Κατηγορίες

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το 2009.

Τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με Βραβείο.
Συγκεκριμένα, το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε ομόφωνα,
εξ ημισείας στη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για το Η προφητεία του κόκκινου κρασιού (Εκδόσεις Πατάκη) και στη Φωτεινή Φραγκούλη για το Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, της πολυδιαβασμένης από παιδιά και νέους συγγραφέα, είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που δένει το χθες με το σήμερα και τα γνωστά με τα λησμονημένα ή παραγνωρισμένα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Μακεδονία. Το μυθιστόρημα αυτό απευθύνεται σε έφηβους αλλά και σε ενήλικες αναγνώστες. Ένα ταξίδι στο θρυλικό Μελένικο, στο «Μιστρά του Βορρά», γίνεται αφορμή να ζωντανέψει το παρελθόν της βυζαντινής αυτής πόλης, κέντρου του Ελληνισμού, όπως το έζησαν γνωστές οικογένειες που βίωσαν την ακμή και την πτώση του. Έρχονται έτσι στο φως σημαντικοί σταθμοί στην πολυτάραχη πορεία του από τον καιρό του Ρήγα και της Φιλικής Εταιρείας ως τους Βαλκανικούς πολέμους και την καταστροφή του τον Αύγουστο του 1913.

Για τη βράβευσή της η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου δήλωσε:

«Η άγνοια της ιστορίας του Μελενίκου αλλά και της ίδιας της ύπαρξής του, που διαπίστωνα τόσο σε συζητήσεις μου με ενηλίκους όσο και με παιδιά στα σχολεία που επισκέπτομαι, σε καιρούς μάλιστα παραποίησης της ιστορίας της Μακεδονίας, με παρακίνησαν να γράψω αυτό το βιβλίο. Το θεώρησα χρέος, τόσο προς τους προγόνους μου όσο και προς τους σημερινούς νέους ανθρώπους. Γιατί πιστεύω πως όποιος δεν έχει μνήμη ιστορική μοιάζει με δεντράκι που προσπαθεί να μεγαλώσει χωρίς ρίζες.
Στην εποχή μας, όπου η γνώση της ιστορίας στην εκπαίδευση υποβαθμίζεται ή αποδυναμώνεται, τα ιστορικά μυθιστορήματα που αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα αλλά και με απόλυτη ειλικρίνεια τα γεγονότα του παρελθόντος σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα πιστεύω πως πρέπει να έχουν σημαντική θέση στην πνευματική μας ζωή. Και χαίρομαι που η κριτική επιτροπή έδειξε πως είναι σύμφωνη με αυτή τη γνώμη».

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα κορεατικά, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα μυθιστορήματά της, που σημειώνουν αλλεπάλληλες επανεκδόσεις, καλύπτουν χρονικά μια μεγάλη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, αντλώντας θέματα τόσο από το ιστορικό παρελθόν όσο και από το κοινωνικό παρόν. Οι μελετητές του έργου της εξαίρουν «τη δύναμη και την παραστατικότητα της γλώσσας της και τη μυθοπλαστική της δεινότητα», «την άριστη τεχνική και τον ώριμο λόγο».
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.loty.gr.



Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Κατερίνα Βερούτσου για την εικονογράφηση του βιβλίου Νεράιδα πάνω στο έλατο (Εκδ. Πατάκη) και στον Θανάση Δήμου για την εικονογράφηση του βιβλίου Μια χειμωνιάτικη ιστορία (Εκδ. Πατάκη).

Το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων αναφέρεται στις νεράιδες. Στις νεράιδες που τους αρέσει να κυνηγούν αστέρια και να τα κατεβάζουν από τον ουρανό. Μα στα αστέρια δεν αρέσει καθόλου να χάνουν την άπλα του ουρανού και να βρίσκονται ακίνητα πάνω στις κορυφές των δέντρων. Μια ιστορία γεμάτη μαγεία και φαντασία .
Για τη βράβευσή της η Κατερίνα Βερούτσου δήλωσε:

«Χαίρομαι πολύ που αναγνωρίστηκε το συγκεκριμένο βιβλίο.
Ήταν ένα κείμενο που μου έδωσε την έμπνευση και την ευχαρίστηση που ζητούσα.
Ευχαριστώ όσους δούλεψαν σ’ αυτό και όσους το τίμησαν».


Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, εικονογραφώντας περισσότερα από εξήντα πέντε παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία για την τηλεόραση και το θέατρο.




