Κατηγορίες

HOTEL «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ένας καταστατικός μύθος του δυτικού κόσμου. Από τον τραγικό ήρωα του Σοφοκλή έως το οιδιπόδειο σύμπλεγμα του Φρόυντ, τον Oedipus Rex του Στραβίνσκι (σε λιμπρέτο Κοκτώ), τον «Οιδίποδα» του Παζολίνι, τον ανατρεπτικό Αντι-οιδίποδα των Ντελέζ – Γκουαταρί, ακόμη και την παρωδία του διάσημου ερμηνευτή αινιγμάτων στις ταινίες του Γούντυ Άλλεν, η διαδρομή του πολύπαθου βασιλιά των Θηβών στη γραφή, στην τέχνη, στην πολιτική, στο στοχασμό είναι μακρά και ανεξάντλητη.
Ο άνθρωπος με το πρησμένο πόδι ή εκείνος που γνωρίζει; Ο χωλός τύραννος ή ο σοφός ετοιμοθάνατος; Στη θεϊκά άρρωστη Θήβα ή στην πολιτικά ομονοούσα Αθήνα ανήκει ο γιος του Λάιου και της Ιοκάστης; Η πατροκτονία και η αιμομειξία είναι το τίμημα μιας άγριας αυτογνωσίας; Μήπως η βίαιη κατάργηση των διαφορών με τον πατέρα και τη μητέρα οδηγεί στην κοινοτοπία του Κακού; Τι συμβαίνει όταν θες να κοιμηθείς με τον πατέρα σου και να σκοτώσεις τη μητέρα σου; Μήπως η εμπειρία του εαυτού κατά βάθος είναι συλλογική εμπειρία;
Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα καλούνται να προκαλέσουν τη γραφή νέων διηγηματογράφων, αναζητώντας τον Οιδίποδα της εποχής τους, της ζωής τους, της μυθοπλασίας τους. Με δυο λόγια, αναμένουμε οιδιπόδειες (ή αντιοιδιπόδειες) ιστορίες χωρίς μορφικό περιορισμό ή προσανατολισμό αφηγηματικής διάθεσης (δραματική ή ειρωνική, πιστή ή υπονομευτική στις προδιαγραφές της σοφόκλειας συνθήκης).
Για πέμπτη συνεχή χρονιά το «Hotel – Ένοικοι Γραφής» συσπειρώνει νέες και αξιόλογες πεζογραφικές φωνές. Σε αυτό τον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό συνδράμουν οι πεζογράφοι Νίκος Δαββέτας, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Ασημένια Σαράφη, Νατάσσα Μπλάτσιου (η νικήτρια του Ηοtel Zoo), ενώ το όλο εγχείρημα θα φωτίσει από θεωρητική σκοπιά o νεοελληνιστής και πανεπιστημιακός Bart Soethaert.

Η εκδότρια Άννα Πατάκη και ο Μισέλ Φάις, κατά τα ειωθότα, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των έξι καλύτερων ιστοριών του 2010.

Τρόπος κατάθεσης κειμένων υποψήφιων για το διαγωνισμό: Ταχυδρομικώς( σφραγίδα ταχυδρομείου έως και 30/6/2010) Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Υπ' όψην Γιώργου Πάντσιου ( Διαγωνισμός HOTEL ΟΙΔΙΠΟΥΣ) Παναγή Τσαλδάρη 38, 10437, Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το pdf .


Page generated: 02/10/2024 17:21:44