Κατηγορίες

Εργαστήρι: Στιχουργική

 

Εργαστήρι: Στιχουργική
Διδάσκων Θοδωρής Γκόνης
 
Αφού πούμε τα ελάχιστα, τα αναγκαία, τα απαραίτητα λόγια οικοδομής για τη βάση του νεοελληνικού στίχου, τον τόνο, τον ρυθμό, την εναλλαγή και το συνταίριασμα και προχωρήσουμε στον ίαμβο, τον τροχαίο και τον ανάπαιστο, χωρίς να υποτιμήσουμε τον μεσότονο και τον δάχτυλο, κι αφού κυλήσουμε στη χαρά και την ηδονή της ομοιοκαταληξίας χωρίς να χαθούμε στις χασμωδίες, χωρίς να ξεχαστούμε στα συμπλέγματα και στις παρηχήσεις, θα τα σβήσουμε όλα αυτά και θα μπούμε στον στίχο, στο τραγούδι. Θα διαβάσουμε, θα αντιγράψουμε, θα μάθουμε από στήθους τους ποιητές, τους στιχουργούς, λόγιους και λαϊκούς, θα γράψουμε εμείς. Θα παίρνουμε το θέμα μας από χάμω, από τον δρόμο, απ’ οπουδήποτε κι αν ακούγεται η μουσική, σαν το ψωμί, σαν το σκυλί, θα το μασάμε, δε θα μασάμε και θα γράψουμε τα δικά μας τραγούδια, άγουρα στην αρχή, ίσως πιο ώριμα στο τέλος, ποιος ξέρει! Θα καλέσουμε φίλους μουσικούς, συνθέτες, τραγουδιστές, θα συζητήσουμε μαζί τους, θα τραγουδήσουμε και ίσως στο τραπέζι που θ’ ανοίξουμε, που θα στρώσουμε, ν’ έχουμε κάτι κι εμείς να δώσουμε.
 
Θοδωρής Γκόνης
 
 
 
Ο Θοδωρής Γκόνης κατάγεται από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας. Γεννήθηκε στην Γκάτζια Ναυπλίου το 1956. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε οικονομικά. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γράφει λόγια για τραγούδια.
Έχει συνεργαστεί με το Θεσσαλικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τον θίασο Καρέζη-Καζάκου, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Πατρών κ.ά. Συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού «Εποχή». Σκηνοθέτησε στο Δημοτικό Θέατρο Άργους τον «Φιάκα» του Δ. Κ. Μισιστζή και το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου». Τον «Λεπρέντη» του Μ. Χουρμούζη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Την «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» του Μισέλ Φάις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης. Το «Φιντανάκι» του Π. Χορν. Το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού και την «Απολογία» του Γ. Τερτσέτη στο Κ.Θ.Β.Ε. Το «Φιντανάκι» του Π. Χορν και το «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη – Ε. Χαβιαρά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου.
Την τριετία 1995-98 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Το 1987 αρχίζει τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο-Ναύπλιο-Χαρτούμ, Τένεδος, Βενετσιάνα, Το μέλι των γκρεμών, Βουή του μύθου, Ακρωτήριον Ταίναρον κ.ά.) Ακολουθούν συνεργασίες του με τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Πέτρο Ταμπούρη, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Τάσο Γκρου, τον Ορφέα Περίδη κ.ά. Από τον Ιανουάριο 2000 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
 
 


Page generated: 05/10/2024 01:12:46