Κατηγορίες

ΤΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ημέρα βραβείων ήταν για τις Εκδόσεις Πατάκη η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Την Πέμπτη 2 Απριλίου ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY) βράβευσε τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη, στο πλαίσιο των ετήσιων Βραβείων του Κύκλου για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2008. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων.
Το Βραβείο Βιβλίου Νεανικής Ηλικίας απέσπασε η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για το βιβλίο της Η προφητεία του κόκκινου κρασιού. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο θρυλικό Μελένικο, το «Μυστρά του Βορρά», ταξίδι που γίνεται η αφορμή να ζωντανέψει το παρελθόν της βυζαντινής αυτής πόλης, κέντρου του Ελληνισμού, όπως το έζησαν γνωστές οικογένειες που βίωσαν την ακμή και την πτώση του. Έρχονται έτσι στο φως σημαντικοί σταθμοί στην πολυτάραχη πορεία του από τον καιρό του Ρήγα και της Φιλικής Εταιρείας ως τους Βαλκανικούς πολέμους και την καταστροφή του τον Αύγουστο του 1913, όταν η πόλη παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και οι χιλιάδες κάτοικοί του πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, καταφεύγοντας στο Σιδηρόκαστρο, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη. ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Η προφητεία του κόκκινου κρασιού

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

ISBN: 978-960-16-3028-1

ΣΧΗΜΑ: 14x21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 312

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,50 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008
Ο Έπαινος για το Βιβλίο Μεσαίας Κατηγορίας απονεμήθηκε στη Νατάσα Καρακατσάνη για το Ο ήλιος είναι για όλους. Ένα παραμύθι με λαϊκότροπη χροιά και συμβολικό περιεχόμενο, που διηγείται τη διαχρονική μάχη ανάμεσα στον εγωισμό της εξουσίας και στον αλτρουισμό της αγάπης, ανάμεσα στη γνώση και στην άγνοια, στην καταπίεση και στην ελευθερία, στη λογική και στην καρδιά, στο φως και στο σκοτάδι. ΣΕΙΡΑ: ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ: Ο ήλιος είναι για όλους

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νατάσα Καρακατσάνη

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα Χαδουλού

ISBN: 978-960-16-2745-8

ΣΧΗΜΑ: 14x21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 96

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2008
Τέλος, τον Έπαινο για την Εικονογράφηση απέσπασε η Σοφία Τουλιάτου για το Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός της Αμάντας Μιχαλοπούλου. Μια ιστορία για τη σχέση των παιδιών με τον πατέρα τους, για την απουσία, το θαυμασμό και την ανάγκη του πατρικού προτύπου. Και ακόμη, μια ιστορία για τις δυσκολίες της οικογενειακής ζωής και για το πώς ξεπερνιούνται: με αγάπη και –μερικές φορές– με χαρτί και μολύβι. ΣΕΙΡΑ: ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ – ΕΠΙΠΕΔΟ 1- 2.000 ΛΕΥΓΕΣ (6-8 ετών)

ΤΙΤΛΟΣ: Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αμάντα Μιχαλοπούλου

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σοφία Τουλιάτου

ISBN: 978-960-16-2587-4

ΣΧΗΜΑ: 14x21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 56

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 4,50 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008
Επίσης, ανακοινώθηκαν:

o Η αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ για το κείμενο Άλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας της Σοφίας Μαντουβάλου.

o Η αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ για τη μετάφραση του Πού έμπλεξες πάλι Κλάρις Μπιν; της Λόρεν Τσάιλντ, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά.

o Η υποψηφιότητα για το Βραβείο Άντερσεν 2010 της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, για το σύνολο του έργου της.

o Η υποψηφιότητα για το Βραβείο Άντερσεν 2010 για την εικονογράφηση της Διατσέντας Παρίση, για το σύνολο του έργου της.

o Η υποψηφιότητα για το Βραβείο Astrid Lindgren 2010 της Βάσως Ψαράκη, για το σύνολο του έργου της.



Page generated: 02/10/2024 14:11:13