Κατηγορίες

Έκτη περίοδος, 2010-2015 :

2010




Κύκλος εργασιών: 13.841.371,94 € (πτώση 18,73% σε σχέση με το 2009)
Κέρδη: 868.901,98 €


Η εκδοτική παραγωγή

339 ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Αναλυτικά:

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 54 (25 ελληνική λογοτεχνία, 25 ξένη λογοτεχνία, 4 λογοτεχνικά δοκίμια)
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 29
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ: 150 (72 βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, 70 βιβλία παιδικής – νεανικής λογοτεχνίας, 7 βιβλία για τα Χριστούγεννα και ένα audio-CD)
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 59 (33 ελληνόγνωσσης εκπαίδευσης, 21 ξενόγνωσσης εκπαίδευσης, 5 βιβλία για εκπαιδευτικούς)
ΛΕΞΙΚΑ: 5
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: 5
SAYONARA BOOKS: 5
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 9
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: 14
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 9



Ορισμένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του 2010

Κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τα διεθνή best seller Γίνε κι εσύ διάνοια – μπορείς, Το όνομά μου είναι Μνήμη της Ann Brashares, Η βασίλισσα της σαπουνόφουσκας της Meg Cabot.

Το βιβλίο Στο πανηγύρι των πουλιών της Αθηνάς Μπίνιου αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση της Εύης Τσακνιά.

Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες, το πρώτο μυθιστόρημα του Κωστή Μακρή, τιμήθηκε με Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Στη σειρά «Χωρίς Σωσίβιο», που απευθύνεται σε παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν μόνα τους τα πρώτα τους βιβλία, κυκλοφόρησε η ανέκδοτη ιστορία της Ζωρζ Σαρή Το κουμπί και μια βελόνα.

Στη σειρά «Στα βαθιά», που απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή παιδιά της Γ΄ και της Δ΄ Δημοτικού, κυκλοφόρησε Το κόκκινο σουτζουκάκι της Λίτσας Ψαραύτη.

Ολοκληρώθηκε η σειρά «ΟΙΚΟλογήματα» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με δραστηριότητες της Βασιλικής Νίκα, με την κυκλοφορία του 5ου βιβλίου: Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια.

Δύο από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες Ελληνίδες συγγραφείς εξέδωσαν δύο νέα βιβλία τους: Η Αγγελική Βαρελλά τη Φιλία σε τέσσερις... ρόδες και η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου το Κάθε νεράιδα και δουλειά.

Δύο νέα υπέροχα εφηβικά βιβλία, που θα τα απολαύσουν και οι μεγαλύτεροι: κυκλοφόρησαν το Κάπου ν’ ανήκεις του Φίλιππου Μανδηλαρά και Το δέντρο το μονάχο της Μαρίας Παπαγιάννη.

Έγινε κινηματογραφική ταινία το Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας της Κρεσσίντα Κάουελ. Εκτός από το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφόρησαν και το Πώς να μιλήσετε δρακονέζικα και το Πώς να γλιτώσετε από την κατάρα ενός δράκου.

Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων, ένα από τα διαμάντια της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής, ξεχώρισε και στην Ελλάδα μαγεύοντας κοινό και κριτικούς. Η εικονογράφηση του βιβλίου στολίζει τις κεντρικές βιτρίνες του γενικού Βιβλιοπωλείου Πατάκη (Ακαδημίας 65) και αποτελεί μια φιλοσοφική όαση στη ζούγκλα της Αθήνας.

Ευχαριστούμε τους πνευματικούς δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους) που μας εμπιστεύτηκαν το έργο τους. Ευχαριστούμε τους εργαζομένους των Εκδόσεων Πατάκη, που εργάστηκαν για όλη αυτή την παραγωγή βιβλίων.Ευχαριστούμε τους εξωτερικούς συνεργάτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την καλή τους συνεργασία. Τέλος, ευχαριστούμε τους φίλους αναγνώστες για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.




2011


Κύκλος εργασιών: 12.245.097,22 € (πτώση -11,53% σε σχέση με το 2010)
Κέρδη: 512.956,46 €


Η εκδοτική παραγωγή

369 νέοι τίτλοι βιβλίων εκδόθηκαν το 2011 και 66 νέοι τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books)

Η αρχή ενός νέου χρόνου πάντοτε μας φέρνει πίσω σε όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε. Και ήταν πολλά και συγκλονιστικά αυτά που ζήσαμε όλοι μας στη χώρα μας. Ό,τι και αν συνέβη όμως, ο κάθε Έλληνας δεν έπαψε να προσπαθεί να κάνει το καθήκον του, να συνεχίζει το έργο του.

