Κατηγορίες

ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Λίτσα Ψαραύτη - Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
 

 

«Σμύρνη 1922... Ο διωγμός... Τα δύσκολα χρόνια στο απέναντι νησί... Η προγιαγιά μου πρόλαβε να μου διηγηθεί την ιστορία μισού αιώνα όπως δε μας την έμαθε κανένα σχολικό βιβλίο...» (Λίτσα Ψαραύτη)

Απονεμήθηκαν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008 τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου, που αφορούν τις εκδόσεις του 2007, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε εξ ημισείας και κατά πλειοψηφία στη Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της με τίτλο Η σπηλιά της γοργόνας (Εκδόσεις Πατάκη) και στον Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο με τίτλο Χνότα στο τζάμι (εκδ. Κέδρος).

Στο μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη, το οποίο έχει αγαπηθεί από το κοινό (έφτασε ήδη τα 7.000 αντίτυπα), περιγράφεται η ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας έζησαν από κοντά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, έτσι όπως την αφηγήθηκε στην έφηβη ηρωίδα η προγιαγιά της.

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Λίτσα Ψαραύτη δήλωσε: «Ευχαριστώ την Επιτροπή που βράβευσε τη Σπηλιά της γοργόνας, και τις Εκδόσεις Πατάκη που, για πολλοστή φορά, εμπιστεύτηκαν το έργο μου. Χαίρομαι γιατί κατάφερα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κρατάει τις μνήμες ζωντανές “για να μη ζήσει η πατρίδα μας άλλες καταστροφές και ξεριζωμούς”».

Τον περασμένο Απρίλιο, η Σπηλιά της γοργόνας τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY) με το Βραβείο Βιβλίου Εφηβικής Ηλικίας.

Η Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Τα βιβλία της έχουν αγαπηθεί τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Η Ακαδημία Αθηνών έδωσε έπαινο στο Αυγό της έχιδνας, το Υπουργείο Πολιτισμού βράβευσε με το Κρατικό Βραβείο το Χαμόγελο της Εκάτης, ενώ το Διπλό Ταξίδι βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Η συγγραφέας είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ήταν υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν 2000.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.litsapsarafti.gr

 



Page generated: 02/10/2024 14:12:18