνηση αυτή;
Θεωρία του λάθους, το λάθος στη χρήση της γλώσσας: λάθη του χρήστη και λάθη του συστήματος, λάθη στα κενά του συστήματος. Η σοφία του λάθους: ο σπιτονοικοκύρης, ο καλυτερότερος και από ανέκαθεν, και η μωρία του λάθους: κομίζω και νόστος.
Απόψεις για ένδεια, μαρασμό, εκφυλισμό και θάνατο της γλώσσας. Δανεισμός, μονοτονικό και γκρίκλις: κίνδυνοι ή εξέλιξη της γλώσσας. Γλωσσικός καθαρισμός και νεολογιοτατισμός, πραγματικότητα και τάσεις στη σημερινή γλώσσα.
 
Γιάννης Η. Χάρης
 
 
Ο Γιάννης Η. Χάρης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1971 εργάστηκε επί 30 χρόνια ως διορθωτής κειμένων και επιμελητής εκδόσεων (εκδ. Ολκός, Ίκαρος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.).
Δίδαξε επί 16 χρόνια ελληνικά σε προγράμματα για Αμερικανούς φοιτητές στο Study in Greece και στο Beaver College.
Σπούδασε βυζαντινή μουσική κοντά στον Σίμωνα Καρά και ταξίδεψε με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Από το 1994 μεταφράζει το συνολικό έργο του Μίλαν Κούντερα.
Από το 1999 ως το 2011 υπήρξε τακτικός συνεργάτης των Νέων με θέματα γλωσσικά κ.ά.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η έκδοση Γ. Η. Χάρης (επιμ.), Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα, και από τις εκδόσεις Πόλις Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη (δύο τόμοι).
Το 2011 πήρε το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ για τη Συνάντηση του Μίλαν Κούντερα.
 


Page generated: 05/10/2024 01:10:55