Έτσι κι εμείς στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ δουλέψαμε σκληρά με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος και μεράκι, για να έχουμε τον απολογισμό των 369 νέων τίτλων έντυπων βιβλίων που εκδόθηκαν το 2011, γεγονός που σημαίνει ότι εκδόθηκαν 30 νέοι τίτλοι περισσότεροι από ό,τι το 2010 (δηλαδή είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 9% και μάλιστα μέσα σε συνθήκες της αγοράς εξαιρετικά δύσκολες). Στα παραπάνω στοιχεία πρέπει να προστεθούν και 66 νέοι τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων.

Με αυτόν τον αριθμό των νέων τίτλων οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ είναι ο εκδοτικός οίκος που έχει εκδώσει τους περισσότερους νέους τίτλους το 2011. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι για μια δεκαετία και περισσότερο οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ κατέχουν την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των νέων τίτλων που εκδίδονται κάθε χρόνο.

Και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Το έργο του εκδότη να πλουτίζει τη βιβλιογραφία με ό,τι είναι αναγκαίο για την ενημέρωση του κοινού, για την προαγωγή της επιστήμης, της εκπαίδευσης, για την απόλαυση της λογοτεχνίας, για την υποστήριξη του καινούριου, για τον εμβολιασμό της ζωής με κάτι νέο και ζωτικό είναι χρέος που δεν μπορεί να μετατεθεί χρονικά.

Όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα, υπάρχει σημαντική αύξηση στους νέους τίτλους των θεωρητικών επιστημών, των δοκιμίων, της κατηγορίας «ντοκουμέντα-βιογραφίες» και των παιδικών-νεανικών βιβλίων, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται και στους νέους τίτλους της λογοτεχνίας.


Βιβλία που εκδόθηκαν το 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 41
ΛΕΞΙΚΑ: 1
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 44
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ: 1
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 4
ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: 1
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ*: 170
SAYONARA BOOKS: 3
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 56
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: 10
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 2
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 9
ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ: 3
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 8
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 12
ΧΑΡΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ: 4


Σύγκριση με το 2010

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΕΤΟΣ 2011
ΕΤΟΣ 2010
ΔΙΑΦΟΡΑ %
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ*
170 150 20 13%
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
2 4 -2 -50%
ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ 3 0 3  
ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1 0 1  
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 41 59 -18 -31%
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
8 9 -1 -11%
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 12 13 -1 -8%
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
4 0 4  
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
44 23 21 91%
ΛΕΞΙΚΑ 1 5 -4 -80%
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 56 54 2 4%
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 10 5 5 100%
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
9 9 0 0%
ΧΑΡΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ
4 0 4  
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ 0 1 -1 -100%
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 1 2 -1 -50%
SAYONARA BOOKS
3 5 -2 -40%
ΣΥΝΟΛΑ 369 339 30 9%

*Στην κατηγορία Βιβλία για Παιδιά και για Νέους υπάρχουν 13 νέοι τίτλοι οι οποίοι έχουν εκδοθεί μεν το 2011, αλλά θα κυκλοφορήσουν το 2012.




Τα σημαντικότερα βιβλία του 2011, εφηβικό site, Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη (Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής)

Το 2011 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία μας τα οποία αγάπησε το κοινό. Από τα λογοτεχνικά, αναφέρουμε το μυθιστόρημα Ανεμώλια του Ισίδωρου Ζουργού, που κέρδισε μάλιστα το 2011 το Βραβείο Αναγνωστών· στην εκπνοή του 2011 το καινούριο μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά με τίτλο Στην άκρη της νύχτας· το Για την αγάπη της γεωμετρίας της Σώτης Τριανταφύλλου· το Περιπολών περί πολλών τυρβάζω του Γιώργου Σκαμπαρδώνη· ένα σπάνιο ανέκδοτο κείμενο, το Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά. Μονόλογος του Μανόλη Αναγνωστάκη, σε επιμέλεια Μισέλ Φάις· Η σιωπή του ξερόχορτου του Σωτήρη Δημητρίου· Η επιδημία του Τάκη Θεοδωρόπουλου· το Κρυμμένο στο Αιγαίο. Μια αληθινή ιστορία της Σοφίας Παπαϊωάννου· το Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα της Έρσης Σωτηροπούλου (της οποίας η Εύα, το τελευταίο της μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2010, βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη)· και βέβαια αναφέρουμε το βιβλίο Ο τοίχος του Ζαν-Πολ Σαρτρ στην εξαιρετική μετάφραση της Ειρήνης Τσολακέλλη. Στις κατηγορίες «δοκίμιο», «ντοκουμέντα-βιογραφίες» αναφέρουμε Το ζητούμενο του ανθρώπου του Γιάννη Κιουρτσάκη· το Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία του Σταύρου Λυγερού· το Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των απόντων του Αλέξανδρου Μασσαβέτα· το Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος των Οδυσσέα Ιωάννου, Θάνου Μικρούτσικου και το Μίκης Θεοδωράκης, η ζωή μου του Γιώργου Αρχιμανδρίτη· αλλά και έργα ξένων συγγραφέων, όπως το βιβλίο Νίτσε. 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας του Άλλαν Πέρσυ· το Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο του Άρτουρ Σοπενχάουερ· το Αγωνιστείτε! του Στεφάν Εσσέλ και το Εγώ ο Steve Jobs του George Beahm· τις Εξομολογήσεις ενός νέου μυθιστοριογράφου του Ουμπέρτο Έκο το Γράμμα σ’ έναν όμηρο του Σαιντ-Εξυπερύ και το Μια βδομάδα στο αεροδρόμιο του Αλαίν ντε Μποττόν.