Για τη βράβευσή του ο Θανάσης Δήμου δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά για τη διάκριση. Ελπίζω το βιβλίο να βρει το κοινό του, δηλαδή τους ανθρώπους που αγαπούν τα σκίτσα και τα κόμικς. Θα ήθελα επίσης οι αναγνώστες της Χειμωνιάτικης νύχτας να ανατρέξουν στο πρωτότυπο αριστούργημα του Σαίξπηρ, που μου έδωσε την αφορμή να σχεδιάσω αυτό το βιβλίο αυθαιρετώντας –ελπίζω– δημιουργικά».


Το βιβλίο Μια χειμωνιάτικη ιστορία, σε κείμενα και εικονογράφηση του Θανάση Δήμου, βασίστηκε στο Winter’s tale του William Shakespeare, που γράφτηκε το 1611. Μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους, που έχει απ’ όλα: φόνους, δολοπλοκίες, πάθη, έρωτες, πλοία που πάνε κι έρχονται, χιούμορ και θλίψη. Μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χρόνο, που υπερίπταται αόρατος σε όλο το έργο και παρακολουθεί, γαλήνιος και ειρωνικός, τα επεισόδια μιας περιπέτειας που κρατά κάμποσους χειμώνες.

Ο Θανάσης Δήμου γεννήθηκε στην Καβάλα στις 21/7/1974. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2001 αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και έκτοτε έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με διάφορα θεατρικά σχήματα. Έχει εικονογραφήσει βιβλία, διαφημιστικά έντυπα, θεατρικά προγράμματα. Η Χειμωνιάτικη ιστορία είναι το πρώτο του βιβλίο.



Το Βραβείο στην κατηγορία Βιβλία Γνώσεων απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στο Σάκη Σερέφα για το Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου (Εκδόσεις Πατάκη).
Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται ένα πρωινό του 2008, όπου στο μπαλκόνι του μικρού Γιάννη που ζει στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ο Σαύρος, ο δεινόσαυρος. Το αγόρι σκαρφαλώνει στο λαιμό του κι οι δυο τους ξεκινούν για μια μεγάλη και ξεχωριστή βόλτα στην πόλη, για να γνωρίσουν το παρελθόν της αλλά και τους ανθρώπους που σήμερα την κατοικούν. Θα σταματήσουν σε επτά τόπους και μνημεία της Θεσσαλονίκης και ο δεινόσαυρος, έτσι θεόρατος που είναι, θα ανεβάσει το Γιάννη στα πιο ψηλά σημεία: πάνω στην Καμάρα, στο μιναρέ της Ροτόντας, στο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, στο πλατάνι της πλατείας Ναυαρίνου, στο καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς, στους τρούλους από το Μπεζεστένι και στο μπαλκόνι του ρεστοράν «Όλυμπος-Νάουσα». Τα μνημεία και οι τόποι αυτοί καλύπτουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα και ανήκουν σε όλο το φάσμα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτήν.

Για τη βράβευσή του ο Σάκης Σερέφας είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το βραβείο. Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο στάθηκε η αίσθηση που έχει κανείς όταν ζει στη Θεσσαλονίκη, πως τα χώματα στα οποία πατά, οι δρόμοι στους οποίους κυκλοφορεί καθημερινά, τα κτίρια τα οποία προσπερνά ή επισκέπτεται αλλά και τα εκατοντάδες μνημεία της πόλης κουβαλούν μέσα τους επάλληλες στρώσεις μνήμης, την οποία εμείς προσπερνούμε ανίδεοι. Έτσι, λοιπόν, αισθάνθηκα την ανάγκη να συνθέσω ένα βιβλίο το οποίο με έναν παιγνιώδη τρόπο θα κάνει πιο υποψιασμένο τον περιπατητή αυτής της πόλης, μεγάλο ή μικρό, κάτοικο ή επισκέπτη, για το τι υπάρχει γύρω του και για το ποια είναι η ζώσα μνήμη της πόλης».

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει τη ζωή του. Σπούδασε Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 33 βιβλία. Τα πιο πρόσφατα από αυτά είναι Πρώτα πέθανε η κότα (ποίηση, Κέδρος 2007), Θα γίνω ντιζέζ (νουβέλα, Μεταίχμιο 2006), Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο (λεύκωμα, Τούμπης, 2005). Εκτός από λογοτεχνικά βιβλία γράφει θεατρικά έργα (Μαμ, θέατρο Αμόρε 2006, Λιωμένο Βούτυρο, Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή 2008) και κινηματογραφικά σενάρια (Ρουλεμάν, 2004). Το Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου είναι το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.


Page generated: 02/10/2024 16:14:26