Αξίζει να αναφέρουμε δύο έργα από τον κύκλο των επιστημονικών βιβλίων για την απήχηση που μπορεί να έχουν στο ευρύτερο κοινό: πρόκειται για το Κραυγή ιχθύος των Κ. Στεργίου, Π. Καραχλέ, Α. Τσίκληρα και Ηλία Μαμαλάκη και την Ιστορία του κινηματογράφου των Kristin Thompson και David Bordwell (σε μετάφραση Νίκου Λερού και Ρίτας Κολαΐτη και σε επιμέλεια της Εύας Στεφανή).

Ο προσανατολισμός του εκδοτικού οίκου συνεχίζεται με την κατεύθυνση που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, αξίζει όμως να τονίσουμε δύο κατηγορίες που συνήθως παραμένουν εκτός δημοσιότητας: πρόκειται για τα επιστημονικά βιβλία, στα οποία έχουμε προχωρήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και για την κατηγορία των λεξικών και των εγκυκλοπαιδικών βιβλίων. Στον τομέα της λεξικογραφίας έχουμε ήδη προσφέρει πολλά στη χώρα μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Μεγάλο Λεξικό της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τα λεξικά της σύγχρονης σκέψης, της φιλοσοφίας, το αγγλοελληνικό λεξικό, των όρων της λογοτεχνίας, των όρων γλωσσολογίας και φωνητικής. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των άλλων θα κυκλοφορήσουν το 2012 ένα μεγάλο γαλλοελληνικό λεξικό, ένα τουρκοελληνικό λεξικό, ένα αγγλοελληνικό λεξικό. Τέλος, για τα λεξικά πρέπει να αναφερθούμε και πάλι στη δημιουργία ενός Μεγάλου Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο ετοιμάζεται από εικοσαετίας και αναμένεται να εκδοθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό το λεξικό θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προσφορές των Εκδόσεων Πατάκη στον ελληνικό πολιτισμό.

Όσον αφορά τα βιβλία για παιδιά και για νέους που κυκλοφόρησαν το 2011, στην κατηγορία «βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων» ένα βιβλίο-«κλειδί» για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά είναι η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, που ξεκλειδώνει μια δύσκολη ιστορική περίοδο. Δύσκολο θέμα είναι και τα δικαιώματα των παιδιών σε όλον τον κόσμο, που με τόλμη, ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία παρουσιάζει η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στο Μήνυμα του φτερωτού Ερμή. Στα βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, πραγματικά αριστουργήματα εξαιρετικών δημιουργών είναι το Αχ! Σοκολάτα... της Λίλης Λαμπρέλλη με εικόνες της Βάσως Ψαράκη (με αφορμή αυτό το βιβλίο, πραγματοποιήσαμε όλο τον Οκτώβριο παρουσίαση-αφιέρωμα στην εικαστικό Βάσω Ψαράκη: παρουσιάστηκαν πρωτότυπα έργα της στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη και έγιναν εικαστικές δράσεις), Ο εχθρός των Davide Cali, Serge Bloch και το Κατ-γατ-καραγάτ της Φωτεινής Φραγκούλη με εικόνες της Φωτεινής Στεφανίδη.

Για τα μικρότερα παιδιά, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Minedition, τον πιο σημαντικό εκδοτικό οίκο διεθνώς στα βιβλία με πολύχρωμες εικόνες. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν: Λήδα, η μικρή πυγολαμπίδα, Ο μικρός γυρίνος στον μεγάλο κόσμο και Αχ, το δοντάκι μου!

Οι σειρές πρώτης ανάγνωσης «Χωρίς σωσίβιο» και «Στα βαθιά», που εγκαινίασαν αυτή την κατηγορία στην ελληνική αγορά, συνεχίζουν με ποιότητα και υπευθυνότητα να αιχμαλωτίζουν τους νέους αναγνώστες στη μαγεία της ανάγνωσης. Το 2011, οι σειρές εμπλουτίστηκαν με βιβλία των Αντώνη Παπαθεοδούλου, Ελένης Τορόση, Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου, Σάκη Σερέφα, Κατερίνας Σέρβη, Ασπασίας Πρωτογέρου, Σώτης Τριανταφύλλου, Αμάντας Μιχαλοπούλου και Φίλιππου Μανδηλαρά.

Στη λογοτεχνία για παιδιά το 2011 ξεκίνησε με μια ανέλπιστη επιστροφή, με το βιβλίο του Βαγγέλη ΗλιόπουλουΟ Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει..., που κάνει επιτυχία τόσο στα βιβλιοπωλεία όσο και στο θέατρο (φέτος στην Αθήνα και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη). Ακόμα, κυκλοφόρησαν η τρίτη περιπέτεια του ντετέκτιβ Κορνήλιου Κρικ Έγκλημα στο Τούνδρα Εξπρές του πολυβραβευμένου Πέτρου Χατζόπουλου, το δεύτερο βιβλίο του αδελφού της Ασπασίας Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες του Μάνου Κοντολέων, Οι δραπέτες του Καστρόπυργου της Λίτσας Ψαραύτη, Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο του Δημήτρη Σπύρου.

Για να προσεγγίσουμε τα παιδιά της νέας εποχής, της ταχύτητας και της εικόνας, εγκαινιάσαμε τις σειρές των χιουμοριστικών βιβλίων (Graphic novel και Κόμικς) όπου κείμενο και εικόνα συνδυάζονται και μας δίνουν σύγχρονα αριστουργήματα. Ήδη κυκλοφορούν δύο περιπέτειες του Μεγάλου Νέιτ του Λίνκολν Πιρς, Ουφ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη του Χρήστου Μπουλώτη, που είναι και υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν 2012, Η πιο παράξενη ιστορία του κόσμου της Αλεξάνδρας Κ*, μιας πρωτοεμφανιζόμενης και πολλά υποσχόμενης συγγραφέα, δύο βιβλία με ηρωίδα τη Λου, την αξιαγάπητη Γαλλίδα ηρωίδα, Η συμμαχία των μυστικών επιστημόνων κ.ά.

Οι έφηβοι, η πιο δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα ηλικιακή ομάδα, πάντα αποτελούσαν πρόκληση για τις Εκδόσεις Πατάκη. Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε έναν πολιτισμό που τους αφορά και τους περιέχει. Ολόκληρο τον Νοέμβριο, οργανώσαμε μια σειρά δράσεων στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη για εφήβους και όσους ασχολούνται με τους εφήβους, με άξονα το βιβλίο αλλά και άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού (θέατρο, μόδα, design κ.ά.). Τότε ανεβάσαμε και το νέο εφηβικό site www.i-read.i-teen.gr που φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης, έκφρασης και ενημέρωσης όλων όσοι ασχολούνται με την εφηβική λογοτεχνία.

Από τα εφηβικά βιβλία ξεχωρίζουμε τρία σκληρά, ρεαλιστικά και εξαιρετικά καλογραμμένα μυθιστορήματα: Κοσμοδρόμιο της Ελένης Κατσαμά, Δε με λένε Ρεγγίνα... Άλεχ με λένε του Μάνου Κοντολέων και Ύαινες του Φίλιππου Μανδηλαρά. Στη λογοτεχνία του φανταστικού κυκλοφόρησαν το Γράμμα για τον βασιλιά, το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο ολλανδικό βιβλίο των τελευταίων πενήντα χρόνων· το Μέχρι την άκρη του σύμπαντος, ένα πολυβραβευμένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, και η τριλογία Δίψα του Κρίστοφερ Πάικ, μια σειρά που θεωρείται καλτ στο είδος της, με μια συγκλονιστική ηρωίδα.




Το 2011 ήταν μια χρονιά γεμάτη βραβεύσεις για τα παιδικά βιβλία των Εκδόσεών μας. Το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω καθώς και το Βραβείο ΕΒΓΕ απέσπασαν ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά για την Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο. Τα Πολύτιμα δώρα του Μάνου Κοντολέων τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο. Το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου απέσπασαν η Λίλη Λαμπρέλλη και η εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη για Το κρυμμένο νερό, η Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου για το Ένας παράξενος ταξιδιώτης, η Ελένη Τορόση για το Ιουλίτσα και Ρωμαίος, ο Μάνος Κοντολέων για τον Ανίσχυρο άγγελο και η Χριστίνα Ρασιδάκη για το βιβλίο γνώσεων Ξέρω να λέω ΟΧΙ. Με τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα τιμήθηκε ο Κωστής Μακρής για το Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες. Το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζωαπέσπασε η Μαρία Παπαγιάννη για Το δέντρο το μονάχο.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι ο τομέας των ηλεκτρονικών βιβλίων και γενικότερα των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Ήδη μέχρι τώρα κυκλοφορούν 191 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων και πυρετωδώς ετοιμάζονται νέοι. Φιλοδοξούμε κάθε νέο βιβλίο που εκδίδεται ως έντυπο βιβλίο αμέσως να κυκλοφορεί και ως ηλεκτρονικό, αλλά παράλληλα μας ενδιαφέρει να ψηφιοποιήσουμε παλιούς τίτλους βιβλίων μας. Ένα πολύ σημαντικό όμως έργο για το οποίο δουλεύουμε είναι μια ηλεκτρονική βάση, με την οποία θα μπορούμε να διαθέτουμε συνδρομητικά τα λεξικά μας αλλά και άλλα έργα. Με τη βάση αυτή, που ελπίζουμε να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο του 2012, θα μπορούμε σε καθημερινή βάση να εμπλουτίζουμε την ύλη των έργων που θα διαθέτουμε ηλεκτρονικά, έτσι ώστε ο κάθε συνδρομητής να έχει στη διάθεσή του ένα έργο το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς.

Μια άλλη δραστηριότητα που είχαμε το 2011 είναι η οργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο κεντρικό κτίριο των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ (Π. Τσαλδάρη, 38). Στο Εργαστήρι αυτό Δημιουργικής Γραφής, τη Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη με Διευθυντή Σπουδών τον Στρατή Χαβιαρά του Harvard University, συνεργάστηκαν μαζί μας πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί από τον χώρο του βιβλίου. Ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί καθ’ όλο το 2012.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η Σχόλη στις Εκδόσεις Πατάκη – Β΄ Κύκλος, η Μικρή Σχόλη, όπου αναγνωρισμένοι και ενεργοί δημιουργοί ανοίγουν το εργαστήρι γραφής τους και μεταδίδουν τη μέθοδο και την πείρα τους. Επίσης, οι Συναντήσεις στη Σχόλη, όπου δέκα καταξιωμένοι συγγραφείς (Θ. Βαλτινός, Ε. Φακίνου, Κ. Μουρσελάς, Μ. Φάις, Ν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Γιατρομανωλάκης, Σ. Δημητρίου, Μ. Δούκα, Ρ. Γαλανάκη, Π. Μάρκαρης) μιλούν για τη μέθοδο της τέχνης τους. Κάθε Τετάρτη και για 10 εβδομάδες ένας πεζογράφος συναντάει στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και συζητάει μαζί του σε μορφή ταχύρρυθμου σεμιναρίου για το σύνολο της δουλειάς του.

Το εφηβικό site θα παραμείνει μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας και τη νέα χρονιά: θα συνεχίσουμε να το ενημερώνουμε, να το εμπλουτίζουμε ώστε να κερδίζει τις προτιμήσεις των εφήβων, αλλά και να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Για τους εφήβους, λοιπόν, αποκλειστικά και τα επόμενα βιβλία: το εξαιρετικά επίκαιρο i-boy του Κέβιν Μπρουκς, Το τέρας έρχεται, ένα πολυβραβευμένο σκοτεινό και σαρδόνιο μυθιστόρημα για τη συμφιλίωση με την ιδέα της απώλειας, ενώ στη Μαύρη σειρά ξεχωρίζουμε τη Μαγεία του αίματος και το τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το Ρίγος, Παντοτινά.

Όλη αυτή η δημιουργία στην οποία αναφερθήκαμε πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται με μια συντονισμένη προσπάθεια οργάνωσης του εκδοτικού οίκου. Αυτό που προσπαθήσαμε στη διαδρομή των 37 ετών παρουσίας μας στον χώρο αυτό ήταν η προσπάθεια να παραμείνουμε πιστοί στην αρχή της γνησιότητας. Μας ενδιέφερε πάντοτε να δημιουργούμε έργα που έχουν να δώσουν κάτι που είναι αναγκαίο για το κοινό μας από κάθε άποψη, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης εσωτερικά στην επιχείρηση μεταξύ όλων των εργαζομένων, αλλά και στις σχέσεις μας με τους πνευματικούς δημιουργούς και τους υπόλοιπους εξωτερικούς συνεργάτες, μας ενδιέφερε η όλη μας προσπάθεια να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια και, τέλος, αυτό που πάντοτε αποφύγαμε είναι η ευτέλεια να δημιουργεί κανείς θόρυβο για να παρουσιάσει μια εικόνα δική του αναντίστοιχη με την πραγματικότητα.



2012

Κύκλος εργασιών: 12.739.443,32 (αύξηση 4,04% σε σχέση με το 2011)

Κέρδη: 737.732,46 €

Η εκδοτική παραγωγή: 385 νέοι τίτλοι (299 έντυπα βιβλία και 86 ηλεκτρονικά βιβλία)




ΕΝΤΥΠΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ 2012
299 ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΣΥΝΟΛΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ - ΝΕΑΝΙΚΩΝ: 144
ΣΥΝΟΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: 55
ΣΥΝΟΛΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: 25
ΛΕΞΙΚΑ: 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 3
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 2
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 35
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 4
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: 1
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 2
ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: 1
ΒΙΒΛΙΑ - ΔΩΡΑ: 4
ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 1
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 1
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 8
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 12



ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ 2012
86 ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

 

ΣΥΝΟΛΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 11

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 9
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 1
γ. Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 1

ΛΕΞΙΚΑ: 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 2

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 10

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 2

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 27

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 33
α. Ελληνική λογοτεχνία
β. Ξένη λογοτεχνία: 13
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 5


 




Τα σημαντικότερα βιβλία του 2012 (Λογοτεχνία, λεξικά, επιστημονικά βιβλία)

Το 2012 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία μας τα οποία αγάπησε το κοινό. Από τα λογοτεχνικά, αναφέρουμε βιβλία Ελλήνων συγγραφέων: τη συλλογή διηγημάτων της Μάρως ΔούκαΓιατί εμένα η ψυχή μου, το μυθιστόρημα του Χρήστου ΧωμενίδηΟ κόσμος στα μέτρα του, Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας της Νάταλι Μπακόπουλος και τη Γυναίκα μπονσάι της Βούλας Μάστορη. Ακόμη τα διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη Περιπολών περί πολλών τυρβάζω, που απέσπασε το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, το μυθιστόρημα Κάθετη έξοδος του Πασχάλη Λαμπαρδή, που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2012· Το μυστικό της Έλλης του Θεόδωρου Γρηγοριάδη· Το κουμπί και το φόρεμα του Σωτήρη Δημητρίου· την Ανεξαρτησία του Χρίστου Παπαδημητρίου· την Γεύση της ερήμου της Ιφιγένειας Θεοδώρου· τη Συνωμοσία της Αμοργού του Ηλία Κουλουκουντή· το Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα της Έρσης Σωτηροπούλου, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το 2012. Στην εκπνοή του 2012 το καινούριο μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις με τίτλο Κτερίσματα και η ποιητική συλλογή της Μαρίας Λαϊνά Μικτή τεχνική· αλλά και σημαντικά έργα ξένων συγγραφέων, όπως O Τοίχος του Ζαν-Πολ Σαρτρ σε μετάφραση της Ειρήνης Τσολακέλλη, το Σενάριο γάμου του Τζέφρυ Ευγενίδη σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, η Γυναίκα του τίγρη της Τέα Όμπρεχτ, της νεότερης νικήτριας του βραβείου Orange στην ιστορία του θεσμού, και ο Επαγγελματίας του Στίβεν Πρέσσφιλντ. Αξίζει να αναφέρουμε την έκδοση του Τ.Σ. ΈλιοτΤέσσερα κουαρτέτα σε μετάφραση του ποιητή Χάρη Βλαβιανού που βρίσκεται ήδη στην τέταρτη έκδοση.



Σε αυτόν το σύντομο απολογισμό του 2012 δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο best seller της E L JamesΠενήντα αποχρώσεις του γκρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριλογία συνολικά το 2012 έχει φτάσει στα 172.634 πωληθέντα αντίτυπα και 1.609 e-books.


Στις κατηγορίες «δοκίμιο», «ντοκουμέντα-βιογραφίες» πρέπει να αναφέρουμε το βιβλίο Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των απόντων του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο 2012 στην κατηγορία Μαρτυρία-Χρονικό.

Επίσης άλλα σημαντικά δοκίμια ήταν το Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής της Σώτης Τριανταφύλλου, το Ελλάδα-Ευρώπη, μια ανάρμοστη σχέση του Κώστα Βεργόπουλου· το Ψυχρός Εμφύλιος του Γιάννη Πρετεντέρη· το Όπλων κρίσις του Μίμη Ανδρουλάκη, Η εποχή της όρεξης του Βασίλη Καραποστόλη, το Για ένα σύνταγμα της Ευρώπης του Γιούργκεν Χάμπερμας, το Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα του John Mearsheimer, το Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει; του Πασκάλ Μπρυκνέρ· Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο της Μάσα Γκέσεν και το Κι εγώ πού είμαι σε αυτή την ιστορία; του Εμίρ Κουστουρίτσα. Ακόμη, το βιβλίο Θρησκεία για άθεους του Αλαίν ντε Μποττόν και τα Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο του Τέρρυ Ίγκλετον και Η ανθρωπολογία και τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου του Claude Levi-Strauss.



Ο προσανατολισμός του εκδοτικού οίκου συνεχίζεται με την κατεύθυνση που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, αξίζει όμως να τονίσουμε δύο κατηγορίες που συνήθως παραμένουν εκτός δημοσιότητας: πρόκειται για την κατηγορία των λεξικών και των εγκυκλοπαιδικών βιβλίων, αλλά και για τα επιστημονικά βιβλία, στα οποία έχουμε προχωρήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Στον τομέα της λεξικογραφίας έχουμε ήδη προσφέρει πολλά στη χώρα μας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφόρησε το 2012 το μεγάλο Γαλλοελληνικό Λεξικό, σε συνεργασία με τον μεγάλο γαλλικό Εκδοτικό Οίκο Larousse. Ένα Λεξικό 2.674 σελίδων για το οποίο εργάστηκε μια μεγάλη λεξικογραφική ομάδα υπό την εποπτεία του ακάματου Γιώργου Γαλάνη, που ήταν responsible editorial της έκδοσης. Τέλος, για τα λεξικά πρέπει να αναφερθούμε και πάλι στη δημιουργία ενός Μεγάλου Λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας, το οποίο ετοιμάζεται από εικοσαετίας και αναμένεται να εκδοθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό το λεξικό θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προσφορές των Εκδόσεων Πατάκη στον ελληνικό πολιτισμό. Το συγκεκριμένο λεξικό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, θα ξεπεράσει τα στερεότυπα των έντυπων λεξικών χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα τεχνολογικά επιτεύγματα.



Όσον αφορά τα επιστημονικά βιβλία, πρέπει να αναφερθούμε στη Σειρά Αρχαίοι Συγγραφείς και την έκδοση του πρώτου και του δεύτερου βιβλίου του Θουκυδίδη σε σχόλια και μετάφραση Απόστολου Κουταλόπουλου, αλλά και στην πολύ σημαντική έκδοση του Georg OstrogorskyΙστορία του βυζαντινού κράτους. Ο Ostrogorsky είναι ένας από τους γνωστότερους βυζαντινολόγους του 20ού αιώνα. Επίσης, κυκλοφόρησε η νέα Σειρά της καθηγήτριας Δήμητρας Μαδιανού Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες (τίτλοι βιβλίων που εκδόθηκαν μέσα στο 2012: Θαλασσαιμικές ζωές. Βιολογική διαφορά, κανονικότητα, βιοκοινωνικότητα. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση, Αίγλης Χατζούλη, Ισλάμ: Πεποιθήσεις, πρακτικές και τάσεις, Γεράσιμου Μακρή, Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου στη μεταπολεμική Αθήνα. Η περίπτωση της Βούλας, Λεωνίδα Οικονόμου, Δώρα ζωής μετά θάνατον. Πολιτισμικές εμπειρίες, Ελένης Παπαγαρουφάλη) και το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός.




Το 2012 ήταν μια χρονιά που σφραγίστηκε από την απώλεια της Ζωρζ Σαρή. Η Ζωρζ Σαρή ήταν μία από τις πρωτοπόρες συγγραφείς παιδικών και νεανικών βιβλίων και το έργο της αποτελεί σταθμό στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και για νέους. Έχει αναθρέψει πνευματικά πολλές γενιές παιδιών μέχρι και σήμερα και θα εξακολουθήσει να αναθρέφει για πολλά ακόμη χρόνια με το έργο που άφησε η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών. Όλα τα μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη και ήδη ετοιμάζαμε την ανανέωση της εικόνας των εξώφύλλων της σε σχεδιασμό του βραβευμένου Θανάση Γεωργίου. Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο μέρος του έργου της να κυκλοφορήσει και σε e-book.


2013

Κύκλος εργασιών: 12.941.590,90 € (αύξηση 1,59% σε σχέση με το 2012)

Κέρδη: 787.377.61 €

Η αρχή ενός νέου χρόνου πάντοτε μας φέρνει πίσω σε όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που πέρασε και περνάει η χώρα μας, εμείς στις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ δουλέψαμε σκληρά με το ίδιο και μεγαλύτερο σθένος και μεράκι, για να έχουμε τον απολογισμό των 306 νέων τίτλων έντυπων βιβλίων και των 173 τίτλων ηλεκτρονικών βιβλίων που εκδόθηκαν το 2013.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον αριθμό των νέων τίτλων οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ είναι ο εκδοτικός οίκος που για μια δεκαετία και περισσότερο κατέχει την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των νέων τίτλων που εκδίδονται κάθε χρόνο.

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς. Το έργο του εκδότη να πλουτίζει τη βιβλιογραφία με ό,τι είναι αναγκαίο για την ενημέρωση του κοινού, για την προαγωγή της επιστήμης, της εκπαίδευσης, για την απόλαυση της λογοτεχνίας είναι χρέος που δεν μπορεί να μετατεθεί χρονικά.

Ο Κύκλος Εργασιών του 2013 έφτασε το ποσό των 12.941.590,90 ευρώ, ήτοι επιτεύχθηκε αύξηση 1,59% σε σχέση με τον Κύκλο Εργασιών του 2012 (12.739.443 ευρώ). Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υλοποίηση ενός πολύ δυνατού εκδοτικού προγράμματος αλλά και στην κοινή προσπάθεια όλων μας μέσα σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

Το 2013 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία μας, τα οποία αγάπησε το κοινό.Όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα, υπάρχει σημαντική παραγωγή στους νέους τίτλους των θεωρητικών επιστημών, της κατηγορίας «ντοκουμέντα-βιογραφίες», των παιδικών-νεανικών βιβλίων και των βιβλίων λογοτεχνίας, καθώς και των ηλεκτρονικών βιβλίων.



ΣΥΝΟΛΑ ΕΝΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΥΝΟΛΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 11

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 15
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 3
γ. Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 2

ΛΕΞΙΚΑ: 3

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 3

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 25

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 11

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 5

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 128

α. Παιδικά βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων: 23
β. Παιδική — νεανική λογοτεχνία: 96
γ. Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 9

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 70
α. Ελληνική λογοτεχνία: 22
β. Ξένη λογοτεχνία: 26
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 22

ΒΙΒΛΙΑ — ΔΩΡΑ: 4

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 10

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 5

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 11

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 10

Σύνολο εκδοθέντων έντυπων βιβλίων 2013: 306 τίτλοι


ΣΥΝΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 11
α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 6
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 3
γ. Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 2

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 9

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 22

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 6


ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 51

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 70
α. Ελληνική λογοτεχνία: 22
β. Ξένη λογοτεχνία: 23
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 25

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 4

Σύνολο ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2013: 173 τίτλοι

 

Σύνολο έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2013: 479 τίτλοι


2014

Κύκλος εργασιών: 12.383.322,29 € (μείωση 4,31% σε σχέση με το 2013)

Κέρδη: 870.883,45 €

Η εκδοτική παραγωγή

502 έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία (e-books)

ΣΥΝΟΛΑ ΕΝΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 77

α. Ελληνική λογοτεχνία: 25
β. Ξένη λογοτεχνία: 37
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 15

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 11

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 3

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 3

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 22

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1

ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ: 3

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 7

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 153

α. Παιδικά βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων: 55
β. Παιδική – νεανική λογοτεχνία: 73
γ. Μυθολογία: 1
δ. Κόμικς από κλασικά έργα: 1
ε. Κλασική λογοτεχνία: 5
στ. Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 12
ζ. Βιβλία για το Πάσχα: 3
η. Βιβλία για τις διακοπές: 3

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 34

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 29
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 4
γ. Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 1

ΛΕΞΙΚΑ: 7

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 6

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 13

Σύνολο εκδοθέντων έντυπων βιβλίων 2014: 341 τίτλοι

 

ΣΥΝΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 65
α. Ελληνική λογοτεχνία: 27
β. Ξένη λογοτεχνία: 27
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 11

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 9

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 2

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 17

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 4

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 41

α. Παιδική – νεανική λογοτεχνία: 39
β. Κλασική λογοτεχνία: 1
γ. Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 1

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 21

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 18
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 3

Σύνολο ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2014: 161 τίτλοι

Σύνολο έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2014: 502 τίτλοι


2015

Κύκλος εργασιών: 12.491.994,99 € (αύξηση 0,88% σε σχέση με το 2014)

Κέρδη: 1.021.313,13 € (αύξηση 17,3% σε σχέση με το 2014)

Η εκδοτική παραγωγή

502 έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία (e-books)

ΣΥΝΟΛΑ ΕΝΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 79

α. Ελληνική λογοτεχνία: 31
β. Ξένη λογοτεχνία: 31
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 17

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 10

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 1

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 2

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 14

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1

ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ: 3

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 14

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 217

α. Βιβλία από χαρτόνι: 22
β. Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων: 53
γ. Παιδική-νεανική λογοτεχνία: 87
δ. Μυθολογία (Σοφία Ζαραμπούκα): 4
ε. Κλασική λογοτεχνία: 22
στ. Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 9
ζ. Βιβλία για το Πάσχα: 8
η. Βιβλία για τις διακοπές: 6
θ. Βιβλία με CD: 1
ι. Βιβλία με τον Μικρό Πρίγκιπα: 5

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 41

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 32
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 7
γ. Βιβλία για εκπαιδευτικούς: 2

ΛΕΞΙΚΑ: 1

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: 7

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ: 12

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ : 1

Σύνολο εκδοθέντων έντυπων βιβλίων 2015: 404 τίτλοι

 

ΣΥΝΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 68
α. Ελληνική λογοτεχνία: 29
β. Ξένη λογοτεχνία: 24
γ. Λογοτεχνικά δοκίμια: 15

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 2

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 8

ΒΙΒΛΙΑ-ΔΩΡΑ: 1

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 2

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 37

α. Παιδική – νεανική λογοτεχνία: 32
β. Κλασική λογοτεχνία: 3
γ. Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 28

α. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: 24
β. Ξενόγλωσση εκπαίδευση: 4

Σύνολο ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2015: 155 τίτλοι

Σύνολο έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2015: 559 τίτλοι

Δείτε τη λίστα με όλους τους τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2015


Τα σημαντικότερα βιβλία που κυκλοφόρησαν

Ελληνική λογοτεχνία



   


Μενέλαος Λουντέμης

     

Σύγχρονη ελληνική ποίηση



Ξένη λογοτεχνία

 


Λογοτεχνικά δοκίμια

 


Βιογραφίες - Ντοκουμέντα

   


Θεωρητικές επιστήμες


 


Πρακτικοί οδηγοί

     

Μαγειρική

   





Page generated: 25/08/2024 01:24:44